Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Adaptacja/kalibracja skrzyni biegów 8F....

ciacho333
27-09-2021, 21:04
Czy może ktoś z zacnych forumowiczów miał okazję robić to po wymianie oleju lub po naprawie sprzęgła? I przede wszystkim, czy da radę tego dokonać za pomocą forscan?

Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka

kolopeter
27-09-2021, 22:41
adaptacja polega na odpowiedniej jezdzie. nie ma innego sposobu. opowiedz swoją historie ...

tedi_k
28-09-2021, 20:40
...czy da radę tego dokonać za pomocą forscan?
...

Wykasowanie adaptacji - pewnie tak (choć tego nie sprawdzałem)...
A potem - jak powyżej kolega napisał - trzeba jeździć "wg przepisu adaptacyjnego"... Komputer już wtedy "nie bierze w tym udziału"...

ciacho333
29-09-2021, 08:54
adaptacja polega na odpowiedniej jezdzie. nie ma innego sposobu. opowiedz swoją historie ...Bardziej chodzi o kalibracje, bo po wymianie oleju bardzo się rozregulowała i złe dobiera przełożenia do obrotów i prędkości, a nawet zdarza się kaczkowabie na wyższych prędkościach

tedi_k
29-09-2021, 09:07
Bardziej chodzi o kalibracje, ...

W tej skrzyni nie ma niczego takiego. Tylko jak podano wyżej - skasowanie adaptacji (komputerem) a potem wykonanie jazdy adaptacyjnej.

ciacho333
29-09-2021, 20:55
Dzięki za podsunięcie rozwiązania. Na dniach będę miał interfejs od kumpla z licencją do forscana. Czy orientujecie się gdzie tej opcji szukać?

Kenobi36
01-10-2021, 14:21
Podziel sie poźniej informacja jak zresetować skrzynię. Ciekaw też jestem jak się robi jazdę adaptacyjną?
Przy przegladzie poprosilem o wgranie najnowwzego softu. Po wyjeździe z serwisu skrzynia chodzila beznadziejnie, przeciągała biegi i wolno je zmieniała ale po paru dniach się sama doprecyzowała i potem było ok.

Niestety ostatnio coś sie zaczyna psuć i skrzynia oraz obroty szaleją po pełnym wciśnięciu pedału gazu ale to juz inny temat :-(

kolopeter
04-10-2021, 19:31
pozmieniali soft, aby skrzynia nie szarpała przy zmianie przod-tyl. chodzi delikatniej , ale i wolniej. skrzynia w porównaniu do działania powersifta jest dupowata.
moje doznania z dzialania skrzyni... jak jest ciepla to dziala jako tako, ale od czasu do czasu potrafi w przedziala 30-60km/h poszarpywac. liczylem , że bedzie sie lepiej jezdzilo... a jest poprostu slabo. nadaje sie tylko do delikatnej jazdy. mocniejsze pykniecie i czekamy z sekunde, az zmieni bieg i zacznie przyspieszac.

Kenobi36
04-10-2021, 21:14
To chyba zależy od sztuki. Bo u mnie poszarpywanie to czuje raczej na najnizszych biegach ponizej 30tu i raczej przy redukcjach jak hamuje silnikiem.
No i czasami jak się zmieni poziom gazu , akurat podczas zmiany biegu, to potrafi szarpnąc.
Sprint od zera też bardzo płynnie .... było .... bo teraz coś sie sp...

ciacho333
09-10-2021, 18:27
W tej skrzyni nie ma niczego takiego. Tylko jak podano wyżej - skasowanie adaptacji (komputerem) a potem wykonanie jazdy adaptacyjnej.
no więc mam tego forscana z licencją i interfejsem, czy możesz napisać coś bliżej jak i gdzie szukać opcji do kasowania tejże adaptacji?

tedi_k
09-10-2021, 19:08
...napisać coś bliżej...

Nie używam FORScana do takich rzeczy, ale w FORSCanie wszystko umieszczone jest "na właściwym miejscu": procedury serwisowe zawsze w swoim dziale "procedur serwisowych" - "guzik" po lewej stronie z namalowanym kluczem...
Skrzynia A8 nie ma sterownika skrzyni (nie ma TCM) - sterowana jest przez sterownik silnika (PCM).
Należy więc poszukać stosownej procedury na liście procedur sterownika silnika (PCM).

pbobek
09-10-2021, 20:55
U mnie najgorzej jest do 3 biegu. 2-3 jakby na pół sprzęgle…

slawek-kali
09-10-2021, 20:59
tylko soft , a wiem ze byl zmieniany..

ciacho333
17-10-2021, 18:46
Odświeżam wątek bo pojawiły się ku temu nowe okoliczności. Otóż, za namową znajomka, odłączyłem aku na 30 minut w celu resetu kompa po którym to nastąpić miała adaptacja podczas jazdy. Zrobiłem dwie trasy po mniej więcej 15 km każda. Podczas tychże, samochód wariował jak chciał - obroty i skrzynia żyły swoim życiem. Natomiast dziś stało się coś dziwnego przy próbie wjazdu do garażu. Wjechać wjechałem, ale niestety nie mogę ruszyć na wstecznym biegu, zero reakcji, stoi w miejscu jak zabetonowany. Cóż to diabła może być? Domyślacie się o co chodzi?

Kenobi36
19-10-2021, 07:45
Miałem raz podobnie, ale po dlugiej trasie, zjechalem na parking, znalazlem miejsce , wsteczny, a ten stoi jak zabetonowany, do przodu nic, do tylu nic, wyłączalem silnik też nie pomoglo, w koncu sie wkurzyłem i dodalem wiecej gazu i odpuscił. To bylo z 6000km temu i nie powtórzyło sie nigdy więcej.

Dodatkowo bylo to po przeglądzie , po update softu skrzyni. U mnie po update skrzynia nie wariowała, tylko mocno przeciągała biegi na początku, tzn silnik dochodził do pewnych obrotów, tak jechal przez 2s a potem zmieniał bieg. Nie wiedziałem wogóle że trzeba robić jazdę adaptacyjną wiec jeździłem po swojemu, przyspieszając bardzo powoli, na małym gazie co mogło tez powodować tak długie przeciagnięcia. Z drugiej strony moglo też tak być ze to moze ja dawalem za malo gazu i silnik nie osiągał wystarczających obrotów do zmiany biegu a z czasem sam sie sie zaadaptowałem ;-)

Kenobi36
22-10-2021, 06:36
ciacho333, Coś się wyjaśniło ?

ciacho333
23-10-2021, 18:19
ciacho333, Coś się wyjaśniło ?Musiałem maxa odholowac do aso na popularną do wawy. Najgorsze jest to, że nie wiedzą co jej jest. Próbowali sprawdzić pod kompem i sypie dziwnymi błędami, których ni cholery nie mogą rozszyfrować. Szukają od trony elektronicznej i za chwilę wzywają elektryka do przeglądu wiązki(?). Ciekawe jest też to, że serwis twierdzi, że nie naprawia skrzyń tylko je wymienia jeśli wykluczy wszystkie inne możliwe przyczyny poza mechaniką. Na szczęście posiadam jakąś tam gwarancję od dealera, niestety zwracają tylko uśrednione stawki za naprawy i roboczogodziny.

Kenobi36
23-10-2021, 19:59
Strach się bać,
Sporo narzekań na tę skrzynię. 8f57 z 2019 ponoć zdarzaly się wadliwe czujniki momentu obrotowego.
https://www.fordedgeforum.com/topic/26544-poor-trans-shifting-theory-investigation/?page=6
Tego smaxa masz z jednym turbo czy biturbo ?

ciacho333
02-11-2021, 22:02
Jedna turbina.

ciacho333
02-11-2021, 22:04
Z racji tego, że ASO nie podejmuje się napraw skrzyń A8, to czy może ktoś z Was zna jakichś asów, którzy podejmują się tego typu napraw?

Kenobi36
04-11-2021, 22:47
W jakim stane jest samochód? Udalo się odblokować? Jeździ?

I czy możesz strescić historię awarii? Co się działo przed zmianą oleju że podjąłeś się wymiany? Jaki olej zastosowałeś, czy zmienileś filtr. Jakie zmiany przyniosla wymiana oleju, i jak przeprowadzileś reset i samonaukę?

Kenobi36
19-12-2021, 07:26
Z racji tego, że ASO nie podejmuje się napraw skrzyń A8, to czy może ktoś z Was zna jakichś asów, którzy podejmują się tego typu napraw?

Jakieś nowe wieści?

I czy możesz strescić historię awarii? Co się działo przed zmianą oleju że podjąłeś się wymiany? Jaki olej zastosowałeś, czy zmienileś filtr. Jakie zmiany przyniosla wymiana oleju, i jak przeprowadzileś reset i samonaukę?

TomekKala
11-10-2024, 21:41
Witam czy ktoś może podać procedurę adaptacji skrzyni biegów automatyczna powershift 8F40

tomao
11-10-2024, 22:20
Albo powershift, albo 8F40.

TomekKala
12-10-2024, 09:03
8f40

PRIMANUS
13-10-2024, 11:53
Tutaj o tym pisałem:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3486659&postcount=20

wrobel92
05-02-2025, 19:25
Witam. W weekend wymieniłem olej w swojej skrzyni 8F40-statycznie. Zlałem dokładnie 5L oleju. Zalałem oryginalnym olejem B ULV - po kontroli stanu ilość jest prawidłowa. Teraz chciałbym przeprowadzić adaptację skrzyni. Mógłby ktoś pomóc przejść tą procedurę? Dokładniej chodzi mi o forscan.
Jeśli dobrze rozumiem mam zastosować procedurę "Wyczyść tabele adaptacyjne skrzyni biegów", a następnie "Wznów uczenie adaptacyjne transmisji"??
Nie chciałbym odwalić sobie żadnego numeru, stąd prośba o dokładne wskazówki. Pozdrawiam

MKrzyś
17-03-2025, 18:07
Witajcie
Autko od miesiąca w rodzinie. Wymienione wszystkie filtry i oleje (silnik, skrzynia statycznie - zeszło ok. 5l, most). I jest mały problem. Skrzynia szarpie na niskich biegach. Objawy najsilniejsze na zimno (silnik jak i temperatura zewnętrzna), przechodzi wraz z podwyższeniem temperatury. Przeszukałem Forscan ale nie ma adaptacji skrzyni.
Znacie jakiś sposób na adaptację lub inne pomysły. Jestem z Krakowa ale mogę podjechać 100-200km.
Proszę o pomoc.