Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Dziwny dźwięk po włączeniu zapłonu.

Namape
25-12-2021, 14:25
Witam. Mam pytanie. Po włączeniu zapłonu, bez odpalania auta, słychać dziwny dźwięk z okolic nagrania.

Czy ktoś może podpowiedzieć co to może być?
Ford Mondeo Mk5 2.0 tdci.

https://youtube.com/shorts/8aBoMYm3z-o?feature=share

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tomkrawiec
26-12-2021, 00:57
O który konkretnie dzwięk Ci chodzi ? To stuknięcie na początku, późniejsze buczenie czy syczenie na koncu ? Stuknięcie nie wiem, reszta to może byc wyrównywanie ciśnienia w układzie paliwowym. Buczenie moze tez byc autopoziomowaniem reflektorow bo wydaje mi, ze dobiega z innego miejsca niz syczenie. U mnie buczenie tez jest, ale syczenia i stukniecia w kabinie nie slychac, nasluchiwac pod podniesiona maska poki co nie probowalem.

Namape
26-12-2021, 02:06
Na samym końcu to dziwne syczenie. Przepraszam że nie sprecyzowałem. Na moje to tak, jakby gdzieś "wychodziło" powietrze.

tomkrawiec
26-12-2021, 15:36
Sprawdzilem jak to brzmi pod maska i u mnie tez syczy. Na 99% jestem przekonany, ze to wyrownywanie cisnienia paliwa. Buczenie to lampy.

Namape
26-12-2021, 16:02
Oki. Pytałem, bo przy temp poniżej 0 i po nocy poza garażem ciężej mi odpala mój mondek.

tomkrawiec
26-12-2021, 16:35
Zanim go odpalisz to wlacz zaplon bez sprzegla i pozwol mu do konca poustawiac swiatla i wyrownac cisnienie paliwa. Jak skonczy to po prostu odpal. Powinno pomoc. Ja normalnie trzymam auto w podziemnym garazu i czasem tak robie po dluzszym np. tygodniowym postoju. Podobnie zrobilem wczoraj po tym jak auto stalo cala noc na dworze przy temperaturze okolo -8C. Odpalilo bez problemu.

Namape
26-12-2021, 17:11
Robię tak, ale czasem i tak dziwnie odpala [emoji57]

tomkrawiec
26-12-2021, 18:29
Dziwnie to znaczy jak ? Silnik kreci dluzej niz zwykle i trzesie calym autem ?? Wymieniales czujnik cisnienia paliwa/szyne common rail ?

Namape
26-12-2021, 18:35
Dokładnie. Kręci dłużej i trzesie. Nie wymieniałem.

Ale była odkręcana. Czujnik nie wymieniany. Trzeba robić adaptację?

tomkrawiec
26-12-2021, 18:43
Czujnik to cena okolo 250 pln (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-cisnienia-paliwa-w-listwie-wtryskowej-2.0-TDCi-DW10-DW10C-DW10F/4980, nie wiem czy na 100% pasuje do Twojego silnika) i roboty na 2 minuty. Szyna to grubsza sprawa - moj mechanik potrzebowal okolo godzine czasu na to bo jest troche odpinania roznych rzeczy. Szyne kupilem na allegro ale czy jej wymiana byla konieczna to nie wiem bo od razu wymienilem czujnik i moze to on tak naprawde pomogl. Patrzac na problem z innej strony to: kiedy ostatnio zmieniales filtr paliwa i jakie paliwo tankujesz ?

Namape
26-12-2021, 18:52
Filtr wymieniany jakieś 8tys. km temu. Może 10tys. Paliwo tylko Orlen, zwykły diesel.

tomkrawiec
26-12-2021, 18:56
Sugeruje wymiane filtra paliwa (ja wymieniam co ~10 tys przy kazdej wymianie oleju, roboty na max 15 minut) i zmiane paliwa na lepsze/zimowe (np. BP Diesel Ultimate, Circle-K Miles Plus diesel albo chociaz Orlen Verva). A potem przed kazdym odpaleniem procedura opisana wczesniej.

Namape
26-12-2021, 18:59
Ok. A ten czujnik wymienić?

tomkrawiec
26-12-2021, 19:03
U mnie wymiana czujnika na pewno pomogla bo przedtem trzeslo nawet jak odpalalem codziennie w lecie. Teraz tylko jak postoi tydzien albo jak jest zero lub mniej stopni ale jak wyrownam cisnienie przed odpalaniem to nie trzesie w ogole dlatego mysle, ze inwestycja 250 pln w czujnik na pewno nie zaszkodzi. A przy minusowych temperaturach widzisz ze kontrolka od swiec zarowych sie swieci ? Bo ja szczerze powiedziawszy u siebie nigdy nie widzialem.

Namape
26-12-2021, 19:14
Świeci za każdym razem. W zależności od temp raz dłużej raz krócej

tomkrawiec
26-12-2021, 22:01
Auto od kilku godzin stoi w miejscu gdzie temperatura wynosi zero stopni. Dioda od swiec zarowych nie zapalila sie ani podczas wlaczenia zaplonu bez sprzegla ani potem jak odpalalem auto. Moze ktos sie podzielic informacja w jakich warunkach powinny one dzialac/dioda sie swiecic ?

Namape
27-12-2021, 08:47
Mam pytanie jeszcze o czujnik. Miałeś przy tym jakieś błędy?

tomkrawiec
27-12-2021, 09:22
Nie, zadnych bledow nigdy nie bylo.

Namape
20-01-2022, 07:24
Czujnik to cena okolo 250 pln (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Czujnik-cisnienia-paliwa-w-listwie-wtryskowej-2.0-TDCi-DW10-DW10C-DW10F/4980, nie wiem czy na 100% pasuje do Twojego silnika) i roboty na 2 minuty. Szyna to grubsza sprawa - moj mechanik potrzebowal okolo godzine czasu na to bo jest troche odpinania roznych rzeczy. Szyne kupilem na allegro ale czy jej wymiana byla konieczna to nie wiem bo od razu wymienilem czujnik i moze to on tak naprawde pomogl. Patrzac na problem z innej strony to: kiedy ostatnio zmieniales filtr paliwa i jakie paliwo tankujesz ?

Pytanie mam. Szynę wymieniałeś tą, w którą wkręca się czujnik ciśnienia paliwa?