Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Keyless przestał działać

tocamartin
11-10-2021, 15:57
Witam.
Mam Mondeo mk5 2019.
Mam problem z keyless. Na klamkach mam te paski do zamykania bez kluczyka. Jak chce otworzyć auto to normalnie ciagne za klamkę ( wiadomo, kluczyk w kieszeni). Działało normalnie. Od tygodnia nie działa ta opcja. Mogę tylko bez kluczyka otworzyć/zamknąć drzwi kierowcy, reszta nie reagują na dotyk. Nic w komputerze nie przedstawiałem.
Czy ktoś już miał taki problem? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211011/de4a02334e553237028e58ecb4ea2b9c.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

pokakulka
11-10-2021, 16:53
Spróbuj podładować akumulator. Miałem podobnie. A tak w ogóle to nie ciągnij za klamke od razu tylko przyłóż dłoń do wewnętrznej strony klamki, poczekaj jak puści zamek i dopiero ciągnij za klamkę.

tocamartin
11-10-2021, 18:38
Wiedziałem, że tu są mądre głowy [emoji16][emoji16][emoji16]
Problem rozwiązany. Ostatnio auto było tylko na krótkich odległościach katowane. Dziś zrobiłem "parę" kilometrów i problem zniknął. Dziękuję Ci kolego za dobrą radę [emoji106][emoji106][emoji106]
Jeszcze jedno. Nie szarpie za klamkę, tylko tak jak mówisz najpierw "pierwszy dotyk" [emoji6]
Pozdrawiam serdecznie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Bubix
18-11-2023, 07:40
Witam mam taki problem mialem mała stluczke i dostaly prawe drzwi od pasazera i troche nadkole, oddalem go do mechanika wymienil oba elementy ale zauwazylem ze prawa strona nie dziala tzn otwieranie i domykanie bez klucza. Z kluczyka dziala bez problemu pewne nie podlaczyl jakiegos kabelka ktos wie moze gdzie to podlaczyc???? gdzie jest modul? Lewa strona działa bez problemu.

malutkiv6
03-12-2023, 12:18
Witam odswierzam problem. Akurat jest ok. Mam problem z zamykaniem s-maxa z guzika czy to w klamce czy też bagażniku. To znaczy raz się uda ale w większości niestety nie baterie w kluczykach wymienione, nie ma znaczenia czy jadę krótki czy długi odcinek. Może ktoś miał również taki problem?

krzemo
10-12-2023, 10:32
Temat zgodny z moim problemem to w nim piszę ��
Ostatnio mondeo zaczął wyłączać organy – pierwsze start/stop (akurat tego mi nie brakowało ;), drugie grzanie przedniej szyby (oj brakowało :( ) ale i też możliwość zamykania drzwi wszystkimi klamkami. I zaczęły się w zimniejsze dni „problemy” z odpalaniem – nie odpalał tak ochoczo
Pacjent z roku 2017 więc stwierdziłem że aku do wymiany . Robię dziennie dłuższe trasy więc ma się gdzie ładować wiec stwierdziłem że próba podładowania prostownikiem może zadziałać ale na krótko.
Akumulator nowy zgodny z oryginałem EFB (AGM nie był od ręki dostępny) zainstalowany i forscan-em przeprowadzone kodowanie. Start/stop wróciło :( i działa jak szalone, szyba przednia grzeje (i chyba za bardzo �� bo aż pękła :mad: ) a klamki działają wybiórczo – raz zamknę „wszystkimi” a innym razem tylko kierownika.
Czy coś jeszcze trzeba zresetować ???

Edit:
Problem chyba rozwiązany.
W drugim kluczyku wymieniłem baterię na nową i zamykanie ze wszystkich klamek działa. W starym nie miałem co prawda komunikatu ale bateria miała ok 3V ( nowa ok 3,3V) . Poobserwuję ale chyba będzie dobrze .