Cynerion
01-12-2021, 09:25
Witam,
Zauważyłem jeszcze jeden mankament, który dziś rano się powtórzył.
Odpalam auto. Chcę ruszyć kierownicą i w pierwszym ruchu kierownica stawia opór i nagle puszcza. Tak jakby koła były przyklejone i w momencie ruchu się odkleiły - takie daje to wrażenie. Nie używam przy tym siły.
Potem kierownica działa w zasadzie bez żadnych zastrzeżeń. Nic nie stuka, nic nie wyje, nic się nie przycina.
Może to normalne w niskich temperaturach, może nie.
Wiem, że w poprzednich autach jak np. opony przymarzły do podłoża bo był lód czy śnieg to był taki sam pierwszy ruch: lekkie przycięcie i pyk już działało. No ale teraz nie ma ani śniegu ani lodu, a temperatura dziś rano w okolicach 1 stopnia.
Nie wiem czy coś z tym robić, sprawdzać ?
Czy TTTM i to olać ?
Auto Mondeo mk4 polift.
Na pewno nie jest to normalne. Albo pompa w pierwszym momencie nie pompuje jak należy, albo coś jest zatkane i puszcza, albo magiel się zaciera i nim olej nie wypełni to nie puszcza.
Cynerion
02-12-2021, 05:25
Przy przebiegu niecale 100 tyś km jużby maglownica padała ? Obejrzałem płyn to wyglądało na to ze jsst go full kolor zielony. Pompa napedzana elektrycznie jeśli ma to znaczenie. Na desce brak błędów.
bartecki92
02-12-2021, 08:08
W naszych autach po słabej pogodzie lubią brudzić się łożyska mcpersonów. Może nie masz tam smaru, może coś się dostało i trzeba to pierwszym ruchem zmielić.
Ciężko będzie zdiagnozować na odległość, ale chyba tylko te 2 opcje wchodzą w grę (wspomaganie i łożyska).
Odpalam auto. Chcę ruszyć kierownicą i w pierwszym ruchu kierownica stawia opór i nagle puszcza. Tak jakby koła były przyklejone i w momencie ruchu się odkleiły - takie daje to wrażenie. Nie używam przy tym siły.
Myślę, że wiem co masz na myśli. Mam tak samo. Tłumaczę sobie to szerokościami opon 215/65 i że guma się "skleja" z podłożem po dłuższym postoju.. ale mogę się mylić.. ale wiedz, że ktoś ma tak jak Ty i się tym nie przejmuje. :wink:
Pompa napedzana elektrycznie jeśli ma to znaczenie.
W Mondeo mk4 masz elektryczną pompę?
W Mondeo mk4 masz elektryczną pompę?
Pytanie do autora czy Twoje mondeo jest rocznikiem po 02/04/2012 ?
Cynerion
02-12-2021, 13:42
W mondeach mk4 ogólnie są montowane pompy zarówno napędzane paskiem jak i elektryczne.
Większość jest na pasku ale akurat ecoboost ma elektryczną. Sprawdzałem w sprzedawanych modelach i pod maską swojego :wink:
Zbiornik jest pod reflektorem, a korek ? W sumie nie wiem gdzie jest korek do płynu do wspomagania i czy w ogóle jest (?)
To jest rocznik grudzień 2014.
Z tego co sprawdziłem to po 02/04/2012 przynajmniej w TDCi 2.0 pompa jest elektryczna a właściwie to elektrohydrauliczna bo jest pompa i olej.
Z perspektywy kierowcy zbiornik jest pod prawym reflektorem schowany. Dostęp po demontażu lampy lub nadkola. Jak dobrze poświecisz latarką to idzie go dostrzec przez szczeliny nachylając głowę nad silnikiem. Jest tam też korek w beznadziejnym miejscu i teoria żeby okresowo sprawdzać wszystkie płyny.. mija się z celem.
Cynerion
10-12-2021, 20:32
Pacp
Jeszcze trochę z innej beczki.
Czy masz u siebie tak że słychać delikatny klekot który ustaje po wcisnieciu sprzęgła ? Klekot slyszalny na dogrzanym silniku.
To jest dzwiek przypominający pracę diesla tako bardzo stonowany i w sumie nieslyszalny przy wlaczonym radiu. Ale jak wcisne sprzęgło to całkowicie znika no i nie w kazdym momencie sie pojawia. Sam nie wiem czy jestem.juz tak przewrażliwiony i doszukuje się pierdół czy może jednak jest coś nietak ale poprzednie auto mi sie nonstop pierniczyło. Tym przejechałem zaledwie 7kkm a już mi padly w nim zamki do drzwi, czujnik desczu, głośnik, pompa sprzęgła... do tego ta kierownica ten klekot a jeszcze mi się zawiesil wskaznik paliwa na maxie mimo ze przejechałem od tankowania 100km...
Może być problem z klekotem bo ja sam mam diesla, ale pomijając ten fakt to u mnie ten sam dźwięk bez względu na wciśnięcie pedała.