Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Blis, Lane assist oraz rozpoznawanie znaków, dokładnie
Witam wszystkich,
Zakupiłem Focuskia w kombi terend sport i zauważyłem ze ma sporo wiązek i elementów przygotowanych pod dodatkowe elementy.
Wpadłem na pomysł i zachciankę dołożenia Blis, Lane assist oraz rozpoznawanie znaków, czy ktoś to wcześniej robił, opisał gdzieś post na forum lub jmoze opisać go tu ?
Przeszukiwałem forum ale chyba nie ma takich postów lub nie umiem przeszukiwać :(
Wątki w dziale moje auto kolegów kompiler, wasi69, cezarg. No i w dziale Focus jest przypięty post
Wątki w dziale moje auto kolegów kompiler, wasi69, cezarg. No i w dziale Focus jest przypięty post
Z tego co widzę koledzy maja polifty. A ja przed lift, nie będą różnic się rozwiązania i wiązki?
dzwiedziu 19-09-2021, 12:06 W tym przypadku trzymaj się gratów z przed do przedlifta, reszta bardzo podobna.
W przypadku blisa ważny jest rodzaj bcm oraz 4x szyby w elektryce.
jak kolega zacznie szukać głębiej to zauważy ze na forum naprawdę przewinęło się już wszystko na temat dokładania tych wszystkich systemów
Przeszukiwałem forum ale chyba nie ma takich postów lub nie umiem przeszukiwać :(
Spokojnie każdy z nas kiedyś zaczynał na forum więc szybko się nauczysz :) pierwsze co napisz czy masz 4 szyby w elektryce.. jesli tak sprawdź sam lub podaj na forum nr swojego BCM - moduł komfortu pod nogami pasazera czy obsluzy system BLIS.
I tak wogole Witamy w naszym gronie! :)
Spokojnie każdy z nas kiedyś zaczynał na forum więc szybko się nauczysz :) pierwsze co napisz czy masz 4 szyby w elektryce.. jesli tak sprawdź sam lub podaj na forum nr swojego BCM - moduł komfortu pod nogami pasazera czy obsluzy system BLIS.
I tak wogole Witamy w naszym gronie! :)
Witam,
Szyby 4 w elekt, moduł toDV6T-14A073-DK.
Przy okazji jaki soft polecacie do foczki, musze uruchomić DDC i nie wiem który wybrać ( raczej będę kupował)
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=318405
Tu masz bracie poradniki - poczytaj posprawdzaj sobie wszystko tylko prosiłbym kolegów dzwiedziu lub tedi_k czy jego BCM obsłuży Blisa.
Ewentualnie w temacie do polifta o dolozeniu Blisa kolega sprawdzał opór na pinach by zweryfikować czy bcm go obsluzy czy nie.. poczytaj. Wyszukiwac hasel mozesz rowniez w zwyklym google np "Dokladanie Blis Forumfordclub" i wyskocza Ci wyniki
dzwiedziu 19-09-2021, 18:52 czy jego BCM obsłuży Blisa.
Nie.
kolega sprawdzał opór na pinach by zweryfikować czy bcm go obsluzy czy nie
Często rezystory są i tyle.
Tylko wersje Ex i Fx obsługują.
Tylko wersje Ex i Fx obsługują.
I już wszystko wiesz :) wymiana bcm i programowanie immo to pierwsze kroki :) dzięki Adi
Nie znalazłem BMC z oznaczeniem EX i FX, czy maja one jakieś specjalne oznaczenie?
Za X wstawiasz sobie literki inne, chodzi o serie, czyli przedostatnie litery jak pisano :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dzwiedziu 20-09-2021, 10:23 Np DV6T-14A073-Ex, ale tego nie znajdziesz, szukasz poliftowego od F1FT-14A073-Ex w górę.
Fx są wszystkomające, ale bez "radiówki", czyli do "bezkluczyka".
cezarg1410 20-09-2021, 13:27 dzwiedziu, ale przecież z poliftowym BCMem, przestaną działać czujniki parkowania.
Kamera chyba też jeśli jest?
No i wszytskie moduły od tego momentu to już raczej będą musiały być polift?
dzwiedziu 20-09-2021, 13:39 ale przecież z poliftowym BCMem
Przestań ;)
Ja mam z polifta u siebie w przedlifcie BCM (GV6T) i ACM (ZAL).
Jak idziesz do ASO po nowy BCM to dostaniesz GV6T lub JV6T z końcówką Ex zaprogramowany po Vinie pod auto.
Jak wymienisz IPC na poliftowe to owszem, robią się cyrki, IPMA nie działa poliftowe w przedlifcie w pełni, za to przedliftowe w polifcie w ogóle itp itd ...
cezarg1410 20-09-2021, 13:41 Pomyliłem z licznikiem oczywiście :D
Ok to nvm.
jackrzec 21-09-2021, 17:38 Np DV6T-14A073-Ex, ale tego nie znajdziesz, szukasz poliftowego od F1FT-14A073-Ex w górę.
Fx są wszystkomające,...
Czyli ja mogę mieć nadzieję że mój obsłuży BLISa?
Mam dostęp do jakiegos Dv6T-14a073-hf, czy to ustrostwo ogarnia blis?
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Jakby któryś z kolegów potrzebował to mam
: wiązki do lusterek potrzebne do uzbrojenia ich w BLIS
: wiązkę do kamery znaków na szybę przednią
oczywiście wszystko do własnej instalacji/dołożenia.
dzwiedziu 24-09-2021, 16:22 czy to ustrostwo ogarnia blis?
A umiesz czytać ze zrozumieniem czy niebardzo ?
A umiesz czytać ze zrozumieniem czy niebardzo ?Wiem co szukać, pytam z ciekawości bo facet mówi że na tym miał blisa a nr się nie zgadzają
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
cezarg1410 24-09-2021, 19:26 Obsłuży blis.
Przy okazji obsłuży też keyless. I z tego co kojarzę to tak bardzo go obsłuży że jak nie masz keylessa to ten bcm ci nie zabangla.
jackrzec 24-09-2021, 23:53 wiązkę do kamery znaków na szybę przednią
Jak do przedlifta, to jestem zainteresowany
sabaciontko 30-09-2021, 10:37 Mam, problem z zaprogramowaniem VIN w modułach Blis -AV6T-14C689-AD.Założyłem nowy BCM z polifta F1FT-14A073-EG (bez programowania immo) i podłączyłem instalacje Blisa wg. schematu FF mk3.Nie podłączałem jeszcze lusterek z diodami . Po uruchomieniu skanowania w UCDS lub Forscan , moduły są znajdowane i nie pokazują żadnych błędów. Natomiast gdy chcę wejść bezpośrednio - Direct Config w UCDS - w SODL lub SODR , pokazuje się jedynie jedna nieedytowalna linia komend.
Mam, problem ...AV6T-14C689-AD....
I w związku z tym Kolega podejrzewa, że "UCDS się popsuł" czy też na czym ów problem polega???
BTW - ciekaw jest ile razy można pisać, że w przedliftowym FF3 większość modułów nie ma żadnego As Built'a... W odróżnieniu od poliftowego FF3...
sabaciontko 30-09-2021, 17:29 Nie sądziłem że UCDS coś popsuł. Czyli Vinu ani zmiany skrzyni nie trzeba zmieniać?
Jeszcze jedno pytanie. W prelifcie Blis jest CTA czy nie?
dzwiedziu 30-09-2021, 18:29 Czyli Vinu ani zmiany skrzyni nie trzeba zmieniać?
O vin jeszcze bym pomyślał, niestety nie w przedlifcie, ale co ma skrzynia do blisów ????
W prelifcie Blis jest CTA czy nie?
Nie.
sabaciontko 30-09-2021, 18:38 O vin jeszcze bym pomyślał, niestety nie w przedlifcie, ale co ma skrzynia do blisów ????
.
W Mondeo Mk5 jezeli nie przestawisz w ustawieniach radarów na odpowiednią skrzynię, Blis nie będzie działał prawidłowo. Myślałem że analogicznie jest w FF mk3.
W ff3.5 tak jest ze skrzynią
|