Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Wymiana półosi i ściągacz sworzni

c-matix
03-12-2021, 15:54
Bede rozbierał zawieszenie i półosie w c-max mk2. Może ktoś sciągał sworznie wachaczy , jaki tam najlepiej podchodzi sciągacz do sworzni by nie uszkodzić.

xman17
03-12-2021, 20:46
Sworznia się wybija a nie sciaga. Młotek 5kg lub cięższy i w wahacz. Jeżeli tego nigdy nie robiłeś to oddaj auto do mechanika albo poproś kogoś kto to już robił o pomoc żebyś ambarasu nie narobił. Ściągaczem do sworzni możesz go uszkodzić i będzie do wymiany. Tyle z mojego doświadczenia.

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

Damian76
04-12-2021, 11:50
Młotek 5kg używa kowal, ja używam coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/sciagacz-przegubow-kulistych-drazkow-sworzni-20-50-7149990143

miraż
04-12-2021, 19:54
W moim przypadku nie potrzebowałem ściągacza do sworzni, ale łomik jak najbardziej się przydał.
Problem może się pojawić przy wybiciu śruby ze zwrotnicy. Nie wiem czy oglądałeś to wcześniej od spodu, jeżeli nie to zobacz sobie na zdjęciach.
Śruba może być tak zapieczona że łatwo nie wyjdzie, lej penetrator i próbuj wybijać śrubę przez nakrętkę albo jakimś wybijakiem samą śrubę, ewentualnie jak masz klucz udarowy i nasadkę TORX próbuj kręcić lewo-prawo aż puści. Uważaj żeby nie uszkodzić ucha w zwrotnicy przez które przechodzi ta śruba.
Polecam kupić nowe śruby i nakrętki mocowania sworznia wahacza do zwrotnicy, np. takie oryginalne lub tańsze zamienniki
https://ford.sklep.pl/product-pol-16891-sruba-nakretka-mocowania-sworznia-wahacza-Ford-1496991-1000419.html

P.S.
Co się dzieje, że chcesz rozbierać zawieszenie i półosie?

c-matix
04-12-2021, 20:28
Co się dzieje, że chcesz rozbierać zawieszenie i półosie?

Chce wyjąć skrzynie PS. Dziś się wszystko udąło nawet bez sciągacza.
Młotka 5kg też bym nie użył . Tylko raczej jakiś 0,5kg i takim właśnie dość ok poszło. Dziekuje za podpowiedzi.

xxx_zzz
05-12-2021, 21:21
Dołączając się do tematu. Ze sworzniem sobie poradziłem, nie robiłem tego pierwszy raz. Ale przegubu zewnętrznego za diabła nie idzie ruszyć z zwrotnicy (też nie jest to moja pierwsza wymiana przegubow itp.). Macie jakieś patenty? Grzałem, waliłem, psikałem, stukałem i nic.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka