Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] kiedy wymienić rozrząd 1.5 Ecoboost
Cześć,
Ford Focus MK3 1.5 Ecoboost 2015, przebieg 127 kkm.
Mam pytanie dotyczące rozrządu. W grudniu 2017 r., przy przebiegu wynoszącym 71 kkm został wymieniony rozrząd (pompa wody, napinacz itd.) bez samego paska rozrządu. Zastanawiam się kiedy należy wymienić cały rozrząd, włącznie z paskiem. Wg producenta rozrząd powinien zostać wymieniony po 10 latach lub 200 kkm. Raczej nikt tylu czasu lub kilometrów nie czeka. Zastanawia mnie dlaczego wtedy nie został wymieniony pasek przez poprzedniego właściciela.
Mogę profilaktycznie wymienić cały rozrząd przy przebiegu 150 kkm?
Jakie macie doświadczenie w tym temacie?
slawek-kali 15-09-2021, 19:22 jakos nie wierze ze zalozyli stary pasek.. a wymienic zawsze mozesz..
Wg oznaczeń na naklejce pod maską zostało wszysfko wymienione, oprócz paska.
Foto w załączniku
z pośród tych 4 okienek pasek jest najtańszym ogniwem i nie wierze że jakiś heniu założył stary pasek, pewnie X nie wstawił, choć w Polsce cuda się dzieją....
Zapytać poprzedniego właściciela?
Przeciez są nawet zestawy do wymiany np. pompy wody bez demontażu paska rozrządu w benzynach forda. Możliwe że tak to zrobiono. Ale najlepiej dopytać u poprzedniego właściciela.
Nie mam kontaktu z poprzednim właścicielem.
Auto kupione w 2018 roku, więc trochę czasu już minęło.
Dlatego pytam czy lepiej profilaktycznie wymienić wszystko, czy czekać.
Po pierwsze jeżeli paska nie wymienili to masz oryginalny rozrzad.
Po drugie pp. pompa wody ciekla i stąd była ta wymiana.
Po trzecie jeżeli 3 lata tak jeździsz to przez kolejne kilkadziesiąt tysięcy nic się nie stanie.
Po czwarte wzbudziles strach w sobie i jak już chcesz to wymień całość, ale zobaczysz że oryginalny pasek będzie w idealnym stanie.
Dziękuje za odpowiedź.
Po czwarte wzbudziles strach w sobie i jak już chcesz to wymień całość, ale zobaczysz że oryginalny pasek będzie w idealnym stanie.
Powiedziałbym, że bardziej ciekawość, dlaczego pasek nie został od razu wymieniony. Koszt śmieszny, zazwyczaj od razu się wymienia. Nie chciałbym sytuacji, kiedy coś się uszkodzi, ponieważ właściciel przespał wymianę. Dlatego lepiej podpytać osób bardziej obeznanych w temacie :D
Witam !
Kupiłem KUGE 1.5 Ecoboost z listopada 2016 - początek produkcji po lifcie. Ma przejechane 100.000 km. Wiem już z serwisu FORDA, że wymiana paska jest po około 200 tys. km, ale Waszym zdaniem jaki jest rozsądny przebieg do wymiany całego rozrządu ? Na jesień tego roku auto będzie miało 7 lat.
krzysztofSJZ 06-02-2023, 20:50 Ja też mam takie info z serwisu że niby wymiana 200 tyś. km. facet wziął VIN po paru minutach przyszedł i stwierdził że mam jeszcze dużo czasu do wymiany, przy okazji stwierdził że w rybnickim serwisie jeszcze nie wymieniali rozrządu w mk2, oczywiście tych zakupionych u nich, jakiś nie mam wiary w takie zapewnienia, kiedyś w Mondku 2.0 Pb też mnie zapewniali że łańcuch jest dożywotni, a kiedy zapytałem dlaczego jest dostępny jako część w sklepach, zresztą w serwisie też to odpowiedział że wszystko może się popsuć , auto jak wchodzi na rynek można wszystko klientowi obiecać a pózniej??? jak sie uda, po gwarancji producent umywa łapki :619:, w swojej Kudze umyśliłem że jak 150 tyś. km. może mniej to wymienię, a mam 109 tyś.km
Bump: koszt rozrządu komplet nie jest strasznie drogi jak pytałem w niezależnym sklepie pod koniec 2022 roku to coś koło 700 zł za komplet
Też tak myślę że około 150 tys. km trzeba będzie to zrobić a może nawet wcześniej. 10 lat to też granica. Serwis Forda RE-WO Lubin podał mi aktualną cenę wymiany rozrządu robocizny z częściami na kwotę 3450 zł.
krzysztofSJZ 07-02-2023, 10:36 podał mi aktualną cenę wymiany rozrządu robocizny z częściami na kwotę 3450 zł.
no wesssss nie szkoda ci kasy??? nie masz zaufanego mechanika? myślę że wezmie max 300 zł + kompletny rozrząd, ja to do serwisu wpadam jak chcę coś się dowiedzieć, ostatnie moje podejście to wywiad na temat aku, jak mi gościu walnął ceną chyba z d... mu wyskoczyła 1240 zetów plus 200 robocizna, to mnie zatkało toż to Varta w ubranku Forda którą kupisz za 600-750 zetów, z przekładką i adaptacją, przecież serwis też nie ma własnego producenta rozrządów itp.
Pytasz w temacie fokusa o kuge [emoji38]
Wysłane przy użyciu Tapatalka
krzysztofSJZ 07-02-2023, 15:14 Pytasz w temacie fokusa o kuge
ale silnik ten sam :619:
W Mk 2 TDCI 220000 lub 10 lat. Większość zalecała wymianę do 200000. W swoim Mk3 1.5 TDCI wymieniłem przy 160000 i już na pasku były ślady pęknięć przy zębach. Wymieniałem dla świętego spokoju i pod zmianę mapy.
Witam, Podłączę się pod temat.
Poszukuję warsztatu w Okolicach Wrocławia, który zrobi wymianę rozrządu w ecoboost 1.0 - dobrze i niedrogo ;)
Andrzej_K 16-02-2023, 20:02 Nie tu się podłączasz.
https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=124
Cześć, mam Focusa z 2016 roku, 1.5, 150 KM. Obecnie przebieg ok 55 tys. Jeżdżę głównie miasto, raz w tygodniu, latem trochę więcej po Polsce.
Pytanie, czy powinienem wymienić już rozrząd?
Wiem, że Ford zaleca przy 100 tys. lub 10 lat, ale nie wydaje mi się to rozsądne.
Zastanawiam się nad takim zestawem - zamiennik
https://ford.sklep.pl/product-pol-23339-1-5-EcoBoost-Ford-zestaw-rozrzadu-pompa-wodna-SNR-R.html
Albo oryginał
https://ford-esklep.pl/rozrzad-1-5-1-6-ecoboost-ford-fomoco-oryginalny-bez-pompy-wody--2113331
https://ford-esklep.pl/pompa-wody-1-5-ecoboost-oryginalna-ford-fomoco-1935496--1935496
I jeszcze śruba?
https://ford-esklep.pl/sruba-walu-korbowego-zetec-s-1-6-ecoboost-m14-x-80mm-ford--2035528
Czy te powyższe komplety to jest wszystko, co trzeba?
Czy mechanik powinien zwrócić na coś szczególną uwagę przy wymianie?
Jakaś specyficzna fordowska konstrukcja itp?
Dzięki.
Artur W/W 23-02-2023, 16:58 Przy trzecim z kolei fordzie, wymieniam tak jak zaleca producent.A i zdarzyło się przeciągnąć. 55 tys to niewiele,chyba bym nie ruszał,ale każdy robi jak chce.
Przy trzecim z kolei fordzie, wymieniam tak jak zaleca producent.A i zdarzyło się przeciągnąć. 55 tys to niewiele,chyba bym nie ruszał,ale każdy robi jak chce.
Dzięki za odpowiedź.
Czyli wymieniasz przy 100 tys.?
Ja mam 90tys prawie i Listopad 2016. Na wiosne wymieniam :)
100 tys. lub 10 lat
Dla 1.6EB ford podawał 240 tys lub 10 lat, ja w 10. roku wymieniłem przy 196 tys.
futrzaken 23-02-2023, 20:13 Cześć, mam Focusa z 2016 roku, 1.5, 150 KM. Obecnie przebieg ok 55 tys. Jeżdżę głównie miasto, raz w tygodniu, latem trochę więcej po Polsce.
Pytanie, czy powinienem wymienić już rozrząd?
Wiem, że Ford zaleca przy 100 tys. lub 10 lat, ale nie wydaje mi się to rozsądne.
Zastanawiam się nad takim zestawem - zamiennik
https://ford.sklep.pl/product-pol-23339-1-5-EcoBoost-Ford-zestaw-rozrzadu-pompa-wodna-SNR-R.html
Albo oryginał
https://ford-esklep.pl/rozrzad-1-5-1-6-ecoboost-ford-fomoco-oryginalny-bez-pompy-wody--2113331
https://ford-esklep.pl/pompa-wody-1-5-ecoboost-oryginalna-ford-fomoco-1935496--1935496
I jeszcze śruba?
https://ford-esklep.pl/sruba-walu-korbowego-zetec-s-1-6-ecoboost-m14-x-80mm-ford--2035528
Czy te powyższe komplety to jest wszystko, co trzeba?
Czy mechanik powinien zwrócić na coś szczególną uwagę przy wymianie?
Jakaś specyficzna fordowska konstrukcja itp?
Dzięki.
Nie polecam oryginalnej pompy wody do 1.5 ecoboots. Przy 60tys km padła w mondeo mk5. Pomoc częsty przypadek. Wirnik plastikowy.
Dzięki za odpowiedzi.
Czyli wynika, że można jeszcze pojeździć.
Do przyszłego roku pewnie dobiję do 60 tys. :)
A jak zmieniać, to pasek i rolkę Forda, a pompę lepiej zamiennik?
Jest taka z metalowym wirnikiem - Hepu.
Dobre pytanie. Chetnie wyslucham ktora pompa najlepsza
Chyba Dayco mechanicy najbardziej polecają.
RyszardaTrzeciaWaza 25-02-2023, 07:00 Dolz, robi dobre pompy.
wasi69 jak widzisz co głos to inna pompa najlepsza ;) Warto by polecenie takiej a nie innej podeprzeć jakimiś konkretami. Ja ze swojej strony dodam takie info apropo Dolz - kuzyn żony ma duży warsztat, jakiś czas temu pytałem go o pompy z właśnie tej firmy. I co? Wymieniał ich sztuk rocznie bardzo dużo i zaczęły napływać reklamacje. Więc Dolza już nie wkłada…
Pompa ori? Sporo na nich jeździ trzymając się „rozsądnych i nie wyimaginowanych przez fordowskich księgowych interwałów” i jest Ok.
Dayco z tego co kojarzę sporo części dostarcza jako oryginał Forda. Co do Hepu - co prawda mam diesla ale kupiłem do swojego taką właśnie pompę z metalowym wirnikiem i działa bez zarzutu, natomiast… No właśnie, porównując zdjęcia tej pompy w obecnej rewizji i tej co kupiłem, stwierdzam że w firmie Hepu również byli księgowi… Wirnik jakoś się „mocno uszczuplił”…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
cezarg1410 25-02-2023, 17:58 W moim 2.0 TDCI wyjąłem pompę po 130 tysiącach kilometrów i wyglądała i zachowywała się jak nowa.
Nie wiem po co kombinować i wymyślać. Kupujesz ori zestaw, montujesz i na 99,9% za swojego posiadania samochodu już tam nie zajrzysz.
Otóż to. Popieram. Ja u siebie wyjąłem pompę jeszcze później bo przy 160kkm i również niczego nie mogłem jej zarzucić… Tak więc wsadzasz i zapominasz ;)
Moja oryginalna - fabryczna pompa wody padła po 50 tys. km, założyłem Dolz i póki co spokój. Obecnie przebieg 86 tys. km.
Taka ciekawostka - pasek rozrządu po tych 50 tys. km i 5 latach w okolicy zębów wyglądał jakby go ktoś delikatnie taką cieniusieńką igiełką ponakłuwał.
wasi69 jak widzisz co głos to inna pompa najlepsza ;) Warto by polecenie takiej a nie innej podeprzeć jakimiś konkretami. Ja ze swojej strony dodam takie info apropo Dolz - kuzyn żony ma duży warsztat, jakiś czas temu pytałem go o pompy z właśnie tej firmy. I co? Wymieniał ich sztuk rocznie bardzo dużo i zaczęły napływać reklamacje. Więc Dolza już nie wkłada…
Pompa ori? Sporo na nich jeździ trzymając się „rozsądnych i nie wyimaginowanych przez fordowskich księgowych interwałów” i jest Ok.
Dayco z tego co kojarzę sporo części dostarcza jako oryginał Forda. Co do Hepu - co prawda mam diesla ale kupiłem do swojego taką właśnie pompę z metalowym wirnikiem i działa bez zarzutu, natomiast… No właśnie, porównując zdjęcia tej pompy w obecnej rewizji i tej co kupiłem, stwierdzam że w firmie Hepu również byli księgowi… Wirnik jakoś się „mocno uszczuplił”…
Właśnie dostałem potwierdzenie ze sklepu, że pompa Hepu nie ma wirnika metalowego, a miała. Więc w obecnym wypuście jest plastik.
Chyba jednak kupię oryginał.
No cóż, jak pisałem wcześniej, księgowość zabija motoryzację. Ale to nie tylko u Forda
Jeszcze pytania amatora :) Czy przy wymianie pompy zostanie spuszczony płyn chłodniczy? W zeszłym roku wymieniłem i teraz pewnie będę musiał ponownie?
można go zalać ponownie
Dzięki!
Rozrząd i pompa wymienione.
Dla tych co chcą jeździć 10 lat czy 100 tys.: u mnie po 7 latach i 53 tys. pompa już podciekała.
grzechu913 25-04-2023, 08:48 U mnie po 50 tys pompa też miała lekkie zapocenie,więc poszła do wymiany z całym rozrządem .
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Ja zmieniałem rozrzad przy 120k i też pompa była spocna
u mnie pompa zaczęła huczeć i przy wymianie okazało się że dodatkowo przecieka - przebieg niecałe 50 tys. km.
AdoKrycha007 27-04-2023, 07:38 skracać interwały minimum o połowę, bo teraz wszystko robią z gów*olitu.
Ale mówicie o dislach czy benzyna tez tak ma ciekawie?
AdoKrycha007 27-04-2023, 10:41 1,5 EB to nie diesel :)
krzysztofSJZ 27-04-2023, 11:32 nie tak dawno dzwoniłem do serwisu, miałem kilka pytań i przy okazji, zapytałem o wymianę rozrządu w moim 1,5 eb, mało nie rypłem z krzesła jak gozdek wziął mój VIN coś poszperał i stwierdził że mam jeszcze kupę km przed wymianą, a jak dopytałem ile to orzekł że prawie 100 tyś. km mam jeszcze do wymiany :D , jak mu powiedziałem że mam 110 tyś odezwał się ja widzę trochę mniej, jakoś nie dowierzam że na pasku można zrobić 200 tyś. km
Ado cos mi uwidziało sie że temat tyczył ON także ten [emoji6]
Jeszcze pytanie zwykły i EB maja podobnie z jakością całego układu?
Bo osprzęt szczególnie układ chłodzący wiadomo.
AdoKrycha007 27-04-2023, 11:37 powtarzam, interwał podany przez producenta to jedno, a logika to drugie.
dlaczego wszyscy w tym kraju tak uparcie chcą się trzymać interwału rozrządu zgodnie z książką, a jakoś interwał wymiany oleju co 30 tys km, albo filtra co drugi przegląd już im nie pasuje ?
januszex i tyle.
grzechu913 27-04-2023, 12:24 Wymieniać jak dawno się to robiło i będzie dobrze,oleje co rok lub 10 tys z filtrami i luz. Rozrząd 60 lub o połowę co zaleca producent . Ale jak dużo osób bierze samochód na firmę ,to robią według zaleceń producenta ,kosztów nie robią i piernicza . Potem kupi jeden z drugim takie auto po flocie i są efekty . Szkłem d się nie podetrze
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
jakoś nie dowierzam że na pasku można zrobić 200 tyś. km
można
wymieniam paski z interwałem 240 000 km i czasem zjedzie auto 245 000 km.
wszystko zależy od konstrukcji rozrządu, logiki producenta i jakości materiałów.
pompy wody wymieniamy po 400 000
także, sorry ford, wypadłeś z gry.
Lukasz142 13-02-2024, 09:57 Witam
Pół roku temu stałem się posiadaczem Focusa 1.5 ecoboost 150 km 2017r przebieg 145 tys. Samochód nie miał jeszcze wymiany rozrządu. Przy jakim przebiegu powinienem dokonać wymiany? Kolejna kwestia w samochodzie ubywa mi płynu chłodniczego. Nie jest to duży ubytek aczkolwiek ubytki daje się zauważyć. Samochód więcej stoi niż jeździ i po odpaleniu często przez pierwsze minuty kopci na biało co zapewne jest spowodowane wodą w baku, gdyż para wypuszczana z rury przez silnik nie śmierdzi.
konieczko5 13-02-2024, 10:04 ...
kopci na biało co zapewne jest spowodowane wodą w baku
Taaa :)
Ty se lepiej popatrz gdzie Ci znika ten płyn. MNie tez kopci na biało a przez a tyle lat i nie ubywa. Raz ubywało ale przez pompe cieczy- huczała też.
wita,
czy ktoś ostatnio wymieniał kompletny rozrząd tj. pompa wody, pasek, rolki i wszystko co tam potrzebne w FF 1,5 EcoBoost?
Chciałbym wiedzieć jaki jest teraz orientacyjny koszt.
Pytam, bo w ASO zaśpiewali 2600 ;-)
Witam,
Temat stary, ale może komuś się przyda.
Mam takiego od nowości. Pierwszy raz wymieniłem przy 160tys- 8 lat., drugi raz chyba przy 260tys, bo w serwisie tak rekomendowali. Auto dalej jeździ.
AdoKrycha007 11-03-2024, 09:11 Pytam, bo w ASO zaśpiewali 2600 ;-)
normalna, dobra cena, ciesz się, że nie masz 1,0 EB, bo wtedy cena 6k.
6k ????????????
to tam pół silnika wymieniają? ;-))))))))))))))
AdoKrycha007 11-03-2024, 10:56 Życie. To najdroższy rozrząd w całej gamie Forda.
Witam,
posiadam od roku Forda Focusa 1.5 EcoBoost, cztery cylindry, rocznik 2017. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji, czy pasek rozrządu w tym silniku pracuje w oleju, czy na sucho. Chciałbym też dowiedzieć się, kiedy należy wymienić rozrząd. Może ktoś dysponuje konkretnymi informacjami?
Z góry dziękuję za pomoc!
Suchy pasek. Wg Forda wymiana co 10 lat lub 200 tys. km.
Suchy pasek. Wg Forda wymiana co 10 lat lub 200 tys. km.
Dzięki. Przebieg na dzień dzisiejszy wg przeglądów w serwisie i licznika około 95 000 km. Myślę, że z wymianą rozrządu mogę jeszcze zaczekać do 140 tysięcy.
konieczko5 02-07-2024, 13:39 ...
Rozrząd jest od nowości, więc ma 7 lat.
AdoKrycha007 02-07-2024, 15:55 skrócić o rok do 9 lat w stosunku do interwału producenta (10 lat), przy założeniu nie nie zrobisz 200 tys wcześniej.
A kiedy wymienić drugi rozrząd org?
Połowa zalecanego interwału.
|
|