Zobacz pełną wersję : [Fusion] Wymiana lusterek z manuali na elektryki.
zielonywtemacie 14-02-2011, 14:23 Witam,
przymierzam się do wymiany lusterek z manualnych na elektryczne.
Jeśli ktoś ma za sobą podobne doświadczenia lub wiedzę w temacie, to byłoby super, gdyby się nimi podzielił.
Pytania:
1. Dokąd (jeśli w ogóle) poprowadzone są przewody odpowiedzialne za lusterka w samochodach z 2003 roku.
2. W związku z powyższym, co oprócz lusterek i tych plastików wewnątrz auta razem z przyciskiem będzie mi potrzebne.
3. Czy ktoś ma jakieś schematy itp. (w sieci nic nie mogłem znaleźć jak dotąd)
Pozdrawiam i proszę odpowiedzi:wink:
zielonywtemacie 15-02-2011, 12:11 Może jednak znajdzie sie ktoś, kto wie choć trochę o podobnych przypadkach?
Znalazłem na tym forum forda zza wschodniej granicy coś takiego, ale jest to schemat isntalacji lusterek już zamontowanych, więc w kwestii tego, co jest potrzebne komuś, kto ich jeszcze nie ma, niezbyt wiele pomaga.
Wrzucam, może się innym przyda.
Witam,
Z dużym prawdopodobieństwem nie będziesz miał na stanie koniecznego okablowania - pozostaje uzupełnić ją we własnym zakresie. Tu jest wyczerpująca fotorelacja jednego z naszych forumowych kolegów: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=53083
Opis dotyczy Fiesty Mk6, ale to niemal identyczne auto, jak Fuzja ;)
Powodzenia!
zielonywtemacie 16-02-2011, 23:35 Wielkie dzięki za info - tego się właśnie obawiałem :( - i za link.
Zobaczę, co ewentualnie mnie czeka ;)
Pozdrawiam
Nic się nie łam - dni mamy coraz dłuższe i na pewno coś zdziałasz ;) IMHO warto w międzyczasie zaopatrzyć się w wiązki i wtyczki np. z rozbitka - szczególnie te drugie są bezcenne przy uzupełnianiu okablowania, vide podłączenie do GEM oraz dozbrojenie przepustów w słupkach.
zielonywtemacie 17-02-2011, 13:42 Nic się nie łam - dni mamy coraz dłuższe i na pewno coś zdziałasz ;) IMHO warto w międzyczasie zaopatrzyć się w wiązki i wtyczki np. z rozbitka - szczególnie te drugie są bezcenne przy uzupełnianiu okablowania, vide podłączenie do GEM oraz dozbrojenie przepustów w słupkach.
Prawda z tymi dłuższymi dniami, ale z tym, że coś zdziałam, to się dopiero okaże ;)
W końcu nie bez przyczyny wybrałem swój nick ;)
Nick nickiem, ale uczyć się jeszcze potrafię...
Głupio mi pytać, bo może to kogoś ubawi, ale "dozbrojenie przepustów w słupkach" brzmi dla mnie dość tajemniczo :?
Pozdrawiam
Przyznaję, wyraziłem się dość enigmatycznie ;) Miałem na myśli uzupełnienie okablowania, które w gumowej osłonie, z kabiny, poprzez przedni słupek, trafia do wnętrza drzwi.
sproboj na youtubie wpisac zamiana lusterek na elektryczne jak nie po polsku to po angielsku napewno znajdziesz filmik instruktarzowy;)
sproboj na youtubie wpisac zamiana lusterek na elektryczne jak nie po polsku to po angielsku napewno znajdziesz filmik instruktarzowy;)
Skoro widziałeś takie filmiki, to może podasz jakieś przykłady odnośnie tego modelu Forda :?:
PS: Słownik ortograficzny się kłania ;)
Ja nie napisalem ze widzialem;)
nigdy nie szukalem ale do swojego mondka znalazlem pare ciekawych filmikow
wiec moze warto sprobowac poszukac do fusiona
zielonywtemacie 18-02-2011, 11:20 ...Miałem na myśli uzupełnienie okablowania, które w gumowej osłonie, z kabiny, poprzez przedni słupek, trafia do wnętrza drzwi.
Tak na 60 % myślałem właśnie, że chodzi o to :)
Dziękie za radę. Jak się zrobi trochę cieplej, to zobaczę czego mi tam w tym ff dokładnie brakuje...
zielonywtemacie 18-02-2011, 11:24 sproboj na youtubie wpisac zamiana lusterek na elektryczne jak nie po polsku to po angielsku napewno znajdziesz filmik instruktarzowy;)
Poszedłem nawet przed wpisem na forum tym tropem i szukałem po polsku, angielsku i niemiecku, ale znalazłem jakieś niezbyt przydatne rzeczy (np. demontaż/montaż lusterek w jakichś amerykańskich autach).
Może źle szukałem :?
pawel182 18-02-2011, 13:16 Kolego masz mój opis (gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to pytaj) Schemat też masz (jest w opisie) po co Ci jakieś filmy? Nikt Cie za rączke nie poprowadzi :) Jeśli czujesz sie na siłach to korzystając ze złej pogody zebierja się za kompletowanie potrzebnych części a jak tylko zrobi sie cieplej bierz się za działanie :) Albo zawsze możesz to zlecić komuś... (na wiosne będe w Krakowie hehehe ;) )
zielonywtemacie 18-02-2011, 16:00 Kolego masz mój opis (gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to pytaj) Schemat też masz (jest w opisie) po co Ci jakieś filmy? Nikt Cie za rączke nie poprowadzi :) Jeśli czujesz sie na siłach to korzystając ze złej pogody zebierja się za kompletowanie potrzebnych części a jak tylko zrobi sie cieplej bierz się za działanie :) Albo zawsze możesz to zlecić komuś... (na wiosne będe w Krakowie hehehe ;) )
No nie przeczę - opis Kolegi bezcenny :)
Czułbym się lepiej, gdybym to zrobił sam, ale w razie czego zawsze mogę liczyć na teścia elektryka, który "będzie czuwać nad poprawnością" montowania.
Co do pytań dodatkowych, to parę mi przychodzi do głowy:
np.: jakie i ile kabli będę potrzebował? Jakiej długości? Gdzie te wszystkie kable i złącza kupić? (allegro?)
Gdzie te wszystkie kable i złącza kupić? (allegro?)
Wiązek najlepiej szukać na pobliskim szrocie, bo towar będziesz mógł obejrzeć od ręki. Sugerowany przez Ciebie wariant też wchodzi w grę.
Osobiście proponowałbym Tobie, abyś zapytał na naszym Forum w swojej lokalnej strefie (http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=125) (małopolska), w którym miejscu znajduje się dobry szrot z częściami do Fordów. Mieszkasz w dużej aglomeracji, więc sądzę, iż nie powinno być z tym problemu. Mogą to być wiązki kablowe od Fiesty Mk6 lub Fusiona, choć podejrzewam, że PINy i złącza (wtyki) występują również w innych modelach Forda. Ci, co demontują auta, z reguły mają rozeznanie w temacie... Jeśli zaopatrzysz się jedynie w poodcinane wtyczki, to pozostaje dokupić trochę kolorowych kabelków w najbliższym sklepie z elektroniką - np. w Cyfronice w Krakowie. Koszt jednego metra, to max 0,50PLN. Rzecz jasna, dochodzi wtedy kwestia lutowania i odpowiedniego zaizolowania przedłużanych przewodów.
zielonywtemacie 18-02-2011, 23:11 Wiązek najlepiej szukać na pobliskim szrocie, bo towar będziesz mógł obejrzeć od ręki. Sugerowany przez Ciebie wariant też wchodzi w grę.
Dzięki wielkie:)
Czy przeprowadzał ktoś może taką operację, jak można sprawdzić czy samochud posiada wiązki do podłączenia takich lusterek? Pomyślałem o wymianie nie ze względu na sterowanie, bo z auta korzystam tylko ja, a ze względu na podgrzewanie lusterek.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Poszukaj tematów o tym,było kilka.
Wymieniałem lusterka,wiązka w drzwiach do wymiany lub przerobienia.
kubaw20055 26-10-2021, 14:51 Jeśli jest to polift to masz dociągniętą całą elektrykę do złączek w słupkach A, łącznie z uzbrojoną skrzynką bezpieczników. Wiązki do lusterek w drzwiach na pewno nie masz, więc trzeba kupić i wymienić (może być z Fiesty). Poliftowe lusterka z regulacją i ogrzewaniem mają 5 pinów, ze składaniem 7 (ale musisz też wymienić moduł GEM na wyższy). Pamiętaj, że lusterka z
Fiesty nie są takie same (różnią się wysokością plastiku, który montuje się do ramy drzwi, reszta jest identyczna). Zwróć uwagę na 2 kwestie:
- wiązka nie może być z wersji UK
- przed i polift różnią się złączem w słupku A i nie są zamienne, chyba że ktoś chce ciąć kable i przerabiać kostki.
Oczywiście da się to zrobić bez wymiany wiązek, ale to już dłubanie i sztukowanie przewodów.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak...
...
Dzięki za odpowiedź, jest to wersja poliftowa więc troszkę mniej kombinacji, więc muszę się wziąć i to ogarnąć. Podgrzewanie lusterek będzie działać przy włączeniu grzania tylnej szyby?
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
kubaw20055 26-10-2021, 16:40 Tak podgrzewanie lusterek zawsze działa z ogrzewaniem tylnej szyby:)
Przedlift też ma wiązkę kokpitu pełną.
Napisałem że do wymiany wiazka w drzwiach.
Wiązki drzwiowe do podwójnego ryglowania też są inne.
Przerabiałem z anglika i nie jest to wybitnie skomplikowane.
Wyciąganie całych wiązek z boczków to więcej roboty niż włożenie brakujących przewodów do lusterek.
slawomirro 27-10-2021, 08:23 Jeśli jest to polift to masz dociągniętą całą elektrykę do złączek w słupkach A, łącznie z uzbrojoną skrzynką bezpieczników. .
W Fusion każda wersja wyposażeniowa miała okablowanie?
W Fieście wersja Ambiente go nie posiadała. A w Fusion w starym cenniku jest coś takiego:
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=122091&stc=1&d=1635315780
btw by po instalacji używać składania lusterek, trzeba taką funkcję aktywować w GEM.
Cennik jest do polifta.
Samo składanie najprawdopodobniej jest typowo elektryczne jak w Focusie przedlift.
Żadnych zmian modułów drzwiowych, tylko elektryka.
Mam zestaw do focusa MK2 przedlift i przełączniki do składania lusterek (focus i fusion).
Kwestia motywacji do przełożenia podstawy lusterka i okablowania tego.
Temat przypomniał mi również o tym że od 2lat leży komplet do założenia elektrycznych szyb. Chyba już mi się przestało chcieć to zmieniać. Tyle czasu mam ektryczne podgrzewane lustra z podświetleniem i jakoś daje to radę.
Za dużo mam dodatkowej elektryki w aucie, żeby dodawać kolejne odbiorniki.
MaciejAkaJanusz 30-10-2021, 21:08 Oho, zacząłem od wymiany komputera pod kluczyki, a tu kolejny fajny i przydatny modzik się szykuję.
Mam jednak pytanie - czy znacie może typ potrzebnych wtyczek do polifta ? Allegro chyba ubogie w wiązki, nie znalazłem ani jednej (chyba że w polifcie siedzi ta wiązka już pod boczkiem drzwi ?)
No i drugie pytanie - znalazłem kilka ogłoszeń z lusterkami, w dwóch był opis typu : "Fiesta, Fusion polift" - czy to zwykła nieznajomość tematu czy Fusion polift ma identyczne mocowania jak Fiesta ?
Pozderka !
w przedlifcie wtyczki do lusterek są czarno-czerwone , jak w focusie mk1
w polifcie szare prostokątne jak w focusie mk2 (o ile dobrze pamiętam)
wiązki siedzą pod wypraską drzwi (czarna z otworem na głośnik)
szkła lusterek są wymienne z kilkoma modelami
same obudowy (dokładnie to ramki drzwiowe) muszą być z fusiona
znalezienie maskownic lusterek z fusiona też będzie niełatwe
grzane elektryczne lusterka o tej porze roku.... zawsze... nawet ważniejsze do elektrycznych szyb
Jeśli nie zależy komuś na obudowach lusterek w kolorze nadwozia to przedlifta będzie taniej kupić i instalcję tylko przepleść z przedliftowej wiązki.
Chyba nawet mam prawe elektryczne z przedlifta.
MaciejAkaJanusz 30-10-2021, 21:35 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak...
...
Okej, dzięki, Poszperam jutro w boczkach zobaczę jak wygląda uzbrojenie. Może dodatkowe wiązki nie będą potrzebne.
No allegro jest strasznie ubogie, ale widziałem jakiś czas temu, kilka rozbitych Fusiek na "szrocie". Mamy tutaj w regionie dwa całkiem spore, i o dziwo, całkiem tanie. Pokręcę się to może coś się znajdzie :)
Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam.
Dawno już u Korkucia nie widziałem Fusiona.
Wiązek w drzwiach nie będzie, a przynajmniej nie powinno być.
MaciejAkaJanusz 30-10-2021, 21:46 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak...
...
Dwa tygodnie temu chyba, na dziale "Fordowskim" widziałem dziesiątki części z Fusi. Na placu 2 srebrne, jeden granatowy jak mój, jeden ciut ciemniejszy granatowy ale skasowany do połowy :/ Także jest ich trochę, a po drodze przez Kieźliny mamy jeszcze jeden, no i na Wadągu - tam widziałem z 5 sztuk, ale same przed lifty. Jakbyś czegoś potrzebował sprawdzić, to daj znać, sprawdzę
Czy taka wiązka jak w tej aukcji https://allegro.pl/oferta/ford-focus-ii-2-mk2-wiazka-wtyczka-lusterka-5-pin-9183241412
To ten "brakujący" element ? Czy w Fusionie wygląda to nieco inaczej ?
To ten "brakujący" element ?
Nie.
Brakuje kilku metrów.
slawomirro 31-10-2021, 01:52 Cennik jest do polifta.
Samo składanie najprawdopodobniej jest typowo elektryczne jak w Focusie przedlift.
Żadnych zmian modułów drzwiowych, tylko elektryka.
Jak pisałem funkcja składania idzie przez GEM. Schemat z Fiesty jest taki sam w Fusion:
https://fiesta-mk6.pl/in/schematy/elektryczne-lusterka-fiesta-mk6.jpg
oraz
https://fiesta-mk6.pl/in/schematy/ogrzewanie-szyb-fiesta-mk6.jpg
ale cała reszta jest jak piszesz czysto elektryczna
Z porad to napisze, że warto kupić jednak kompletną wiązkę, bo w drzwiach w gumowym peszlu przy zawiasach jest wtyczka. Tam spotyka się wiązka z drzwi i wiązka z kabiny. Opcją jest rozwiercenie tej wtyczki (ja tak robiłem gdy kładłem grubsze okablowanie pod głośniki) i przeprowadzenie jednej długiej wiązki.
Jakoś sobie nie wyobrażam, by w drzwiach była wiązka pod lusterka z jakimś dodatkowym złączem. Od wtyczki w peszlu w drzwiach tam jest ciągła wiązka aż do wtyczki przy lusterku. Przedlift, polift, nie ma znaczenia. Wiązki i schematy są takie same, tylko kształt wtyczek jest inny.
Jeśli jest ta wtyczka od lusterka, to wystarczy kupić lusterko i podłączyć, bez kombinowania. I oczywiście zainstalować trzeba bezpiecznik F8 i F32.
Nie trzeba nic rozwiercać w słoniu, wystarczy porównać ilosc pinow w obu czesciach wtyczki.
Potem dołożyć wiazke drzwiowa pod lusterka, W CAŁOŚCI, czyli włącznie z pinami w puste miejsca we wtyczce.
Tak samo można było zrobić dodatkowe przewody pod głośniki, zamiast drutowac przejscie przez słonia, wystarczyło zrobić połaczenie jak w oryginale, tylko wykorzystać puste miejsca wtyczki.
slawomirro 31-10-2021, 17:14 Tak samo można było zrobić dodatkowe przewody pod głośniki, zamiast drutowac przejscie przez słonia, wystarczyło zrobić połaczenie jak w oryginale, tylko wykorzystać puste miejsca wtyczki.
Pod warunkiem że się ma puste miejsce :D
U mnie opcja centralnego pełna 9pin, lusterka 7 pin, elektryka drzwi i miejsca wolnego brak. Kabli głośnikowych 2,5mm w miejsce oryginalnych 0,7mm nie przeprowadzisz bez rozwiercania.
MaciejAkaJanusz 01-11-2021, 10:34 Od wtyczki w peszlu w drzwiach tam jest ciągła wiązka aż do wtyczki przy lusterku. Przedlift, polift, nie ma znaczenia. Wiązki i schematy są takie same, tylko kształt wtyczek jest inny.
Czyli w przypadku jeżeli drzwi będą puste (oprócz głośników) to niezależnie czy wiązke drzwiową wezmę z polifta / przedlifta, złącze słupek-drzwi będzie takie samo ? Byleby konsekwętnie potem dobrać lusterka / sterowanie nimi ?
slawomirro 01-11-2021, 20:29 Czyli w przypadku jeżeli drzwi będą puste (oprócz głośników) to niezależnie czy wiązke drzwiową wezmę z polifta / przedlifta, złącze słupek-drzwi będzie takie samo ? Byleby konsekwętnie potem dobrać lusterka / sterowanie nimi ?
podział jest taki:
Wersja 4pin - lusterko elektryczne
Wersja 5pin - lusterko elektryczne, podgrzewane
Wersja 7pin - lusterko elektryczne, podgrzewane, automatycznie składane
Przedlift nie miał składanych lusterek (i lakierowanej obudowy), ale poza tym będzie tak samo, no i kształt wtyczki inny. Wiązka taka sama. Jak kupisz lusterko 7pin pod instalację 5pin nic się nie stanie, po prostu pewne funkcje nie zadziałają.
A co do wtyczki, to ona jest, ale pusta w Twoim aucie, tj nie ma pinów. Dokupienie ich to prościzna, sam kupowałem pod inną złączkę w sklepie elektrycznym, kosztują ok 1zł/sztukę. Musisz znać tylko średnicę złączki na pin, u mnie są okrągłe podobne jak w jakiejś wtyczce 330V, tylko cieńsze.
MaciejAkaJanusz 01-11-2021, 21:57 A co do wtyczki, to ona jest, ale pusta w Twoim aucie, tj nie ma pinów. Dokupienie ich to prościzna, sam kupowałem pod inną złączkę w sklepie elektrycznym, kosztują ok 1zł/sztukę. Musisz znać tylko średnicę złączki na pin, u mnie są okrągłe podobne jak w jakiejś wtyczce 330V, tylko cieńsze.
Mówimy o wtyczce w słupku tak ? Z tego co rozumiem to mogę się spodziewać że "okablowanie" do słupka dochodzi, ale wtyczka w słupku nie ma pinów, które trzeba będzie "dorobić" ?
posty #2 #3 i #6
przeczytaj na spokojnie i ze zrozumieniem, bo już Ci "dobre wróżki" mieszają w głowie swoimi wpisami
slawomirro 01-11-2021, 23:42 Mówimy o wtyczce w słupku tak ? Z tego co rozumiem to mogę się spodziewać że "okablowanie" do słupka dochodzi, ale wtyczka w słupku nie ma pinów, które trzeba będzie "dorobić" ?
Najpierw rozbierz boczek i sprawdź co masz, potem kupuj co trzeba.
Być może jest tak jak Antej pisał, że okablowanie masz i tylko czeka na podłączenie, a może nie masz. Szklanej kuli nie mam, przykro mi.
MaciejAkaJanusz 02-11-2021, 21:43 No wiadomo, jednakże, wróci z warsztatu to będę rozbierał :) Najpierw muszę pozbyć się problemu spalania 12 litrów ropy :)
perhdyrol 16-01-2022, 17:32 Witam.
Zna ktoś rozmiar pinów/gniazd żeńskich które trzeba dodać od strony przelotki drzwi?
Instalacja do drzwi jest kompletna.
Pozdrawiam.
Kup Wiązki drzwiowe z Mondeo mk3 i wyciągnij stamtąd piny. Pasują bez problemu
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
perhdyrol 16-01-2022, 19:03 Ok jeżeli pasują to tak zrobię bo są dużo tańsze i bardziej dostępne.
perhdyrol 20-02-2022, 21:26 Cyk, lusterka zamontowane.. sprawne.. przy okazji regulacja przeniesiona w bardziej dostępne miejsce..
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/995c49a86f74.jpg (https://naforum.zapodaj.net/995c49a86f74.jpg.html)
slawomirro 21-02-2022, 13:10 perhdyrol
Pomysłowe, ale co Ci właściwie przeszkadzała regulacja lusterek przy lusterkach?
Bo jeśli chcesz instalować np tweetery, to wiedz że się mieszczą bezproblemowo bez przeróbek sterowania lusterek (wspominam o tym, bo sam miałem taki dylemat na ten temat jak instalowałem).
Natomiast z przyciskami ogrzewania foteli dałeś czadu.
Polecam Ci jeszcze wymianę gniazda zapalniczki na 2 stałe porty USB. Ja to zrobiłem i teraz smartfon mogę ładować i kamerkę samochodową zasilać.
Jeden i drugi mod uważam za bezsensowny, czyli zrobiony dla własnego widzimisię.
Lusterka ustawia się raz i jeździ, to nie jest zabawka, czy gałka od radia żeby nią kręcić co chwilę.
Grzanie stołków, podobnie, znaleźć, użyć, wyłączyć po użyciu.
Dla mnie schylanie się żeby sięgnąć za dźwignię zmiany biegów w celu użycia przycisku to niepotrzebne utrudnienie.
perhdyrol 21-02-2022, 19:04 Jeden i drugi mod uważam za bezsensowny, czyli zrobiony dla własnego widzimisię.
Lusterka ustawia się raz i jeździ, to nie jest zabawka, czy gałka od radia żeby nią kręcić co chwilę.
Grzanie stołków, podobnie, znaleźć, użyć, wyłączyć po użyciu.
Dla mnie schylanie się żeby sięgnąć za dźwignię zmiany biegów w celu użycia przycisku to niepotrzebne utrudnienie.
To nie pokaz mody, żeby każdemu się podobało, ale już tłumaczę..
Kładłem i tak nowe wiązki więc mogłem sobie wybrać miejsce gdzie.. Lusterka są tam gdyż siedzę z pozycji do jazdy i ustawiam na raz.. a i przy częstej zmianie kierowcy jednak często się tego używa.. Co do foteli fabrycznie są wg mnie w złym miejscu a głównie pasażera.. załączy, zapomni wyłączyć i nawet nie widzisz, że cały czas grzeje, a tak mam przynajmniej podgląd, co do kierowcy wolę też tam niż grzebać ręką, pod fotelem, a zapewniam cię, że dostęp jest dobry i nie trzeba "gmerać" w ciemno..
1. nie cytuj całych postów zwłaszcza gdy odpowiadasz zaraz po nich.
2. Lusterko robi się raz przed jazdą i koniec, pokrętło ma być w takim miejscu żeby mozna było ustawić lustra siedząc w pozycji docelowej. Jak się ma w życiu blisko do ziemi to i na podłodze będzie wygodnie mieć regulację. Dla mnie to miejsce jest słabe.
3. Siedzenia owszem, lubią się klikać przypadkiem, ale poprawna instalacja włącza grzanie "po kluczyku", co do umiejscowienia j.w.
perhdyrol 21-02-2022, 21:24 Rozumiem, że tobie się nie podoba, ale mi tak więc chyba o to chodzi? ;)
Dokładnie, fotele są po kluczyku, ale jeżeli pasażer ci zostawi przypadkowo załączone to nawet nie widzisz, jeździsz i grzejesz powietrze.. ale tak jak mówiłem/pisałem to nie pokaz mody, żeby Tobie się podobało :619:
to nie pokaz mody, żeby Tobie się podobało
Jeśli liczyłeś na oklaski i kwiaty to pomyliłeś dział techniczny z działem "chwalę się" moim autem.
Stwierdzam co myślę o takim poprawianiu fabryki na siłę.
Grzane stołki kliknely się u pasażera może z pięć razy podczas całego ich używania przez kilka lat.
perhdyrol 21-02-2022, 21:42 Oj.. od teraz moje życie nigdy nie będzie takie samo.. muszę żyć z tą myślą, że Tobie się nie podoba.. no cóż idę chyba wrócić do "fabryki" .. szkoda ;)
Na tym forum niestety jest bardzo dużo osób, które Ci wytkną błędy według własnego widzimisię. Najważniejsze, żeby Tobie się podobało
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
slawomirro 22-02-2022, 01:36 Lusterko robi się raz przed jazdą i koniec.
A mi się przydaje przy codziennym parkowaniu przy krawężniku jak wjeżdżam tyłem.
Cofając obniżam sobie max lewe lub prawe i idealnie kołami staję wzdłuż krawężnika.
MaRo88PL 23-10-2022, 11:26 Witam Panowie,
Ktoś z Was bawił się w doposażenie Fuzji w automatycznie składane lusterka boczne? Co byłoby potrzebne poza zakładam że siłowniczkami (silniczkami) i nowym przełącznikiem regulacji lusterek?
Wprawdzie nie w Fuzji a we Fieście mk6 ale zmieniałem ręczne lusterka na w pełni elektryczne, podgrzewane i składane.
Zmiana wiązek, przeciągnięcie kabli w poprzek kabiny i dołożenie przycisku. Składanie rozwiązane podobnie jak w Mondeo MK3 - sygnał do składania idzie z centralnego zamka poprzez dodatkowy przekaźnik.
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
Panowie czy lusterka z polifta pasują do przedlifta w wersjji z regulacją ręczną. Bo polifty mają wieksze szkła.
Rafał A.(antek) 22-02-2024, 14:19 Całe pewnie tak, konstrukcja drzwi się nie zmieniła.
kubaw20055 22-02-2024, 19:49 Kostki połączeniowe lusterek są inne, samo lusterko fizycznie pasuje niezależnie od wersji polift/przedlift.
|
|