Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Żarówki H7 LED - lampa "zwykła" z soczewką

g_pard
16-10-2020, 21:25
W Niemczech uzyskały homologację H7 LED firmy Osram dla między innymi Forda Mondeo MK5.
Czy można ich używać też w Polsce ?

https://www.osram.de/am/night-breaker-led/night_breaker_led_kompatibilitaetsliste.jsp?mkt=/ledcheck/

P405
17-10-2020, 12:26
Raczej tak, bo homologacja jest na UE. Tylko cena 130 Eur. to trochę dużo. Gdzie inne ledy na diodach zess można kupić za 60- 160 i nie będą świecić gorzej.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

zenq
17-10-2020, 13:22
no ale powiem Wam, że w Osramie to forda chyba nie lubią... ;)

sabaciontko
17-10-2020, 18:35
Obstawiam Google translator a nie OSRAM

leszcz
17-10-2020, 18:43
Tylko cena 130 Eur. to trochę dużo. Gdzie inne ledy na diodach zess można kupić za 60- 160 i nie będą świecić gorzej.
tylko jeszcze jest owa homologacja dla świecidełek Osrama ;)

P405
17-10-2020, 18:48
Tylko pewnie upartemu policjantowi trzeba by teraz żarówkę wyjmować żeby uwierzył. Mam ledy w citroen c4 w zwykłych lampach, odcięcie prawidłowe, po oczach nie świecę i jest dobrze.

sabaciontko
17-10-2020, 18:58
Na stronie OSRAM jest dokładnie napisane że po wymianie na LEDY , kierowca ma obowiązek mieć ze sobą wydrukowaną homologację.

marco102
18-10-2020, 00:10
Homologacji w Polsce oczywiście brak;) To producent reflektorów podaje jakie żarówki mają być w lampie. Równie dobrze mogę zamontować przykładowo bi-ledy Koito, które również mają homologację, ale jako projektor. Po montażu w lampie cała lampa traci homologację.
Także puki nie zmienią się przepisy, to montaż wszystkiego innego (nawet żarówek H z większą mocą) będzie nielegalne, bo oznaczenia na lampie narzucają co ma być w środku i za co ma odpowiadać:568:

Matych
18-10-2020, 09:20
homologacji w polsce oczywiście brak;) to producent reflektorów podaje jakie żarówki mają być w lampie. Równie dobrze mogę zamontować przykładowo bi-ledy koito, które również mają homologację, ale jako projektor. Po montażu w lampie cała lampa traci homologację.
Także puki nie zmienią się przepisy, to montaż wszystkiego innego (nawet żarówek h z większą mocą) będzie nielegalne, bo oznaczenia na lampie narzucają co ma być w środku i za co ma odpowiadać:568:

dokładnie

pcz
18-10-2020, 10:07
W nowych autach nawet podstawowe wersje otrzymują teraz żarówki LED (za dopłatą inne reflektory Full LED lub matrycowe) ale nowością jest to, że od tego roku np. Focus, Astra w podstawowych wersjach mają jakieś żarówki LED.
Czy ktoś z Was badał już ten temat? Co to są za żarówki? Czy to są tradycyjne H7 w LED'zie ? Temat wydaje się interesujący ponieważ mają homologację i są fabrycznie montowane do reflektorów z odbłyśnikiem a nie soczewką...

zenq
18-10-2020, 10:16
To producent reflektorów podaje jakie żarówki mają być w lampie.
tylko ze osram homologuje te zarowki z konkretna lampa, nadaje lampie nowa homologacje (dostajesz nalepke z numerem homologacji) pozwalajaca uzytkowac dana lampe z ta konkretna zarowka ledowa - pozwalaja na to przepisy m.in. niemieckie. Auto zarejestrowane w niemczech, bedzie sie moglo z tym poruszac legalnie po calej "prawostronnej" UE. Ale nasze Polskie - na chwilę obecną wątpie, raczej trzeba poczekać aż Osram wprowadzi to oficjalnie do PL, a gdzieś kiedyś był homologowany układ do DRL na długich, zmieniający homologację lamp, więc bardzo możliwe, że się da.

Obstawiam Google translator a nie OSRAM

Wiadomo, oczywiste, ale pośmiać się można ;)

grzesiek181
20-10-2020, 01:40
Tylko pewnie upartemu policjantowi trzeba by teraz żarówkę wyjmować żeby uwierzył. Mam ledy w citroen c4 w zwykłych lampach, odcięcie prawidłowe, po oczach nie świecę i jest dobrze.

Witam
Jeśli można wiedzieć to jakie te ledy konkretnie posiadasz?

Patrykus005
02-01-2021, 14:44
Jako że mam zwykle soczewki w swoim mondeuszu to pew ie ledowe świeczki zrobiłyby robotę. Mieszkam w De i tu od niedawna osram dal homologacje na te żarówki z tego co wyczytalem. Za zainstalowaniu trzeba chyba tylko wydrukować jakiś papier w razie kontroli lub przeglądu auta. Widziałem już filmy na YT i wygląda to całkiem dobrze. Miał ktoś z tym styczność? Wystarczy zwykle podpięcie, bez żadnych przeróbek itd?

kluska123244
02-01-2021, 15:43
tak, wszystko chodzi o to że kupujesz żarówkę OSRAM'a z Homologacją dla danego auta np. Mondeo mk4 LED OSRAM ale te przepisy to tylko w niemczech. Na allegro są "off road" albo że nie mają Homologacji do poruszania się po drodze pomijając fakt że żarówki 350 ziko kosztują w niemczech oczywiście są takie produkty legalne. U nas - NIE i nie ma czegoś takiego że żarówka daje Homologację dla lampy hahahahah zapytaj diagnostę od przeglądów to poprawisz mu humor :D a jeszcze zabierze ci dowód abyś z g**no-ledami nie jeździł i ludzi nie oślepiał w kloszach do tego nie przystosowanych

tylko ze osram homologuje te zarowki z konkretna lampa, nadaje lampie nowa homologacje (dostajesz nalepke z numerem homologacji) , raczej trzeba poczekać aż Osram wprowadzi to oficjalnie do PL,

nie ma najmiejszych szans aby to przeszło w polsce :) marzenia ściętej ...

Patrykus005
02-01-2021, 15:49
Heh, dobra to w takim razie kupuje i wymieniam jak najszybciej! Wiem jak to w pl jest a wlasnie znalazłem temat że w de mogę to ogarnąć i latać bez problemu. Super sprawa

Tomi1000
02-01-2021, 17:59
Heh, dobra to w takim razie kupuje i wymieniam jak najszybciej! Wiem jak to w pl jest a wlasnie znalazłem temat że w de mogę to ogarnąć i latać bez problemu. Super sprawa

I gratuluję. Naklejasz nr homologacji na obudowę reflektora i wozisz w schowku papier z ABG. W nim jest wszystko zawarte.

Patrykus005
02-01-2021, 19:07
I gratuluję. Naklejasz nr homologacji na obudowę reflektora i wozisz w schowku papier z ABG. W nim jest wszystko zawarte.

Elegancko! Już zapoznałem się na stronie jak to przeprowadzić więc będę działał, super sprawa.

Hubercior
03-11-2021, 21:53
Dla tych co mają soczewki i zwykłe H7 a chcieliby mieć mocniejsze światła i do tego nie oślepiające jak chińczyki. Zobaczcie pod koniec porównanie w trakcie jazdy jak widać pobocze i znaki. Jaka jest różnica między ciemno-żółtym światłem a led Osram Night Braker. Chyba sobie takie do Fusiona założę bo jak patrzę na moje żółte światła to stwierdzam że mało co widzę....

https://www.youtube.com/watch?v=J0WPMeqkZI8

Bump: W Niemczech uzyskały homologację H7 LED firmy Osram dla między innymi Forda Mondeo MK5.
Czy można ich używać też w Polsce ?

https://www.osram.de/am/night-breaker-led/night_breaker_led_kompatibilitaetsliste.jsp?mkt=/ledcheck/

Koledzy obejrzyjcie to odnośnie retrofitów i UE. Dobry tekst posla odnośnie dlaczego w domu nie można używać starych żarówek tylko ledy a w samochodach trzeba używać stare żarówki np H7? :)

Ponoć UE już pracuje nad ujednoliceniem i podążając za Niemcami może niedługo i w PL lub całej EU będzie można w określonych samochodach używać retrofitów LED :)

neth
09-11-2021, 11:14
Witam,
Czy ktoś zwas ma jakieś doświadczenie z żarówkami H7 LED w reflektorach z soczewką (bez pasków LED).
Dokładnie chodzi Mi o model:
https://allegro.pl/oferta/osram-led-ledriving-hl-h7-gen2-6000k-off-road-9583439552

Chciałem zamontować takie ale nie wiem czy zmieszczą się do lampy.

Dodatkowo chciałem wymienić halogeny H8 na LED jaki model żarówek polecacie aby zmieściły się od strony zbiornika spryskiwaczy.

Pozdrawiam

Garbojad
09-11-2021, 12:43
Uwaga:*te produkty nie posiadają homologacji ECE.*Oznacza to, że nie wolno ich używać na drogach publicznych w żadnych zastosowaniach zewnętrznych. Korzystanie z dróg publicznych prowadzi do anulowania licencji na prowadzenie działalności i utraty ochrony ubezpieczeniowej ! I tyle w tym temacie

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

neth
09-11-2021, 14:13
Wiem o tym, że takie produkty nie mają homolagaci (temat znany) ale nie takie było moje pytanie. Tylko czy ktoś ma doświadczenie z podobnym produktem - montażem.

Żadne ledy nie mają homologacji ale nie ukrywająć 99% diagnostów nawet tego nie zauważy.

P405
09-11-2021, 14:45
Numer oferty: 8410002009 zobacz tą akcję na allegro. Zamontowane w soczewce Mk 4 i jest ok. Oczywiście trzeba dobrze ustawić żarówkę i na stację diagnostyczną.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Matych
09-11-2021, 16:25
Oznacza to, że nie wolno ich używać na drogach publicznych w żadnych zastosowaniach zewnętrznych. Korzystanie z dróg publicznych prowadzi do anulowania licencji na prowadzenie działalności

Ale w zastosowaniach wewnątrz,na przykład w tunelu, już można,czy nie można? Korzystam z dróg publicznych i mam licencję pilota -mogę ją stracić?
Polecam naukę pisania języka polskiego.Tyle w temacie.

Ledowa wkład tej klasy w reflektorze projekcyjnym-soczewkowym nikomu nic nie zrobi krzywdy,ani nikt tobie nie zrobi krzywdy.Ponieważ póki co nikt nie drąży z tym tematu.

Garbojad
09-11-2021, 19:24
Kolego ogarnij się wejdź w link i przeczytaj co tam jest napisane potem porównaj z tym co zamieściłem i pochwal mnie że jednak znam bardzo dobrze "nasz języka"

krzys1968
09-11-2021, 20:12
Chciałem zamontować takie ale nie wiem czy zmieszczą się do lampy.

Pozdrawiam

Te mozesz sobie zalozyc maja homologacje, tylko jest male ale na lampie musisz miec taki numer E4 16384

neth
09-11-2021, 22:00
Numer oferty: 8410002009 zobacz tą akcję na allegro

Prawdę mówiąc to na H7 wolę dołożyć i zamontować coś bardziej markowego ale na halogeny H8 szukam "markowych chińczyków" - czy ktoś coś poleci?

Wracając do homologacji to ona mnie nie interesuje bo jak napisał kolega Matych - krzywdy nikomu tym nie zrobię w soczewkach.

Pytanie dalej jest otwarte czy ktoś ma coś podobnego i nie było żadnych problemów z mocowaniem lub wielkością żarówek.

Matych
09-11-2021, 23:51
Kolego ogarnij się wejdź w link i przeczytaj co tam jest napisane potem porównaj z tym co zamieściłem i pochwal mnie że jednak znam bardzo dobrze "nasz języka"

Dobrze że ty jesteś "ogarnięty" kopiując i wklejając bełkot napisany przez sprzedawcę o niskiej sprawności intelektualnej z portalu aukcyjnego, przetłumaczony przez translator, o idiotycznym znaczeniu z błędami w pisowni nijak mający się do polskiej rzeczywistości.

Kolego Neth
https://www.youtube.com/watch?v=J0WPMeqkZI8

krzys1968
10-11-2021, 04:31
Wracając do homologacji to ona mnie nie interesuje bo jak napisał kolega Matych - krzywdy nikomu tym nie zrobię w soczewkach.

Soory nie podalem linka do tych Ledow https://allegro.pl/oferta/zarowka-osram-h7-19-w-00-64210dwnb-2-szt-11395335823 . Na stronie Osram jest lista do jakiego modelu sa dopuszczone

neth
10-11-2021, 06:04
Thx Matych za link - szczerze to widziałem ten film ale nie zwróciłem uwagi, że to te ledy o które pytam :D Czyli już wiem co trzeba kupić na H7.
Na H8 ktoś coś poleci sprawdzonego?

Dorzucę jeszcze pytanie o H15 czy ktoś z was używa https://allegro.pl/oferta/2x-osram-h15-cool-blue-intense-nextgen-w5w-led-11187477604
Ja mam u siebie teraz zamontowane LED H15 ale świateł "długich" w tej sytuacji praktycznie nie ma - nie polecam (montowane przez poprzedniego właściciela)

grande1970
12-11-2021, 18:00
Ledowa wkład tej klasy w reflektorze projekcyjnym-soczewkowym nikomu nic nie zrobi krzywdy,ani nikt tobie nie zrobi krzywdy.Ponieważ póki co nikt nie drąży z tym tematu.

może ona sama krzywdy nie zrobi ale tobie juz mogą zobić jak się ktoś połapie że poruszasz się pojazdem niedopuszczonym do ruchu.

luckyboy
12-11-2021, 18:54
Te wszystkie LEDy są ****o warte - wraz z nagrzewaniem się tracą na mocy światła, finalnie po dłuższym czasie mocniej świeci zwykła H7.

https://youtu.be/X1L_aFGjmSI

neth
13-11-2021, 19:27
Żarówki kupione:
H7 - LED Osram
H15 - Osram Cool Blue Intense
H8 - LED (chińczyk)
Zobaczymy ...

neth
19-11-2021, 16:21
Żarówki zamontowane.
Widzę, że temat umarł śmiercią naturalną jak ktoś jest chętny wiedzieć jak świecą lub fotki zapraszam na PRIV

Matych
19-11-2021, 16:55
To podziel się wiedzą i spostrzeżeniami,wrzuć zdjęcia,od tego jest forum,a nie zapraszam na priv.

dykos
01-12-2021, 11:12
Witam. Czy ktoś ma zamontowany zestaw hid xenon h7 lub led w swoim MK5? Jeśli tak to proszę o podanie nazwy konkretnego produktu, żeby zamontować w swoim. Mam już jeden zestaw Vertex ballast model 1068, niby cyfrowe, ale wyłącza je po chwili swiecenia. Może ktoś może zaproponować również żarówki H15 jakieś konkretnej firmy, które spowodują ze światła drogowe(długie) takie właśnie będą.Pozdrawiam.

poset
01-12-2021, 13:17
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=270990

Nie kombinuj z druciarstwem, nie warto.

dykos
01-12-2021, 17:03
Dziękuję za podpowiedz, ale jakbym miał zakupić i zamontować FDL to już taniej pewnie wyjdzie sprzedać tego i dołożyć do takiego samego z tym wyposażeniem. Uważam na podstawie już własnego doświadczenia, że xenon w tych lampach nie jest niebezpieczny czy rażący innych kierowców. Ma fantastyczne odcięcie oraz spryskiwacze, ktore uruchamiają się podczas spryskiwania szyby. Widzialem już podobne samochody z zamontowanymi xenonami lub ledami więc chcialem zapytać jakie ewentualnie zestawy mają zamontowane. Jest poprawa swiecenia na Philipsach Night Breakerach, ale żywotność tych żarówek pozostawiają wiele do życzenia. Wymiana natomiast żarówek w tym modelu to porażka. Czekam na podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Tomi1000
03-12-2021, 23:17
Brak poziomowania - koniec tematu.

Piasek80
04-12-2021, 04:58
Za te wszystkie "retrofity" z chin, pseudo ksenony montowane w klosze przystosowane pod klasyczne żarówki i inne led-bardziewie bez homologacji do użytku/pojazdu/reflektora powinni do Was strzelać.
Potem jedzie baran jeden z drugim i tak oślepia wszystkich z przeciwka że mu każdy mruga.

Matych
04-12-2021, 11:02
Rozpedzasz się kolego za bardzo z tym strzelaniem ,w tym temacie.Nie brakuje debili którzy wkaładają tego typu żródła światła w reflektory nieprzystosowane(np odbłyśnikowe) i wtedy rzeczywiście jest problem.Co do tego tematu to jednak zalecam powściągliwość w ocenie, albo zdobądz wiedzę co to jest projekcyjny reflektor soczewkowy.W reflektorze tego typu wyregulowanym na stacji diagnostycznej, niezależnie czy za układem optycznym jest woskowa świeczka czy robaczek świętojański w klatce-światło będzie rzucone w ten sam sposób z idealna linią odcięcia światło/mrok.Tego typu uwagi zachowaj sobie dla wątków o modelach samochodów w których taka modyfikacja jest nierealana ze względu na typ i budowę posiadanego reflektora.Mondeo MK5 do nich nie należy. Co nie zmienia oczywiście faktu że taka modyfikacja jest niezgodna z przepisami i homologacją.ALE JESZCZE RAZ POWTÓRZĘ NIKOGO NIE OŚLEPIAMY W TEN SPOSÓB.

klocolus
04-12-2021, 12:15
Dokładnie, jak ktoś chce wsadzić ledy do soczewki to nie będzie problemu z oślepianiem ze względu na linię odcięcia. Najwyżej komuś będzie gorzej świecić niż h7 albo padnie po chwili i zmarnuje kasę.

Co innego do zwykłej lampy to się zgodzę. DR do zabrania na wstępie bo oślepia

poset
09-12-2021, 10:24
Pod warunkiem, że geometria retrofitu jest prawidłowa pod względem położenia źródła światła w ognisku układu optycznego.

mrk26
09-12-2021, 10:47
Z reguły jest i jest regulowana pozycja żarówki led tak że można to sensownie ustawić. Jak bym nie miał fabrycznych LED to też pewnie bym w to poszedł bo raczej podróżując z rodziną gdzie sa małe dzieci średnio by mi się podobało zrywać zderzak w środku nocy na Niemieckiej autostradzie żeby zmienić żarówkę.

Kadiok
09-10-2022, 18:33
Cześć, dzisiaj wymieniałem H7 od strony kierowcy (mondeo mk5) za dnia, bez zdejmowania zderzaka - 15 minut roboty. Potrzebne szczypce wędkarskie łamane, magnes na teleskopie, klucz 10, śrubokręt płaski szeroki i zwinne palce. Jest film recka na YT. Po ciemku z latarką też to się zrobi.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

actchris
18-11-2022, 07:58
Jako że przeniosłem się z miasta na wieś to przydało by się lepsze światło. Moje stare światła powoli odchodzą w zapomnienie (już nie ten błysk, mam wodę w środku po nocy na dworze) to chcę zamienić na nowe TYC i myślałem czy nie dać OSRAM LED do środka, TYC wytrzyma temperaturę ledów? czy MK4 nie zgłasza błędu przepalonej żarówki? czy postojowe też zmieniać przy okazji na LED jeśli się zdecyduję na zmianę.

ps. Tak wiem o homologacji.

p.saw
18-11-2022, 09:48
czy MK4 nie zgłasza błędu przepalonej żarówki? czy postojowe też zmieniać przy okazji na LED jeśli się zdecyduję na zmianę.
.
MK4 ? A nie MK5 ?

actchris
18-11-2022, 12:19
Ja mam MK4 jak w opisie. H7 pasuje do obu, pytanie czy MK4 nie zgłasza błędu spalonej żarówki.

p.saw
18-11-2022, 15:20
Temat dotyczy MK5, dlatego ta uwaga.

wwiktor1
19-11-2022, 10:29
A co myślicie o Osram Night Breaker LED H7 przywołanych w tekście Auto Świat: https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/kolejny-kraj-dopuszcza-retrofity-led-co-z-polska/95bgvcj
Widzę, że mk5 jest na liście dopuszczonej do użytkowania.
Czy ma ktoś jakieś wrażenia?

wysoki18
19-11-2022, 12:43
1 H7 LED są dopuszczone do użytku na drogach publicznych tylko w poszczególnych krajach. Sprawdź listę krajów, pojazdów i warunków przed zakupem

wwiktor1
21-11-2022, 17:21
sprawdziłem listę krajów (są m.in. Czech, Niemcy). Wiem, że nie ma Polski, ale może ktoś ma albo korzysta? Chciałbym poznać wrażenia użyszkodnika a nie tylko poczytać informacje od producenta.