Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Zdalny start

roso
06-12-2021, 16:54
Robiłem zdalny start według instrukcji Przemka na yt, ale zatrzymałem się w module BCMii. Otóż nie mam tam możliwości włączenia start zdalny, po prostu brak takiej funkcji. Kluczyk dopisałem.
Ktoś pomoże?
MK5 automat 2018

Danio's
06-12-2021, 17:36
Używasz UCDSa czy Forscana?

roso
06-12-2021, 17:41
Używasz UCDSa czy Forscana?

Forscan

mrk26
06-12-2021, 18:30
Masz forscan po polsku? Jak tak to nie wszystko jest po tłumaczone. Poszukaj angielskiego odpowiednika tej opcji w BCM.

Danio's
06-12-2021, 18:31
Podeślij VIN na PW

roso
06-12-2021, 18:45
Masz forscan po polsku? Jak tak to nie wszystko jest po tłumaczone. Poszukaj angielskiego odpowiednika tej opcji w BCM.

Tyle, że właśnie akurat to jest przetłumaczone.

mrk26
06-12-2021, 22:28
To tylko sprawdzenie po VIN wyjaśni.

roso
07-12-2021, 14:56
Podeślij VIN na PW

Dzięki chłopie jeszcze raz.
Dla potomności, wszystko zrobiłem dobrze - według instrukcji Przemka na yt.
Tyle tylko, żeby odpalić auto muszę wcisnąć na pilocie zamykanie, a później dwa razy odpalanie.
Danio's w rozmowie telefonicznej o tym mi wspomniał.
Wcześniej przejrzał moje programowanie itd itp.

Matych
07-12-2021, 15:45
wszystko zrobiłem dobrze - według instrukcji Przemka na yt.

Nie zrobiłeś wszystkiego dobrze według instrukcji Przemka-Przemek pokazuje,że żeby odpalić auto musisz wcisnąć na pilocie zamykanie, a później dwa razy odpalanie.

roso
07-12-2021, 16:36
Nie zrobiłeś wszystkiego dobrze według instrukcji Przemka-Przemek pokazuje,że żeby odpalić auto musisz wcisnąć na pilocie zamykanie, a później dwa razy odpalanie.

A faktycznie możliwe.
Miałem na myśli programowanie

benykuleczka1
01-01-2022, 19:23
Mam pilota z trzema przyciskami. Czy jest możliwość dopisania kluczyka z czterema albo pięcioma przyciskami? Chodzi mi o to czy wogóle takie piloty działają z mondeo czy to tylko dla wersji usa? Chciałbym mieć możliwość odpalania z pilota no i czy ewentualnie funkcja panic też by działała?

BiPi
01-01-2022, 19:27
A opcja zdalny start tylko.dla automatu jest?. Bo widzialem w manualu ktos zrobil jest film na YT

benykuleczka1
01-01-2022, 21:35
A opcja zdalny start tylko.dla automatu jest?. Bo widzialem w manualu ktos zrobil jest film na YT

Raczej tylko automat i to jeszcze muszą być spełnione warunki.

roso
02-01-2022, 07:15
benykuleczka1
Ale żeby był zdalny start to potrzebujesz właśnie pilota z lewej strony zdjęcia.
Ja miałem ten z prawej, teraz mam zdalny na tym zdjęciu z lewej - to oryginalny pilot - fordowski.
Znajdź film Przemka na yt, on wszystko wyjaśnia.

BiPi
02-01-2022, 09:44
A co powiecie koledxy na ten film..... ewidentnie Manual

https://youtu.be/tthqOmtsADw

tedi_k
02-01-2022, 12:37
... ewidentnie Manual
...

Skonfigurować można "prawie wszystko"... Tylko "zdrowego rozsądku" od tego jakoś nie przybywa.:p
Koledze BiPi sugeruję pokonwersować z autorem filmiku "jaki ma on pomysł na wykrycie, że manualna skrzynia biegów w czasie użycia zdalnego uruchamiania jest w pozycji luzu"...:568::568::569::569:

Po tych konsultacjach może Kolega tu się podzielić swoimi rewelacyjnymi przemyśleniami...;)

BiPi
02-01-2022, 13:34
Skonfigurować można "prawie wszystko"... Tylko "zdrowego rozsądku" od tego jakoś nie przybywa.:p
Koledze BiPi sugeruję pokonwersować z autorem filmiku "jaki ma on pomysł na wykrycie, że manualna skrzynia biegów w czasie użycia zdalnego uruchamiania jest w pozycji luzu"...:568::568::569::569:

Po tych konsultacjach może Kolega tu się podzielić swoimi rewelacyjnymi przemyśleniami...;)

Kolego ja tylko sie zapytalem czy mozna i pokazalem filmik....
A twoj przesmiewcY ton odpowiedzi wsadzic mozesz wiesz gdzie....

benykuleczka1
02-01-2022, 14:22
benykuleczka1
Ale żeby był zdalny start to potrzebujesz właśnie pilota z lewej strony zdjęcia.
Ja miałem ten z prawej, teraz mam zdalny na tym zdjęciu z lewej - to oryginalny pilot - fordowski.
Znajdź film Przemka na yt, on wszystko wyjaśnia.

Ok to po kolei. Zdalny start mam, ale z aplikacji. Działa poprawnie. Chce zasięgnąć wiedzy czy wogóle takie piloty na odpalanie plus ewentualnie z funkcją panic będą działać u mnie. Chodzi o to czy na forda europę podejdą. W aso jeszcze nie pytałem, bo pewnie zacznie się od tego, że nie ma nie można ect. O cenie w aso nie wspomnę, bo serce może tego nie wytrzymać. Chciałbym wiedzieć czy oficjalnie w pl można kupić nowy ,czyli jaki kod produktu maja, zakodować ect. Cena to drugorzędną sprawa.
Filmy na yt min. Przemka widziałem, ale zawsze mam do tego dystans a poza tym z tego co pamiętam kodując pilota na odpalanie pozostałe stały się bierne. A ja chce dodać kolejnego czyli żeby wszystkie piloty działały normalnie jak do tej pory. Zresztą on miał inne wizualnie piloty.
Ps. Nie skakać mi tu sobie do gardeł:619:. Ktoś coś wie niech się pochwali proszę. Pewnie kolega Tedi_k wieg:) i może wyłuszczy temat laikowi.

tedi_k
02-01-2022, 19:34
...wsadzic mozesz wiesz gdzie....

Myślę, że zdecydowanie bardziej Kolega może sobie tak poradzić z tym swoim pytaniem, filmikiem i pomysłem w całości...

... Chce zasięgnąć wiedzy czy wogóle takie piloty na odpalanie plus ewentualnie z funkcją panic będą działać u mnie. ...

Amerykańskie NIE BĘDĄ.
Chińczycy - jak to Chińczycy... - robią wersję takich pilotów (chińskich podrób...) do aut europejskich. Zdaje się bez przycisku "panic". Te chińskie podróby "w zasadzie działają"... Poza oczywiście przypadkami, że "przestaną działać"...

Nie ma opcji by "wszystkie piloty działały"... Działają albo te ze zdalnym odpalaniem albo te oryginalne. Nie da się ich "pożenić/pomieszać".
Może być tylko tak jak na YT - te oryginalne nadal mogą działać "w kieszonce awaryjnej".

benykuleczka1
03-01-2022, 00:43
Nie ma opcji by "wszystkie piloty działały"... Działają albo te ze zdalnym odpalaniem albo te oryginalne. Nie da się ich "pożenić/pomieszać".
Może być tylko tak jak na YT - te oryginalne nadal mogą działać "w kieszonce awaryjnej".

Łeee panie...to lipa. Przywoływany wcześniej kolega Przemo z yt wprawdzie mówił, ze tak to będzie, ale nie wyjaśnił dlaczego a ja przyjąłem, że może to wina pilota zamiennika. Z opisów wynika, że do auta można przypisać więcej niż dwa piloty. Dlaczego w takim razie jest albo jedne albo drugie? Rozumiem, że nawet jeśli kupiłbym ori pilota w aso i dopisał softem w aso to niczego nie zmieni? A w razie czego potrzebna będzie "żonglerka" np. forscanem?

tedi_k
03-01-2022, 07:15
....nawet jeśli kupiłbym ori pilota w aso i dopisał softem w aso to niczego nie zmieni...

NIE MA (NIE ISTNIEJĄ) takie "ori piloty".
Nie da się inaczej "od nowa" dopisać (ze skasowaniem poprzednich pilotów) niż tylko "ori softem ASO".

Piloty ze zdalnym startem i bez zdalnego startu są "innego typu" i wzajemnie się wykluczają. Auto może mieć zaprogramowane jedynie piloty "jednego typu". Do 8 sztuk, ale takich samych.

lukaszooo
03-01-2022, 08:04
Nie da się inaczej "od nowa" dopisać (ze skasowaniem poprzednich pilotów) niż tylko "ori softem ASO".

Świat idzie do przodu.... Da się to zrobić prosto przy pomocy odpowiedniego sprzętu lub trudniej przy pomocy J2534

leszcz
03-01-2022, 08:29
Do 8 sztuk, ale takich samych
w mk5/s-max/fusion/edge pamieć jest do 4

benykuleczka1
03-01-2022, 08:37
NIE MA (NIE ISTNIEJĄ) takie "ori piloty".

Piloty ze zdalnym startem i bez zdalnego startu są "innego typu" i wzajemnie się wykluczają. Auto może mieć zaprogramowane jedynie piloty "jednego typu". Do 8 sztuk, ale takich samych.

Czyli podsumowywując, jeśli chciałbym mieć pilota ze startem i drugi zapasowy i żeby w pełni to działało to muszę zanabyć dwa takie same. Po dopisaniu do auta "stare" będą służyły jako immo do odpalenia w "kieszonce"? Można to dopisać procedurą w aucie i później programem zmienić coby nowe piloty stały się aktywne mniej więcej jak w filmie Przemka, czy tylko aso i wymazanie wszystkiego i wpisanie nowych pilotów a "stare" na olx:619:?

tedi_k
03-01-2022, 09:15
w mk5/s-max/fusion/edge pamieć jest do 4

Tomku - składałeś mi urodzinowe życzenia z okazji 68 urodzin... Niby wiek dość zaawansowany, ale w moim przypadku "głowa i pamięć jeszcze działają całkiem sprawnie"...:619::one:
To moja pamięć z "8 pilotami" jest lepsza od Twojej z "4 sztukami"... ;)
Powiem więcej - w "trybie nielimitowanej ilości kluczy" w Mondeo MK5 i pochodnych można zaprogramować ich nawet więcej niż 8 sztuk... Nigdy nie sprawdzałem programowania więcej niż 3 sztuk, ale pamięć oparta o Workshopa raczej nie powinna być przedmiotem dyskusji...:p

https://images90.fotosik.pl/562/5e91b546a5354feagen.jpg (https://images90.fotosik.pl/562/5e91b546a5354fea.jpg)

Świat idzie do przodu...

Świat jak świat... Natomiast Chiny - potwierdzam: rozwijają się całkiem żwawo...

Co do meritum - czasami zapomnę (mimo potwierdzonej powyżej dobrej pamięci...), ze na forum jest grono zagorzałych zwolenników/użytkowników chińskich programatorów kluczy.
Zgadza się - chińskimi programatorami także da się wykonać procedurę programowania kluczy z kasowaniem poprzednio dopisanych.

leszcz
03-01-2022, 10:20
w Mondeo MK5 i pochodnych można zaprogramować ich nawet więcej niż
no to dziwne . Mam tu jedno autko i dopisałem do niego 4 klucze i ... kolejnego już nie mogę

mrk26
03-01-2022, 10:49
Jest ustawiona opcja programowania kluczy przez użytkownika?

tedi_k
03-01-2022, 11:04
... kolejnego już nie mogę

Zawsze jeszcze "zwalić można winę na kluczyk"...
BTW - prześledzenie danych dostępnych w "data loggerze" UCDS dla BCMa pokazuje, że "komórek" do zapamiętania TIC ("transmitter identification code") jest na pewno więcej niż 4...

leszcz
03-01-2022, 14:16
Zawsze jeszcze "zwalić można winę na kluczyk"...
mam wystarczającą liczbę kluczyków :D aby zrobić sobie eksperymenty

tedi_k
03-01-2022, 14:54
...zrobić sobie eksperymenty

No to ustaw sobie "tryb nielimitowany" w programowaniu kluczy i zobacz co się stanie...
Napisałem, że w życiu nie musiałem programować więcej niż 3 kluczy.
W danych z BCM widać, że "brakuje" pozycji nr 5 i 6 dla TIC - jakie są tego "następstwa" trudno zgadywać...

rafalekhc
21-03-2022, 20:49
To jak z tm zdalnym odpalaniem? Co trzeba spełniać? Bo narazie to licytacja kto więcej kluczyków zakoduje,a nie o tym ten wątek..

roso
21-03-2022, 21:03
To jak z tm zdalnym odpalaniem? Co trzeba spełniać? Bo narazie to licytacja kto więcej kluczyków zakoduje,a nie o tym ten wątek..

Kluczyk kupiłem za 500 zł, kabelek miałem i sam zrobiłem wedł. instrukcji Przemka.
Mondeo automat 2018 r. key less.
Wszystko masz w filmie

Coolguy
03-09-2023, 19:33
Odświeżam temat, próbowałem u siebie w Mondeo zrobić zdalny start (oczywiście na podstawie filmu Przemysława) , ale zatrzymałem się na module BCMii, u mnie nie ma na liście "zdalny start", przeglądałam, czy czasami coś z języka angielskiego nie rzuci się w oczy, ale niestety.
Używałem forscana, kluczyk z funkcją zdalnego odpalania dodałem i działa jako główny kluczyk, pozostałe działają jako awaryjne. W module IPC funkcje związane z zdalnym odpalaniem są włączone.
Ma ktoś pomysł co może być na rzeczy?

Coolguy
05-09-2023, 17:53
Temat ogarnięty, w module BCMii zrobiłem to manualnie, czyli w rejestrze 726–22–02 000X 0000 0000
add 1 = Włącza autorun.

MaXyM
11-11-2023, 19:34
Proba zdalnego uruchomienia (przez FordPass) zamknietego auta, zwykle nie udaje. Zwykle rozlegnie sie pojedynczy, krótki dzwiek klaksonu... i nic (aplikacja napisze ze sie nie udało i tyle). Wiecie jaka moze byc przyczyna? Szczególnie biorąc pod uwagę ten klaskon.

Zauwazylem ze jesli najpierw otworze auto (tez zdalnie), to potem auto sie uruchomi.

Lisek02
04-04-2024, 20:59
Robiłem zdalny start według instrukcji Przemka na yt, ale zatrzymałem się w module BCMii. Otóż nie mam tam możliwości włączenia start zdalny, po prostu brak takiej funkcji., w module BCMii zrobiłem to manualnie, czyli w rejestrze 726–22–02 000X 0000 0000
add 1 = Włącza autorun. Także nie działa.
Kluczyk dopisany, ustawienia pojazdu zgodnie z instrukcją Przemka.

Bump: Przepraszam, że kopiuje posty ale mam identyczny problem:

Odświeżam temat, próbowałem u siebie w Mondeo zrobić zdalny start (oczywiście na podstawie filmu Przemysława) , ale zatrzymałem się na module BCMii, u mnie nie ma na liście "zdalny start", przeglądałam, czy czasami coś z języka angielskiego nie rzuci się w oczy, ale niestety.
Używałem forscana, kluczyk z funkcją zdalnego odpalania dodałem i działa jako główny kluczyk, pozostałe działają jako awaryjne. W module IPC funkcje związane z zdalnym odpalaniem są włączone.
Ma ktoś pomysł co może być na rzeczy?

tomao
04-04-2024, 21:30
Trzeba zobaczyć jeszcze, czy spełnione są warunki zamieszczone w instrukcji obsługi (poziom paliwa, stan akumulatora).

trawsoon
04-04-2024, 21:55
Lisek02. Wczoraj zrobiłem u siebie zdalny start w fordzie mondeo mk5 2019 ecoblue wersja poliftowa. Chwilkę się napociłem żeby to zadziałało, bo nie mogłem nawet kluczyka dodać, musiałem najpierw odblokować funkcje dodawania kluczyków w forscanie, i tak jak u ciebie w bcmii nie było opcji włączenia zdalnego startu, więc leciałem po cyferkach. Napewno po każdej zmianie należy zrobić reset modułu każdego zmienianego.
Najważniejsze to żeby to zadziałało z oryginalnymi kluczykami to musi być to samo kodowanie czyli 434,2 inaczej nie zadziała oczywiście dotyczy to fordow po 2017, wcześniejsze miały inne kodowania, chyba 433,9.
Jak robiłem to za pierwszym razem w poprzednim fordzie z 2016 roku to wszystko zrobiłem jak trzeba i mi Kluczyk nie działał, tylko awaryjnie w kieszonce, okazało się że nie było baterii, gdzie przy zakupie klucza miałem informacje ze baterie są więc nawet nie sprawdzałem, więc od tego zacznij :) Jak się nadal nie uda to pisz, coś poradzimy :)

Szacher
14-06-2024, 06:55
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Witam posiadam mondeo mk5 z 2018 czy jal nie m ford pass modułu będzie działał zdalny start?

Bump: Posiadam identyczny kluczyk jak orginalny tez 434.2 i wszystkow w module za kodowane tylko nie dziala start. zamykanie otwieranie działa kluczyk jako główny zrobiony orginalne jako awaryjne zdalny start na zegarach wlaczony a nie odpala z pilota

tomao
14-06-2024, 08:20
czy jal nie m ford pass modułu będzie działał zdalny start
Z kluczyka będzie.

434.2
działa kluczyk jako główny zrobiony orginalne jako awaryjne
Z takim wszystkie funkcjonują jako główne, coś pewnie źle zakodowane.

cuzyn7407
19-06-2024, 17:44
Witam, bujam się z tematem od roku.
Zaprogramowałem zdalny start , ale problem stanowi dołożony alarm Logic4 z czujnikami w środku kabiny , (po zdalnym uruchomieniu załącza się alarm) .
Czy może ktoś potrafi to ogarnąć , ewentualnie co zrobić trzeba żeby auto przez 5 minut mogło popracować i żeby się alarm nie włączał ?

tedi_k
21-06-2024, 10:48
...Czy może ktoś potrafi to ogarnąć ...

Oczywiście. Konstruktor/programiosta od alarmu Logic4. Jeśli jeszcze żyje...
Trzeba zmienić interpretację komunikatów na magistrali CAN w FW tego alarmu.
Bez tego programisty "no way" moim zdaniem...
Czyli "plan B" to - "wyrzucić alarm Logic 4 z auta"...