Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] temperatura silnika ? - za wolno się nagrzewa
Witam. Posiadam Forda Focusa MK3 FL z 2016r. z silnikiem 1.5 TDCI 105km. Wydaje mi się że silnik troszkę za wolno się nagrzewa. Dzisiaj rano było u mnie -7 stopni, auto po przejechaniu 12km nagrzało się do ok.65stopni. Nawiew w aucie włączony na szybę przednią zimnym powietrzem, roleta chłodnicy zamknięta, termostat raczej sprawny bo przy temperaturze ok +1 stopni auto po przejechaniu 12km nagrzewa się do ok 85 stopni. Dodam jeszcze że maksymalne obroty silnika jakich używam w trakcie jazdy to 2000 obr. Czy to normalne temperatury w tym aucię?
cezarg1410 21-12-2021, 07:51 Niestety ten typ tak ma.
Ludzie kombinują z montowaniem termostatów o wyższej temperaturze otwarcia - możesz poczytać. Efekt jakiś tam jest, ale raczej mierny.
Zamontuj sobie PTC (nie będzie Ci zimno) i zdecydowanie używaj zakresu obrotomierza równiez powyżej 2000
konieczko5 21-12-2021, 08:22 ...
Waterspoon 21-12-2021, 08:49 Szukanie dziury w całym. Czy ma 85 czy 90 nie ma to żadnego znaczenia. Jeździć nie wydziwiać.
Zaraz beda porady w stylu.. grzej auto przy koksowniku xD ale fakt faktem .. zmniejsz grzanie do srodka i pozwol silnikowi temp chwycic.
Andrzej_K 21-12-2021, 09:41 (...) Zasłoń czymś połowę chłodnicy
Przecież już ma zasłoniętą żaluzją.
(...) roleta chłodnicy zamknięta, (...)
Ogrzewanie wewnątrz auta wyłączone. Klima wyłączona. Nawiew na szybę przednią tylko zimne żeby nie parowało.
I dalej zimny silnik? Ale numer.. to jak niemcy w Rosji w 42 pod czolgami w zimie ognisko palili zeby olej nie zamarzal xD tylko oslone zdejmij bo sie chwyci xD
Ogrzewanie wewnątrz auta wyłączone. Klima wyłączona. Nawiew na szybę przednią tylko zimne żeby nie parowało. Wydaje mi się że silnik troszkę za wolno się nagrzewa. Dzisiaj rano było u mnie -7 stopni, auto po przejechaniu 12km nagrzało się do ok.65stopni.
To znaczy, ze masz dobrą sprawność silnika i mało pali pewnie
Jak zimny silnik moze mniej palic niz gdy osiagnie temp robocza
Jedyna rada to docieplić wszystkie przewody gumowe oraz miskę olejową . Miska olejowa to najlepszy patent z ruskiego forum który włożyłem u siebie w aucie w 2018r
Spalanie mojego auta wacha się między 4.4 a 5 . Ok. 5l pali jak jest zimno. Spalanie resetowane średnio co 3tyś. kilometrów. Na pełnym baku potrafię przejechać ok 940km.
kubaw20055 21-12-2021, 12:17 Zamontuj sobie PTC tak jak Koledzy wcześniej pisali - teraz jak temperatura spada poniżej zera bardzo szybko leci ciepłe powietrze, 1-2 minuty jazdy i już masz ciepłe, po 5 minutach powietrze z nawiewu jest gorące, a wskazówka temp. silnika nawet jeszcze nie drgnie;)
konieczko5 21-12-2021, 13:09 ...
cezarg1410 21-12-2021, 13:22 Należy zasłonić chłodnicę.
Kolega czyta ze zrozumieniem? ŻA LU ZJA. Padło w tym temacie już 2 razy.
CzarnyPietrek 21-12-2021, 13:38 Witam Serdecznie
Panowie , niestety kolega konieczko ma rację. Użytkuję Focusa 1,5 TDCI druga zimę i jest naprawdę fatalnie z rozgrzewaniem i ogrzewaniem. Trasa 10 km do pracy W-wa przy temp 0-5 c na plusie, osiąga jako tako te wskazówkowe 90 ( na forscanie max 82 C ) . Przy temp jak dziś -6 C , max 70 stopni na blacie. Oczywiście ogrzewanie dopiero jak wskazówka drgnie z tych 60 stopni. Moja wersja nie posiada PTC ani automatycznych rolet chłodnicy. PTC rozwiąże problem ciepła w kabinie ale nie rozwiąże nagrzewania się silnika. Dodatkowo winny jest termostat w wersjach 1,5 -1,6 TDCI - temp otwarcia 83 stopnie. Zbyt szybko otwiera się duży obieg. Najrozsądniej byłoby zrobić przysłonę atrapy oraz mieć podgrzewacz płynu na świece żarowe ( stosowany do tej pory w renault ). Generalnie łączę się w bólu
Pozdr
cezarg1410 21-12-2021, 13:42 Panowie , niestety kolega konieczko ma rację
Moja wersja nie posiada PTC ani automatycznych rolet chłodnicy
Ja się poddaję.
Waterspoon 21-12-2021, 16:00 Ja się poddałem już dawno ;)
krzys1968 21-12-2021, 16:36 Ja używam tylko nawiew wewnętrzny dopóki silnik się nie nagrzeje 7 km i wskazówka stoi pionowo.
A ja nie narzekam. W kabinie ciepło po kilku minutach ok 1km. A silnik po 5-6km. Ale to różnie, czasami muszę przejechać ok. 7-8 km.
konieczko5 22-12-2021, 07:52 ...
wskazówka stoi pionowo
Kolega znów błyszczy na forum.
W MK3 zobaczyc pionowo wskazówkę od temp.mozna tylko chwilę przed telefonem po lawetę.
A ja doszedłem do wniosku, że samochód jest dla mnie, a nie ja dla samochodu i przestałem się przejmować tym jaka jest temperatura silnika i siedzieć jak w lodówce żeby nie zabierać ciepła na ogrzewanie kabiny "bo silniczkowi jest zimno". Termostat sprawny, PTC włączone no to jazda.
konieczko5 22-12-2021, 08:06 ...
Waterspoon 22-12-2021, 09:07 Idzie trzecia strona durnego tematu, który powinien zakończyć się już po pierwszym komentarzu w stylu TTTM, a twórca tematu przed założeniem go powinien najpierw poczytać o tym, jak nagrzewają się silniki spalinowe w różnych warunkach i że nagrzewanie przez 5 czy 10 km jest całkowicie normalne.
konieczko5 22-12-2021, 10:07 ...
TTTM - ten typ tak ma.
Jak są mrozy między -5'C a - 10'C też potrzebuję z 12-15km żeby doszedł do roboczej temperatury na wskaźniku, jak jest -20'C to i ze 25-30km. Mówię o jeździe podmiejskiej, na autostradzie będzie trochę szybciej.
Od razu włączam max ciepło i nawiew na 1 albo 2, nie rozmrażam - garażowany.
Daruj sobie głupoty typu jazda w zimnym żeby się szybciej grzał, auto służy Tobie a nie na odwrót.
Dodam, że termostat wymieniłem na oryginał jakiś czas temu ale to dlatego, że stary padł i nie trzymał temperatury bez mrozu.
Hubert_O 16-12-2022, 21:51 Cześć, od dwóch tygodni mam zagwozdke, nie działa mi ogrzewanie i po przejechaniu 50-60km całkowicie znika mi płyn chłodniczy ze zbiornika wyrównawczego. Jak kolejnego dnia chce dolać (na zimno zbiornik dalej pusty), to po odkręceniu korka słychać syk i płyn sam wraca do dokładnie oczekiwanego poziomu max. Po kolejnym wyjeździe do pracy i powrocie, następnego dnia z rana ten sam scenariusz.
Pierwsza myśl to ze zbiera się tam CO2, tylko test UPG nic nie wykazał.
Silnik nagrzewa się do 90 po 7-8km i później wskazania temperatury się nie zmieniają
Hubert_O 17-12-2022, 06:08 Test zrobiony - negatywny.
miałem taki scenariusz w d4d 2.0 toyocie avensis
auto przejeździło tak 2 lata, płyn tak znikał i się pojawiał, dolewanie nic nie dawało. co2 zero.
zapadnięta była 3 tuleja cylindra.
nie będę ci tu radził czapki zdejmować, może ford ma jeszcze inne choroby, które trzeba sprawdzić. ale dobrze to nie wygląda, nawet jak nie ma co2
RyszardaTrzeciaWaza 17-12-2022, 06:53 Chłodnica EGR jest ok ?
zakładam, że jak założył taki temat to już takie pierdoły sprawdzone Rysiu
Nie ma co zakładać, nie dla każdego jest to oczywiste. Swoją drogą dobry trop.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
bardzo dobry.
z mojego doświadczenia jednak nieszczelna chłodniczka płyn puszczała i ubywał, a nie wracał ale to jest do sprawdzenia jeśli tego nie sprawdził na 100%
thesperado 17-12-2022, 14:07 po odkręceniu korka słychać syk i płyn sam wraca do dokładnie oczekiwanego poziomu max
A brałeś pod uwagę korek? Można na próbę go podmienić lub pojeździć z lekko popuszczonym.
Tomasz280587! 09-03-2023, 07:32 Cześć, borykam się z następującym problemem, auto długo się nagrzewa dopiero po 10 km dostaje temperaturę, a po 15-20 osiąga 90 stopni, ale utrzymuje się może z 5 min i spada do poziomu 70 stopni i następnie znowu rośnie do 90 stopni i tak cały czas. Pytanie, czy jak wymienie czujnik temperatury (FEBI koszt 35 zł), który jest wbudowany w obudowie termostatu to będzie stała temperatura utrzymywana, czy problem jest gdzie indziej? Układ został odpowietrzony odpowietrznikiem z termostatu, więc wykluczam zapowietrzenie układu.
Temperatura z zegarów czy OBD? Bardziej to na termostat wygląda.
Tomasz280587! 09-03-2023, 09:00 Z zegarów. A jaki termostat polecasz jakiej firmy?
Tomasz280587! 09-03-2023, 09:09 Czyli termostat, który kupiłem z allegro za ponad 100 zł to szajs? Tylko taki za 300 ?
Bump: A czy czujnik nie jest odpowiedzialny za otwarcie i zamykanie? Nie wystarcza tylko czujnik wymienić ?
To nie jest termostat elektryczny z silniczkami jak w 2.0tdci więc czujnik nie ma wpływu na to kiedy się otworzy a kiedy nie. Tam w obudowie siedzi zwykły „normalny” termostat.
Tu masz przykładowy oryginał z PSA:
https://ford-esklep.pl/termostat-1-6-tdci-1-4-1-5-tdci-komplet-z-obudowa-czujnik-temperatury-psa-oe-polecamy--psa,11336af
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomasz280587! 09-03-2023, 09:25 Dziękuję za dyskusję
|
|