Zobacz pełną wersję : Zakup fiesty (wyposażenie i pochodzenie Niemcy)

gabrys80
21-08-2021, 19:20
Hej, przymierzam się do zakupu samochodu. Wybór padł na fiestę MK7 z silnikiem 1.25 82KM. Mam tylko dwie wątpliwości: wyposażenie i kraj pochodzenia. Czy rzeczywiście nie warto dotykać wersji Ambiente? W internecie nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji np. na temat różnic w ilości poduszek w każdej z wersji Ambiente, Gia Titanium i Trend. Stąd pytanie do użytkowników fiest jakie są najistotniejsze różnice w wyposażeniu poszczególnych wersji na które powinieniem zwrócić uwagę? Z górę dzięki za pomoc. A druga sprawa, 90 procent z ofert to "pochodzenie -Niemcy". Czy w związku z tym powinienem się czegoś szczególnie obawiać i zwrócić uwagę przy oglądaniu?

Juzek
21-08-2021, 19:25
Patrz na radio - niech ma 9 przycisków na klawiaturze alfanumerycznej. Grzana przednia szyba wedle gustu, ale jak dla mnie to minimum. Tak samo czujnik deszczu/zmierzchu. Lampy soczewkowe też są miłą opcją.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

kemal_
22-08-2021, 09:50
gabrys80 Z autami z Niemiec niestety jest tak że dla handlarza najlepszym zarobkiem są albo auta z dużymi przebiegami (niskim kosztem można podbić cenę skręcając licznik), albo te po kolizjach (czasem nawet niewielkie szkody to dla niemieckich ubezpieczycieli totalschaden), albo jakieś stare sztrucle do których już żaden niemiec nie wsiądzie. Auta w dobrym stanie z normalnymi przebiegami nie są absolutnie w żaden sposób konkurencyjne cenowo do tych pochodzących z polskich salonów, takich zwykle nie opłaca się sprowadzać.

Jeśli widzisz w ogłoszeniu atrakcyjną cenę spodziewaj się że któryś element będzie malowany ;]

edit:

Jeszcze chciałem napomknąć że nie ma co demonizować aut po szkodzie, o ile poduchy nie były wywalone (zwykle są zastępowane regenerowanymi - odpuściłbym od razu takie auto), handlarz mówi uczciwie co było robione (najlepiej jakby było to podparte zdjęciami) i cena jest satysfakcjonująca to warto rozważyć ;]

Marek
22-08-2021, 13:40
handlarz mówi uczciwie co było robione
To twierdzenie wyklucza się :D
Handlarz nigdy nie jest uczciwy. Zawsze chce zarobić i tyle.

arturek
22-08-2021, 15:06
[…]W internecie nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji np. na temat różnic w ilości poduszek w każdej z wersji Ambiente, Gia Titanium i Trend. Stąd pytanie do użytkowników fiest jakie są najistotniejsze różnice w wyposażeniu poszczególnych wersji na które powinieniem zwrócić uwagę?
[…]

Witam

Przypominam o najważniejszym: jest coś takiego jak
a) wyposażenie standardowe - dla danej wersji
b) wyposażenie opcjonalne - dla danej wersji = za dopłatą (przy kupnie auta w salonie)

przykładowo:
standardem jest klima ręczna i radio "zwykłe" ale kupujący w salonie mógł dopłacić
i w danym aucie będzie klima automatyczna i radio Sony, chociaż to będzie np. Trend, a nie Titanium

Polecam lekturę
- instrukcji obsługi
- katalogu

np. tu szukać

http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Fiesta_mk7_PL

2) Nie wierzyć w teksty handlarzy, że coś zrobili przy aucie,
bo to by obniżało ich zarobek => teksty, że przed sprzedażą wymienili rozrząd

np. nie wierzyć, że klimę wystarczy nabić aby działała

3) Należy też odrózniac auta:
a) przedliftowe mk7 - czerwone podświetlenie
b) poliftowe mk7 - niebieskie podświetlenie

Poliftowe są łatwiejsze na modyfikacje / usprawnienia