Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

Strony : [1] 2 3

AstraC
01-01-2022, 00:12
Na wzór wątku na forum Kuga, chce założyć i tutaj taki, bo wiemy już że kilka osób oczekuje na swoje S-MAX'y hybrid. A może ktoś już ma?

StStS
07-01-2022, 12:47
Ja czekam. Ciekawe czy się doczekam

AstraC
07-01-2022, 15:28
Ja czekam. Ciekawe czy się doczekam

Mój dealer twierdzi że tak, powinniśmy się doczekać. :) Z tego co widzę anulowali diesle i przyspieszyli hybrydy.

lukast
07-01-2022, 20:36
Podbijam, tez czekam. B dobry pomysł z tym wątkiem tutaj. Odbiór mam do końca marca wg umowy. Wersja titanium z pakietem x, panoramą i hakiem w kolorze magnetic gray��. Jestem ciekawy pierwszych wrażeń osób co odbiorą już swoje!

Gorash
10-01-2022, 13:00
No niestety skrzynia ecvt ma bubla bo grzechocze w niej tłumik drgań, który próbują poprawić wgrywająć soft :p
jest masa filmów i wątków, szczególnie na forach zagranicznych
tutaj przykład https://www.youtube.com/watch?v=_b363oijJ8U

A miało być tak pięknie.

tomaszjan31
10-01-2022, 13:31
...Tak - teraz możesz zamówić jeszcze rocznik 2021 - produkcja grudzień i odbiór styczeń. Ale już ostatni dzwonek
Cytat:
Napisał tomaszjan31 Zobacz post
Kolega jest troszkę naiwny, ja na hybryde czekam już od czerwca, która miała być na początku listopada, a do dnia dzisiejszego jeszcze nie nadano nr.vin

Kolego - nie mierz innych swoją miarą. Albo może zmień dilera. Zamówiony 22.10 - dostał już vin. Przestój był latem - to prawda. Ale teraz już podobno ruszyło.

Hm... lukast przecież kolega zapewniał mnie że odbierze na przełomie grudnia, stycznia jeśli dobrze pamiętam

simon_says
10-01-2022, 22:21
No niestety skrzynia ecvt ma bubla bo grzechocze w niej tłumik drgań, który próbują poprawić wgrywająć soft :p
jest masa filmów i wątków, szczególnie na forach zagranicznych
tutaj przykład https://www.youtube.com/watch?v=_b363oijJ8U

A miało być tak pięknie.

Temat zapewne na osobny wątek ale jedno pytanie na szybko:

Jaka jest skala problemu? Pytam o fakty, a nie o opinie. Czy jest to jakaś określona partia produkcji czy może np. wszystkie Kugi i S-maxy mają ten problem?

Pytam dlatego, że o ile sam temat faktycznie da się znaleźć w necie, o tyle w mojej ocenie to nie jest żadna 'masa filmów i wątków', a raczej kilka pozycji na YT i na kilku forach, a liczba ich odsłon jakoś nie sugeruje, że to masowe zjawisko. Ale tu znowu - to jest opinia, a nie fakt. Stąd moje pytanie o konkrety.

Żeby nie było - nie twierdzę, że nie ma tematu tylko próbuję zrozumieć skalę. Bo niestety mam wrażenie że w realiach dzisiejszej motoryzacji to chyba nie ma już marki która nie boryka się z jakimiś problemami i wkrótce pozostanie tylko rower... A może o to chodzi w tym spisku...? ;) :619:

PS. Jeszcze jedna kwestia - te filmiki na YT najczęściej pokazują problemy z HF35 występujące w skrzyniach z lat sprzed 2016 i często mówi się tam o przebiegach rzędu 120-150 tys mil. Podobnie dyskusja na forach zagranicznych - w większości używki z niemałym przebiegiem. Pytanie więc czy to co pokazuje podlinkowany przez Ciebie filmik (albo filmiki z nowymi Kugami) to ten sam problem czy może jakiś inny temat?

melerro
13-02-2022, 19:11
Cześć

Odebrałem swoją hybrydę w połowie stycznia. Jeżdżę niecały m-c, zrobiliśmy ok. 1300km. Nie mam doświadczenia z hybrydami, ale pomijając bardzo przyjemną jazdę i komfort, początkowe wrażenia są umiarkowane. Auto spala ok. 8.6l/100km, zachowuje się też bardzo różnie jeśli chodzi o tryb jazdy (elektryczny vs hybryda). Ostatnio przestałem zauważać by używał silnika elektrycznego, dlatego wybieram się do dealera na oględziny i wyjaśnienia. Być może robię coś nie tak, ale oczekiwałem, że przynajmniej przez pierwsze minuty spokojnej jazdy (30kmh teren osiedlowy) będzie jechać na elektr., tymczasem hybryda ostatnio załącza się minutę po zakończeniu manewru wyjazdu z garażu...

Pozdrowienia

AstraC
13-02-2022, 19:16
Auto spala ok. 8.6l/100km

To ciekawe, strasznie dużo mi się wydaje, ludzie jednak to chwalili że mało pali.

slawek-kali
13-02-2022, 19:40
ludzie jednak to chwalili że mało pali.
gdzie?

AstraC
13-02-2022, 20:08
gdzie?

https://youtu.be/7TWHL33g3t4
https://youtu.be/Cu_kAhKHBys
https://youtu.be/d-shzpV92q0
https://www.spritmonitor.de/en/overview/17-Ford/935-S-Max.html?fueltype=2&constyear_s=2021&powerunit=2
Nie jest źle.

slawek-kali
13-02-2022, 20:09
zero roznicy do diesla..

AstraC
13-02-2022, 20:21
zero roznicy do diesla..

Przy moim użyciu Grand 1.5EB w mróz ~13 a i 15 widziałem, Vectra B 2.2DTI pali 9.5l, mistrzem oszczędności nie jest, ale mimo potrafi po mieście zejść do 6l. Także diesel nie będzie lepszy po mieście moim skromnym zdaniem, dodatkowo myślę że będą dieslom utrudniać poruszanie się po mieście. Choć uczciwie mówiąc przymierzałem się do zmiany na diesla AWD, lecz wyszło że dobrze że tego nie zrobiłem. :D

melerro
13-02-2022, 20:45
gdzie?

Wiem, że recenzenci nie są wiarygodni, ale większość recenzji, które obejrzałem/przeczytałem bardzo pozytywnie pisały o spalaniu. Nie wiem jak ten gość https://www.youtube.com/watch?v=d-shzpV92q0 wykręcił wynik poniżej 5l/100km, bo bliższe rzeczywistości wydają się być osiągi >7l/100km (co jak wspomniałem, jest u mnie wciąż nieosiągalne).

tomaszjan31
13-02-2022, 22:45
dodatkowo myślę że będą dieslom utrudniać poruszanie się po mieście.
Masz dużo racji w tym co piszesz, jednak nie tak szybko...
1. Muszą zrobić jakiś okres przejściowy dla motorów wysokoprężnych regulując to stopniowo normą euro pierw 5 potem 6 i wyżej, pamiętaj że włodarze chcą siedzieć na swoich stołkach, a elektorat niekoniecznie posiada tabor z motorami z najnowszą normą.
2. Jak zrobią zakaz wjazdu do miast samochodom z silnikami spalinowymi to obejmie to także silniki o zapłonie iskrowym i niestety hybrydy, bo wg ostatnich założeń do ścisłych aglomeracji mają mieć wjazd wyłącznie pojazdy zeroemisyjne i pojazdy do utrzymania porządku infrastruktury miejskiej. Na dzień dzisiejszy wszystkie założenia, które miały być już wprowadzane w maju 2021 są schowane głęboko w szufladzie.

Kenobi36
17-02-2022, 06:43
Ciekaw jestem jak sie prawuje w głebszym sniegu?
Pytam bo wczesniej mialem smaxa 2.O benzyna it to byla tragegia. Zdarzalo sie ze jak na pole wjechalem to koledzy musieli mnie wyciagać. Wczesniej modeo 2.0 diesel dawał wszędzie radę. Pewnie roznica wynikala z lżejszego silnika i cięzkiego zada wiec jak w hybrydzie dorzucili baterie do bagaznika to musi być jeszcze gorzejj.

AstraC
17-02-2022, 06:56
Masz dużo racji w tym co piszesz, jednak nie tak szybko...
1. Muszą zrobić jakiś okres przejściowy dla motorów wysokoprężnych regulując to stopniowo normą euro pierw 5 potem 6 i wyżej, pamiętaj że włodarze chcą siedzieć na swoich stołkach, a elektorat niekoniecznie posiada tabor z motorami z najnowszą normą.
2. Jak zrobią zakaz wjazdu do miast samochodom z silnikami spalinowymi to obejmie to także silniki o zapłonie iskrowym i niestety hybrydy, bo wg ostatnich założeń do ścisłych aglomeracji mają mieć wjazd wyłącznie pojazdy zeroemisyjne i pojazdy do utrzymania porządku infrastruktury miejskiej. Na dzień dzisiejszy wszystkie założenia, które miały być już wprowadzane w maju 2021 są schowane głęboko w szufladzie.

Ale zanim to zrobią, to wprowadzą opłaty za wjazd do centrum w zależności od "ekologiczności" spalin. Mogę się niemal założyć o to.

Ciekaw jestem jak sie prawuje w głebszym sniegu?
Pytam bo wczesniej mialem smaxa 2.O benzyna it to byla tragegia. Zdarzalo sie ze jak na pole wjechalem to koledzy musieli mnie wyciagać. Wczesniej modeo 2.0 diesel dawał wszędzie radę. Pewnie roznica wynikala z lżejszego silnika i cięzkiego zada wiec jak w hybrydzie dorzucili baterie do bagaznika to musi być jeszcze gorzejj.

Tutaj czy to diesel czy benzyna to myślę bez znaczenia. Pozostałe zmienne są na tyle nie porównywalne, że ciężko zgadnąć. Od opon poczynając na samej powierzchni kończąc.

sojer79
21-02-2022, 18:23
Hej, aż przypomniałem sobie hasło do forum by napisać kilka słów. Mam 1.5 benzyna, jazda praktycznie 95% koło komina, do pracy 6km, tyle, że zdąży się zagrzać. Spalanie 8.2 w.g kompa, komp nie resetowany od 2 lat. Fizycznie też by się zgadzało. Jak na tak duży samochód moim zdaniem bajka. Nie jest to silnik autostradowy, ale jako rodzinowóz sprawdza się idealnie. Cicho, kulturalnie, po co ta hybryda?
Wcześniej miałem c-maxa 2007, 1.8Pb, palił 7-7.5, dynamika podobna. Kupująć smaxa spodziewałem się przy moich warunkach, zimny silnik, krótkie trasy, 10l/100km, wynik 8.2 mile mnie zaskoczył.

lukast
21-02-2022, 22:18
Hej, aż przypomniałem sobie hasło do forum by napisać kilka słów. Mam 1.5 benzyna, jazda praktycznie 95% koło komina, do pracy 6km, tyle, że zdąży się zagrzać. Spalanie 8.2 w.g kompa, komp nie resetowany od 2 lat. Fizycznie też by się zgadzało. Jak na tak duży samochód moim zdaniem bajka. Nie jest to silnik autostradowy, ale jako rodzinowóz sprawdza się idealnie. Cicho, kulturalnie, po co ta hybryda?
Wcześniej miałem c-maxa 2007, 1.8Pb, palił 7-7.5, dynamika podobna. Kupująć smaxa spodziewałem się przy moich warunkach, zimny silnik, krótkie trasy, 10l/100km, wynik 8.2 mile mnie zaskoczył.

Pewnie różnica jest taka, że przy takiej jeździe koło komina jak twoja hybryda palić będzie zamiast 8.2 jakieś max 6.5, pewnie na autostradzie za to spalanie to będzie koło 8.5 ( tak wynika z testów które oglądałem).

AstraC
22-02-2022, 14:21

Po 1, Fordowskie kompy kłamią w mieście.
Po 2, hybryda w trasie pali tyle co podobne noPb.
Po 3, spalanie w mieście jakie może osiągnąć hybryda to spokojnie w granicach 6.5l. A jest człowiek to jeżdżą po obwodnicy i pod Warszawą zrobił 4.6l. 2t S-MAX'em.

Simonides
22-02-2022, 21:34
O ciekawe ze dopiero zauważyłem ten temat
Rzeczywiście 8.6 dużo ale ja np. Tez kręcę się niewiele do pracy i w mieście 2.0 glc spała 15l wiec zamianę na 8.6 przyjmę ;)
Miałem 2.2tdci to i tak 9.5 średnio miałem trasa/miasto.

Bump:

Bump:

BartNS
24-02-2022, 11:47
Nie wiem jak ten gość https://www.youtube.com/watch?v=d-shzpV92q0 wykręcił wynik poniżej 5l/100km, bo bliższe rzeczywistości wydają się być osiągi >7l/100km (co jak wspomniałem, jest u mnie wciąż nieosiągalne).

To tylko kwestia chęci i nie powinno być większego problemu. Na podobnej trasie jak się uparłem to zrobiłem 5,5 tyle ze Galaxy 2.0 tdci/210KM tylko wrzucić filmik na youtube i przemilczeć że śr z 15.000 jest 7,3 l :) pytania tylko po co to robić

Kenobi36
26-02-2022, 20:18
AstraC

Zarowno w mondeo tdci jak i smaxie benzyna 2.0 po kilku kalkulacjach na stacjach paliw mialem niezgodności na poziomie max 0.2L w spalaniu pokazywanym przez komputer wiec moim zdaniem precyzyjnie. Przynajmniej jak byly nowe bo potem już nie sprawdzalem bo uznalem że nie ma sensu.

Co do trakcji to 80kg docisku na przednią oś w mondeo to 10% wiecej dla diesla niz benzyny. A jak dupka cięzsza od przodu jak w smax to bardziej sie zapapada niż przod, Przy tym samym nacisku dupka powinna przejechac po koleinach zostawionch przez przód bez zapadania się głębiej ale smax ma sporo większy nacisk na tył. Opony tej samej marki, do smaxa na poczatku kupilem takie same (mozliwe ze nowszej generacji) z jakich bylem zadowolony w mondeo. Teren owszem różny ale monde szlo do przodu w śniegu o ile nie zatrzymalo sie na podwoziu a smax stawał tam gdzie kazdy sedan dawal radę.

Co do spalania to szokuja mnie dzisiejsze fordy, mondeo z 2005 jak odebralem to w pierszej trasie warszawa katowice wroclaw przy 120 .. 140 spalił 5.5 bez klimy(jesień), dynamiczna jazda po miescie nie widzialem nigdy wyniku większego niz 8.5, srednio 7 jazda meszana. Troszkę zalamuje mnie Edge ecoblue, bo najdelikatniejsze traktowanie po miescie i ponzej 11 nie udalo mi sie zejść. Autostrada 130 8...8.5, 140(wg GPS) 9..9.5 , prawie 2x więcej niż mondeo.

Smax benzyna 2.0 delikatnie masto 11, trasa 120 8.5, 130 10, 140km/h kosmos 13L/100km , chyba wine ponosi brak 6tego biegu i 4000obr/min przy 140, dlatego kazda trasa to nie więcej niz 120 :D ,
Ciekaw jestem wyników smaxa hybrid.

melerro
02-03-2022, 20:02
Miałem wcześniej s-maxa ecoboost 1.6 i w mieście średnio było 10l/100, a na trasie ok. 8/100 (przy jeździe <130kmh).

Obecnie w hybrydzie 2.5 benzyna, po przejechaniu 1800km, średnia pokazuje 8.1l/100km - i jak widać od poprzedniego wpisu, użycie spada. Przy 2000km sprawdzę na drugim komputerze od zera jakąś miejską trasę ok. 30km.

Denerwuje mnie dziadowska nawigacja, muszę pogrzebać w tym i wgrać aktualizację. Patrząc na dostępne POI, status sprzed 4-5 lat (!). Konsola dotykowa d.y nie urywa, dziesiątki przycisków, ale funkcji niewiele więcej niż w moim starym smaxie. W hybrydzie nadal jest odtwarzacz cd :D (w sumie czemu nie jeśli ktoś ma audiobooki na cd'kach)

Z innych mankamentów
- potwierdzam m.in. to co pisał ktoś (Jarek?) na temat słupka "A". We wcześniejszych modelach nie zasłaniał przechodnia wchodzącego na pasy, teraz trzeba być ostrożniejszym.
- lusterka nie są dobrze osłonięte i w deszczu są zaraz zalane wodą.
- pas środkowego pasażera ma dziwny środkowy zatrzask, trudne do odpięcia (może względy bezpieczeństwa)

Innych wad nie dostrzegam... ew. hamulec ręczny, który poprzednio wyglądał jak samolotowy element sterowniczy a teraz jest małym cynglem koło zmiany biegów. Wolałem poprzednią wersję...

Kenobi36
02-03-2022, 21:06
Jakby ci sie trafile dluzsza jazda po mescie to zresetuj licznik i spróbój raz bardzo spokojnie pojeździć, innym razem dynamiczniej.
W trasie jabys potestował przy różnych prędkościach 120 130 140 resetując licznik wczesniej też byloby fajnie.

Mi nawet choć raz nie przyszlo mi do glowy aby korzystać z nawigacji Ford. Android auto i Google Maps, lub Waze w trasie aby na radar czy niebieskich nie wpasć.

W pierszym Smaxie slupek A jak na mój gust mocno przesłaniał, pare razy w ostatniej chwili sie zatrzymalem, choc raczej to byly sytuacje ze raczej to przechodzień by wpadł na samochód z boku niz ja bym wjechal na przechodnia.. Mam też blisko domu taki łuk za którym są pasy i musialem sie wychyylac do przodu aby widzieć czy ktos nie wchodzi na pasy bo od poczatku do konca pokonywania łuku slupek zaslaniał caly lewy chodnik.

Pewnie to też zależy jak ktos siedzi, blisko szyby moze byc lepiej. Ja zawsze siedzę maksmalne oddalony.

melerro
02-03-2022, 22:19
Jakby ci sie trafile dluzsza jazda po mescie to zresetuj licznik i spróbój raz bardzo spokojnie pojeździć, innym razem dynamiczniej.
W trasie jabys potestował przy różnych prędkościach 120 130 140 resetując licznik wczesniej też byloby fajnie.

Nie ma kłopotu, będę wrzucać tutaj wrażenia i wyniki przejazdów, ale pewnie dopiero pod koniec marca lub w kwietniu gdy znowu ruszę w dłuższą trasę. Z miasta mam nadzieję wcześniej.

BobMF
03-03-2022, 21:29
Mi nawet choć raz nie przyszlo mi do glowy aby korzystać z nawigacji Ford. Android auto i Google Maps, lub Waze w trasie aby na radar czy niebieskich nie wpasć.
na radary Yanosik ! I w nawigacji daje radę.

Miałem wcześniej s-maxa ecoboost 1.6 i w mieście średnio było 10l/100, a na trasie ok. 8/100 (przy jeździe <130kmh).
Mam 1.6EB 150KM w Focusie MK3, pokazuje 7,8 w mieście. W trasie, po za autostradowymi prędkościami, pokazuje 5-6L. Szybka trasa 130-150 pokazuje 7,5. Do tego trzeba dorzucić 0,3 i będzie bliżej prawdy. To tylko tak dla porównania wagi i gabarytów. Przy stałej prędkości, poniżej 100km/h, ten silnik jest naprawdę ekonomiczny.

Kenobi36
08-03-2022, 19:22
Nawigacja Ford tak daje radę że każe skręcać w uliczkę pod prąd, a ostatnio jadąc do wyciągu pod chopokiem nagle droga sie skończyła.

Spalanie lekkiego i oplywowego focusa ma sie nijak do s-maxa

sojer79
03-04-2022, 17:34
na radary Yanosik ! I w nawigacji daje radę.

Mam 1.6EB 150KM w Focusie MK3, pokazuje 7,8 w mieście. W trasie, po za autostradowymi prędkościami, pokazuje 5-6L. Szybka trasa 130-150 pokazuje 7,5. Do tego trzeba dorzucić 0,3 i będzie bliżej prawdy. To tylko tak dla porównania wagi i gabarytów. Przy stałej prędkości, poniżej 100km/h, ten silnik jest naprawdę ekonomiczny.

Tak jak wcześniej pisałem, mój smax 1.5 benzin, na bardzo krótkich trasach, rząd 6km, pokazuje spalanie 8.2, nie widzę za bardzo różnicy między kompem i stacją benzynową. Więc jeśli Twój focus pali 7.8, do dużo pali ;). Dodam tylko, że takie krótkie trasy (i krótsze) to 95% mojej jazdy. Komp nie resetowany od 2.5 roku.

BobMF
03-04-2022, 18:25
niestety Wrocławski ruch nie pozwala na stałą prędkość i oszczędzanie

lukast
16-07-2022, 23:26
Cześć,
Chciałem odświeżyć temat.
Ja nadal czekam na odbiór swojego, ale jestem ciekawy wrażeń i opinii - jak Wam spisuje się hybryda w maxie?

AstraC
07-09-2022, 11:13
Przebił u mnie 10kkm, więc można napisać podsumowanie.

Nadwozie.
Cóż, miałem Galaxego MK3, a bezpośrednio się przesiadłem z Grand C-MAX'a, więc przestrzeni jest więcej, w stosunku do Galaxego jakiś dużych ubytków nie widzę - poza jednym, tunel środkowy wystaje mocno do drugego rzędu nieco ograniczając miejsce na nogi osoby na środku, przy czym jest to problem tylko w sytuacji gdy przesuniemy ten fotel choć trochę do przodu, jak jest przesunięty do tyłu problem nie występuje. 6 i 7 miejsce na prawdę dość wygodne, mniej miesca nad głową niż w Galaxy, za to wygodniej niż w Grandzie (choć i tam dało się jako tako po mieście podróżować), bagażnik fajny, funkcjonalny schowek w wersji 7os. w bagażniku, fajnie składane fotele, polecam dokupić matę bagażnika oryginał Ford bo jest ciekawie przemyślana, a ładna welurowa. Wnętrze dla mnie widać, że nie zaprojektowane wczoraj, natomiast moim zdaniem nie zestarzał się design, a intuicyjność obsługi na wysokim poziomie, dodatkowo część funkcji jest na fizycznych przyciskach co dla mnie jest dużym plusem, a jak ktoś chce ma na dotykowym ekranie. Fotele wygodne, ciut trzeba pokombinować żeby ustawić pod siebie.
Dodatkowa informacja - przy 130km/h, belki Ford, uchwyt jakiś włoski, rower na dachu i radyjko na 6 leciało, rozmawiałem normalnym tonem głosu, a nawet można było mówić przyciszonym i też bez problemu się szło dogadać.

Wyposażenie
Mam Titanium X - czyli ma wszystko co chciałem, a nawet rzeczy z których nie korzystam (automatyczne parkowanie). Zależało mi na systemach bezpieczeństwa (BLIS, Line Assist, Radar, Aktywny tempomat, czytanie znaków, zmęczenie kierowcy, ostrzeżenie o kolizji, LED adaptacyjny), wpadło jeszcze kilka bajerów. Generalnie ma wszystko. :) Niczego mi nie brakuje, poza el. fotelami ale ani nie chciałem dopłacać do ST Line, bo nie miał nic ciekawego dla mnie (a Vignale był już za drogo), albo mogłem wziąć fotele el. ze skóry czego też nie chciałem, albo ergonomiczne, które nie były dostępne w wersji 7 osobowej.

Prowadzenie
Generalnie prowadzi się super, absolutnie nie czuć nadwagi związanej z masą, płynnie, wygodnie, nie buja się, ani nie trzęsie. Co fajne czy pusty czy mocno dociążony bez znaczenia i dla hamulców i zawieszenia, wciąż prowadzi się płynnie i pewnie. Ja jestem zadowolony że to nie ST Line utwardzony.

Napęd
Największa wada to postukujący tłumik drgań, będę to zgłaszał i jechał do ASO w październiku żeby w to spojrzeli.
Poza tym bardzo fajny i płynny napęd. Spalanie maksimum 8l, w trasie, średnia prędkość około 110km/h, tempomat na 130km/h, rower na dachu, 4 na haku, gratów dla pięciosobowej rodziny nad morzem na 3 tygodnie.
Najniższe pokazał 4.2l, ale jako że komputer kłamie, to wyszło w granicach 4.8-4.9l, trasa Gdynia -> Hel, po 23, pusto, równa jazda w dwie osoby, średnia prędkość wyszła pod 70km/h. Zwykle w mieście pali między 6-7l. Dla mnie mało.
Osiągi są wystarczające, nawet jadąc załadowany do 160km/h doszedł płynnie choć silnik musiał wbić na obroty, nie ma siły na to. Mnie tyle wystarczy, choć wiem że będą zwolennicy posiadania 240KM w S-MAX'ach będą mega zawiedzeni, ale zgodnie z tym co napisałem w profilu to jest 2.5 ale bez turbo. :D

Danillo
07-09-2022, 23:00
AstraC to cenny wpis, dzięki. Ja to się cieszę, ze z 240 KM przesiądę się na ta „zmuloną” hybrydę. Gdy ogłosiłem rodzinie, ze następny Ford będzie wolniejszy to okazało się, ze wszyscy ucieszyli się, ze tata będzie jeździł wolniej :) Wiec zwolniłem już teraz.

I tez mnie niedługo czeka wożenie 5-go roweru na dachu. Szkoda, nie nikt nie wymyślił 5 rowerowej platformy na hak.

AstraC
08-09-2022, 06:46
tez mnie niedługo czeka wożenie 5-go roweru na dachu. Szkoda, nie nikt nie wymyślił 5 rowerowej platformy na hak

Już przy 4 musisz uważać na wagę rowerów, a 5 to jest nie realne zmieścić się w 100kg, a do tego dźwignia na zawieszenie i podłogę gigantyczna.

lukast
08-09-2022, 14:59
Jako że pod koniec miesiąca odbieram swoją również dziękuję za cenny wpis i podsumowanie :)
PS. Nie wspomniałeś o niezamykanej klapce wlewu paliwa - nowość od tego roku :) - dziwne oszczędności :/

AstraC
08-09-2022, 18:04
Jako że pod koniec miesiąca odbieram swoją również dziękuję za cenny wpis i podsumowanie :)
PS. Nie wspomniałeś o niezamykanej klapce wlewu paliwa - nowość od tego roku :) - dziwne oszczędności :/

Ciekawe czy Ty i Danillo podzielicie moją opinię. :)

lukast
08-09-2022, 21:49

Ja to już tyle czekam, wszystkie testy obejrzałem i opinie, że więcej chyba wiem o tym aucie niż niejeden właściciel hybrydy :619:

StStS
09-09-2022, 08:04

Ja się w pełni zgadzam. Z jazdy autostradowej to rzeczywiście cisza na plus, ale aktywny tempomat na minus. Za ostro hamuje kiedy dojedzie się za blisko (jego zdaniem) ciężarówki, czasem już zmieniam pas, żeby kogoś wyprzedzić, a on jeszcze po heblach da..

AstraC
09-09-2022, 21:26
Ja się w pełni zgadzam. Z jazdy autostradowej to rzeczywiście cisza na plus, ale aktywny tempomat na minus. Za ostro hamuje kiedy dojedzie się za blisko (jego zdaniem) ciężarówki, czasem już zmieniam pas, żeby kogoś wyprzedzić, a on jeszcze po heblach da..

To prawda, jedyna jego wada, jak na początku ciągle mi się to zdarzało, tak teraz baaardzo rzadko, mam ustawioną odległość na dwie kreski i już opanowałem, odpowiednią zmianę pasa. :)

toz
03-10-2022, 13:08
Tak a propo rozbieżności między zużyciem paliwa a wskazaniami kopmputera - dostałem coś takiego (Galaxy 2022 hybryda):

1 AKCJE SERWISOWE

NIEZGODNOŚĆ MIĘDZY RZECZYWISTYM ZUŻYCIEM PALIWA A KOMPUTEREM POKŁADOWYM
Akcja serwisowa nieukończona
Szczegóły
Opis
NIEZGODNOŚĆ MIĘDZY RZECZYWISTYM ZUŻYCIEM PALIWA A KOMPUTEREM POKŁADOWYM
Nr kampanii#
22C19
BRAK PROGRAMU SATYSFAKCJI KLIENTA (CSP) *

Mam nadzieję, że mimo braku CSP jednak będzie to za darmo.

pbobek
03-10-2022, 13:18
Każda akcja serwisowa jest chyba za darmo?

AstraC
04-10-2022, 12:11
I myślę, że to nie jest ostatnie słowo. :D

UchyMen
19-10-2022, 14:48
Oglądałem Forda S-Max St-Line 2,5 Hybrid 190 KM bardzo ciekawa propozycja.
https://www.youtube.com/watch?v=gXQExk46N7I

lukast
20-10-2022, 16:54
Ja swojego po prawie roku oczekiwania odbieram najprawdopodobniej w sobotę. Po roku oczekiwania o aucie wiem już chyba więcej niż większość właścicieli :d Ale nie omieszkam również się tu podzielić wrażeniami :)

lukast
23-10-2022, 14:44
Mam i ja :)
Titanium + pakiet x + panorama + hak
Za jakiś czas jak trochę pojeżdżę postaram się tu opisać wrażenia, plusy i minusy

zonexy
23-10-2022, 21:21
Mam i ja :)
Titanium + pakiet x + panorama + hak
Za jakiś czas jak trochę pojeżdżę postaram się tu opisać wrażenia, plusy i minusy
Super, gratulacje, też jeszcze czekam(w tym tygodniu się produkował) - mam nadzieję, że już niedługo. Masz więcej fotek(tez zamówiłem titanium x z lucid red)?
Czekam na opinie i więcej fotek:P

lukast
27-10-2022, 21:46
Dopiero pierwsze koty za płoty, więc wrażenia na szybko (większość przez porównanie do poprzednika - smax mk1 2.0 163km (polift)):

Na plus:

+ b dobrze wyciszone auto, ciche w środku, w porównaniu do diesla duża różnica

+ hybryda fajnie się zachowuje w mieście - nawet sporo działa na prądzie - wszelkie korki i ruszanie do prędkości około 40kmh to jazda na prądzie

+ zawieszenie wg mnie dużo sztywniejsze niż w mk1, ale nie mniej komfortowe. Mi to odpowiada - ale wiem, że niektórzy na to narzekają

+ światła matrycowe full led - dla mnie wymiatają - pozycja obowiązkowa przy zakupie

Na minus:

- wąskie kubełkowe fotele - nie zauwazyłem tego podczas jazd próbnych przed zakupem - ale teraz to dla mnie jedna z większych wad. Siedząc w nich ma się wrażenie ciasnoty - a należę do osób raczej szczupłych. Szczególnie teraz jadąc rano w kurtce, jest to odczuwalne. Fotele w mk1 były sporo szersze

- mniej miejsca w środku niż w mk1 - w zasadzie w każdym miejscu - równiez w drugim rzędzie

- wystający do tułu tunel środkowy sprawia, że osoba siędząca po środku w 2 rzędzie ma bardzo mało miejsca na nogi

- mniej schowków niż w mk1

- słabsze przyspieszenie niż w dieslu. W mieście to nie robi problemu, ale przy wyprzedzaniu owszem, trzeba się przestawić i zakładać większy konieczny zapas do wyprzedzenia. Szczególnie wyraźnie jest to widoczne przy wyższych prędkościach - np dieslem przyspieszenie od 100 do 140 na tempomacie (przywrócenie prędkości do zadanej 140) to był moment - tutaj krowa rozpędza się dużo wolniej, trochę wyje i nie wciska w fotel ;)

Kenobi36
28-10-2022, 22:55
Ciekaw jestem czy foteled a sie jakoś rozbič, pewnie są takie same jak u mnie edge, przy dłuzszych trasach muszę portfel wyjąć z tyknej kieszni spodni :-) Natomiast po objechaniu 10 000 km po europie zadnych bóli pleców, ud więc za to je chwale.

Przypuszczam że na tempomacie specjalnie wolno przyśpiesza aby silnik chodził na nskich obrotach aby było cicho i mniej palił. Mnie w edgu raczej irytuje że szybko przyśpiesza na tempomacie redukując nawet bieg, moim zdaniem niepotrzebnie :-)

StStS
29-10-2022, 10:30
Przypuszczam że na tempomacie specjalnie wolno przyśpiesza aby silnik chodził na nskich obrotach aby było cicho i mniej palił

No właśnie skubany robi, co może i kręci 5500obr/min...
Ale jak się go zagłuszy radiem to wrażenie przyspieszania jest lepsze :)

lukast
29-10-2022, 19:25
Ciekaw jestem czy foteled a sie jakoś rozbič, pewnie są takie same jak u mnie edge, przy dłuzszych trasach muszę portfel wyjąć z tyknej kieszni spodni :-) Natomiast po objechaniu 10 000 km po europie zadnych bóli pleców, ud więc za to je chwale.

Przypuszczam że na tempomacie specjalnie wolno przyśpiesza aby silnik chodził na nskich obrotach aby było cicho i mniej palił. Mnie w edgu raczej irytuje że szybko przyśpiesza na tempomacie redukując nawet bieg, moim zdaniem niepotrzebnie :-)

Co do foteli zastanawiam się jak w nich mieszczą się osoby tęższe. Ja jestem szczupły i jest na styk, ale ktoś tęższy to pewnie siedzi częściowo na tych bocznych wystających boczkach. Które są naprawdę dosyć wysokie.

Kenobi36
02-11-2022, 18:23
No właśnie skubany robi, co może i kręci 5500obr/min...
Ale jak się go zagłuszy radiem to wrażenie przyspieszania jest lepsze :)

To bez sensu. Nie ma jakichś ustawień? Tryby jazdy, eco normal spórt, nie ma czegoś takiego ?
Przy tempomacie adaptacyjnym można też ustawić ilosć kresek i wpływa to na odstęp oraz agresywnosć przyspieszania i hamowania podczas jazdy za innym pojazdem, ale nie wiem czy ma to wpływ na przyśpieszenie jak pas zrobi sie pusty.

StStS
03-11-2022, 09:13
Zgadzam się, że bez sensu. Można ustawić ilość kresek, ale nie zauważyłem wpływu na agresywność hamowania i przyspieszania. Najgorzej reaguje na tiry: zamiast delikatnie zwalniać, to on nieprzyjemnie mocno hamuje, nawet jak się już zaczęło zmieniać pas. A potem znowu przyspiesza z pełną mocą.
Może są jakieś dodatkowe ustawienia, ja ich niestety nie znalazłem.

A co do foteli, to myślałem, że tylko w Vignale takie bez sensu wąskie są. Na pocieszenie, kiedyś jeździłem 5-letnim Vignale i nie zwróciłem uwagi na te fotele, więc pewnie z czasem trochę dają się uleżeć.

Parch
03-11-2022, 09:43
Przy tempomacie adaptacyjnym można też ustawić ilosć kresek i wpływa to na odstęp oraz agresywnosć przyspieszania i hamowania podczas jazdy za innym pojazdem"Ilość kresek" nie wpływa w żadnym stopniu na agresywność przyspieszania / hamowania podczas jazdy za innym pojazdem. To jest tylko ustawienie odstępu, który ma "trzymać" samochód po dojechaniu do poprzedzającego pojazdu. Hamowanie rozpoczyna się dużo wcześniej, już po wykryciu "przeszkody". Przyspieszanie rozpoczyna się po wykryciu braku "przeszkody".

lukast
03-11-2022, 13:55
To bez sensu. Nie ma jakichś ustawień? Tryby jazdy, eco normal spórt, nie ma czegoś takiego ?
Przy tempomacie adaptacyjnym można też ustawić ilosć kresek i wpływa to na odstęp oraz agresywnosć przyspieszania i hamowania podczas jazdy za innym pojazdem, ale nie wiem czy ma to wpływ na przyśpieszenie jak pas zrobi sie pusty.

Tempomat zawsze tak działa - dąży by jak najszybciej osiągnąć zadaną prędkość. W dizlu obroty wysokie niepotrzebne bo jest turbo i wysoki moment, w wolnossaku nadrabia obrotami. Ale, na pocieszenie powiem, że kultura pracy tego silnika jest naprawdę wysoka i w kabinie jest naprawdę cicho

tedi_k
03-11-2022, 17:31
"Ilość kresek" nie wpływa w żadnym stopniu na agresywność przyspieszania / hamowania podczas jazdy za innym pojazdem. ....

To prawda.
Do tego, o czym tu piszecie jest "tryb ECO" jazdy. Niestety S-max FHEV ma wszedzie ustawione 'disabled' dla ustawień związanych z 'trybem ECO'.
Trzeba by było spróbować to skonfigurować i zobaczyć czy się da i czy będzie to działać.

BTW - w moim Outlanderze PHEV mam 'fizyczny guzik' 'ECO mode' i zawsze go włączam. I jeździ się spokojniej i prądu mniej się zużywa...

krolikPL
06-11-2022, 07:46
Z fotelami to mam wrażenie, że to wina regulacji podparcia nerek. Gdzieś nawet widziałem na zagranicznych forach jak ludzie proponowali tunning fotela przez wymontowanie go. Ja go reguluje i dochodzę do końca to mam wrażenie, że te fotele nie miałyby takiego negatywnego efektu jak by pas się chował dalej lub jak by go nie było.

_fenix_
06-11-2022, 09:12
Piszecie taki słodkie słowa na temat S-maxa aż zacząłem się zastanawiać czy nie wymienić swojego Mondeo mk5 z 2017r 2.0 diesel na tego S-maxa hybrydę, lubię auto z dużym kufrem na różne drobiazgi jeżdżę najczęściej sam i często długie trasy mam już nakręcone 180tys moim mondeo i czas na zmiany, jak myślicie ta hybryda na trasie zapewni mi rozsądne spalane, porównywalne do 2.0 disel w mondeo z 2017r.
W okresie który mamy i starszą nas że mogę za chwile nie wjechać do miasta a jeżdżę 99% po Niemczech to zaczynam się bac trzymać moje mondeo dłużej.
Ostatnio w polskim ASO powiedzieli mi abym trzymał to auto tyle ile się da bo to udana wersja z manualem i bez podwójnego sprzęgła. (powershift)

Ciekaw jestem waszej opinii takiej zmiany, zastanawiałem się nad EDGE ale to tez diesel i pali raczej więcej.

tomaszjan31
06-11-2022, 11:10
jak myślicie ta hybryda na trasie zapewni mi rozsądne spalane, porównywalne do 2.0 disel w mondeo z 2017r.

Nie, na trasienie nie będzie palił mniej, dodatkowo zapomnij w hybrydzie o elastycznosci motoru na trasie, o momencie obrotowym już wogóle nie wspomne.
Kolejna spraw to całkowicie inna konstrucja i powiedziałbym przeznaczenie użytkowania

AstraC
06-11-2022, 18:42
Nie, na trasienie nie będzie palił mniej, dodatkowo zapomnij w hybrydzie o elastycznosci motoru na trasie, o momencie obrotowym już wogóle nie wspomne.
Kolejna spraw to całkowicie inna konstrucja i powiedziałbym przeznaczenie użytkowania

To zależy jakiego spalania się spodziewamy i z jakimi prędkościami jeździmy. Tak do 120-130 w zależności od warunków widać wpływ hybrydy i pali rozsądnie do 6.5-7l. Przy 130-140 i dość zapakowanym samochodzie zmieścił się w 7.5l. Czyli na poziomie diesla, za to w mieście moim zdaniem lepiej. Galaxy MK3 2.0 140KM palił 8-8.5, S-Max'em nawet w zimie tyle nie daje rady. Oczywiście przynajmniej kilka kilometrów jazdy, bo tak w mróz bardzo krótkie odcinki to nawet startu nie ma.
Co ciekawe S-Max MK1 PS 163KM vs. hybryda to ta druga jest szybsza pod każdym względem, ale pod żadnym tego nie czuć. Taka charakterystyka wolnossącej benzyny z hybrydą i CVT. Ja jeżdżę myślę w granicach 70/30 trasa/miasto i jestem zadowolony, a zysk w mieście duży. Oczywiście diesel będzie bardziej odporny na wzrost spalania tak 140 i więcej ale mnie to nie boli, bo raczej tych 150 nie przekraczam. V-max sprawdziłem raz i do blokady dokręcił się żwawo na pusto.

_fenix_
06-11-2022, 19:15

Świadomy jestem ze będzie więcej, ale z waszej dyskusji wynika ze ta różnica jest niewielka w porównaniu jak spala mój mondeo mk5 2.0.
Nie zależy mi na dynamicznej jeździe bo jeżdżę spokojnie ostatnio ok 120-140km/h po autostradach a mało gdzie pojedziesz szybciej dzisiaj po niemieckich autostradach, średnia rzadko wychodzi 100km/h, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio tyle miałem.
Nie wiem jak określić elastyczność i nie wiem czy ja to w ogóle odczuje przy mojej jeździe.

Tu nie rozumiem co miałeś namyśli, konstrukcja podobno jest na płycie mondeo i biorąc pod uwagę 5 miejscowe auto to oprócz większego kufra to raczej nie wiele się od mondeo rożni.
Mi zależy na komforcie jazdy przede wszystkim.

skorzystam z okazji , nurtuje mnie jedna myśl czy przednie siedzenie pasażera można położyć na równi z siedzeniami tylnymi , czy tak jak w Mondeo ok 45stopni i koniec?

tomaszjan31
06-11-2022, 20:56
AstraC Fenix wyraźnie napisał "jeżdżę najczęściej sam i często długie trasy"
więc aż sie prosi o diesla i o samym mniejszym spalaniu nie bede mówił

Bump: Nie wiem jak określić elastyczność

Np. na autostradzie podczas wyprzedzania możesz sie przekonać, ja teraz często musze sie do tej czynności przygotować:027:

Bump: Tu nie rozumiem co miałeś namyśli, konstrukcja podobno jest na płycie mondeo i biorąc pod uwagę 5 miejscowe auto to oprócz większego kufra to raczej nie wiele się od mondeo rożni.

No Michał, stan przy dwóch wspomnianych pojazdach równolegle i spójrz na nie - wspominałeś wyżej że przeważnie sam podróżujesz po trasach. Maxiu to taki van a n ie kombi. Pewnie że można samemu i customem podróżować

lukast
07-11-2022, 13:44
Mialem diesla 163km i spore obawy jeśli chodzi o elastyczność hybrydy. Ale tak jak napisał AstraC, do prędkości 130kmh absolutnie nie czuć, że jest gorzej. Na pewno jest ciszej, ale elektryk wspiera silnik benzynowy i jak się depnie to nawet pomimo braku turbiny dzięki elektrykowi fajnie ciągnie od dołu zanim wkręci na obroty benzynę.
Wiadomo że na trasy diesel najlepszy pewnie, ale trzeba mieć świadomość że będzie powoli wypierany. W Niemczech pewnie za pewien czas pojawi się problem z wjazdem takim dieslem do centrum miast.
Ostatnia sprawa: przy prędkościach do 110 (korki, jazda poza miastem krajowkami i troszkę ekspresówkami) mam w hybrydzie z 500km średnią 6.2. W dieslu średnia miałem z takiej samej jazdy 7.5, więc do takich prędkości hybryda jest na pewno oszczedniejsza.

tomaszjan31
07-11-2022, 18:47
Poprzedni diesel 2,0 awd 180km przez ostatnie 3lata spalanie wg komputera 7,5 gdzie mu ropy nie żałowałem i dobrze deptałem. Miasto trasa 50/50
Obecnie fhev awd przez ostatnie 8klocków spalanie 5,7 Jazda wyraźnie ekonomiczna, bez deptania, gwałtownego wyprzedzania itd. Miasto trasa 60/40
Teraźniejszą, ekonomiczniejszą eksploatacje tłumacze sobie podświadome dążenie do korzystania z napędu elektrycznego "darmowego paliwa". Drugą sprawą jest niezaprzeczalny fakt ze ta hybryda nie zachęca do deptania.
Trochę sie dziwie kierownikom, którzy twierdzą ze płynnie wyprzedza pojazd na trasie, ja podczas stanowczego wyprzedzania słyszę pierw obroty silnika, później samochód zaczyna stopniowo nabierać prędkości, coś jak w klasycznym automacie, zastanawia sie, który bieg wybrać.
Wsiadając za kółko od mojejg:DD mam rogala na twarzy, samochód sie zbiera momentalnie, podczas wyprzedzania nie musze sie zastanawiać że kogoś przyhamowuje na lewym pasie. A spalanie wychodzi 6,8 do 7,2 ropy. Gabaryty podobne i tez awd

AstraC
07-11-2022, 21:52
Trochę sie dziwie kierownikom, którzy twierdzą ze płynnie wyprzedza pojazd na trasie, ja podczas stanowczego wyprzedzania słyszę pierw obroty silnika, później samochód zaczyna stopniowo nabierać prędkości, coś jak w klasycznym automacie, zastanawia sie, który bieg wybrać.

https://zeperfs.com/en/duel6885-9562.htm

A pomiary pokazują że powyżej 100km/h i w elastyczności hybryda jest lepsza. Tutaj jest różnica pomiędzy danymi a odczuciami, z powodu turbo masz wrażenie że przyspiesza znacznie szybciej, ale to właśnie tylko wrażenie, charakterystyka pracy CVT i wolnossącego silnika powoduje, że to uczucie przyspieszenia nie jest tak duże, mimo że fizycznie samochód przyspiesza lepiej. Oczywiście wtedy wyje, no ale tak się przyspiesza wolnossącymi silnikami benzynowymi, trzeba dać po obrotach.

Danillo
09-11-2022, 07:44
Za ok miesiąc zamieniam Smaxa diesel biturbo na hybrydę. Napiszę jak bardzo brakuje mocy i momentu ;)

lukast
09-11-2022, 15:39
Za ok miesiąc zamieniam Smaxa diesel biturbo na hybrydę. Napiszę jak bardzo brakuje mocy i momentu ;)

Biturbo to inna bajka, my tu porównujemy zwykłego diesla :)

Abstra***ąc od momentu czy mocy to ta hybryda na pewno bije hybrydy chociażby Toyoty pod względem kultury pracy, które po prostu wyją. Nie wiem jak to Ford zrobił, ale zjawisko wycia silnika praktycznie nie występuje. Jeździłem taka rav4 to tam jest kiepsko z tym np

AstraC
09-11-2022, 18:49

Na pewno będzie wolniej, nie wiem jak biturbo ale hybryda maks 180 czy tam 185 bo ma limit. I na pewno wolniej się zbiera, bo to 190KM, ale nie można powiedzieć że jest wolny.
PS. Wolniejsza i starsza Vectra B 2.2DTI daje odczucie znacznie lepszego przyspieszenia mimo że tak na prawdę jest wyraźnie wolniejsza do 100.

Biturbo to inna bajka, my tu porównujemy zwykłego diesla :)

Abstra***ąc od momentu czy mocy to ta hybryda na pewno bije hybrydy chociażby Toyoty pod względem kultury pracy, które po prostu wyją. Nie wiem jak to Ford zrobił, ale zjawisko wycia silnika praktycznie nie występuje. Jeździłem taka rav4 to tam jest kiepsko z tym np

Jak dasz kick-down to wyje trochę, ale silnik nie jest aż tak głośny.

Danillo
10-11-2022, 22:11
Na pewno będzie wolniej, nie wiem jak biturbo ale hybryda maks 180 czy tam 185 bo ma limit. I na pewno wolniej się zbiera, bo to 190KM, ale nie można powiedzieć że jest wolny.
PS. Wolniejsza i starsza Vectra B 2.2DTI daje odczucie znacznie lepszego przyspieszenia mimo że tak na prawdę jest wyraźnie wolniejsza do 100.

Jak dasz kick-down to wyje trochę, ale silnik nie jest aż tak głośny.

Biturbo coś do 220+ km/h leci właściwie bez większej zadyszki. Wiem, że hybrid będzie wolniej ale zastanawiam się jak bardzo..

Ten kick down i wycie silnika pierwszy raz słyszałem w jednym z testów na youtube i byłem wręcz zniesmaczony niską kulturą pracy. A potem pojechałem hybrydą i byłem zdziwiony jak to wycie jest ciche i wcale nie drażni i nie przeszkadza aż tak bardzo jak myślałem po obejrzeniu testu.

amk
10-11-2022, 22:24
Biturbo coś do 220+ km/h leci właściwie bez większej zadyszki. Wiem, że hybrid będzie wolniej ale zastanawiam się jak bardzo..

Raczej się takie porównanie nie uda bo hybryda ma ogranicznik na 185km/h.

lukast
10-11-2022, 22:45
Super, gratulacje, też jeszcze czekam(w tym tygodniu się produkował) - mam nadzieję, że już niedługo. Masz więcej fotek(tez zamówiłem titanium x z lucid red)?
Czekam na opinie i więcej fotek:P

Przejechany już prawie cały bak, spalanie 6.4 (z kompa) , głównie miasto, ale też trochę trasy poza miastem do 120. Zgodnie z prośbą wrzucam parę fotek - lucid red z panoramą

Kenobi36
12-11-2022, 22:26
Jakby któryś z szczęśliwych posiadaczy hybrydy sprawdził jak z glośnoscią silnika i jakie jest spalanie przy predkosci autostradowej 140km/h. Tylko takie rzetelne 140 :-)

AstraC
13-11-2022, 12:48
Jakby któryś z szczęśliwych posiadaczy hybrydy sprawdził jak z glośnoscią silnika i jakie jest spalanie przy predkosci autostradowej 140km/h. Tylko takie rzetelne 140 :-)

Jechać jest cicho, spalanie 7-8.5 zależnie od wielu warunków.

lukast
21-11-2022, 21:20
U mnie po 3 tygodniach eksploatacji pojawiło sie podejrzenie "wycieku" - rano po nocy pod chmurką, po odpaleniu auta - na wysokości tłumika środowego (cześć środkowa auta) pojawia sie plamka wielkośic podstawy szklanki (kubka).

Orientuje się może ktoś co tam się znajduje ? Wydaje mi się że to się dzieje głównie jak go odpalam na zimnym silniku - póki co podejrzewam płyn chłodniczy. Pewnie trzeba bedzie zajrzeć na oględziny do aso...

kobrys
23-11-2022, 16:57
lukast - a plama została? W tamtych okolicach często są odpływy że skraplacza od klimy

AstraC
24-11-2022, 14:32
No to pierwsze mody za płoty.
Generalnie wszystko plug and play, wystarczy kupić kubki z lampkami, przełożyć. Wtyczka u mnie była.
Z pewnych źródeł wiem że lukast też pewne sukcesy odniósł. ;)

lukast
24-11-2022, 16:53
Jclukast - a plama została? W tamtych okolicach często są odpływy że skraplacza od klimy

Fałszywy trop. Okazało się że zarówno końcowe tłumiki jak i środkowy mają w hybrydach fabryczne małe dziurki by woda ktra skrapla się w środku tłumików mogła swobodnie odpłynąc. Wiec jest wszystko ok

Bump: No to pierwsze mody za płoty.
Generalnie wszystko plug and play, wystarczy kupić kubki z lampkami, przełożyć. Wtyczka u mnie była.
Z pewnych źródeł wiem że lukast też pewne sukcesy odniósł. ;)

Gratulacje :) U mnie wpadło oświetlenie nóg dla pasażerów z tyłu. Również plug and play, lampki z viniale (w titanium wiązka jest, brakowało lampek)
Z model jak u ciebie poczekam do wiosny, twarde plastiki zimą nie lubią rozbierania ;)

AstraC
30-11-2022, 21:58
No i mój się dorobił podświetlenia nóg z tyłu. :)

toz
13-12-2022, 21:59
Jc

Fałszywy trop. Okazało się że zarówno końcowe tłumiki jak i środkowy mają w hybrydach fabryczne małe dziurki by woda ktra skrapla się w środku tłumików mogła swobodnie odpłynąc. Wiec jest wszystko ok

Bump:

Gratulacje :) U mnie wpadło oświetlenie nóg dla pasażerów z tyłu. Również plug and play, lampki z viniale (w titanium wiązka jest, brakowało lampek)
Z model jak u ciebie poczekam do wiosny, twarde plastiki zimą nie lubią rozbierania ;)

Jak zrobić takie oświetlenie w hybrydach? Musi być jakaś specjalna wersja? I gdzie kupić lampki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

AstraC
14-12-2022, 15:45
Jak zrobić takie oświetlenie w hybrydach? Musi być jakaś specjalna wersja? I gdzie kupić lampki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Generalnie my z kolegą mamy Titanium X, ale warto schylić głowę pod fotele i zobaczyć czy jest tam przypięta luźna wtyczka, natomiast myślę że jeśli masz niektóre elementy oświetlenia nastrojowego to i wtyczka będzie. Jeśli jest to pewnie będzie to, jeśli chcesz możesz wrzucić zdjęcie to Ci potwierdzimy.
Jeśli już to będzie.potwierdzone, to my to kupiliśmy w Ford.sklep, ale trzeba kontaktować się mailem, bo lampek nie ma na stronie w ofercie, można się powołać, że ktoś już brał, u nas były to finis:
2272539 (pasażer)
2272543 (kierowca)
Warto ich poprosić o weryfikację po VIN. A potem tylko wyjąć z wtyczki w samochodzie wtyczkę która go zaślepia, podpiąć lampkę i wpiąć w uchwyt, zamknąć i otworzyć. Gotowe.

DjDario79
18-12-2022, 17:23
Wczytałem się w ten ciekawy wątek i już sam nie wiem, w którą stronę pójść w wyborem kolejnego auta...
Mam obecnie Kugę 1.5 EB 2018 z której jestem zadowolony, ale że mamy 3-kę dzieci to rozglądam się za większym wozidłem. Peugeota 5008 raczej sobie odpuściłem. W grze jest S-Max Hybryda (lub ewentualnie Diesel AWD) oraz Volvo XC90 D5 używka 2017-2018. Robię 60% miasto / 40% trasa, przebiegi do 20 tys. km rocznie. Nie jestem piratem, jeżdżę raczej spokojnie max. 150 na autostradzie. Które auto/silnik będzie dla mnie lepszym wyborem? Oczywiście w tym pytaniu jest też kontekst kosztów utrzymania w kwestii spalania czy serwisów ;) Np. S-MAX Hybryda Vignale od lokalnego dealera z symbolicznym przebiegiem za 195 tys., XC90 D5 Inscription 2018r. jakieś 25 tys. taniej. Nigdy nie miałem kontaktu z Volvo, ale XC90 podoba mi się i oferuje 7 miejsc... Jakieś Wasze wskazówki mile widziane. Dzięki ;)

amk
18-12-2022, 20:25
Nawet XC90 będzie małe jeżeli chcesz umieścić*trzy foteliki w drugim rzędzie. Ostatnio szukając następcy mojego s-maxa przyglądałem się*V90, XC60, XC90, peugotowi 5008 i staneło na zamówieniu kolejnego s-maxa hybrydy. Jeździłem Kugą*PHEV i do jazdy po mieście i normalnej jazdy bez szaleństwa hybryda wydaje się ok. S-max będzie pewnie troche bardziej ociężały od Kugi, ale mimo że przesiadam się*z 240 konnego s-maxa zdecydowałem się na hybryde.

DjDario79
19-12-2022, 08:37
Dziękuję za Twoją opinię. W sumie wystarczą mi w drugim rzędzie dwa foteliki, bo najstarszy syn jeździ już bez. W XC90 boję się wyższych kosztów utrzymania/serwisów, więc w sumie taki S-Max w hybrydzie byłby chyba najrozsądniejszym wyborem. Szkoda tylko, że te auta tak strasznie podrożały, jakoś nie umieć sobie samemu wytłumaczyć, czy to serio musi 200 tys kosztować? Kiedyś w tej cenie to byłby już lux pojazd, a swoją Kugę kupiłem w 2018 za jedne 87 tys. zł... No trudno, inflacja wszędzie bolesna...

tomaszjan31
19-12-2022, 10:43
w 2018 za jedne 87 tys. zł

Nowa ?

Alexjulian
19-12-2022, 17:54
Prywatnie z życiu bym tego nie kupił za 200 tys. Chyba że w leasing i potem do Eskimosa.

Parch
19-12-2022, 18:25
Takb sobie myślę, że czytaczy tego wątku mało interesuje, że Ty byś nie kupił. Tu raczej piszą (i chwała im za to) właściciele, w celu wymiany doświadczeń. Czytają również (z zainteresowaniem) rozważający zakup na poważnie.

lukast
19-12-2022, 21:39
Takb sobie myślę, że czytaczy tego wątku mało interesuje, że Ty byś nie kupił. Tu raczej piszą (i chwała im za to) właściciele, w celu wymiany doświadczeń. Czytają również (z zainteresowaniem) rozważający zakup na poważnie.

Dokładnie tak. Ja się przesiadłem z maxa mk1 163km diesel i już w tym wątku trochę opisywałem pierwsze wrażenia (auto mam od 2 miesięcy). Miałem spore obawy, ale dynamika mnie pozytywnie zaskoczyła, cisza w środku też.

O plusach już tu sporo też inni napisali, teraz dla odmiany po ostatnich 2 tyg mrozów wrzucę mój subiektywny minus.

Otóż silnik w mieście przy jeździe w korkach mam wrażenie że jest notorycznie niedogrzany. Gdy tylko wskazówka temperatury wskoczy ponad niebieskie pole, silnik spalinowy wyłącza się, auto jedzie na elektryku. Wszystko w tym czasie działa, również ogrzewanie, ale temp silnika szybko spada i po minucie, dwóch silnik spalinowy znowu się odpala. Pochodzi 2-3 minuty na obrotach(sic) okolo 1400 (pewnie to celowe, by szybciej się zagrzał) i znowu się wyłącza. I tak w kółko. Ostatnio w mega korku stałem prawie 50 minut i naliczyłem 18 takich cykli. Efekt? Wg mnie podwyższone spalanie (wysokie obroty na luzie) oraz, co mnie bardziej martwi, ciągła praca niedogrzanego silnika w krótkich cyklach... Szkoda ze nie ma jakiegoś trybu by ręcznie wymusić w takiej hybrydzie niegaszenie silnika spalinowego...

Póki co odczucia mam takie, że o ile w dieslu martwiłem się że w mroźne dni nie odpalę czy też o to, czy dpf mi się wypali, to tutaj martwię się o stan silnika po paru latach jazdy takim autem po mieście (a niby reklamują że hybryda do miasta jest najlepsza)

StStS
20-12-2022, 08:56
Mam podobne obserwacje, ale się nimi nie przejmuję ;)
Wskaźnik na desce pokazuje chyba temperaturę płynu, niekoniecznie sam silnik jest niedogrzany. Jak są podwyższone obroty, to zapewne ładuje też akumulator trakcyjny, więc masz potem na czym jechać, ta energia się nie marnuje (albo przynajmniej nie w całości).
To co ja robię:
1. grzeję się fotelem, a temperaturę w aucie zmniejszam
2. jak znam trasę, to tak operuję gazem, żeby na spalinówce jechać powyżej około 40-50 km/h, żeby starczyło prądu na postój i powolne toczenie się - wtedy elektryk ma największą przewagę nad spalinówką jeśli chodzi o ekonomię jazdy.

DjDario79
20-12-2022, 09:21
Nowa ?

Tak nowa Kuga, kosztowała wtedy tylko 87 tys. zł. Dlatego teraz wujęcie z kieszeni 200 tys. zł też wydaje mi się trochę irracjonalne i to jedyny chyba już powód dla którego jeszcze się waham przed zakupem. Albo poczekam rok/dwa i kupię używkę S-Maxa ...

Szkoda ze nie ma jakiegoś trybu by ręcznie wymusić w takiej hybrydzie niegaszenie silnika spalinowego...

Ja takich rzeczy też niestety bardzo nie lubię, dlatego w Kudze od razu po wyjeździe z salonu podjechałem do gościa, który mi wyłączył trwale funkcję Start-Stop. Może w i tym hybrydowym S-Maxie można by coś podobnego "wydłubać" ? :D

tomaszjan31
20-12-2022, 10:42
Tak nowa Kuga, kosztowała wtedy tylko 87 tys. zł

Możliwe że była taka jakaś najtańsza wersja.
Patrząc po sobie w 2017r zakupiłem grubo skonfigurowaną kuge za 135tyś i po 5latach w najdroższej wesji za 200 tyś potrafie sobie wytłumaczyć różnice ceny.
1. inflacja
2 spekulacje cenowe
3 nowy model
4 najdroższa wersja z wszystkim co tylko mozna
Wiec jeśli ty kupiłeś w 2018r najtańszą wersje za 90tyś a teraz "w obecnych czasach" zapłaciłbyś 130tyś uwzględniając wszystko powyższe to myśle że można to przełknąć /samochód od reki/
I nie porównuj samochodu za 87tyś kiedyś w najtańszej wersji do dobrze skrojonej teraz za 200tyś
Gdzies juz pisałem że teraz dauster potrafi kosztować 90tyś

lukast
20-12-2022, 12:31
Dlatego teraz wujęcie z kieszeni 200 tys. zł też wydaje mi się trochę irracjonalne i to jedyny chyba już powód dla którego jeszcze się waham przed zakupem. Albo poczekam rok/dwa i kupię używkę S-Maxa ...

Tylko ze nie porównuj kugi (wielkość) i klasa auta, do maxa. Różnica w cenie kuga vs max jest uzasadniona (chociaż zgadzam się że za duża, ja za swojego dałem jeszcze na szczęście sporo mniej niż Twoje 200k).
Co do start stop, w hybrydzie to jest raczej przełączanie elektryk-spalinowy, nie jest to klasyczny start stop

DjDario79
20-12-2022, 12:45
I pomyśleć że jeszcze w lutym 2021 miałem zamówionego nowego Peugeota 5008 1.6 PureTech w maxymalnie wyposażonej wersji GT Pack, z wszystkimi możliwymi dodatkami (nawet drugi komplet opono zimowych w cenie) za... 159 tys. zł. Odpuściłem innemu klientowi, bo naczytałem się że ten silnik taki sobie jest. A teraz trochę żałuję, bo za S-Maxa w takiej opcji to trzeba min. 200 tys. wyłożyć jak nic mając poczucie że mimo inflacji , jednak troszkę człowiek przepłaca mimo wszystko...

No i teraz znowu hybrydowy Vignale najtaniej za 195 zł, a używany z niewielkim przebiegiem 80 tys.km z 2019 roku Vignale w Dieslu to 140 tys. i znów poczucie że ta różnica wychodzi dosyć spora. Teraz jak czytam, że w hybrydzie zimą silnik spalinowy potrafi co chwilę się wyłączać to ... chyba póki co największy minus jaki by mnie pewnie wkurzał...
No nic pójdę pogadać do salonu o formie finansowania zakupu S-Maxa (mogę wziąć też na firmę), bo wyłożyć gotówką 200 tys. na stół to jednak mógłbym zakończyć jakimś zawałem :) A jak nic sensownego z tego nie wyjdzie, to poczekam jeszcze z zakupem... Dzięki za rozmowę, dobrego dnia!

StStS
20-12-2022, 14:07
Ale w hybrydzie chodzi o to, żeby się silnik wyłączał. To jest zupełnie inne uczucie niż działający start-stop. Czasem się nie usłyszy momentu włączenia jak radio głośniej gra. Ostatni kawałek dojazdu pod dom dieslem jechałem na jedynce, teraz jadę na prądzie.
140 tys za Vignale z 2019 to niezła cena, mało jest takich (wykluczam oferty typu "jedyny taki, zobacz").

A PUG 5008 to jednak niższa klasa auta jest. I silnik zjadający własny pasek rozrządu jakoś mnie nie przekonuje ;)

lukast
20-12-2022, 14:53
No i teraz znowu hybrydowy Vignale najtaniej za 195 zł, a używany z niewielkim przebiegiem 80 tys.km z 2019 roku Vignale w Dieslu to 140 tys. i znów poczucie że ta różnica wychodzi dosyć spora.

Za niedługo 4 letnie rocznikiem auto z przebiegiem 80k i w dieslu (a diesle będa tanieć, bo europa zachodnia od nich odchodzi) dać 140k to tez sporo.
Jeśli nie upierasz sie przy vignale to zawsze możesz rozważyć titanium w hybrydzie - zapłacisz pewnie ze 40k więcej niż za tego diesla viniale - ale jednak auto nowe i 4 lata młodsze.

Ale w hybrydzie chodzi o to, żeby się silnik wyłączał

To prawda, ale jednak subiektywnie dla mnie tutaj niepotrzebnie robi to tak często - priorytetem niepotrzebnie jest ekologia i spalanie w takim mrozie - kosztem silnika

AstraC
20-12-2022, 15:53
Tak nowa Kuga, kosztowała wtedy tylko 87 tys. zł

Kuga = Focus. S-Max = Mondeo. To tak na początek, a to widać i czuć w wykończeniu i ilości miejsca. Stąd różnica w cenie, poza tym w tych szalonych ostatnich 2 latach ceny sporo wzrosły.

DjDario79
20-12-2022, 19:24
W styczniu 2021 nowy S-Max Titanium 2.0 EcoBlue były w cenie od 131 do 157 tys. za wersję AWD. Te ceny co są teraz to mimo wszystko już lekki absurd. Mam pytanie jak S-Max z przednim napędem radzi sobie w warunkach zimowych w śniegu? Pytam bo Kuga w tej kwestii wypada przeciętnie. Lekka górka i już problem, albo gdzieś z zaspy wyjechać to graniczy z cudem. Tymczasem w takich samych warunkach 17-letni Citroen C3 Pluriel od żony ,na całorocznych oponach radzi sobie nadzwyczaj dobrze, a na pewno sporo lepiej niż Kuga. Serio, aż mnie to dziwi jakim cudem. Stąd też pomyślałem, że może warto S-Maxa szukać z AWD? Jak wasze hybrydy w tym zakresie się sprawdzają ?

kobrys
20-12-2022, 21:54
W styczniu 2021 nowy S-Max Titanium 2.0 EcoBlue były w cenie od 131 do 157 tys. za wersję AWD.

No nie... Galaxy 2.0 EcoBlue A8 Titanium Winter + Business to był koszt 202 tys zł bruttp.
(W sobotę jeszcze szwagra fakturę studiowałem, a on ma z lutego 2021 odbiór).

Może pomylił Ci się 2021 z jakims 2018 albo 2019.

tomaszjan31
20-12-2022, 22:55
W styczniu 2021 nowy S-Max Titanium 2.0 EcoBlue były w cenie od 131 do 157 tys. za wersję AWD

Myślę że koledze sie ceny z kugą mk3 pomieszały

Kayu
21-12-2022, 08:38
W styczniu 2021 nowy S-Max Titanium 2.0 EcoBlue były w cenie od 131 do 157 tys. za wersję AWD.

Absolutnie nie. Tak tanio w 2021 nie było to raz, a dwa - nie było prawie samochodów na stocku.
Styczeń 2020 - to by się zgadzało.

DjDario79
21-12-2022, 09:08
A to szczegółów nie znam, wziąłem pierwszy z brzegu cennik w PDF :surprise:

https://weupreviewimagesprd.blob.core.windows.net/pl3021/siteassets/PL-promocyjny-S-MAX_MY20201.25_VRO_-637505619716414960.pdf

Wiem, to już historia...
Napiszcie jeszcze proszę jak S-Max radzi sobie na śniegu, bo Kuga (bez AWD) raczej lipnie (mam sensowne opony Michelin)...
No i co myślicie o wersjji ST-Line? Wizualnie bardzo mi odpowiada, nie wiem tylko jak to sztywniejsze zawieszenie się sprawdzi, jeśli chodzi o komfort?

Gorash
21-12-2022, 09:48
To prawda, ale jednak subiektywnie dla mnie tutaj niepotrzebnie robi to tak często - priorytetem niepotrzebnie jest ekologia i spalanie w takim mrozie - kosztem silnika

Rzeczywiście brakuje chyba trybu który wymusza zawsze działanie silnika spalinowego.
Widać na kilku filmach na youtube jak ktoś ciśnie auto pod czerwone pole po czym odpuszcza gaz i silnik się od razu wyłącza. Ciekawe czy chociażby obieg płynu chłodniczego jest w takim przypadku podtrzymany.

AstraC
21-12-2022, 13:47
A to szczegółów nie znam, wziąłem pierwszy z brzegu cennik w PDF :surprise:

https://weupreviewimagesprd.blob.core.windows.net/pl3021/siteassets/PL-promocyjny-S-MAX_MY20201.25_VRO_-637505619716414960.pdf

Wiem, to już historia...
Napiszcie jeszcze proszę jak S-Max radzi sobie na śniegu, bo Kuga (bez AWD) raczej lipnie (mam sensowne opony Michelin)...
No i co myślicie o wersjji ST-Line? Wizualnie bardzo mi odpowiada, nie wiem tylko jak to sztywniejsze zawieszenie się sprawdzi, jeśli chodzi o komfort?

Generalnie - bez problemu, po kilku kkm nauczyłem się operować gazem lżej, dzięki czemu rusza płynniej i dłużej jedzie na prądzie.

Rzeczywiście brakuje chyba trybu który wymusza zawsze działanie silnika spalinowego.
Widać na kilku filmach na youtube jak ktoś ciśnie auto pod czerwone pole po czym odpuszcza gaz i silnik się od razu wyłącza. Ciekawe czy chociażby obieg płynu chłodniczego jest w takim przypadku podtrzymany.

Obieg jest dodatkowy jak pamiętam. Przypadku o którym mówisz, to się nie spotkałem.

A jak mnie ktoś zapyta czy bym kupił ponownie - to nie. :D Wybrał bym Galaxego. S-Max ładniejszy, ale ja często korzystam z 6 i 7 miejsca i jest różnica w ilości miejsca. :) Ale absolutnie S-Max mi wystarcza i jestem zadowolony. :) Oby tak dalej.

lukast
21-12-2022, 22:28
Pany, a ile wam pala wasze hybrydy realnie? U mnie ostatnio średnia z dystrybutora z całego baku wyszła aż 7.9, komp pokazywał 7.4. Raczej sporo, mam nadzieję że to kwestia zimy i niedotartego jeszcze silnika bo liczyłem na liczby o 1-1.5L mniejsze :D

Gorash
22-12-2022, 11:27
Obieg jest dodatkowy jak pamiętam. Przypadku o którym mówisz, to się nie spotkałem.

zobacz np. tutaj https://youtu.be/nDaSZk0Txvg?t=970 w teście Caroserii
gdzieś widziałem podobny film jak ktoś testował do 140 przyspieszenie i sytuacja była identyczna - nie mogę niestety znaleźć

AstraC
22-12-2022, 11:32
zobacz np. tutaj https://youtu.be/nDaSZk0Txvg?t=970 w teście Caroserii
gdzieś widziałem podobny film jak ktoś testował do 140 przyspieszenie i sytuacja była identyczna - nie mogę niestety znaleźć

Ciekawe. No mój tak jeszcze nigdy nie zrobił. :D

StStS
22-12-2022, 18:53
Pany, a ile wam pala wasze hybrydy realnie? Mi komp zaniża około 5%. Przy super oszczędnej jeździe byłem w stanie zejść do 5.2 z kompa (po mieście, w sumie około 300km). Bez przesadnego ecodrivingu około 5.7. Ale to jak było ciepło. Teraz mam około 6.2-6.5. Ale pewnie różnice robi fakt, że jest garażowany. Autostrada około 7.5.
W mieście pali nieco mniej niż 2.0TDCI, w trasie nieco więcej.

Danillo
23-12-2022, 10:19
Odebrałem swoją hybrydę. Wrażenia wizualne bardzo dobre, połączenie lucy red i jasnej skóry w Vignale jest miłe dla oka.

Auto jest wyraźnie cichsze od diesla ale szczerze spodziewałem się, że praca silnika/wydechu będzie lepiej wyciszona. Załączaniu się spalinowca towarzyszy lekko basowy pomruk, którego nie pamietam z Kugi FHEV. Może drobnostka ale jednak.

Spalanie: niestety baaaardzo dalekie od tych z materiałów reklamowych. W miescie ok. 7 litrów przy obecnych temperaturach ok 3 stopnie na plusie. Jeżdzone bardzo delikatnie.
Trasa z tempomatem ustawionym na 133 km/h w 5 osób, pełny bagażnik i box dachowy = 9 litrow zuzycia Pb. Spadło do 8,3l gdy zjechałem z ekspresówki i kulałem się po krajowych drogach.

Niestety nie mam porownania osiagów do bi-turbo bo sie wziął i zepsuł i ostatni miesiąc jeździłem Kia Sportage. W porównaniu do Kia Ford prowadzi się absolutnie genialnie!!!

Oczywiście czuć, że silnik nie ma lekko w zapakowanym i pełnym aucie ale do 130 km/h rozpędza się bardzo przyzwoicie. Wyprzedzanie z pedalem w podłodze daje naprawdę świetne rezultaty i można się tym autem poruszać dynamicznie. Ale wtedy spalanie obawiam sie, że przebije 10l bez problemu.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany. Autem jeździ się spokojniej i ciszej niż bi-turbo a spadek dynamiki jazdy jest w zasadzie na plus, jeżdżę spokojniej :)

lukast
23-12-2022, 10:49
Odebrałem swoją hybrydę. Wrażenia wizualne bardzo dobre, połączenie lucy red i jasnej skóry w Vignale jest miłe dla oka.

Auto jest wyraźnie cichsze od diesla ale szczerze spodziewałem się, że praca silnika/wydechu będzie lepiej wyciszona. Załączaniu się spalinowca towarzyszy lekko basowy pomruk, którego nie pamietam z Kugi FHEV. Może drobnostka ale jednak.

Spalanie: niestety baaaardzo dalekie od tych z materiałów reklamowych. W miescie ok. 7 litrów przy obecnych temperaturach ok 3 stopnie na plusie. Jeżdzone bardzo delikatnie.
Trasa z tempomatem ustawionym na 133 km/h w 5 osób, pełny bagażnik i box dachowy = 9 litrow zuzycia Pb. Spadło do 8,3l gdy zjechałem z ekspresówki i kulałem się po krajowych drogach.

Niestety nie mam porownania osiagów do bi-turbo bo sie wziął i zepsuł i ostatni miesiąc jeździłem Kia Sportage. W porównaniu do Kia Ford prowadzi się absolutnie genialnie!!!

Oczywiście czuć, że silnik nie ma lekko w zapakowanym i pełnym aucie ale do 130 km/h rozpędza się bardzo przyzwoicie. Wyprzedzanie z pedalem w podłodze daje naprawdę świetne rezultaty i można się tym autem poruszać dynamicznie. Ale wtedy spalanie obawiam sie, że przebije 10l bez problemu.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany. Autem jeździ się spokojniej i ciszej niż bi-turbo a spadek dynamiki jazdy jest w zasadzie na plus, jeżdżę spokojniej :)

Jaki masz przebieg i miesiąc produkcji ? U mnie przebieg dopiero 1300 ale właśnie to spalanie - ni w ząb nie mogę zejść do wartości 6.5l jak tu niektórzy piszą - jeżdząc b delikatnie po mieście spalił mi z kompa 7.4 a z dystrybutora 7.9. Może to kwestia że silnik jeszcze nie dotarty albo coś zmienili w silniku / sofcie (u mnie auto wyprodukowane koniec czerwca).
Mam tez czasami wrażenie że raz auto przyspiesza gorzej a raz lepiej ruszając ze świateł - tak jakby czasem elektryk pomagał mniej ? Wtedy wyraźnie bardziej ociężały się wydaje. A bywa i tak że rusza b żwawo - ale może to jakieś urojenia :D

StStS
23-12-2022, 17:49
Mam tez czasami wrażenie że raz auto przyspiesza gorzej a raz lepiej ruszając ze świateł - tak jakby czasem elektryk pomagał mniej?

Mi się wydaje, że to chodzi o to, czy akurat ładuje aku czy też nie. Czyli czy elektryk przeszkadza. Zdarza mi się na dłuższej prostej, kiedy jadę z równą prędkością, że ni z tego ni z owego zacznie pracować jakby z mniejszym obciążeniem. Myślę, że jest to właśnie moment, kiedy kończy się ładować, ale z jakiegoś powodu nie chce gasić spalinówki (za zimno lub za duże obciążenie).
Wydaje mi się, że na samym początku (tak do 2000km) też mi nieco więcej palił.

Danillo
23-12-2022, 19:47
lukast Nie wiem jak sprawdzić kiedy został wyprodukowany ale jesli transport tra ok 2 miesiące to wychodzi październik.
Na razie ok. 1 tys km mam. Moze się jeszcze silnik „ułoży”? Pamietajmy ze jest to dosc stara konstrukcja bo to stary dobry Duratec.

Przypomniał mi się jeszcze z minusów kluczyk. Nie dostałem kluczyka Vignale jak do poprzedniego auta ale zwykły kluczyk jaki dają do Fiesty. Trochę słabo bo Vignale zaczynało od concierge i door to door Service a skończyli na oszczędzaniu na kluczyku :)

Z rzeczy serwisowych planuje zmieniać olej nie co 20 tys ale 10 tys km. Diesel miał 15 kkm interwał a i tak po 12-13 kkm domagał się serwisu olejowego. Nie wierze w te 20 kkm szczególnie w Duratecu.

DjDario79
23-12-2022, 20:27
Chętnie zobaczyłbym fotki tych waszych pięknych S-maxów ;) A jak ktoś jest ze Śląska, to jeszcze chętniej spotkałbym się żeby na żywo i na spokojnie obejrzeć ten samochód. Niestety w moim otoczeniu nikt S-Maxa nie posiada, a w salonach raczej nie można już obejrzeć. Dziś byłem w Gliwicach zobaczyć na szybko S-Max Vignale hybryda w czarnym kolorze (cena 195 tys. z przebiegiem 10 tys. km). Niestety to auto w czarnym lakierze z czarnym wnętrzem jakoś mi w ogóle nie podeszło wizualnie. Co innego te czerwone albo niebieskie ale tych wyjątkowo mało... Z kolei w drugim salonie powiedziano mi że jeszcze spodziewają się po Świętach jakiejś sztuki, ale konkretów nie podali jeszcze. Napiszcie jeszcze proszę czy udało się coś utargować z ceny? i za ile udało Wam się nabyć hybrydowego S-Maxa ? Dzięki! :)

Danillo
23-12-2022, 21:32
DjDario79 podeslij maila na PW to Ci wysle fotki. Na forum nie można po prostu zrzucić zdjęcia ze smartfona - trochę szkoda.

Mój kosztował 230 k, pełne wyposażenie z wyjątkiem 19 calowych felg + belki bagaznika dachowego. Identyczny widziałem niedawno za 240 k i już zniknął z otomoto. Mysle, ze dziś nic nie wynegocjujesz ale myślę tez, ze rynek nowych lub prawie owych aut będzie zaraz mocno kulał i jest szansa kupić coś w lepszej cenie w przyszłym roku.

No chyba, ze Smax z powodu niedostępności i jednak pewnej zayebistosci, stanie się modelem kultowym i będzie trzymał przez to trzymał ceny..?

tomaszjan31
23-12-2022, 21:38
Przypomniał mi się jeszcze z minusów kluczyk

Do wszystkich vignale teraz dają taki kluczyk, czy to smax, czy kuga , czy mondziak.
:mad: w transitach mam identyczny pilot:027:

Bump: W miescie ok. 7 litrów przy obecnych temperaturach ok 3 stopnie na plusie. Jeżdzone bardzo delikatnie.

No niestety, mam pojazd z identycznym motorem, i jak zima nastała to też mogę zapomnieć o spalaniu poniżej 7litrów. Kolejna sprawa to że silnik notorycznie niedogrzany.

lukast
23-12-2022, 23:36
Chętnie zobaczyłbym fotki tych waszych pięknych S-maxów ;) A jak ktoś jest ze Śląska, to jeszcze chętniej spotkałbym się żeby na żywo i na spokojnie obejrzeć ten samochód. Niestety w moim otoczeniu nikt S-Maxa nie posiada, a w salonach raczej nie można już obejrzeć. Dziś byłem w Gliwicach zobaczyć na szybko S-Max Vignale hybryda w czarnym kolorze (cena 195 tys. z przebiegiem 10 tys. km). Niestety to auto w czarnym lakierze z czarnym wnętrzem jakoś mi w ogóle nie podeszło wizualnie. Co innego te czerwone albo niebieskie ale tych wyjątkowo mało... Z kolei w drugim salonie powiedziano mi że jeszcze spodziewają się po Świętach jakiejś sztuki, ale konkretów nie podali jeszcze. Napiszcie jeszcze proszę czy udało się coś utargować z ceny? i za ile udało Wam się nabyć hybrydowego S-Maxa ? Dzięki! :)

U mnie wersja 5os Titanium z pakietem X + panoramą + hakiem składanym ręcznie wyszła 171k - bez panoramy byłoby 5k mniej. Ale zamówienie składane rok temu - auto odebrane po prawie roku - ale cena na szczęście została z zamówienia.

DjDario79
24-12-2022, 08:29
DjDario79 podeslij maila na PW to Ci wysle fotki. Na forum nie można po prostu zrzucić zdjęcia ze smartfona - trochę szkoda.

Mój kosztował 230 k, pełne wyposażenie z wyjątkiem 19 calowych felg + belki bagaznika dachowego. Identyczny widziałem niedawno za 240 k i już zniknął z otomoto. Mysle, ze dziś nic nie wynegocjujesz ale myślę tez, ze rynek nowych lub prawie owych aut będzie zaraz mocno kulał i jest szansa kupić coś w lepszej cenie w przyszłym roku.

No chyba, ze Smax z powodu niedostępności i jednak pewnej zayebistosci, stanie się modelem kultowym i będzie trzymał przez to trzymał ceny..?

Wysłałem PW ;) Wczoraj jeszcze zadzwoniłem w kilka miejsc i przejrzałem wszystkie możliwe ogłoszenia - pojawiło się sporo nowych ogłoszeń z S-maxami do odbioru i nawet z datą produkcji 2023. Tak więc jest szansa, że będzie jeszcze jakiś wybór i możliwości. Będą nawet jeszcze Diesle z napędem AWD. Trzymam rękę na pulsie i zobaczymy jak się sprawy potoczą. Byłbym bliski zakupu tego Vignale z Gliwic, ale jakoś S-Maxowi w czarnym lakierze nie pasuje, jest jakiś taki nudny i nijaki, a dla mnie kolor autka zawsze miał znaczenie :D

Bump: U mnie wersja 5os Titanium z pakietem X + panoramą + hakiem składanym ręcznie wyszła 171k - bez panoramy byłoby 5k mniej. Ale zamówienie składane rok temu - auto odebrane po prawie roku - ale cena na szczęście została z zamówienia.

Gratuluję, piękny samochód, w Tym kolorze zdecydowanie robi wrażenie (zresztą teraz na Kudze mam podobny lakier "Ruby Red" który też mi przypadł do gustu). Cenę miałeś bardzo fajną, zwłaszcza że z panoramą, którą tym razem koniecznie też muszę mieć, a i hak to fajna sprawa na rowery ;) Jeszcze się trochę waham czy szukać hybrydy czy diesel AWD, które lada moment też mają być w ofercie kilku dealerów mają być też do odbioru po nowym roku). Napęd AWD też fajna sprawa, ale ciut wyżej stawiam jednak koszty eksploatacji, i tu nie wiem czy hybryda nie spali jednak mniej niż taki diesel awd (zwłaszcza że ropa teraz sporo droższa).

lukast
25-12-2022, 22:32
Dzięki :) Które Ci spali mniej to pewnie zależy od tego ile i jak jezdzisz. Jeśli głównie po trasach to pewnie diesel spali mniej i będzie lepszym wyborem. Ja wziąłem hybrydę bo u mnie dłuższe trasy to 3-4 rocznie, a takto jazda po mieście i poza miastem do 100km (działka). Ale poprzedni max to był diesel i złego słowa nie powiem w życiu na diesle od Forda :)

tombalt
26-12-2022, 09:24
złego słowa nie powiem w życiu na diesle od Forda
Kolega miał wyjątkowe szczęście, normalnie są tam silniki PSA i też są niezawodne ;).
Ford jakoś nie ma szczęścia do swoich konstrukcji 2.0 TDCI. Są awaryjne i problematyczne....

lukast
26-12-2022, 17:11
Kolega miał wyjątkowe szczęście, normalnie są tam silniki PSA i też są niezawodne ;).
Ford jakoś nie ma szczęścia do swoich konstrukcji 2.0 TDCI. Są awaryjne i problematyczne....

Tak, miałem tdci w fordzie od psa, moze z+źle się wyraziłem :) Zdalje sobie sprawę że od 2006 do chyba 2018 roku Ford brał diesle od psa.

AstraC
28-12-2022, 18:18
Akcja serwisowa 22C19, dotycząca złego wskazania spalania komputera pokładowego może wiązać się z koniecznością wymiany zespołu pompy paliwa wraz z czujnikiem poziomu paliwa. Czekam właśnie na taką pompę.

lukast
30-12-2022, 14:05
Panowie posiadacze nowego maxa, czy któryś z Was również tak jak ja nie dostał książki serwisowej przy zakupie tylko informacje ze teraz to już w wersji elektronicznej przeglądy są i nie dają?

Kayu
30-12-2022, 20:49
Ja w grudniu 2020 dostałem książkę serwisową, ale serwis jej nie chce przy naprawach/przeglądach. Wszystko jest elektronicznie przechowywane.

galloper
02-01-2023, 11:49
Mam podobne obserwacje, ale się nimi nie przejmuję ;)
Wskaźnik na desce pokazuje chyba temperaturę płynu, niekoniecznie sam silnik jest niedogrzany. Jak są podwyższone obroty, to zapewne ładuje też akumulator trakcyjny, więc masz potem na czym jechać, ta energia się nie marnuje (albo przynajmniej nie w całości).
To co ja robię:
1. grzeję się fotelem, a temperaturę w aucie zmniejszam
2. jak znam trasę, to tak operuję gazem, żeby na spalinówce jechać powyżej około 40-50 km/h, żeby starczyło prądu na postój i powolne toczenie się - wtedy elektryk ma największą przewagę nad spalinówką jeśli chodzi o ekonomię jazdy.

Oczywiscie, że olej silnkowy jest niedogrzany. Jakby to miało nastąpić jak płyn chłodniczy nie ma jeszcze odpowiedniej temperatury? W którejś wersji Golfa był tez wskaźnik temperatury oleju. Gośc jechał w korkach testowo po Warszawie i dopiero po godzinie osiągnął odpowiednią temperaturę.
Ale takie częste (znacznie częstsze przy wyższej tempaturze zewnętrznej) wyłaczanie silnika spalinowego to typowe dla każdej hybrydy. Prawdziwy problem też typowy dla każdej hybrydy to efekt przenikania nieodparowanej wody z tłoków do oleju, co powoduje, że ten sie rozcieńcza. Jest to szczególnie widoczne dla kierowców jeżdżacy głównie po mieście i jeszcze gorzej jak na niewielkich odległościach. A wiadomo rozcieńczony olej i do tego jego za duża ilość to samo zło. Dla takiego użytkowania producenci zalecają wymianę oleju 2x w roku lub po ok 6kkm.
Zeby nie było, że jestem przeciwnikiem hybrydy, Jeżdzę juz drugą i sobie bardzo chwalę. Ale i te rodzaje napędu nie są bez wad.

Danillo
02-01-2023, 13:40
Ja dziś odebrałem starego Bi-turbo z serwisu więc mam bezpośrednie porównanie diesel vs. hybryda.

Wrażenia akustyczne są mocno na niekorzyść diesla, w porównaniu do hybrydy jest nieprzyjemnie głośny. Jeśli nie będzie takiej konieczności do do diesla chętnie już nie wrócę, chyba że jakieś V8 w S-klasie :)

Skrzynia biegów - A8 nie jest wzorem płynnej zmiany biegów więc tutaj hybryda i eCVT też wygrywa. Sytuacja zmienia się na trasie - kick down w hybrydzie to nie jest szczyt marzeń akustycznych i tu klasyczny automat z dieslem wygrywają.

Przyspieszenie - ze startu i przy niskich prędkościach hybryda jest znacznie żwawsza, czuć wspomaganie elektryka. W tym samym czasie diesel dopiero się zaczyna rozkręcać. Co innego gdy wdepnie się pedał w podłogę na trasie. Bi-turbo robi naprawdę niezły przeciąg i deklasuje hybrydę. Diesel z jednym turbo powinien jechać bardzo podobnie do hybrydy.

Spalanie: mam trochę mało danych po przejechaniu hybrydą ledwie 1500 km z czego większośc w trasie. Ale potwierdza się to o czym piszą: na trasie spalanie będzie wyższe w hybrydzie. Autostrada 140 km/h z boxem na dachu i pasażerami to 10,5 litra. Diesel byłby w okolicy 8 litrów. Miasto hybryda ok. 7,5 litra a biturbo ok. 13 litrów.

Werdykt: hybryda jest dla mnie wyraźnie lepsza. Braki w mocy i przyspieszaniu z nawiązką rekompensuje znacząco wyższym komfortem jazdy. Natomiast absolutnie nie jest to wolne auto i z pedałem w podłogę pozwala bardzo sprawnie wyprzedzać. Inna sprawa, że staram się nie używać tej funkcji zbyt często.

Tylko nie mogę zobaczyć tych magicznie niskich spalań i kosmicznie dużych przebiegów na 1 baku prezentowanych w wielu filmach o hybrydzie. Nie wiem po co tak wciskać kit ludziom. I tak się sprzeda bo kto ma kupić S-maxa to go kupi.

lukast
02-01-2023, 21:24
Oczywiscie, że olej silnkowy jest niedogrzany

Jak zwykle pewnie 'to zalezy'. Przy krótkiej jeździe w korku zapewne tak jest, ale temp. oleju tak jak rośnie wolniej niż wody, tak i maleje wolniej. Czyli jak już olej się zagrzeje dobrze i hybryda wyłączy silnik to woda szybko stygnie, wskaźnik temp wody szybko opada, a olej wówczas zapewne dłużej trzyma temp. No ale taka sytuacja występuje dopiero po dłuższej jeździe w korku zapewne.

AstraC
03-01-2023, 08:08
Oczywiscie, że olej silnkowy jest niedogrzany.

Prawda! Ale to jest dość rzadki olej i w sumie po złapaniu ciśnienia po dłuższym postoju i kilku minutach dalej jest to bez znaczenia. Olej dużo wolniej stygnie od płynu.

Ja dziś odebrałem starego Bi-turbo z serwisu więc mam bezpośrednie porównanie diesel vs. hybryda.

Wrażenia akustyczne są mocno na niekorzyść diesla, w porównaniu do hybrydy jest nieprzyjemnie głośny. Jeśli nie będzie takiej konieczności do do diesla chętnie już nie wrócę, chyba że jakieś V8 w S-klasie :)

Skrzynia biegów - A8 nie jest wzorem płynnej zmiany biegów więc tutaj hybryda i eCVT też wygrywa. Sytuacja zmienia się na trasie - kick down w hybrydzie to nie jest szczyt marzeń akustycznych i tu klasyczny automat z dieslem wygrywają.

Przyspieszenie - ze startu i przy niskich prędkościach hybryda jest znacznie żwawsza, czuć wspomaganie elektryka. W tym samym czasie diesel dopiero się zaczyna rozkręcać. Co innego gdy wdepnie się pedał w podłogę na trasie. Bi-turbo robi naprawdę niezły przeciąg i deklasuje hybrydę. Diesel z jednym turbo powinien jechać bardzo podobnie do hybrydy.

Spalanie: mam trochę mało danych po przejechaniu hybrydą ledwie 1500 km z czego większośc w trasie. Ale potwierdza się to o czym piszą: na trasie spalanie będzie wyższe w hybrydzie. Autostrada 140 km/h z boxem na dachu i pasażerami to 10,5 litra. Diesel byłby w okolicy 8 litrów. Miasto hybryda ok. 7,5 litra a biturbo ok. 13 litrów.

Werdykt: hybryda jest dla mnie wyraźnie lepsza. Braki w mocy i przyspieszaniu z nawiązką rekompensuje znacząco wyższym komfortem jazdy. Natomiast absolutnie nie jest to wolne auto i z pedałem w podłogę pozwala bardzo sprawnie wyprzedzać. Inna sprawa, że staram się nie używać tej funkcji zbyt często.

Tylko nie mogę zobaczyć tych magicznie niskich spalań i kosmicznie dużych przebiegów na 1 baku prezentowanych w wielu filmach o hybrydzie. Nie wiem po co tak wciskać kit ludziom. I tak się sprzeda bo kto ma kupić S-maxa to go kupi.

W końcu ciekawe porównanie 1:1, ze wszystkim się zgadzam, poza spalaniem 10.5. Nigdy do tego nie dobiłem. Z rowerem na dachu i 4 na haku, co prawda po S'ce, 130km/h na tempomacie, średnia 120 i wyszło do 8l. Co prawda to było na letnich, a na zimowych Nokianach mam wrażenie, że pali nieco więcej.

StStS
03-01-2023, 12:28
Gośc jechał w korkach testowo po Warszawie i dopiero po godzinie osiągnął odpowiednią temperaturę.
Ale takie częste (znacznie częstsze przy wyższej tempaturze zewnętrznej) wyłaczanie silnika spalinowego to typowe dla każdej hybrydy. Prawdziwy problem też typowy dla każdej hybrydy to efekt przenikania nieodparowanej wody z tłoków do oleju, co powoduje, że ten sie rozcieńcza.

Pytanie zatem, co gorsze: wlec się korku i mieć włączony silnik, który i tak pracuje na zbyt zimnym oleju, czy mieć ten silnik włączony rzadziej, ale za to pod większym obciążeniem, choćby z powodu ładowania akumulatora trakcyjnego. Sam nie wiem, ale zapewne częstsza wymiana oleju jest dobrym pomysłem.

Fajne porównanie, sam mocno zastanawiałem się nad używką biturbo, ale w sumie z PL nie było, a z DE były droższe niż nowa hybryda. Zwłaszcza, że chciałem Vignale, a nie ST line. Chyba dobrze wybrałem :)

jagred
04-01-2023, 08:55
Akcja serwisowa 22C19, dotycząca złego wskazania spalania komputera pokładowego

A co trzeba zrobic zeby to zrobili?
Mam auto z rocznika 2022, i działa tak, ze poziom paliwa jest wyswietlany ok, ale jak dojdzie do rezerwy, to wyswietla na pomaranczowo ze zostalo 80 km, i co 100m spada o 1 km. Wiec po 8 km wyswietla juz 0.
Tez tak macie?

DjDario79
04-01-2023, 18:54

Tydzień temu jechałem w 5 osób trasą nad morze moją Kugą 1.5 EB, bagażnik pełny po sufit. A4 i S3 ze Śląska nad morze, prędkość stale na poziomie 150-160 km/h i Kuga wg komputera wciągła 10,7 l benzyny. Czyli hybrydowy s-max w takich warunkach wypije mniej więcej tyle samo? To chyba i tak nieźle jak na tak duży i ciężki samochód.

Pytanie do osób które mają hybrydą przejechane kilka czy kilkanaście tysięcy km. Jakie średnie spalanie przez ten okres uzyskaliście w hybrydowym s-maxie ?

PS. Taka Ciekawostka, jako że rozmawiałem z kilkoma dilerami Forda, wychodzi na to że będą mieli jeszcze małe dostawy S-Maxa w hybrydzie jeszcze z rocznikiem produkcji 2023. Terminy odbioru okolice marca, czyli to będą pewnie te z końcówki produkcji. Cena za dopasionego Titanium z panoramą, pakietem X etc. w okolicy 198 tys. zł.

jagred
04-01-2023, 19:11
Pytanie do osób które mają hybrydą przejechane kilka czy kilkanaście tysięcy km. Jakie średnie spalanie przez ten okres uzyskaliście w hybrydowym s-maxie ?

Jak kupilem swoj we wrzesniu zresetowalem komputer i przejechalem 7 tys km.
Wiekszosc po miescie i okolicach, bardzo malo autostrad.
Srednie spalanie od wrzesnia to 6.7 (troche wzroslo jak mrozy przyszly)

AstraC
04-01-2023, 19:35
A co trzeba zrobic zeby to zrobili?
Mam auto z rocznika 2022, i działa tak, ze poziom paliwa jest wyswietlany ok, ale jak dojdzie do rezerwy, to wyswietla na pomaranczowo ze zostalo 80 km, i co 100m spada o 1 km. Wiec po 8 km wyswietla juz 0.
Tez tak macie?

Sprawdź w apce, czy Ci się należy. Mój ma, ale wiem, że nie każdy z tego rocznika ma.

Tydzień temu jechałem w 5 osób trasą nad morze moją Kugą 1.5 EB, bagażnik pełny po sufit. A4 i S3 ze Śląska nad morze, prędkość stale na poziomie 150-160 km/h i Kuga wg komputera wciągła 10,7 l benzyny. Czyli hybrydowy s-max w takich warunkach wypije mniej więcej tyle samo? To chyba i tak nieźle jak na tak duży i ciężki samochód.

PS. Taka Ciekawostka, jako że rozmawiałem z kilkoma dilerami Forda, wychodzi na to że będą mieli jeszcze małe dostawy S-Maxa w hybrydzie jeszcze z rocznikiem produkcji 2023. Terminy odbioru okolice marca, czyli to będą pewnie te z końcówki produkcji. Cena za dopasionego Titanium z panoramą, pakietem X etc. w okolicy 198 tys. zł.

Mój pokazuje w okolicach 7l z dłuższego dystansu, ale myślę, że tak 70-80% to trasa z różnym, różniastym obciążeniem samochodu.
Też mój sprzedawca ma jedną hybrydę - więc jak ktoś chętny na dobrą cenę i sprzedawcę niech da znać.
PS. Mój nie ma co prawda panoramy, ale jest 7os., co w sumie wychodzi na to samo, ale cena była wyraźnie niższa od tego co mówisz. I jak brałem Titanium to na ST-Line miałem ofertę -10k tego co Ty piszesz teraz o Titanium X.

Danillo
05-01-2023, 10:18
Przyznaję, że z tym spaleniem 10,5 to się mogłem zagalopować. Patrzyłem na wskaźnik chwilowego zużycia w czasie jazdy ze stała prędkością po raczej równej nawierzchni i tyle pokazywał ale faktem jest, ze nie sprawdziłem średniego zużycia w całego odcinka.
Wciąż przy pełnym po brzegi aucie z boxem z nartami to jest przyzwoity wynik.

Mam pytanie do posiadaczy Vignale w hybrydzie- jak u Was jest realizowany Active Noise Control - gdzie są mikrofony od niego? W dieslu miałem nad głowa kierowcy i pasażera na podsufitce. Teraz nie mam tam nic.

DjDario79
05-01-2023, 14:34
Mój pokazuje w okolicach 7l z dłuższego dystansu, ale myślę, że tak 70-80% to trasa z różnym, różniastym obciążeniem samochodu.

PS. Mój nie ma co prawda panoramy, ale jest 7os., co w sumie wychodzi na to samo, ale cena była wyraźnie niższa od tego co mówisz. I jak brałem Titanium to na ST-Line miałem ofertę -10k tego co Ty piszesz teraz o Titanium X.

7l to bardzo fajny wynik jak na tak duży samochód :)
Niestety te auta podrożały o jakieś 30 tys. albo i lepiej, dlatego postanowiłem że jeszcze cierpliwie poczekam, a może uda się "wyrwać" coś w lepszej kwocie...

lukast
05-01-2023, 15:05
7l to bardzo fajny wynik jak na tak duży samochód :)
Niestety te auta podrożały o jakieś 30 tys. albo i lepiej, dlatego postanowiłem że jeszcze cierpliwie poczekam, a może uda się "wyrwać" coś w lepszej kwocie...

Jak zależy Ci na nowym maxie to radzę nie czekać. Z racji kończącej się produkcji będą raczej tylko drozec, jak te białe kruki, bo nie ma dla nich wśród nówek raczej sensownej alternatywy dla rodzin 2+3

DjDario79
05-01-2023, 16:33
Niby tak, choć z drugiej strony jak obserwuję wnikliwie ogłoszenia, to widzę że od wielu tygodni nie sprzedała się żadna sztuka, więc aż takiego brania nie mają, ludzie wolą suvy a i oferta aut w cenie nieco poniżej 200 tys jest dziś naprawdę spora i taki S-Max po przeanalizowaniu cen innych marek wcale nie wychodzi jakoś super korzystnie cenowo (choć osobiście zdaję sobie sprawę z atrakcyjności i przestronności tego modelu ;) ) Najwyżej kupię jakąś roczną używkę :D

tomaszjan31
05-01-2023, 18:38
jak obserwuję wnikliwie ogłoszenia, to widzę że od wielu tygodni nie sprzedała się żadna sztuka, więc aż takiego brania nie mają, ludzie wolą suvy

Zwyczajnie ludziska zaczęli liczyć pieniążki w skarpetach. Wiele marek ostatnimi czasy mają samochody "od ręki"

AstraC
06-01-2023, 08:40
Niby tak, choć z drugiej strony jak obserwuję wnikliwie ogłoszenia, to widzę że od wielu tygodni nie sprzedała się żadna sztuka, więc aż takiego brania nie mają, ludzie wolą suvy a i oferta aut w cenie nieco poniżej 200 tys jest dziś naprawdę spora i taki S-Max po przeanalizowaniu cen innych marek wcale nie wychodzi jakoś super korzystnie cenowo (choć osobiście zdaję sobie sprawę z atrakcyjności i przestronności tego modelu ;) ) Najwyżej kupię jakąś roczną używkę :D

Stoją diesle, bo jak rok temu nie wiadomo było co z dieslami, a nawet pojawiły się głosy że ich nie będzie to zaczęły się teraz pojawiać, znów zniknęły hybrydy. Więc jeśli chcesz hybrydę to jak trafisz to bierz, bo już podobno Ford nie gwarantuje produkcji, a ma się niedługo zakończyć.
Inną sprawą jest to że jak ja zamawiałem to jedynym konkurentem był Sharan, cała reszta miała trudności ze zmieszczeniem 3 fotelików dla rodziny 2+3. A SUVy nawet duże przez profil kanapy mają z tym duży problem.

Zwyczajnie ludziska zaczęli liczyć pieniążki w skarpetach. Wiele marek ostatnimi czasy mają samochody "od ręki"

A to jest druga sprawa. Myślę że klasa średnia, która mogła sobie pozwolić na te samochody nieco zubożała.

tomaszjan31
06-01-2023, 20:27
Stoją diesle, bo jak rok temu nie wiadomo było co z dieslami, a nawet pojawiły się głosy że ich nie będzie to zaczęły się teraz pojawiać, znów zniknęły hybrydy

Miałem zamówione dwie identyczne vignialki, pierw zamówiłem diesla, ale po pół roku oczekiwania otrzymałem info że ecoblue może nie zostać wyprodukowany, więc domówiłem hybryde. Po kolejnych 8miesiącach dotarły praktycznie obie, pierw fhev, którą natychmiast zarejestrowałem a za miesiąc ecoblue, którą odsprzedawałem po ponad dwóch miesiącach. Cena była atrakcyjna a chętnych brakowało.
Na dzień dzisiejszy uważam że zle zrobiłem że odsprzedałem diesla, a pozostawiłem hybryde. Jednak moment obrotowy robi wielką frajdę z użytkowania samochodu.
A spalanie wcale takie niskie nie jest jakby mogło sie wydawać w hybrydzie.
W mrozne dni srednie spalanie fhev wychodzi między 7-8,5l. W cieplejsze dni żeby zobaczyć spalanie na poziomie 5,5-6,5l to naprawde trzeba kontrolować jazdę. W dłubnietym u tunera dieslu przy zdecydowanej bardziej dynamicznej jeździe 6-7,5 l to żaden wyczyn.
Jeśli utrzymywałbym identyczny styl jazdy w hybrydzie jak w poprzednim dieslu/identyczny pojazd/ to spalanie wyszło by porównywalne a może ciut na niekorzyść fhev. Teraz już wiem dlaczego japońskim toito-ją przyklejono łatkę dziadkowóz

Bump: Myślę że klasa średnia, która mogła sobie pozwolić na te samochody nieco zubożała

Część zubożała, a część trzyma pieniądze schowane bo obecnie żyjemy w nieciekawych czasach i nikt nie wie, w którą stronę to pójdzie.

AstraC
06-01-2023, 21:17
jeździe 6-7,5 l to żaden wyczyn.
Jeśli utrzymywałbym identyczny styl jazdy w hybrydzie jak w poprzednim dieslu/identyczny pojazd/ to spalanie wyszło by porównywalne a może ciut na niekorzyść fhev. Teraz już wiem dlaczego japońskim toito-ją przyklejono łatkę dziadkowóz

Myślę, że źle działasz. Każdy napęd ma swoją charakterystykę i trzeba w pewnym sensie się na nią przestawić. Na początku też miałem wrażenie że jest dziwnie, ale teraz już nie mam z tym problemu, jeżdżę korzystając z uroków hybrydy i można jej zalety wykorzystać do obniżenia spalania.

tomaszjan31
06-01-2023, 21:27
A ja myślę że pokonawszy już ponad 10klockow hybrydą mogę już coś powiedzieć.

lukast
06-01-2023, 22:23
Ja to uważam że obaj macie rację. Mi hybryda pali teraz przy mega dziadkowej jeździe 7.5-7.8 - większość to jazda po mieście. Poprzednik smax w dieslu palił 7.5, ale jeździłem sobie dynamicznie i nie musiałem uprawiać ekodrajwinu.(choć był to manual, słyszałem że automaty w dieslu paliły więcej). Diesel palił też 7.5 latem po mieście, liczę że hybryda spali mi 6.5 (pisze o średniej z paru tankowań). Zobaczymy. Mi też brakuje momentu z diesla i tego że spalanie w nim nie było tak bardzo zależne od stylu jazdy. Ale hybryda ma inne zalety, auto jest ciche, równie ekonomiczne i miejmy nadzieję mniej awaryjne(brak turbin, dpf, egr). No i nie śmierdzi - diesla jednak było czuć stojąc o on auta mocniej ;)

witekga
06-01-2023, 23:36
lukast z tą awaryjnością to zależy, ja mam przelatane ok 290tkm, tylko przeze mnie, turbina, dpf i egr, jak piszesz... a co to jest??? nic nie nawaliło, mało tego 2 razy pomyłkowo benzyną zalałem i i też bez żadnej szkody, powoli do zmiany auta sie przymierzam i żeby nie wymysły pseudoekologów to TYLKO diesla bym brał, a tak ból głowy mam, ale od fordzika ucieknę, nie robi auta które by mi pasowało

lukast
07-01-2023, 12:35
lukast z tą awaryjnością to zależy
No zgoda. Sam jeździłem dieslem 4 lata i żaden z tych elementów nie nawalił. Ale mimo to ciagle w tyle głowy było ze ta passa w końcu się skończy ;) Też uważam ze gama aut w fordzie zatrważająco ubożeje i w ciągu paru lat fordów w Polsce mocno ubędzie. Brak fiesty, focusa, mondeo, maxa a w zamian poza kugą prawie nic. Nie oszukujmy się, auta typu mach-e czy Ford bronco to w Polsce popularne nie będą nigdy :)

Igo_89
07-01-2023, 19:34
Czytam Wasze komentarze i trochę jestem przerażony albo i zawiedziony. Zamówiłem S-Maxa Vigniale Hybrid Lucid Red z Pakietem X i kołami 19 cali ( panoramy nie chciałem nie lubię jej a hak mi nie potrzebny) z ostatniego rzutu auto będzie już z rocznika 2023 odbiór mam koniec marca. I jak piszecie o spalaniu że tyle pali to powiem że po mieście bardzo dużo jeszcze jak na hybrydę. Jeździłem Mondeo Hybrydowym gdzie mondeo ma hybrydę starego typu i spalanie było na poziomie 3.7-4.5 litra max. A tu widzę że poniżej 6-7 nie ma mowy żeby zejść.

DjDario79
07-01-2023, 20:03
Czyli wychodzi na to, że hybryda pali mniej więcej tyle samo co diesel. ( S-Maxy w dieslu stoją do odbioru od ręki za 185 tys.) Jednakże ropa na stacjach kosztuje drożej od benzyny, więc w sumie diesel taniej w eksploatacji też niestety nie wyjdzie. Ehh w motoryzacji dziwne czasy idą, w złą stronę to wszystko zmierza, a Ford kasuje najlepsze modele :( Igo_89: Jeśli to nie tajemnica to napisz proszę kiedy złożyłeś zamówienie na auto i jaką cenę ostatecznie udało się ustalić? Masz gwarancję niezmienności ceny do tego marca?

tomaszjan31
07-01-2023, 20:18
piszecie o spalaniu że tyle pali to powiem że po mieście bardzo dużo jeszcze jak na hybrydę. Jeździłem Mondeo Hybrydowym gdzie mondeo ma hybrydę starego typu i spalanie było na poziomie 3.7-4.5 litra max. A tu widzę że poniżej 6-7 nie ma mowy żeby zejść.

To nie tak, jesteś wstanie uzyskać 5-5,5l ale w mieście lub na drogach lokalnych przy temperaturze zdecydowanie plusowej, dodatkowo kontrolować pedał gazu.
Przy temperaturze ujemnej zapomnij o niskim spalaniu. A w mocne mrozy, które doświadczyliśmy w grudniu to zdecydowanie wyżej niż przewidujesz.
W listopadzie jechałem nocą starą drogą Tarnowskie Góry-Kluczbork-Ostrów Wielkopolski i powrotom tą sama drogą do Katowic, spalanie sr wyszło 4,9 wg. komputera. Ale droga pusta, noc i co chwile ograniczenia 50 i 70/h.
Przy stanowczej jeździe 6-7 trzeba liczyć, autostrada czy ekspresowce 7-8/h

Igo_89
07-01-2023, 20:32
Czyli wychodzi na to, że hybryda pali mniej więcej tyle samo co diesel. ( S-Maxy w dieslu stoją do odbioru od ręki za 185 tys.) Jednakże ropa na stacjach kosztuje drożej od benzyny, więc w sumie diesel taniej w eksploatacji też niestety nie wyjdzie. Ehh w motoryzacji dziwne czasy idą, w złą stronę to wszystko zmierza, a Ford kasuje najlepsze modele :( Igo_89: Jeśli to nie tajemnica to napisz proszę kiedy złożyłeś zamówienie na auto i jaką cenę ostatecznie udało się ustalić? Masz gwarancję niezmienności ceny do tego marca?

Wysłałem Ci PW. Stoją Diesle od ręki ale albo same wersje Titanium albo ST-Line i to przeważnie bez AWD, więc wydaje mi się, że to bez sensu brać diesla bez AWD.

lukast
07-01-2023, 22:49
Czytam Wasze komentarze i trochę jestem przerażony albo i zawiedziony. Zamówiłem S-Maxa Vigniale Hybrid Lucid Red z Pakietem X i kołami 19 cali ( panoramy nie chciałem nie lubię jej a hak mi nie potrzebny) z ostatniego rzutu auto będzie już z rocznika 2023 odbiór mam koniec marca. I jak piszecie o spalaniu że tyle pali to powiem że po mieście bardzo dużo jeszcze jak na hybrydę. Jeździłem Mondeo Hybrydowym gdzie mondeo ma hybrydę starego typu i spalanie było na poziomie 3.7-4.5 litra max. A tu widzę że poniżej 6-7 nie ma mowy żeby zejść.

No mondeo jednak lżejszy, niższy to zawsze mniej będzie palić. Ale fakt, ja też liczyłem na lepsze spalanie, bo starając się mega i jeżdżąc jak emeryt w mieście nie jestem w stanie teraz zimą zejść poniżej 7.5. Ale są tacy co mają 6.5, więc moze ja nie umiem jeździć eko. Liczę że wiosną i latem jednak osiągnę magiczne 6l średnio

PanPawelO
08-01-2023, 13:30
Cześć,
Postanowiłem zmienić swojego wysłużonego C-Maxa, którego mam od nowości na S-Maxa Hybrid. Mam pytanie do Was o odczuwalne różnice pomiędzy wersjami ST Line a Vignale. Wizualnie dużo bardziej przemawia do mnie ST Line. Czy komfort w Vignale jest zauważalnie wyższy? Chodzi o wyciszenie, fotele z wentylacją i inne rzeczy, o których warto wiedzieć. Specyfikację sprawdziłem - może ktoś z Was ma doświadczenia z jazdy i porównania na żywo.

Dzięki za Wasze opinie.

Igo_89
08-01-2023, 14:30
Cześć,
Postanowiłem zmienić swojego wysłużonego C-Maxa, którego mam od nowości na S-Maxa Hybrid. Mam pytanie do Was o odczuwalne różnice pomiędzy wersjami ST Line a Vignale. Wizualnie dużo bardziej przemawia do mnie ST Line. Czy komfort w Vignale jest zauważalnie wyższy? Chodzi o wyciszenie, fotele z wentylacją i inne rzeczy, o których warto wiedzieć. Specyfikację sprawdziłem - może ktoś z Was ma doświadczenia z jazdy i porównania na żywo.

Dzięki za Wasze opinie.

Według mnie tylko Vigniale. Wersja Vigniale ma dodatkowo klejone szyby + lepsze wyciszenie fabrycznie i jest to prawda. St Line jest trochę za sztywne i jest dodatkowo chyba 10mm fabrycznie obniżone. Ale sam musisz zdecydować co Ci lepiej pasuje.

DjDario79
08-01-2023, 17:54
Ja też mam dylemat, bo ST-Line bardzo mi się wizualnie podoba, i dodatkowo posiada czarną podsufitkę w środku. Kosztuje też ciut mniej od Vignale, więc w sumie ciężka decyzja. ST-Line podobno ma twardsze zawieszenie, ale zakładając opony o wyższym profilu można ten efekt trochę zniwelować.

Igo_89
08-01-2023, 19:03
Ja też mam dylemat, bo ST-Line bardzo mi się wizualnie podoba, i dodatkowo posiada czarną podsufitkę w środku. Kosztuje też ciut mniej od Vignale, więc w sumie ciężka decyzja. ST-Line podobno ma twardsze zawieszenie, ale zakładając opony o wyższym profilu można ten efekt trochę zniwelować.

Szukałem Vigniale nawet po Niemieckich dealerach Forda powiem szczerze, ze wszystkie S-maxy nawet u Niemca to ST-Line wersje. Ale do ST-Line obowiązkowo te koła 19 (one wyglądają super) bo te seryjne 18 są tragiczne w wyglądzie. Tylko wersja ST za dopłatą ma już sztuczną skórę a Vigniale ma prawdziwą tylko miejscami z dodatkami sztucznej. Podsufitka czarna fajna sprawa, ale chyba jednak wolałbym większy komfort akustyczny i nazwijmy to prestiż wersji Vigniale :)

Danillo
08-01-2023, 21:25
Jeszcze od od odnośnie spalania. Teraz jeżdżę po mieście na dystansie kilkunastu km do i z pracy ale jeżdżę bardziej dynamicznie, nie oglądając się na maksymalne wykorzystanie elektryka. Spalanie mam 8,2 po 100 km przejechanych. Zimno bardzo nie jest ale silnik nie da rady się na takim odcinku zagrzać.

Kiedys robiłem test i pożyczonym Superbem z 2,0 benzyna jeździłem te same trasy jak najdelikatniej się dało. Ledwo muskalem gaz a DSG zmieniało biegi przy 1,5 tys km. I się przy dystrybutorze zdziwiłem bo spalił 10 litrów/100km

Także niemal 2 tonowy Smax nie wypada źle, ale jak się człowiek nasłuchał o 5l/100km i zasięgu 1200 km na baku to niesmak pozostał…

Bump: Ja też mam dylemat, bo ST-Line bardzo mi się wizualnie podoba, i dodatkowo posiada czarną podsufitkę w środku. Kosztuje też ciut mniej od Vignale, więc w sumie ciężka decyzja. ST-Line podobno ma twardsze zawieszenie, ale zakładając opony o wyższym profilu można ten efekt trochę zniwelować.

Nie jeździłem ST-line ale moim zdaniem połączenie komfortu i możliwości trakcyjnych zawieszenia w Vignale jest wzorcowy dla tego typu auta. Z odrobina fantazji można wycinać w zakrętach większość kierowców. Ja bym w ST-line nie poszedł dla szacunku do mojej rodziny.
Pamiętaj tez, ze felgi 19 cali oznaczają niższy profil opony a to jest bardzo odczuwalne i wpływa negatywnie na komfort jazdy.

cattani75
09-01-2023, 08:29
W Fieście ST-Line to zawieszenie jest dla mnie lekko za twarde. Być może w S-max czułbym się podobnie.
Brałbym zdecydowanie Vignale ze względu na dodatkowe bajery. Da się takie coś jeszcze zamówić, czy tylko to, co już zostało zrobione?

lukast
09-01-2023, 21:23
Podobno się da, ale to już ostatni rzut, dilerzy mają porezerwowane sloty, ale specyfikację w takich slotach można zmieniać. Podzwoń po paru, popytaj.

amk
09-01-2023, 22:21
Jak zamawiałem swojego na początku grudnia sprzedawca powiedzial że nie ma pewności czy vignale się wyprodukuje i sugeruje titanium albo st-line. I tak się skłaniałem do st-line więc ułatwił mi wybór. Ale czy to jest prawda czy "wydaje się" sprzedawcy to ciężko powiedzieć.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Igo_89
10-01-2023, 19:06
Jak zamawiałem swojego na początku grudnia sprzedawca powiedzial że nie ma pewności czy vignale się wyprodukuje i sugeruje titanium albo st-line. I tak się skłaniałem do st-line więc ułatwił mi wybór. Ale czy to jest prawda czy "wydaje się" sprzedawcy to ciężko powiedzieć.

To sprzedawca wprowadził Cię w błąd. Ja swojego zamawiałem 12 grudnia i zamówiłem normalnie Vigniale. Dzwoniłem wczoraj i wszystko aktualne normalnie auto się wyprodukuje. Jak masz możliwość to zmień sobie wersję na Vigniale.

amk
10-01-2023, 19:58
Ale ja chciałem st-line, nie będę zmieniał.

lukast
11-01-2023, 09:05
Pytanko do posiadaczy, czy macie u siebie żaluzje chłodnicy? U mnie chyba nie ma, w dieslu miałem, wiem że kuga fhev z tym samym silnikiem ma. Pytam bo jednak silnik b szybko się wychładza zimą, przydałoby się to ustrojstwo

AstraC
11-01-2023, 12:12
To sprzedawca wprowadził Cię w błąd. Ja swojego zamawiałem 12 grudnia i zamówiłem normalnie Vigniale. Dzwoniłem wczoraj i wszystko aktualne normalnie auto się wyprodukuje. Jak masz możliwość to zmień sobie wersję na Vigniale.

Wiesz - nie każdy chce Vignale. W sumie poza wyciszeniem nie ma tam nic ciekawego. :D Przynajmniej dla mnie. ;)

tomaszjan31
11-01-2023, 13:08
Wiesz - nie każdy chce Vignale. W sumie poza wyciszeniem nie ma tam nic ciekawego. :D Przynajmniej dla mnie. ;)

Część osób dużą wagę przykłada do foteli

AstraC
11-01-2023, 13:41
Część osób dużą wagę przykłada do foteli

Ale akurat profil jest taki sam, a wolałbym już dopłacić do foteli AGR, które zdaje się jako jedyne są inne. Ja niestety nie mogłem - bo jak pisałem wchodziło w grę tylko ST-Line którego nie chciałem.
Bo tak w Titanium X:
- AGR nie bo 7 miejsc
- Pełna skóra może, ale ja nie chce pełnej skóry
- Półskóra tylko w ST Line
- No i fotele w Vignale, gdzie dopłata jest bez sensu moim zdaniem, otrzymany zysk za wydaną kasę

Więc nie widziałem sensu szarpać się +13k za ST Line i coś +23k za Vignale.

tomaszjan31
11-01-2023, 14:02
Ale nie możesz patrzeć tylko Twoimi kategoriami, inny chcą i płacą.
Jeszcze inni kalkulują czy kupić pojazd marki premium z wyposażeniem skrojonym na miarę, czy może bida forda ale jednak ze wszystkim możliwym.
Są też tacy co biorą podstawę twierdząc że do niczego sie im więcej nie przyda.
Sąsiad przesiadł sie z serii 8 na fokusa twierdząc że za miało jeździ by gotówka na ziemi w garazu leżała.
Za upodobaniami i preferencjami nie nadążysz :619:

Igo_89
11-01-2023, 19:17
Ale akurat profil jest taki sam, a wolałbym już dopłacić do foteli AGR, które zdaje się jako jedyne są inne. Ja niestety nie mogłem - bo jak pisałem wchodziło w grę tylko ST-Line którego nie chciałem.
Bo tak w Titanium X:
- AGR nie bo 7 miejsc
- Pełna skóra może, ale ja nie chce pełnej skóry
- Półskóra tylko w ST Line
- No i fotele w Vignale, gdzie dopłata jest bez sensu moim zdaniem, otrzymany zysk za wydaną kasę

Więc nie widziałem sensu szarpać się +13k za ST Line i coś +23k za Vignale.

Vigniale poza skóra, wentylacja i masażami ma jeszcze wszystko wykończone w skórze a to robi robotę. Tak naprawdę jak dodasz pakiet X, który w st line jest droższy dwa razy niż do Vigniale + inne rzeczy to tak naprawdę wersja Vigniale wyjdzie nie wiele droższa więc według mnie wybór jest prosty.

amk
11-01-2023, 19:38
Vignale katalogowo jest droższe o 17k od gołej wersji st-line, licząc z pakietem X różnica i lakierem metallic robi się z ok 10k różnicy. Rzeczywiście już nie tak dużo w stosunku do ceny auta, ale też nie dostajemy aż tak dużo. Jedyne czego mi będzie brakowało w st-line to skórzanej deski, lepsze wyciszenie... może, ale podejrzewam że przy hybrydzie różnica nie jest tak istotna jak przy dieslu. Reszta to kwestia preferencji i wg mnie st-line wypada lepiej.

Igo_89
11-01-2023, 20:27
Vignale katalogowo jest droższe o 17k od gołej wersji st-line, licząc z pakietem X różnica i lakierem metallic robi się z ok 10k różnicy. Rzeczywiście już nie tak dużo w stosunku do ceny auta, ale też nie dostajemy aż tak dużo. Jedyne czego mi będzie brakowało w st-line to skórzanej deski, lepsze wyciszenie... może, ale podejrzewam że przy hybrydzie różnica nie jest tak istotna jak przy dieslu. Reszta to kwestia preferencji i wg mnie st-line wypada lepiej.

Każdy wybiera co mu lepiej pasuje i czym my się będzie lepiej jeździło. Według mnie i to jest tylko moja ocena że do S-Maxa pasuje tylko wersja Vigniale. Ja wybrałem S-Maxa nie dlatego że mam dużą rodzinę bo tak naprawdę ja + żona tylko póki co, ale dlatego że tym autem super się jeździ.

AstraC
12-01-2023, 08:27
Vigniale poza skóra, wentylacja i masażami ma jeszcze wszystko wykończone w skórze a to robi robotę. Tak naprawdę jak dodasz pakiet X, który w st line jest droższy dwa razy niż do Vigniale + inne rzeczy to tak naprawdę wersja Vigniale wyjdzie nie wiele droższa więc według mnie wybór jest prosty.

No nie, podałem konkretnie, na konkretnych wycenach ile musiałbym dopłacić vs. mój Titanium X. I wychodziło jak napisałem, dla mnie dopłata bez sensu.
Szkoda, że Ford tak ograniczył dostępności foteli w Titanium X. Ale i tak jest spoko, mnie nic nie boli. :)

tomaszjan31
12-01-2023, 09:35
Dzisiejszego dopołudniowego dnia temperatura w śląskim +9, momentalnie spalania spadło do 5,6l. Oczywiście po dziadkowemu:027:

AstraC
12-01-2023, 11:14
Dzisiejszego dopołudniowego dnia temperatura w śląskim +9, momentalnie spalania spadło do 5,6l. Oczywiście po dziadkowemu:027:

Największym problemem jest temperatura baterii i temperatura silnika powyżej niebieskiego pola.

lukast
12-01-2023, 17:23
Pytanko do posiadaczy, czy macie u siebie żaluzje chłodnicy? U mnie chyba nie ma, w dieslu miałem, wiem że kuga fhev z tym samym silnikiem ma. Pytam bo jednak silnik b szybko się wychładza zimą, przydałoby się to ustrojstwo

Największym problemem jest temperatura baterii i temperatura silnika powyżej niebieskiego pola.

No właśnie dlatego o to pytałem :) b szybko się wychładza silnik

lukast
13-01-2023, 09:31
To jeszcze pytanie z innej beczki - czy komuś udało się aktywowac ten darmowy hotspot wifi w aucie? Ponoć jest darmowy przez rok od kupna, ja próbowałem, ale nie do końca wiem jak. Trzeba chyba aktywowac coś w plus?

zonexy
17-01-2023, 15:07
No właśnie dlatego o to pytałem :) b szybko się wychładza silnik

Z tego co pamiętam w hybrydowej demówce z początku 2021 jaką testowałem, żaluzja chłodnicy jeszcze była. Teraz jej nie ma, pewnie oszczędności Forda(może redukowali takie elementy przy braku półprzewodników)

tombalt
17-01-2023, 15:28
Teraz jej nie ma, pewnie oszczędności
Oczywiście...
Ambient w Vignale w tylnych klamkach wycięty. Schowków.pod fotelami nie ma (gościu w ASO pierniczył że to przez chłodzenie foteli przez WENTYLATORY)
takie handlowcy mają informacje.
Przycisk L na selektorze biegów służy uwaga..... DO WŁĄCZENIA TRYBU JAK TRZEBA AUTO NA LAWETĘ WCIAGNĄĆ.
Śmiałem się pod nosem jak gościa słuchałem.
Z ciekawostek to byłem w lekkim szoku gdzie wcisnęli akumulator (wnęka bagażnika, wykończenia brak).
Brak podgrzewanych dysz spryskiwaczy, brak spryskiwacza przedniej kamery... Oj księgowi naprawdę wzięli się do roboty.
Niestety,

AstraC
17-01-2023, 16:47
Brak podgrzewanych dysz spryskiwaczy

Ze wszystkim zgoda - ale teraz spryskiwacze są w wycieraczkach.

Danillo
17-01-2023, 16:49
To ja ponowię pytanie do chłopaków z Vignale: czy macie na podsufitce nad głowa kierowcy i pasazera małe okrągłe kratki masujące mikrofony do ANS? System powinien być na seryjnym wyposażeniu Vignale.

zonexy
17-01-2023, 17:05
To ja ponowię pytanie do chłopaków z Vignale: czy macie na podsufitce nad głowa kierowcy i pasazera małe okrągłe kratki masujące mikrofony do ANS? System powinien być na seryjnym wyposażeniu Vignale.

Z tego co czytałem na niemieckim forum jeszcze z rok temu to, że nie ma w viniagle hybrid mikrofonów a co za tym idzie ANS, zostało tylko w cennikach.

tomaszjan31
17-01-2023, 17:46
nie ma w viniagle hybrid mikrofonów a co za tym idzie ANS, zostało tylko w cennikach

Jest tylko w dieslach

Bump: żaluzja chłodnicy jeszcze była. Teraz jej nie ma, pewnie oszczędności Forda(może redukowali takie elementy przy braku półprzewodników)

Możliwe ze nie chodzi o koszt zakładania tylko o koszt akcji serwisowej:027:. W kugach wycinają w dolnej części i wiercą dziury w osłonie dolnej silnika. Akcja pozar.

Igo_89
17-01-2023, 18:58
Oczywiście...
Ambient w Vignale w tylnych klamkach wycięty. Schowków.pod fotelami nie ma (gościu w ASO pierniczył że to przez chłodzenie foteli przez WENTYLATORY)
Przycisk L na selektorze biegów służy uwaga..... DO WŁĄCZENIA TRYBU JAK TRZEBA AUTO NA LAWETĘ WCIAGNĄĆ.
Z ciekawostek to byłem w lekkim szoku gdzie wcisnęli akumulator (wnęka bagażnika, wykończenia brak).
Brak podgrzewanych dysz spryskiwaczy, brak spryskiwacza przedniej kamery... Oj księgowi naprawdę wzięli się do roboty.
Niestety,

A wcześniej był ambient z tyłu w Vigniale? I dysze też były wcześniej podgrzewane ? Pytam serio bo tego nie wiedziałem czy wcześniej było czy nie.

Bump: Oczywiście...
Niestety,

Faktycznie dysze podgrzewane były tylko do roku modelowego 2021 od roku modelowego 2022 już ich nie ma. Patrzyłem u siebie na zamówieniu i u mnie jest że ambiente przód+ tył jest i będzie.

tombalt
17-01-2023, 20:51
przód+ tył jest i będzie
Oświetlenie nóg tak, ale klamek już niekoniecznie....
Sam widzę po swoich autach, które są przedliftami, ile miały opcji i wyposażenia. Polifty są tak kastrowane że.....
W złą stronę to zmierza. Nie wiem czy jest jakaś dyrektywa unijna, że wlew baku paliwa ma być dostępny dla osób postronnych, ale ja nadal nie mogę w to uwierzyć.
Co do ANC, nie ma, w ETIS jest pozycja /BEZ PAKIETU IZOLACJI DŹWIĘKOCHŁONNEJ/.
Wczesniej brak widocznych mikrofonów o niczym nie swiadczył. W panoramach były za podsufitką...

Z podgrzewanymi dyszami faktycznie się zagalopowałem, faktycznie ich nie ma ;). Jednak i tak wolałbym stare rozwiązanie i mając polifta nie wiem czy bym nie zrobił wymiany podszybia na te z dyszami....

Danillo
17-01-2023, 21:18
Dzięki. Czyli dostałem produkt wybrakowany, bo miał mieć ANC. Choć w sumie dobrze ze w ogóle jest :)

W dieslu miałem panoramę i mikrofony były na podsufitce. Kiedys predlifty miały nawet elektrycznie regulowaną kolumnę kierownicy ;)

Te wycieraczki ze zintegrowanymi dyszami to raczej srednio Fordowi wyszły, często rozmazują akurat na wysokości wzroku kierowcy. Też bym wolał tradycyjnie dysze. To w następnym modelu hehe

Kayu
17-01-2023, 21:42
W moim ambient w tylnych klamkach gaśnie jak jest włączona blokada otwarcia od wewnątrz drzwi tylnych. Tak przynajmniej zeznają pasażerowie z tyłu.

Co do ANC - mój z 2020 nie ma kratek i dealer twierdzi że ANC jest ale "inny". Może odświeżę temat bo w 2021 serwis nie bardzo w ogóle rozumiał problem. O ile przez mgłę pamiętam to ETIS pokazywał dla mojego VINu mikrofon(y) w podsufitce ale czy kratki - nie pamiętam.

Pamiętam za to że w wizualizatorze S-Maxa na stronie Forda kratki zniknęły, ale np. w Edge'u czy też w nowej Kudze nadal były widoczne.

AstraC
18-01-2023, 07:58
Sam widzę po swoich autach, które są przedliftami, ile miały opcji i wyposażenia. Polifty są tak kastrowane że.....
W złą stronę to zmierza. Nie wiem czy jest jakaś dyrektywa unijna, że wlew baku paliwa ma być dostępny dla osób postronnych, ale ja nadal nie mogę w to uwierzyć.
Wczesniej brak widocznych mikrofonów o niczym nie swiadczył. W panoramach były za podsufitką...

Z podgrzewanymi dyszami faktycznie się zagalopowałem, faktycznie ich nie ma ;). Jednak i tak wolałbym stare rozwiązanie i mając polifta nie wiem czy bym nie zrobił wymiany podszybia na te z dyszami....

Trzeba rozróżnić dwie rzeczy. Kastrowanie i zmniejszanie wyposażenia.
Kastrowanie to np. usunięcie niektórych modułów ambient - ja w Titanium X miałem tylko klamki drzwi przód, nogi przód i półka za konsolą środkową. Sam dołozyłem nogi tył i kubki.
A co innego rezygnowanie z wyposażnia, którego sprzedawalność była niska - jak elektryczna kolumna kierownicy - powoduje to znaczne skomplikowanie ścieżek dostaw, a zapotrzebowanie znikome. Tutaj dobrym przykładem był Opel - zawsze lubiłem go za to że wyłączeń było nie wiele lub wcale, mogłem sobie skonfigurować co chciałem jak chciałem, i to prowadziło Opla do zadłużenia, bo skoro do takiej Insignii A było, jak dobrze pamiętam, 17!!!! typów kierownic? Przyszło PSA, zostały 3 typy i pokrycie rynku na poziomie 97%, co dało olbrzymie oszczędności. Taka jest rzeczywistość.

tombalt
18-01-2023, 08:30
Trzeba rozróżnić dwie rzeczy. Kastrowanie i zmniejszanie wyposażenia.
W mojej opinii Vignale zostało wykastrowane. Nie nazwał bym tych braków rezygnacją z wyposażenia. Wręcz oszukiwaniem klienta, który często nie znając wyposażenia aut rocznikowo 2 lata starszych nie wie, że zabrano kilka ciekawych rozwiązań. Tym bardziej, że są one albo wyszczególnione w broszurce lub wydają się być oczywistym wyposażeniem auta. Ford podąża scieżką Fiata i za chwilę będzie miał dla zwykłego Kowalskiego do zaoferowania tylko Pumę i Kugę.

AstraC
18-01-2023, 08:55
W mojej opinii Vignale zostało wykastrowane. Nie nazwał bym tych braków rezygnacją z wyposażenia. Wręcz oszukiwaniem klienta, który często nie znając wyposażenia aut rocznikowo 2 lata starszych nie wie, że zabrano kilka ciekawych rozwiązań. Tym bardziej, że są one albo wyszczególnione w broszurce lub wydają się być oczywistym wyposażeniem auta. Ford podąża scieżką Fiata i za chwilę będzie miał dla zwykłego Kowalskiego do zaoferowania tylko Pumę i Kugę.

Pomijam ostatnie zdaniem bo z grubsza się z nim zgadzam.
Ale oszukiwania klienta nie widzę. Tym co wspomniałem, czyli brakami modułów ambient to jest nie miła zagrywka i mnie też trochę rozdrażniła, natomiast co do wyposażenia jak elektryczna kolumna? U mnie wyposażenie zgadza się z zamówieniem, i tak długo jak długo tak jest klient nie może się czuć oszukany (ja czytałem dokładną specyfikację zanim podpisałem) i w sumie nie mam żadnych różnic względem tego. Natomiast jeśli się takie pojawią, no to jest niezgodność towaru z umową.

Igo_89
18-01-2023, 09:41

Mam na zamówieniu napisane przednie i tylne wewnętrzne klamki drzwi, przestrzeń na nogi z przodu i z tyłu. Więc chyba wszystko jest tak jak powinno być.

tomaszjan31
18-01-2023, 11:48
Tym co wspomniałem, czyli brakami modułów ambient to jest nie miła zagrywka i mnie też trochę rozdrażniła, natomiast co do wyposażenia jak elektryczna kolumna? U mnie wyposażenie zgadza się z zamówieniem, i tak długo jak długo tak jest klient nie może się czuć oszukany (ja czytałem dokładną specyfikację zanim podpisałem) i w sumie nie mam żadnych różnic względem tego. Natomiast jeśli się takie pojawią, no to jest niezgodność towaru z umową

Nie jest to takie oczywiste, Ja zamówiłem samochód w lutym 2021r najdroższe wyposażenie za kwote +- 180tyś
dotarł po 14-15 miesiącach wykastrowany :
brak schowka na okulary
brak elektrycznej blokady drzwi tył
bezkluczykowy system Ford KeyFree okrojone o tył
brak spryskiwaczy reflektorów przód

A samochód przy odbiorze na fakturze opiewał już na kwote 192tyś
Dealer twierdzi że to ford polska kupił drożej i sprzedaje drożej do salonu. Mogę sie zgodzić zapłacić ponad 10klocków więcej lub zrezygnować z zakupu.
Identyczny samochód na ten moment stał na ekspozycji do kupienia od ręki za 230tyś takie to były czasy.
Jedynie przez fakt że zamówiłem u dealera trzy pojazdy udało sie mi otrzymać w ramach rekompensaty za ww braki opony zimowe.
Przypomnijcie sobie, ze ford w 2022 niechciał dawać zadnych rabatów, bo 1tyś czy dwa tyś przy kwotach znacznych przynajmniej ja nie traktuje jako rabat.
Na szczęście powoli sytuacja zaczyna sie powoli zmieniać
A tak na marginesie jeden samochód, który został zamówiony w styczniu 2022r jeszcze nie dotarł, wycena na tamten czas to 175tyś na dzien dzisiejszy inny dealer zrobił tego modelu kalkulacje na 220tyś Nie ma jeszcze nawet vin i nikt nic nie wie, ciekawe ile teraz zaśpiewają

Igo_89
18-01-2023, 11:59
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Ja dziś dostałem info od Dealera że mój Vigniale dostał termin produkcji na 3.02.2023. Zapytałem o Active Noise Control to dostałem taką odpowiedź :
Dzień dobry,

w załączniku do umowy ze specyfikacją nie ma informacji, że Active Noise Control jest na wyposażeniu w Państwa aucie, nie znalazłem też nigdzie informacji, że w S-maxie z roku modelowego 2023 jest ta opcja na wyposażeniu.

Przypuszczam, że wraz z wycofaniem silników diesla zostało to wycofane, bo w przypadku hybrydy, która jest bardzo cicha Active Noise Control nie jest już potrzebny.

AstraC
18-01-2023, 13:50
Nie jest to takie oczywiste, Ja zamówiłem samochód w lutym 2021r najdroższe wyposażenie za kwote +- 180tyś
dotarł po 14-15 miesiącach wykastrowany :
brak schowka na okulary
brak elektrycznej blokady drzwi tył
bezkluczykowy system Ford KeyFree okrojone o tył
brak spryskiwaczy reflektorów przód

A samochód przy odbiorze na fakturze opiewał już na kwote 192tyś

Czyli odebrałeś w kwietniu 2022, jaka to była wersja?
Ja mam Titanium X, zamówiłem w listopadzie 2021, odebrałem w lutym 2022. Ze specyfikacją jest 1:1, co więcej mam to wszystko o czym piszesz, więc? Jaką masz datę produkcji samochodu? Oprócz spryskiwaczy reflektorów - które były tylko w Vignale jak zamawiałem.
Z tego co wiem kolega lukast ma w sumie też to wszystko, a produkcja jeszcze później bo chyba pisał że czerwiec.

EDIT:
A i jeszcze rabat - mój wyniósł więcej niż 1%, powiedziałbym że sporo więcej, a jak doliczę jeszcze rabat na pierwszy przegląd i akcesoria, to też nie mała kasa.

Danillo
18-01-2023, 21:33
No to się Ford pogubił. Zostawił ANC w specyfikacji ale już go nie produkuje.

Argument dealera, ze hybryda jest cicha i nie potrzeba ANC jest słaby. Hałas w czasie jazdy to nie tylko silnik. A w zasadzie poza miastem to silnik generuje moze pare procent ogólnego hałasu w aucie.

Hype na auta juz się skończył, znowu w VW można dostać 10% rabatu a w BMW 20%. Place producentów powoli zapełniają się autami…

lukast
19-01-2023, 01:04
.
Z tego co wiem kolega @lukast ma w sumie też to wszystko, a produkcja jeszcze później bo chyba pisał że czerwiec.

Tak, zamawiałem w listopadzie 2021, wyprodukował się koniec czerwca 2022, odbiór październik 2022. Wszystko o czym kolega napisał mam poza spryskiwaczami reflektorów. Sam jestem ciekawy co to za wersja? Chyba że mowa o kudze.
Ktoś tu też pisał że widział elektryczna zasłonę chlodnicy w maxie Hybrid. Ma ktoś u siebie?

Dodam jeszcze co do wzrostu cen zamówienie vs data odbioru że to dilerzy kłamią. Ja u siebie miałem w umowie cenę i informacje (słowną) ze cena nie wzrośnie, bo polityka w fordzie jest taka że cena z umowy podąża za klientem. I ceny diler nie zmienił przy odbiorze.
Ale widzę że sprytni dilerzy to robią wmawiajac klientom że to Ford polska winny :))

tomaszjan31
19-01-2023, 07:50
Dodam jeszcze co do wzrostu cen zamówienie vs data odbioru że to dilerzy kłamią. Ja u siebie miałem w umowie cenę i informacje (słowną) ze cena nie wzrośnie, bo polityka w fordzie jest taka że cena z umowy podąża za klientem. I ceny diler nie zmienił przy odbiorze.
Ale widzę że sprytni dilerzy to robią wmawiajac klientom że to Ford polska winny )

No nie masz do konca racji, jak bede w pracy to wrzucę warunki umowy zamówienia

AstraC
19-01-2023, 09:20

Ja też miałem jedynie info, że cena może się zmienić jeśli wpłyną na nie czynniki zewnętrzne, i były określone jako obciążenia podatkowe w zasadzie tylko i wyłącznie.

tomaszjan31
19-01-2023, 09:54
Prosze bardzo....

lukast
19-01-2023, 10:26

Ja w umowie miałem jedynie że cena może sie zmienić jeśli będą jakieś tam czynniki zewnętrzne czy znacznie się cennik zmieni. NIe dopatrzyłem tego i miałem spore obawy. Ale diler mnie zapewniał że to standardowy zapis w umowach, ale jeszcze nigdy z niego nie korzystali - że polityka Ford Polska jest taka, że cena z umowy podąża za klientem i mnie uspokajał.
I finalnie dotrzymał słowa - pomimo tego że cennik wzrósł o 20tyś w stosunku do cennika z momentu zamówienia - ceny mi nikt nie zmienił w dniu odbioru. Więc jak diler tak robi to świadczy o jego nieuczciwości - bo jak widać, zależy to tylko od dilera, a nie ford polska.

Bump: Prosze bardzo....
Miałem identyczne zapisy w umowie - ale diler z nich nie skorzystał, twierdząc od początku do końca że cena jest przypisana od początku do klienta i te zapisy są w praktyce "martwe" - nigdy z nich nie korzystali jeszcze.
Podsumowując - jeśli diler twierdzi, że to nie on podwyższa cenę, a Ford Polska = kłamie. Po prostu chce zarobić więcej wciskając ściemę klientowi.

AstraC
19-01-2023, 12:43
Nooo rozpacz...

To ja miałem tylko zapis, żę w przypadku wzrostu opłat publicznoprawnych określonych jako VAT, akcyza i opłaty celne może wzrosnąć cena samochodu. Tyle, w żadnym innym wypadku.

tomaszjan31
19-01-2023, 13:59
To ja miałem tylko zapis, żę w przypadku wzrostu opłat publicznoprawnych określonych jako VAT, akcyza i opłaty celne może wzrosnąć cena samochodu. Tyle, w żadnym innym wypadku.

We wszystkich wcześniejszych tj przed 2020r umowach zawartych przez tego samego dealera miałem takie zapisy jak wspomniałeś wyżej

Bump: Miałem identyczne zapisy w umowie - ale diler z nich nie skorzystał, twierdząc od początku do końca że cena jest przypisana od początku do klienta i te zapisy są w praktyce "martwe" - nigdy z nich nie korzystali jeszcze.

W pierwszym pojeździe, który otrzymałem na przełomie kwiecień/maj 2022r cena została zachowana wg umowy, drugi, który dotarł w maju to podnieśli mi cene o ok 12tyś to i tak sie mi zdecydowanie opłacało zrealizować transakcje. Tak jak pisałem wyżej za "wykastrowane" seryjnie elementy dostałem kpl opon zimowych premium.

Jest to logiczne że ford polska po 15 miesiąca od złożenia zamówienia został obciążony wyższą kwotą przez Ford Motor Company.

lukast
19-01-2023, 16:30
Jest to logiczne że ford polska po 15 miesiąca od złożenia zamówienia został obciążony wyższą kwotą przez Ford Motor Company

Tyle że pojęcie 'cena podąża za klientem' słyszałem również od osoby pracującej w centrali Ford polska. Czekając na auto miałem właśnie takie obawy ze mi diler cenę zmieni. Drążyłem temat i osoba z centrali mi też przedstawiła ze tego typu polityka istnieje.
Dlaczego jedni dilerzy ją stosują a inni nie - tego niestety nie wiem

DjDario79
19-01-2023, 17:29
Hype na auta juz się skończył, znowu w VW można dostać 10% rabatu a w BMW 20%. Place producentów powoli zapełniają się autami…

To prawda. Byłem dziś w lokalnym salonie Forda (gdzie nota bene od ręki mają S-Max Vignale w hybrydzie) i usłyszałem od pracownika, że sprzedaż aut totalnie stanęła, na placu mają mnóstwo aut do odbioru od ręki, ale klientów na to brakuje i znów można coś ponegocjować, a to się dopiero ponoć w drugiej połowie roku rozkręci dopiero...

tomaszjan31
19-01-2023, 17:36
od ręki mają S-Max Vignale w hybrydzie

Ile sobie na teraz cenili?

Igo_89
19-01-2023, 17:45

Za bardzo na S-Maxa nie chcą dawać rabatów. Ja przy zamówieniu do produkcji na Vigniale dostałem tylko 5000 tys zł czyli wielkie nic.

lukast
19-01-2023, 19:06
To ja może zmienię temat na bardziej techniczny.
Zauważyłem że poziom płynu chłodniczego w moim aucie (są 2 zbiorniczki - niskotemperaturowy i wysokotemperaturowy) oscyluje w granicach min - chciałbym więc dolac do max i dalej obserwować (wydaje mi sie że od początku (od kupna) był w poblizu min, ale pewności nie mam.

I tu rodzi się problem - czy wie ktoś jaki płyn chłodniczy zastosowano w Hybrydzie ? Barwę ma słomkową (jasny żółty).

W instrukcji są podane 3 rodzaje dozwolonych płynów (patrz załącznik)- posiadam w domu ten pierwszy, a więc chyba najpopularniejszy WSS-M97B44-D (Super Plus Premium) - jeszcze z czasów posiadania diesla :) - ale ma on barwę pomarańczową.

Wiem że niby pisze że płynów nie powinno sie mieszać - ale czy dolanie pół cm takiego płynu będzie poważnym błędem skoro też jest wymieniony jako dozwolony ?

Edit: Znalazłem jeszcze coś takiego - nie wiem na ile to prawdziwe bo nie ma tu wielu modeli: https://www.fcsdchemicalsandlubricants.com/quickref/coolantsEN.pdf https://www.fcsdchemicalsandlubricants.com/quickref/FCSD%20Motorcraft%20Yellow%20Antifreeze-Coolant%20Backward%20Compatability.pdf

AstraC
20-01-2023, 06:46
Za bardzo na S-Maxa nie chcą dawać rabatów. Ja przy zamówieniu do produkcji na Vigniale dostałem tylko 5000 tys zł czyli wielkie nic.

Myślę, że da się wyrwać więcej.

We wszystkich wcześniejszych tj przed 2020r umowach zawartych przez tego samego dealera miałem takie zapisy jak wspomniałeś wyżej

Ja mam tylko takie, umowa już z czasów trudnych bo 11.2021, niepewna przyszłość produkcji, ale termin miałem odległy bo 06.2022 odbiór.

DjDario79
20-01-2023, 13:58

Nowy 7-miejscowy z panoramą i w sumie pełnym wyposażeniem 229 tys.
Wersja ST-Line z 2023 roku za 205 tys.
Używany 6 mies. Vignale (przebieg coś 13 tys.) za 195 tys.

lukast
22-01-2023, 22:07
Dzis zrobiłem pierwszą dłuższą trasę odebranym na koniec października maxem. Odcinek długości 415km z czego pierwsze okolo 350km autostrada 130km/h na tempomacie, ostatni odcinek 70km trochę ekspresówka 110kmh i drogi lokalne 60-90kmh.
Robiłem te sama trasę już wcześniej poprzednim autem, a więc maxem 2014 2.0 diesel 163km więc mam fajne myślę porównanie.

Pozytywy:

Dynamika na autostradzie fajna, nie ma przepaści do diesla, wyciszenie takie samo(diesel też był cichy przy wyższych prędkościach). Jedynie jak na tempomacie hybryda gwałtownie przyśpiesza by odzyskać zadana prędkość to słychać mocniej silnik, ale odgłos przyjemny, rasowy jak w wyścigówce prawie :)) (słychać że to nie jest kosiarka 1.0, ale ze silnik ma większą pojemność) Tempomat aktywny fajny, ale narowisty, bardzo nerwowy, potrafi zbyt ostro przyhamować.

Negatywy:

Spalanie (przy czym to wartości z kompa, jeszcze nie tankowałem by zmierzyć z dystrybutora) - z całego odcinka pokazuje spalanie 8.9l, póki jechał autostradą średnią wskazywał 9.5, spadła dopiero na ostatnich 70km jak spadły prędkości. To o 2-2.5L wiecej niż w dieslu. Na tej samej trasie dieselek palił około 7l. Uważam że to spora różnica, liczyłem że spali litr mniej. Ewidentnie więc jak ktoś szuka auta na trasy to diesel ma sporą przewagę w spalaniu. Ale kosztuje aktualnie ponad 1zl więcej za litr, więc tutaj diesel traci.
Drugi minusik-mniejszy-temperatura w kabinie. Ciężko zagrzać kabinę, dopiero po ustawieniu 23 było w miarę ciepło. W poprzedniku ustawienie 20 dawało podobne odczucia.

Gorash
23-01-2023, 12:13
A propos kastrowania itd. Widać że dają to co zostało na magazynie. np. W ST-line już widziałem 3 rodzaje dokładek na tylny zderzak
* zwykły ordynarny plastik
* dyfuzor lakierowany bez srebrnych atrap wydechu
* jak wyżej z atrapami

Na początku myślałem że może chodzi o hak i coś się wyklucza z tą opcją, ale są np. na niemieckich stronach s-maxy z hakiem i ładnym dyfuzorem. Ja bym się wkurzył jak by przyszedł ordynarny plastik po recyclingu :&lt;

https://drive.google.com/file/d/1xHH0a45zhMxSfDmpENG-WocMblYMzExw/view?usp=sharing

btw. czy to jest kwestia zdjęć czy pocięli koszty i niektóre elementy wnętrza (np. pokrywka schowka na monety przy lewej nodze czy jakieś zaczepy jak na foto) są wykonane z tworzywa które wpada w błękit?

https://drive.google.com/file/d/1pp5GskKqc3OkeCXZAbZkBlGqyU9ftD_w/view?usp=sharing

lukast
23-01-2023, 14:32
1) u mnie nie ma żadnego niebieskiego plastiku, to pewnie jakość zdjecia
2) co do zderzaka, w hybrydzie raczej nie ma tych dyfuzorów z tyłu srebrnych w żadnej wersji, ale mogę się mylić. Pierwsza wersja czarna ma klapkę na hak, tak jest w titanium s u mnie

tombalt
23-01-2023, 15:32
s-maxy z hakiem i ładnym dyfuzorem.
Z całą pewnoscią nie była to hybryda i z całą pewnoscią jeśli to było oryginalne fordowskie rozwiązanie to nie było zapasu i hak był elektryczny.
W hybrydzie nie ma elektryka, tylko wypinany - tylko taki się zmieści.

castrol
23-01-2023, 20:09
Z całą pewnoscią nie była to hybryda i z całą pewnoscią jeśli to było oryginalne forsowanie rozwiązanie to nie było zapasu i hak elektryczny.
W hybrydzie nie ma elektryka, tylko wypinany - tylko taki się zmieści.Ja mam ST Line ale w dieslu. Mam do tego fabryczny hak. I mam ten ostatni zderzak wraz ze srebrnymi wydechami

lukast
23-01-2023, 22:49
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

W hybrydzie z tego co kojarzę nie ma wersji z tym dyfuzorem chromowanym. Ale czy w dieslu u Ciebie, tak jak w hybrydzie, z obu końcówek wydechu lecą spaliny? Czy jeden to tylko atrapa? W hybrydzie oba wydechy są 'prawdziwe'

zonexy
24-01-2023, 05:37
Odnośnie zderzaków w STline. Ten ładny z dyfuzorem był tylko dla wersji bez haka, z hakiem już tylko ten zwykly z tą klapką. Ale po pewnym czasie wielu dilerów w Niemczech zaczęło zamawiać tylko przygotowanie pod hak. Wtedy auto przychodziło z ładnym dyfuzorem, a oni go na miejscu przycinali i montowali hak.

castrol
24-01-2023, 06:43
W hybrydzie z tego co kojarzę nie ma wersji z tym dyfuzorem chromowanym. Ale czy w dieslu u Ciebie, tak jak w hybrydzie, z obu końcówek wydechu lecą spaliny? Czy jeden to tylko atrapa? W hybrydzie oba wydechy są 'prawdziwe'Tak, oba wydechy są prawdziwe.

castrol
24-01-2023, 06:44
Odnośnie zderzaków w STline. Ten ładny z dyfuzorem był tylko dla wersji bez haka, z hakiem już tylko ten zwykly z tą klapką. Ale po pewnym czasie wielu dilerów w Niemczech zaczęło zamawiać tylko przygotowanie pod hak. Wtedy auto przychodziło z ładnym dyfuzorem, a oni go na miejscu przycinali i montowali hak.No to jeszcze raz napiszę, że mam wersję z fabrycznym hakiem i mam ten zderzak z chromowanymi wydechami [emoji2]

Edit. Przepraszam za post pod postem, myślałem, że się połączą. Proszę moderatora o połączenie

EDIT2: Czy ktoś wie jak aktywować hamulec postojowy, aby ten włączał się*automatycznie za każdym razem?

lukast
24-01-2023, 16:30
No to jeszcze raz napiszę, że mam wersję z fabrycznym hakiem i mam ten zderzak z chromowanymi wydechami

Ale ogarniasz że w tym wątku piszemy o hybrydzie a Ty masz chyba maxa w dieslu ? ;) W hybrydzie Ford nie stosował tych srebrnych dyfuzorów niestety...

Gorash
24-01-2023, 17:01
Ale ogarniasz że w tym wątku piszemy o hybrydzie a Ty masz chyba maxa w dieslu ? ;) W hybrydzie Ford nie stosował tych srebrnych dyfuzorów niestety...

Masz rację, zdjęcie które wkleiłem było z ogłoszenia w którym była pomyłka dot. silnika. Widać było po skali obrotomierze. Więc nakładek nie ma w hybrydzie.

castrol
24-01-2023, 17:14

Zauważyłem, że w hybrydzie jest normalny zderzak. Natomiast pisząc o dieslu chodziło mi o pokazanie, że niekoniecznie pakują to co mają na magazynie jak ktoś sugerował, a po prostu wkładają zderzaki w zależności od wersji wyposażenia czy wersji silnikowej.

AstraC
26-01-2023, 08:30
Masz rację, zdjęcie które wkleiłem było z ogłoszenia w którym była pomyłka dot. silnika. Widać było po skali obrotomierze. Więc nakładek nie ma w hybrydzie.

Tak i to było, przynajmniej u mnie, od razu w specyfikacji napisane.

lukast
26-01-2023, 15:12
Tak, i się zastanawiam czy dałoby radę samą tą czarną część tylnego zderzaka z chromowanymi końcówkami przełożyć od jakiegoś diesla ;)

lukast
03-02-2023, 09:02
Dzis zrobiłem pierwszą dłuższą trasę odebranym na koniec października maxem. Odcinek długości 415km z czego pierwsze okolo 350km autostrada 130km/h na tempomacie, ostatni odcinek 70km trochę ekspresówka 110kmh i drogi lokalne 60-90kmh.
Robiłem te sama trasę już wcześniej poprzednim autem, a więc maxem 2014 2.0 diesel 163km więc mam fajne myślę porównanie.

Pozytywy:

Dynamika na autostradzie fajna, nie ma przepaści do diesla, wyciszenie takie samo(diesel też był cichy przy wyższych prędkościach). Jedynie jak na tempomacie hybryda gwałtownie przyśpiesza by odzyskać zadana prędkość to słychać mocniej silnik, ale odgłos przyjemny, rasowy jak w wyścigówce prawie :)) (słychać że to nie jest kosiarka 1.0, ale ze silnik ma większą pojemność) Tempomat aktywny fajny, ale narowisty, bardzo nerwowy, potrafi zbyt ostro przyhamować.

Negatywy:

Spalanie (przy czym to wartości z kompa, jeszcze nie tankowałem by zmierzyć z dystrybutora) - z całego odcinka pokazuje spalanie 8.9l, póki jechał autostradą średnią wskazywał 9.5, spadła dopiero na ostatnich 70km jak spadły prędkości. To o 2-2.5L wiecej niż w dieslu. Na tej samej trasie dieselek palił około 7l. Uważam że to spora różnica, liczyłem że spali litr mniej. Ewidentnie więc jak ktoś szuka auta na trasy to diesel ma sporą przewagę w spalaniu. Ale kosztuje aktualnie ponad 1zl więcej za litr, więc tutaj diesel traci.
Drugi minusik-mniejszy-temperatura w kabinie. Ciężko zagrzać kabinę, dopiero po ustawieniu 23 było w miarę ciepło. W poprzedniku ustawienie 20 dawało podobne odczucia.

Aktualizacja dot. spalania:

Długośc trasy: 840km, 90% autostrada - prędkości 120-130
Spalanie z dystrybutora: 9.1L
Trasa cała w deszczu (mokro i syf na drodze). Opony zimówki - przód 2.5, tył 2.9

Szału nie ma - ale wpływ mogły miec tez warunki pogodowe (mokro), niedotarte w pełni auto czy nowe opony zimowe

lukast
10-02-2023, 10:20
Dzisiaj przy myciu auta taka niespodzianka...
Auto ma 4 miesiące licząc od odbioru. Wszystkie maxy tak teraz mają czy ja mam wadliwy wydech? Pewnie nie podlega to reklamacji?..

tomaszjan31
10-02-2023, 10:56
Wszystkie maxy tak teraz mają czy ja mam wadliwy wydech? Pewnie nie podlega to reklamacji?..

Myśle że nie
Zobacz spód mojego w dniu odbioru

lukast
10-02-2023, 13:24
Myśle że nie
Zobacz spód mojego w dniu odbioru

No ale u ciebie to głównie rury i wygląda to trochę lepiej. A jak wygląda teraz i czy masz też korozje na tłumikach koncowych?

tomaszjan31
10-02-2023, 14:51
lukast Spójrz na drugie jpg tłumik końcowy w dniu odbioru, właśnie zaczynam batalie z aso o tarcze hamulca, które nie równo są ścierane przez klocki hamulcowe

lukast
17-02-2023, 06:42
Cześć - chciałbym pociągnąć temat spalania, bo nie daje mi to spokoju.
U mnie na dystansie 2500 - średnia 7.9 - w tym była trasa autostradą około 800km, gdzie na samej trasie z prędkością 120-130 spalił mi równe 9. Po mieście przy mega delikatnej jeździe pali przy dojazdach do pracy 7.5 (odkegłość 13km) i nie chce mniej.
Wydaje się to duzo - zwłaszcza, że sa tu tacy co pisali o wartościach 6-.6.5

W związku z tym mam pytania:

1) Czy jest tu ktoś kto tez trzyma auto "pod chmurką" i może podzielić się swoim spalaniem zimą ?
2) Czy po okresie dotarcia spalanie Wam spadło czy też nie widzieliście różnicy ?

Zacząłem trochę eksperymetować i po wyłączeniu AC oraz ustawieniu temperatury w środku na 16 stopni (i tak jade w kurtce zimowej) jest ciut mniej - jakieś 7.3 (silnik wolnej stygnie na światłach w mieście) - ale nie tędy przecież droga :D

tomaszjan31
17-02-2023, 10:17
Cześć - chciałbym pociągnąć temat spalania, bo nie daje mi to spokoju.

Ja mam porównanie do minionego okresu letniego, latem 2l mniej niż obecnie.

lukast
17-02-2023, 11:40
Ja mam porównanie do minionego okresu letniego, latem 2l mniej niż obecnie.

A obecnie ile komp ci pokazuje i w jakich warunkach jazda i czy trzymasz w garażu czy chmurka ? :)

tomaszjan31
17-02-2023, 13:37
Wskazania ogólne po 12 tyś 6,5
W nocy garaż, w pracy pod chmurką, trasa do pracy ok 15km.
Aktualne spalanie do pracy 15km to między 7-8l wszystko wg komputera i jazda raczej stonowana. Przy stylu jazdy jakim miałem w 2,0 tdci to było by pewnie 1-1,5 więcej
Tą samą trasę od mojejg:DD dieslem o podobnych gabarytach mocno deptając pedał gazu wychodzi 7l. I takie to ekonomiczne są hybrydy :027:

lukast
17-02-2023, 19:53
Coś w tym jest, diesel był dużo mniej wrażliwy na styl jazdy. Jeżdżąc wcześniej 2.0 tdci miałem zawsze 7.5, a przyjemność z jazdy większą.
Czyli pali ci w sumie podobnie jak i mi. Mówisz że wiosną i latem będzie lepiej? :)

tomaszjan31
17-02-2023, 21:37
Zdecydowanie

amk
22-02-2023, 08:46
Właśnie dostałem telefon z salonu że mój s-max zamówiony w grudniu jednak nie dojedzie. Jak wygląda sytuacja o innych którzy czekają?

Igo_89
22-02-2023, 14:12
Właśnie dostałem telefon z salonu że mój s-max zamówiony w grudniu jednak nie dojedzie. Jak wygląda sytuacja o innych którzy czekają?

Jak to możliwe, że nie dojedzie. Mój zamówiony w grudniu wersja Vigniale. Auto wyprodukowało się 25 stycznia. Na dniach ma wypływać z portu z Walencji do Antwerpii. Odbiór od dealera 20-25.03.

amk
22-02-2023, 17:43
Ciężko powiedzieć czy to prawda, że rzeczywiście się nie wyprodukował, czy poprostu spóźnili się z zamówieniem, czy sprzedali komuś innemu za lepsza kasę. Podzwonię jutro po salonach i zobaczymy czy coś jeszcze zostało. Igo_89 możesz zdradzić u jakiego dealera zamawiales?

castrol
22-02-2023, 19:31
Podzwonię jutro po salonach i zobaczymy czy coś jeszcze zostało. l

Spójrz na OtoMoto co jest. Ja tak kupiłem swojego S-maxa - jednego z ostatnich w dieslu z napędem 4x4.

Igo_89
22-02-2023, 22:49
Igo_89 możesz zdradzić u jakiego dealera zamawiales?

FordStore Euro-Car Gdynia. Z tego co wiem bo ostatnio wystawiali będą mieć też w marcu z rocznika 2023 Hybrydę w wersji ST Line w kolorze Chrom blue z pakietem X i wersja 5-cio miejscowa.

amk
23-02-2023, 06:36
ST Line w kolorze Chrom blue z pakietem X i wersja 5-cio miejscowa.

Dokładnie taki miałem zamowiony i też miał być na koniec marca. I ciekawe że też Euro Car tylko że w Krakowie. Coś moj dealer zawalił sprawe albo robi mnie w konia.

posym
23-02-2023, 08:25
A tak z ciekawości, co Was przekonuje do kupna S-maxa? Większa rodzina, pojemność, klasyka gatunku ?

pozdrawiam i miłego dnia.

amk
23-02-2023, 08:35
Trzy pełnowymiarowe fotele z tyłu. Przy 3 dzieci to jedyna sensowna opcja.

posym
23-02-2023, 09:01

Dziękuje, ja zaraz też będę miał 3 ;-)

castrol
23-02-2023, 14:41
U mnie kilka powodów. Duże i wygodne auto, spory bagażnik, dużo miejsca z tyłu, napęd 4x4, możliwości ciągnięcia dużej przyczepy, normalne i nieprzekombinowane wnętrze, dość ładna sylwetka (ST Line, bo Vignale mi się nie podoba), nie SUV [emoji2]

posym
23-02-2023, 17:39
Dużo to na pewno:) nie lubisz Suv?

castrol
23-02-2023, 19:26
Dużo to na pewno:) nie lubisz Suv?Nie lubię, nie podobają mi się, chociaż mimo wszystko rozważaliśmy i suvy. Ale zdecydowanie wolę auta typu minivan (mieliśmy już C4 Picasso i Renault Scenic). Więc finalnie wybór padł na S-maxa [emoji846]

posym
24-02-2023, 07:07
Dzieki za odp, :):wink:

lukast
24-02-2023, 10:44
Nie lubię, nie podobają mi się, chociaż mimo wszystko rozważaliśmy i suvy. Ale zdecydowanie wolę auta typu minivan (mieliśmy już C4 Picasso i Renault Scenic). Więc finalnie wybór padł na S-maxa [emoji846]

Z ciekawości - jak porównasz picasso i scenika do maxa ? Nie pytam tylko o wielkość, ale o inne aspekty - jakość wnętrza, wyciszenie, zawieszenie itp.

posym
24-02-2023, 10:46
bardzo dobre pytanie...

Bump: jest 2.5 FHEV 190km

a co Tobą kierowało przy wyborze?

castrol
24-02-2023, 22:29
Z ciekawości - jak porównasz picasso i scenika do maxa ? Nie pytam tylko o wielkość, ale o inne aspekty - jakość wnętrza, wyciszenie, zawieszenie itp.Do C4 Picasso nie ma sensu porównywać, bo to było auto z 2010 roku, więc zupełnie inny standard budowy auta.

Natomiast Scenic IV był podobnym konstrukcyjnie autem. Był konstruowany w podobnym czasie. Mój model był z końca 2017 roku i był w praktycznie najwyższej wersji wyposażeniowej i jeździło się nim bardzo przyjemnie i co najważniejsze, bezawaryjnie [emoji846]

Więc porównując bezpośrednio Scenica IV z S-Maxem to S-Max jest oczywiście lepszy, jakby pół półki jakościowo wyżej. Wielkości nie będę porównywał bo to nie ma sensu, wiadomo że Scenic tutaj przegrywa z kretesem. My z żoną też postanowiliśmy zmienić auto dlatego żeby się zmieścić z rodziną 2+2 i z dwoma psami. Po tym jak kupiliśmy drugiego psa po prostu w Scenicu nie mieliśmy za bardzo miejsca.

Co do samych aut, to w S-Maxie jest zdecydowanie ciszej (nadmienie tylko, że oba pojazdy są z silnikami diesla). Różnica naprawdę jest zauważalna i wpływa na komfort użytkowania. Myślałem, że Scenic jest cichy, ale S-Max mnie bardzo pod tym względem zaskoczył. S-Max też jest lepiej wykończony, ma więcej miejsc gdzie jest wykończony miękkim materiałem, np cała konsola środkowa czy tylne drzwi. Do tego S-Max jest bardziej obudowany, np właśnie drzwi, gdzie nie widać blachy, zabudowane są prowadnice siedzeń, takie detale ale sprawiają wrażenie jakbyśmy mieli do czynienia z autem bliższym premium niż klasie średniej.

Co jeszcze. Wszystkie wyświetlacze, ekrany dotykowe, kamera cofania itd są lepszej jakości. Ekran z prędkościomierzem jest bardzo ostry i czytelny. To samo z ekrnem centralnym.

System nagłośnienia w aucie też mam wrażenie że jest lepszy. W Scenicu miałem system Bose ale wg mnie grał gorzej niż to Sony w S-max. Natomiast jakość rozmów na zestawie głośnomówiącym to już przepaść na korzyść S-maxa. Rozmawiając przez "auto" ma się wrażenie jakby rozmówca stał obok. Tak samo jak dzwonię do kogoś to podobno mnie dużo lepiej słychać.

Światła adaptacyjne robią robotę. W Scenicu miałem full ledy i to była przepaść względem zwykłych H4 czy H7. Tutaj ledy adaptacyjne to jest jeszcze wyższy poziom oświetlenia i naprawdę fajnie oświetlają drogę w nocy.

Zawieszenie też mam wrażenie że jest dużo cichsze, i lepiej się trzyma drogi. Jest na pewno twardsze niż w Scenicu. Tam było bardziej miękko. W S-Maxie auto się lepiej trzyma w zakrętach, układ kierowniczy też jest bardziej precyzyjny.

Ogólnie S-Max jest dużo cichszy. Zarówno jeśli chodzi o silnik, jak i zawieszenie, jak i odgłosy z zewnątrz.

Materiały w środku mam wrażenie że są ciut lepsze w S-Maxie. Wszystko jest dobrze spasowane, nic nie trzeszczy. W Scenicu zdarzało się że coś skrzypalio w czasie jazdy, a konsola środkowa była z jakiegoś słabego plastiku i jak się ją ściskało to trzeszczała [emoji846]

Fajna w S-Maxie jest apka która pozwala odpalić zdalnie auto i je nagrzać. Przydatne zimą. Fajnie że zdalnie mogę je otworzyć i zamknąć. Też się czasami przydaje.

Podgrzewana szyba też jest spoko chociaż bardzo długo się do niej musiałem przyzwyczajać. A jeszcze mi się zdarza, że czasami te druciki mnie drażnią.

Żeby nie było, że S-Max to same plusy. W Renault na pewno lepszy był dostęp bezkluczykowy bo absolutnie nie wymagał od użytkownika żadnego zaangażowania. Po prostu sam otwierał auto jak się do niego zbliżało i tak samo je sam zamykał jak się od auta oddalało. W S-Max trzeba jednak dotknąć klamki aby auto zamknąć i na początku zdarzało mi się o tym zapominać i samochód zostawiałem zwyczajnie otwarty [emoji846]

Z kolejnych plusów w Renault to np automatyczny ręczny. Niby w S-Max jest (tak jest w instrukcji) ale chyba go nie ma.

No i Renault zdecydowanie mniej palił. W cyklu miejskim ok 6l zimą a i dało się zejść do 5.5l. W S-max na początku miałem prawie 9l. Teraz już jest to w okolicy 7.5l więc jest lepiej. No ale auto dużo cięższe, w automacie i z 4x4 więc wiadomo że będzie więcej palić. Cudów nie ma [emoji2]

To chyba tyłe. Na pewno nie ma przepaści między Scenicem a S-Maxem. Ale są to auta konstrukcyjnie z podobnych okresów. Też cudów się nie spodziewałem. Dla mnie to, że S-Max jest takim normalnym autem jest jego ogromną zaletą. Osobiście lubie gadżety, ale to co się dzieje we współczesnych autach jest dla mnie przesadą. Z tego też powodu wybór padł na S-maxa. Bo to normalne dobre auto jest [emoji2]

posym
25-02-2023, 05:00
Fajnie to opisałeś.

castrol
25-02-2023, 13:21
No i zapomniałem jeszcze o jednym. W Renault było dużo więcej schowków. W podłodze były 4, pod nogami kierowcy i pasażera oraz za przednimi siedzeniami. Pod podłogą w bagażniku też była druga podłogą i można było tam powkładać różne takie pierdoły. W S-Maxie mnie zdziwiło że nie wpadli na to aby zrobić taki schowek pod podlogą. Mam wersję 5 miejscową i przydałoby się coś takiego jak w wersji 7 miejscowej

AstraC
25-02-2023, 17:10
Dokładnie taki miałem zamowiony i też miał być na koniec marca. I ciekawe że też Euro Car tylko że w Krakowie. Coś moj dealer zawalił sprawe albo robi mnie w konia.

Jeśli jeszcze nie masz, w chcesz kontakt do dobrego dealera w Krakowie to chodź na priv

Bump: Z kolejnych plusów w Renault to np automatyczny ręczny. Niby w S-Max jest (tak jest w instrukcji) ale chyba go nie ma.

Ja to znalazłem niechcący! Włącz ręczny i nie wyłączając daj na D/R i daj lekko gazu to ruszy i po przełączeniu na P zaciągnie ręczny, możesz potwierdzić.

amk
25-02-2023, 17:24
Dzięki, ale już nie potrzebuje. W czwartek obdzwoniłem salony w całej Polsce uwierzyłem ze rzeczywiście to auto mogło nie być wyprodukowane, ale jak jest naprawdę to tylko euro car wie. Kilku sprzedawców narzekało że numery VIN pojawiały się a potem znikały. W całej Polsce znalazłem do sprzedaży dwa bieda titanium i jeden st-line prawie taki jak chciałem oraz jeden st-line pod znakiem zapytania, że klient powinien już go odebrać, ale cos kręcił że mu się zmieniła sytuacja finansowa. Na wszystkie rabat to okrągłe 0. Koniec końców wziąłem tego jednego st-line w.... Elblągu. Po negocjacjach dali symboliczny rabat taki że nie starczy mi na paliwo do Krakowa. Auto już wyprodukowane w trakcie transportu. Więc koniec końców jest jakis pozytyw, chociaż finansowo nie jest idealnie.

castrol
25-02-2023, 19:58
Ja to znalazłem niechcący! Włącz ręczny i nie wyłączając daj na D/R i daj lekko gazu to ruszy i po przełączeniu na P zaciągnie ręczny, możesz potwierdzić.

Niestety u mnie to nie działa. Zawsze ręczny muszę zaciągać ręcznie

bobanr
25-02-2023, 22:47
Podpowiedzcie mi odnośnie aktywnego tempomatu? Czy występowały różne wersje? Czy każdy posiada system stop&go. Poniżej dwa zdjęcia, które różnią się przyciskami od tempomatu:

1.
wersja 1 (https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/eyJmbiI6InN2cWxmN2J6bm40MTEtT1RPTU9UT1BMIiwidyI6W3 siZm4iOiJ3ZzRnbnFwNnkxZi1PVE9NT1RPUEwiLCJzIjoiMTYi LCJwIjoiMTAsLTEwIiwiYSI6IjAifV19.9Hw5kL6geER_jpK3e ljssxXZrX206QwUHPoEhL1yFzU/image;s=1080x720)
2.
wersja 2 (https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/eyJmbiI6ImRobzRwaGZ3cTBzajMtT1RPTU9UT1BMIiwidyI6W3 siZm4iOiJ3ZzRnbnFwNnkxZi1PVE9NT1RPUEwiLCJzIjoiMTYi LCJwIjoiMTAsLTEwIiwiYSI6IjAifV19.NDztMfnt7OC7QRGpy 0GWf6lhEsqB9q2ECAyBYlcqNac/image;s=1080x720)

Zauważyłem, też że jako dodatki występowały Pakiet X oraz Pakiet business 3 lub 4.

tombalt
26-02-2023, 05:51
.
wersja 1
To są przyciski do zwykłego tempomatu, czasami auto ma moduł CCM i po wymianie przycisków (na takie jak wersja 2) i stosownej aktywacji otrzymamy aktywny tempomat.

rufik
26-02-2023, 18:51
A czy w hybrydzie poprawili profil lusterek bocznych? Bo w moim (rocznik 2017) przy jeździe autostradą jakoś tak "powietrze zakręca", że lusterka są całe mokre, pełne kropel z mokrej drogi. W MK I tego było, teraz zmienili profil i jest dupa.
A jak się człowiek przyzwyczai do s-max, to ciężko przejść na inne auto...[emoji16]