Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jak uruchomić bluetooth - sparować telefon

Haniball
29-11-2021, 19:12
Witam piszę w imieniu taty otóż dzisiaj ojciec zakupił jak w prefixie Forda S-Max z 2008 roku i widzimy że ma on pod radiem panel do wpisywania numerów oraz odbierania połączeń jednak nie możemy znaleźć opcji aby sparować telefon po przeszukaniu internetu wygląda na to że moduł bluetooth jest wyłączony chociaż nie wykluczamy sytuacji iż panel jest tylko do przystosowania a sam moduł to osobne wyposażenie w radiu tak czy siak udało mi się ustawić date i godzinne jednak nie mogłem znaleźć w menu opcji do ustawienia BT czy mógłby ktoś napisać czy to radio fabrycznie posiada system BT a jeśli tak to jak go uruchomić? poniżej daje dwa zdjęcia z wyglądem radia i jego modelem oczywiście radio było włączone przy szukaniu urządzenia

Zdjęcia:

https://imgur.com/a/WAZuy0J

Antej
29-11-2021, 19:41
Jak po VIN wyjdzie że nie było w aucie BT to raczej nikt go też nie dołożył.
Wtedy radio co najwyżej obsłuży dodatkowy moduł BT do rozmów.
Jeśli lewa manetka przy kierownicy nie ma słuchawki, w podsufitce nie ma mikrofonu to nie ma BT na 100%.
Co nie zmienia faktu że można go dołożyć.
Inwestując w trochę fabrycznych dodatków można mieć i kolorowy licznik i muzykę z BT/USB i polskie komendy głosowe.

arturek
29-11-2021, 20:40
[…] czy mógłby ktoś napisać czy to radio fabrycznie posiada system BT a jeśli tak to jak go uruchomić? [..]

To radio ma OPCJĘ obsługi, fabrycznego, zewnętrznego modułu bluetooth

https://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=mondeo&type=64

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63841

pozdrawiam
Arturek

langolier
03-12-2021, 22:31
To zwykłe radio, takie samo jak jest BT czy go nie ma. Wystarczy wcisnąć któryś przycisk ze słuchawką i jak pokaże się napis MUTE i wyciszy radio to BT nie ma. Brak manetki i mikrofonu też na to wskazują. Dołożenie BT jak firmowego to kosmiczne koszty i trudności (odpowiedni dla auta moduł BT prod. Nokii i legendarna- tak trudno dostępna- manetka do kierownicy). Ja do rozmów zakupiłem zewnętrzny wsuwany na osłonę przeciwsłoneczną moduł Nokii. Nie ma komunikacji z instalacjami auta, ma podstawowe funkcje ale dla mnie wystarcza.

Antej
03-12-2021, 23:13
Te "legendarne" manetki to w jakiej części Polski takie nieosiągalne?
Może trzeba wysłać awaryjny transport z moich zapasow, ja sobie potem go uzupełnienie, a tak obie strony będą zadowolone.

"Kosmiczne" koszty to pewnie też tylko we wspomnianym regionie.

langolier
04-12-2021, 07:24
To moje doświadczenie w tym temacie sprzed ~6lat. Jak jeszcze chciałem zakładać oryginał. Może teraz przybyło dawców.

arturek
04-12-2021, 07:57
[…]
"Kosmiczne" koszty to pewnie też tylko we wspomnianym regionie.

Witam
kiedyś chciałem dołożyć fabryczny BT do Mondeo mk4 - ceny kompletu części,
to było ok 1000zł - dla mnie trochę dużo

pozdrawiam
Arturek

Antej
04-12-2021, 08:51
ok 1000zł

U kogo takie ceny?
Znam duzo niższe.

arturek
04-12-2021, 09:59
u Pana Allegro

moduł BT z polskim lektorem + kabel USB do schowka w Mondeo to było 650 zł,
do tego wiązka, manetka, mikrofon … no i się sumowało

Antej
04-12-2021, 11:04
To grubo przepłacone juz na samym starcie.

I nie wspominaj "kiedyś", bo rozmawiamy o "teraz".

Jeden i drugi to wpominkowy mitoman, którzy wypisuja jak to bylo kiedyś, robiąc ludziom wodę z mózgu.

langolier
04-12-2021, 12:28
A możesz w takim razie wycenić komplet do Focusa ? Razem z mikrofonem, manetką, modułem BT i kablem/przejściówką ? No i chyba coś tam trzeba w sofcie uruchomić nie za darmo ?

Antej
04-12-2021, 12:36
W focusie mk2 można kupić gotowca i założyć w aucie.

W focusie mk3 już trzeba aktywować.

Kwestia od czego się zaczyna i jakie są oczekiwania.

http://ford.like.pl/upload/IMG_1615.jpg

arturek
04-12-2021, 16:07
To [...]

Jeden i drugi to wpominkowy mitoman, którzy wypisuja jak to bylo kiedyś, robiąc ludziom wodę z mózgu.

To proszę o aktualny link do ofert allegro dla BT z polskim lektorem + USB do mondeo mk4
+ cała reszta "gratów"

Bo na razie to się kolega uchyla od konkretnej odpowiedzi

A możesz w takim razie wycenić komplet do Focusa [...]?

W focusie mk2 można kupić gotowca i założyć w aucie.

[...G]

https://i.imgur.com/0Qvt7yx.jpg

pozdrawiam

Antej
04-12-2021, 16:43
konkretnej odpowiedzi
konkretne odpowiedzi sa dla konkretnych ludzi

a Ci wiedza jak zadawac takie pytania

allegro jest pelne ofert lepszych,gorszych, nie mam zamiaru robic komus reklamy

leszcz
04-12-2021, 18:04
ale dyskusja .. jak za dawnych lat ;

gueniu26
23-02-2022, 17:57
Witam
Czy ktoś mi podpowie jak sparować telefon Redmi 9A z bluetooth w S-max z 2012r? Poprzednio miałem samsung i tylko po włączeniu bluetootha od razu system wyszukal mój tel i wszystko działało. Teraz po kilkukrotnym włączaniu bluetootha żadnej reakci

Antej
23-02-2022, 18:08
Tak samo.

Wyczyść listę urządzeń BT w module auta.

Pepik74
24-02-2022, 14:31
Możliwe że masz tak jak ja mam redmi9 i przy włączonym bluetooth paruje telefon ale zaraz rozłącza i tak w kółko na wyświetlaczu wyskakuje błąd w dostępie do urządzenia. Np z Huawei PSmart 2019 nie ma problemu łączy się i działa.

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka