Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Nowa przednia szyba

Maciek01
09-10-2021, 18:16
Witam! W ostatni czwartek miałem wymienianą przednią szybę(skutek uderzenia kamienia).Szyba była wymieniana w warsztacie mającym umowę z firmą ubezpieczeniową. Dzisiaj podczas jazdy (słoneczny dzień) zauważyłem, że pionowe prążkowane linie(podgrzewanie) są bardzo widoczne. Wydaje mi się, że na orginalnej szybie linie te nie były tak widoczne. Czy to jakaś tania chińszczyzna, czy może tak ma być? Pozdrawiam

Slawko
09-10-2021, 18:41
Nie zwracales uwagi na to, teraz dokładnie się przyglądasz i szukasz czy na pewno jest wszystko ok.

Ja mam oryginalną od nowości i też widzę. Zresztą ja zawsze widziałem te druciki. Mogę Ci podczas jazdy dokładnie każdą nitkę policzyć. Wkurza mnie to, ale taki mój urok.

luckyboy
09-10-2021, 18:46
Zamiast drucików może być folia grzewcza.

Slawko
09-10-2021, 18:49
Nie widziałem w fordzie folii grzewczej na przedniej szybie. Zawsze zatopione druciki

tedi_k
09-10-2021, 18:52
Zamiast drucików może być folia grzewcza.

Widział to kiedyś Kolega "na własne oczy" czy tylko się Koledze WYDAJE, że tak może być???

BTW - podpowiem: owszem, Koledze tylko się WYDAJE...:568::569:
Wszystkie znane na rynku grzane szyby przednie wykonane są w oparciu o miniaturowe przewody grzejne równolegle rozprowadzone pionowo na szybie.

Maciek01
09-10-2021, 19:13
Ok Koledzy, nie chciałem wywołać niepotrzebnych emocji, dziękuję za Wasze odpowiedzi, Pozdrawiam

Fulara
09-10-2021, 20:27
Witam! W ostatni czwartek miałem wymienianą przednią szybę(skutek uderzenia kamienia).Szyba była wymieniana w warsztacie mającym umowę z firmą ubezpieczeniową. Dzisiaj podczas jazdy (słoneczny dzień) zauważyłem, że pionowe prążkowane linie(podgrzewanie) są bardzo widoczne. Wydaje mi się, że na orginalnej szybie linie te nie były tak widoczne. Czy to jakaś tania chińszczyzna, czy może tak ma być? Pozdrawiam

weź tyłek rusz i odczytaj na szybie jakiego masz producenta

Maciek01
10-10-2021, 09:02
Producent szyby to Sisecam Automotive

Fulara
10-10-2021, 09:03
taki se zamiennik niestety.
ale tak to się układa ubezpieczyciel z wykonawcą

saint gobain
pilkington

długo długo nic

arturek
10-10-2021, 09:10
Witam! W ostatni czwartek miałem wymienianą przednią szybę(skutek uderzenia kamienia).Szyba była wymieniana w warsztacie mającym umowę z firmą ubezpieczeniową. Dzisiaj podczas jazdy (słoneczny dzień) zauważyłem, że pionowe prążkowane linie(podgrzewanie) są bardzo widoczne. […]

Witam
W oryginalnej szybie, jeśli jedziesz pod słońce (zwłaszcza gdy słońce jest nisko) - to druciki są widoczne
Tak więc tu akurat nie jest wina zamiennika, bo w oryginale też tak jest

pozdrawiam
Arturek

tombalt
10-10-2021, 09:11
Jakie ubezpieczenie, taka szyba....
Może będzie lepsza niż Nordglas, który rysuje się od samego patrzenia...

michałek
10-10-2021, 09:13
Ja też miałem wymianę ale w ASO, założona szyba nie ma znaczka forda ale to ta sama szyba. Produkują je dla forda Pilkington i ktoś jeszcze. Nie ma kompletnie różnicy, w żadnym detalu a porównywałem z innym modelem. Oznaczenie się zgadza a co najważniejsze, szyba jest z powłoką akustyczną. Dzwoniłem do Pilkington i to sprawdziłem. Więc jeśli miałeś oryginała z warstwą a teraz nie masz to nie zazdroszczę Ci walki z ubezpieczycielem.

PZU to straszne WULGARYZM , od połowy Sierpnia tną wszystkie szkody likwidowane w ASO "bo mamy swoje warsztaty i tam nie jest tak drogo", WULGARYZM a gwarancja?

Mam małą szkodę z OC, przetarty błotnik - ASO 3600netto, ucięli 600zł. Zażądam od sprawcy kolizji i jego będę po sądach ciągał. Niech ich klienci poczują.

Fulara
10-10-2021, 09:38
tak jak napisałem
saint gobain
pilkington

to są firmy OEM. pierwszy lepszy przykład z brzegu

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4cd76c6ea488.jpg (https://naforum.zapodaj.net/4cd76c6ea488.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/13374020dfc3.jpg (https://naforum.zapodaj.net/13374020dfc3.jpg.html)

wszystko inne dłuuuugo dłuuuuugo nic

Ja też miałem wymianę ale w ASO, założona szyba nie ma znaczka forda ale to ta sama szyba.

tak to ta sama szyba. tylko zamówili ją nie w "centrali" forda a z rynku pilkingtona

wychodzi o wiele, wiele taniej, a cena ta sama. ford zarobił.

TomekM_1983
10-10-2021, 10:44
Mam małą szkodę z OC, przetarty błotnik - ASO 3600netto, ucięli 600zł. Zażądam od sprawcy kolizji i jego będę po sądach ciągał.
A Ty wiesz na czym polega ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej? Właśnie na tym, że jak wyrządzisz jakąś szkodę to dajesz swoje OC i Twoja kieszeń nie cierpi.
Innym słowem mówiąc, jeżeli sprawdza szkody miał wykupione OC to chroni go polisa i nie możesz go pociągnąć do żadnej odpowiedzialności.
Możesz się szarpać co najwyżej z jego ubezpieczycielem.

Toś się ładnie dał w ciula zrobić. Likwidowales z dodatkowego ubezpieczenia szyb, czy z podstawowej polisy Autocasco? Przednia szyba tylko z AC!

Fulara
10-10-2021, 11:33
Dlaczego tylko z ac ? Jeśli był poszkodowany i jechał z oc sprawcy a miał oryginalna szybę to ma dostać oryginalna szybę. Powtarzam jak miał przed szkoda oryginalna. Jeśli miał zamiennik dostał zamiennik.

AC to inna sprawa i są takie kwiatki

mskgs
10-10-2021, 14:27
Tylko z AC, bo te dodatkowe "ubezpieczenia szyb" często działają do np. 2k PLN i za wiele się z tym nie da zrobić... Wymiana podgrzewanej szyby w Focusie w ASO to koszt ok. 5k PLN.

konieczko5
10-10-2021, 20:11
...

daniel2505
11-10-2021, 09:34
Widział to kiedyś Kolega "na własne oczy" czy tylko się Koledze WYDAJE, że tak może być???

Wszystkie znane na rynku grzane szyby przednie wykonane są w oparciu o miniaturowe przewody grzejne równolegle rozprowadzone pionowo na szybie.

Tym razem to kolega jest w błędzie. Folia grzewcza na szybach podgrzewanych jest jak najbardziej stosowana. Byłem ja jezdzie próbnej Octavią i tam własnie w ten sposób szyba jest podgrzewana. Żadnych drucików nie widać. Inna sprawa ze od kilku ładnych lat jeżdżę fordami i na prawdę nie wiem jak komus te grzałki w szybie mogą przeszkadzać. Załączam filmik od Zachara gdzie widać działanie folii grzewczej. Najlepiej włączyć film od 4:08min

https://www.youtube.com/watch?v=NOF9OKrcl-M

konieczko5
11-10-2021, 14:05
...

daniel2505
11-10-2021, 14:14
Wierz mi że zdarzało mi się przejechać wiele razy moimi fordami trasy liczące kilkanaście godzin za kółkiem, w dzień i w nocy. Jak się mocno skupię to faktycznie widzę te grzałki ale na codzień kompletnie nie zwracam na nie uwagi. Filmik od Zachara miał tylko pokazać że występuje tzw folia grzewcza na szybie. Nie oceniam które rozwiązanie jest lepsze ale skoro przeszkadzają ci grzałki to może te kilka sekund dłuzsze rozmrażanie nie będzie ci przeszkadzało

Bump:

tedi_k
11-10-2021, 22:24
Tym razem to kolega jest w błędzie. ...

Być może... Albo nie koniecznie...:p
Nie wiem jaką Octavią kolega jeździł - ale na przykład ta szyba (od Skody Octavi i owszem...) https://allegro.pl/oferta/skoda-octavia-iii-szyba-czolowa-grzana-orginal-14-7650077022 ma 'standardowe' druciki...
Kawałek stosownego powiększenia jednego ze zdjęć tu też załączam...

Juzek
12-10-2021, 07:36

Wszystkie znane na rynku grzane szyby przednie wykonane są w oparciu o miniaturowe przewody grzejne równolegle rozprowadzone pionowo na szybie.I tu się mylisz

Mercedes, VW, Porsche i Audi używają technologii pozwalającej na podanie prądu elektrycznego na warstwę odbijającą promienie UV. Dzięki temu cała szyba może być skutecznie podgrzana.

Technologia znana od 2014 roku...

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

tedi_k
12-10-2021, 09:50
I tu się mylisz
...

A wystarczy popatrzeć na mój post wyżej i "popodziwiać technologię VW"... Nie będę się upierał, że nie ma innej. Twierdzę, że VW (Skoda) stosowała/stosuje? takie same "druciki" jak Ford i inni...

BTW Mitsubishi (z Japonii w końcu!!!) także stosuje "druciki" - mam to w moim Outlanderze...:p

Juzek
12-10-2021, 10:07
Popatrzeć na post wyżej....

"Wszystkie znane na rynku grzane szyby przednie wykonane są w oparciu o miniaturowe przewody grzejne równolegle rozprowadzone pionowo na szybie"

Gdzieś indziej jeszcze popatrzeć?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

xqs
12-10-2021, 12:59
w każdym razie w focusie mk3, są szyby Pilkington, na oem i na awarię.,
Jak kupujesz w Pilkington to masz znaczek forda zastąpiony znaczkiem Pilkington.
w obu przypadkach szyba taka sama.
Co do drucików, grzeją mocniej niż "folia" w innych markach.

swoją droga ja już mam 3 szybę załatwiona kamieniem.
2x oryginał, 1x Pilkington
wszystkie tak samo, 140 autostrada...

tombalt
12-10-2021, 13:33
Jak kupujesz w Pilkington to masz znaczek forda zastąpiony znaczkiem Pilkington
Najczęściej jest FORD i pod spodem pilkington...

Fulara
12-10-2021, 13:58
Musi być ford i napis firmy poniżej. Jak jest tylko pilkington to nie jest to szyba oryginalna tylko zamawiana od pilkington po dużo niższej cenie jak ford pilkington.

A klient albo ubezpieczyciel płaci za Ori ASO

daniel2505
12-10-2021, 18:09
Być może... Albo nie koniecznie...:p
Nie wiem jaką Octavią kolega jeździł - ale na przykład ta szyba (od Skody Octavi i owszem...) https://allegro.pl/oferta/skoda-octavia-iii-szyba-czolowa-grzana-orginal-14-7650077022 ma 'standardowe' druciki...
Kawałek stosownego powiększenia jednego ze zdjęć tu też załączam...

To jest szyba od Octavii 3. Możliwe ze tam było po staremu. W nowym modelu na bank nie ma widocznych grzałek. Jako stary fordziarz i fanbgrzanych szyb przyjrzałem się dokładnie. W Superbie zresztą od kilku
lat też szyba grzana jest za pomocą jakiejś magii bez widocznych drucików. Podkreślam jeszcze raz że mi druciki w szybie kompletnie nie przeszkadzają, nie wiem też czy są skuteczniejsze od folii. Fakt jest jednak taki że są już nowsze technologie niż tradycyjne podgrzewanie w fordzie

tedi_k
12-10-2021, 18:22
... Fakt jest jednak taki że są już nowsze technologie niż tradycyjne podgrzewanie w fordzie

Ciekaw jestem co ta część naszej dyskusji wnosi do tematu szyby w FF4???
Jako absolutnie obojętny wobec nowinek technologicznych Audi, VW czy mercedesa w zakresie szyb, zdążyłem się już DZISIAJ zorientować, że są szyby z napyloną warstwą srebra, działającą jako warstwa przewodząco-grzejna.
Najkrótszy opis chyba tu: https://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/wnetrze-i-wyposazenie/752058,Przednia-szyba-podgrzewana-ale-bez-drucikow.html
Jakoś nie bardzo widzę 'natychmiastowy feedback FoMoCo' na tutejsze rozgorączkowanie/marudzenie, że 'VWej ma a Ford nie'...

Nie ma takiego rozwiązania w Fordzie, nie ma w Mitsubishi i w związku z tym dyskusja jest jałowa. Jak będzie, to ci Koledzy "widzący" będą mieli 'łatwiej'.
Ja praktycznie nie widzę/nie zwracam na to uwagi i nie przeszkadza mi to w stopniu zauważalnym.
Na mój pierwszy post 'negujący;' wystarczyło wrzucić cokolwiek jak powyższy link - i 'po sprawie'. Nie znam się na VW/Mercedesie - więc się pomyliłem.
Co nadal nic nie wnosi do kwestii szyby w FF4.

AdoKrycha007
12-10-2021, 18:29
tani zamiennik. ktoś mi wytłumaczy jak w rocznym aucie mogłeś dostać tańszy badziew na wymianę ?

tombalt
12-10-2021, 18:39
rocznym aucie mogłeś dostać tańszy badziew na wymianę
Sam jestem ciekawy jak do tego doszło, w DWULETNIM aucie :p

AdoKrycha007
12-10-2021, 18:40
ok, dwuletnim. i co ? 100% AC na oryginałach, więc skąd tani zamiennik ?

tombalt
12-10-2021, 19:17
Kolego Maciek01,
1. Auto nadal na gwarancji forda?
2. Co to za towarzystwo ubezpieczeniowe?
3. Jaki miałeś wykupiony pakiet AC? Na zamiennikach?

Fulara
12-10-2021, 21:19
tani zamiennik. ktoś mi wytłumaczy jak w rocznym aucie mogłeś dostać tańszy badziew na wymianę ?

owce się strzyże, nie zarzyna...
bez urazy. tak działają ubezpieczyciele

Maciek01
13-10-2021, 15:08
Panowie, proszę o szybką pomoc. Zapowiada się walka z konsorcjum ubezpieczyciel-warsztat kooperujący. Potrzebuję dane orginalnej szyby(miałem saint gobain. Czy mógłby ktoś wrzucić jakieś zdjęcie swojej szyby etc. Z góry dziękuję.

marey
13-10-2021, 15:17
Tutaj jest fotka z mojej szyby, nie wiem co Ci jest potrzebne z tej fotki:
https://am3pap002files.storage.live.com/y4mtst08-YJPyQ7tT4A94h8rJmKeiRLrrfuZWwFs02EhavWmoCeCdKSpwts bzA0HmgcFzG8Kt7ndxPsMVrJER3o_yTMwSAsFMLZLRcmaUXIhC xxCqbKrO9olaELx6rCQ0e5phYdQBGHp94qFgbVivQZSHEj0SXh d5ZyCYSvlHq8L2QLbY9pcbNPFnhpsIXpQ7y0?width=4032&height=3024&cropmode=none

Maciek01
13-10-2021, 19:37
Panowie, tutaj (Irlandia) warsztaty mają pole do popisu. Miejscowi nie wnikają za bardzo, jaką szybę mają wstawioną. Liczy się, że jest nowa. A oni potem oczywiście wystawiają odpowiedni rachunek firmie ubezpieczeniowej. Dzisiaj, tracąc prawie pół godziny(słuchanie muzyki, czekając na połączenie) udało mi się upewnić, że moja firma ubezpieczeniowa AIG pokryła koszty orginalnej szyby.Jutro batalia z firmą zajmującą się wymianą szyb. Przyznaję, że zbyt optymistycznie podszedłem do sprawy wymiany, sądząc,że będzie wstawiona orginalna szyba i nie sprawdzałem tego przy odbiorze. Skupiłem się bowiem na obejrzeniu dachu i słupków, bo przypadki zarysowań itp, to tutaj nic nowego. Zadowolony, że wszystko ok, odebrałem auto i dopiero dwa dni później zorientowałem się, że coś jest nie tak.

tombalt
13-10-2021, 20:45
coś jest nie tak.
Podaj vin, zobaczę jaką miałeś szybę w oryginale....

SRS
13-10-2021, 21:07
pokryła koszty orginalnej szyby. w fabryce włożyli JX7B-A03100-GE

zobaczę jaką miałeś szybę w oryginaleSZYBA PRZEDNIA (Z OGRZEWANĄ SZYBĄ PRZEDNIĄ, POMOC PRZY UTRZYMANIU PASA RUCHU LUB Z AUTOMATYCZNYM STER. REFLEKTORÓW, TEMPOMAT I REGULOW.OGRANICZ.PREDK., BEZ UKĹ‚ADU ZAPOBIEGANIA KOLIZJOM, BEZ POMOCY PRZY UTRZYM. PASA RUCHU, INTELIGENTNY ASYSTENT PRĘDKOŚCI LUB TEMPOM. ADAPT. I F. JAZ. W KORKACH LUB TEMPOMAT ADAPTACYJNY–ZATRZYM./RUSZ. LUB UKŁAD ZAPOBIEGANIA KOLIZJOM 3 WER.2 LUB ADAPTACYJ. UKŁAD KONTROLI PRĘDKOŚCI LUB Z BEZOLŚNIEN. AUTOM. ŚWIATŁ.DROGOW. LUB Z REFLEKTOR. Z AUTOM.SW.DROGOW. LUB UKĹ‚AD ZAPOBIEGANIA KOLIZJOM)

po numerze katalogowym raczej będzie trudno o taką informację

Maciek01
13-10-2021, 21:38
Witam. Vin to WF0NXXGCHNKK47802, z góry dziękuję

tombalt
13-10-2021, 22:05
"Laminowana akust.przed.szyba
Z Ogrzewaną Szybą Przednią"

Czyli szyba poza tym, że była grzana to była w wersji soundscreen, czyli z folią ograniczającą hałas .... Wątpię aby zamienniki miały taki bajer...

SRS
13-10-2021, 22:13
Czyli szyba poza tym, że była grzana to była w wersji soundscreen, to już zostało napisane i parę innych funkcji zawiera , SZYBA PRZEDNIA (Z OGRZEWANĄ SZYBĄ PRZEDNIĄ, POMOC PRZY UTRZYMANIU PASA RUCHU LUB Z AUTOMATYCZNYM STER. REFLEKTORÓW, TEMPOMAT I REGULOW.OGRANICZ.PREDK., BEZ UKĹ‚ADU ZAPOBIEGANIA KOLIZJOM, BEZ POMOCY PRZY UTRZYM. PASA RUCHU, INTELIGENTNY ASYSTENT PRĘDKOŚCI LUB TEMPOM. ADAPT. I F. JAZ. W KORKACH LUB TEMPOMAT ADAPTACYJNY–ZATRZYM./RUSZ. LUB UKŁAD ZAPOBIEGANIA KOLIZJOM 3 WER.2 LUB ADAPTACYJ. UKŁAD KONTROLI PRĘDKOŚCI LUB Z BEZOLŚNIEN. AUTOM. ŚWIATŁ.DROGOW. LUB Z REFLEKTOR. Z AUTOM.SW.DROGOW. LUB UKĹ‚AD ZAPOBIEGANIA KOLIZJOM) kto był producentem tej szyby ?

Maciek01
13-10-2021, 23:00
Saint Gobain