Zobacz pełną wersję : Setki płytkich odprysków na przedniej szybie

RPI
29-09-2021, 11:11
Cześć Forumowicze,

Kilka dni temu, po gruntownym umyciu samochodu, setki małych kropek na przedniej szybie okazały się nie być brudem a małymi odpryskami lub wżerami w szybie. Mają poniżej milimetra średnicy i są bardzo płytkie ale wyczuwalne pod palcem. Widać je wyraźnie pod słońce.

I teraz pytanie: skąd się wzięły?
Mondeo ma przejechane 19 tysięcy od nowości (7 miesięcy), głownie po autostradach z maksymalną dopuszczalną prędkością. W tym czasie na szybie rozbiły się tysiące owadów. Zastanawiam się czy to mogą być ślady uderzeniach tych owadów, ale w poprzednim mondziaku Mk4 nabiłem ponad 100tyś i nic takiego nie zauważyłem.

Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem?

Pozdrawiam,
RPI

_harry
29-09-2021, 11:29
No na pewno nie po owadach.
Nie ma opcji.
Ale po drobnych kamykach z remontowanych odcinków dróg szybkiego ruchu już tak. Gdzie jeżdżą wywrotki z piachem i żwirem.
Za małe kamyki aby było je słychać ale mogły uszkodzić szybę.
Wszystko to jednak wygląda dziwnie - musiałbyś zrobić pewnie 90 procent z tych 19 tysięcy km po żwirowkach i remontach.
Może jakaś szyba felerna?
No i te uszkodzenia to nie "mniej niż milimetr" a bardziej "mniej niż 0.1 mm"
Inaczej byś nic nie widział przez szybę.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

RPI
29-09-2021, 15:50
Masz rację, zdecydowanie bliżej do 0,1mm. Dziwna sprawa generalnie, trochę remontów dróg faktycznie zaliczyłem np. kilkukrotnie A1 między Częstochową a Piotrkowem, ale mam prawko ponad 20 lat i nigdy nie spotkałem się z mikro uderzeniami w takich ilościach. Co innego brudne, rysujące wycieraczki ...

analyzator
18-10-2021, 18:14
Masz rację, zdecydowanie bliżej do 0,1mm. Dziwna sprawa generalnie, trochę remontów dróg faktycznie zaliczyłem np. kilkukrotnie A1 między Częstochową a Piotrkowem, ale mam prawko ponad 20 lat i nigdy nie spotkałem się z mikro uderzeniami w takich ilościach. Co innego brudne, rysujące wycieraczki ...

Umyj bardzo dokładnie szybę. Następnie użyj glinki lakierniczej. Być może nie są to odpryski a jakieś wtrącenia - bardzo prawdopodobne.

Glinkę weź jakąś zwykłą np żółta valet pro.

Bump: Masz rację, zdecydowanie bliżej do 0,1mm. Dziwna sprawa generalnie, trochę remontów dróg faktycznie zaliczyłem np. kilkukrotnie A1 między Częstochową a Piotrkowem, ale mam prawko ponad 20 lat i nigdy nie spotkałem się z mikro uderzeniami w takich ilościach. Co innego brudne, rysujące wycieraczki ...

Umyj bardzo dokładnie szybę. Następnie użyj glinki lakierniczej. Być może nie są to odpryski a jakieś wtrącenia - bardzo prawdopodobne.

Glinkę weź jakąś zwykłą np żółta valet pro.

sylwesterz
18-10-2021, 19:24
Mam podobnie. Co prawda starsze i inne auto (Focus MK3 FL 2014) i przejechane ponad 200k, ale przednia szyba też ma pełno drobnych punktów. Szyba z grzaniem i akustyczna.
Najgorzej jest po czyszczeniu AutoGlym CGP, bo biały środek wchodzi w te punkty (nie da się dotrzeć) i je bardziej widać.
Glinkowałem, ale nic (albo niezauważalnie) się nie poprawiło.

Stary Focus MK1 ma prawie 260k przebiegu, a szyba była mniej porysowana (była, bo pękła rok temu od kamienia), niż w tym siedmiolatku.

Zastanawiam się co zrobić, szlifowanie cerem może, chociaż obawiam się pogorszyć sprawę...

thorns
05-09-2024, 11:17
Mam podobnie z mk4,
Jestem drugim właścicielem, auto było używane głownie na autostradach przez 4 lata.
Kupiłem z "czystą" szybą

Przez ostatni rok używania doszło wiele micro odprysków, a na autostradzie byłem może z 3 razy.

Mam wrażenie że to jakaś reakcja chemiczna z myjni bezdotykowej po aktywnej pianie i myciu szyby.

tych odprysków jest zbyt wiele i są na całej szybie

konieczko5
11-09-2024, 06:23
...