Zobacz pełną wersję : auto podskakuje jak puszczam sprzęgło alenie za każdym razem
marcin123marcin 04-11-2007, 21:00 Witam
Najpierw jak kupiłem auto tomi trochę lekko poszarpywało jak puszczałem sprzęgło, teraz po 100km czasem skaczejak by silnik chciał wyskoczyć spod maski.
Szarpie chyba sprzęgło ale nie jestem pewien bo mogą być też poduszki wybite i silnik na wolnych obrotach poprostu w nich lata.
Sam nie wiem do czego się zabrać nie wiem czy sprawdzenie sprzęgła czy wymiana zajmuje dużo roboty Czasu.
Jak jadę to nie szarpie, ale czasem zaszarpie.
Czy by wymienić sprzęgło muszę wyciągnąć silnik, jak to jest zrobione.
Pozdrawiam.
Marcin.
tarcza sprzęgła do wymiany lub poduszka pod skrzynia/silnikiem uszkodzona
aby skrzynie wyciągnąć nie musisz silnika wyciagac
Najpierw jak kupiłem auto tomi trochę lekko poszarpywało jak puszczałem sprzęgło, teraz po 100km czasem skaczejak by silnik chciał wyskoczyć spod maski. dokładnie na to poswieciłem 4 lata walki i do dziś nie rozwiązałem. Sprzęglo nowe, nie pomogło, wymiana poduszek od skrzyni i silnika tez.
ale........ w końcu w 95% udało mi sie pokonać to. Załozyłem LPG i ............................
prawie tego nie ma.
zakładam, że jak puszczałem sprzęgło czyli tylko podczas ruszania, czy tez w momencie jazdy :?:
Ja mam/iałem tylko podczas ruszania.
marcin123marcin 04-11-2007, 21:22 Witam.
Czyli spokojnie mogę w garażu dołem do kanału wyciągnąć skrzynię, wymienić sprzęgło i po problemie.
Zauważyłemże muszę mocno wcisnąć sprzęgło by rozsprzęgliło i że sprzęgło jak zmienię bieg bardzo wysoko chyta, tzn silnik ma wyższe obroty i przy samej górze czuję żesprzęgło trzyma, choć nie wiem na ile jest zużyte i czy nie zacznie za chwilę się tak ślizgać żenie przejadę nawet kilometra.
Nie wiem czyw drodze mi nagle taknie staniebym musiał szukać tarczy sprzęgłowej.
Czy wystarczy wymienić tarczę czy jeszcze coś i jaki jest przybliżony koszt, może być tańsza tarcza ale by była dobra.
Pozdrawiam.
Marcin.
[ Dodano: 04-11-2007, 21:28 ]
ale........ w końcu w 95% udało mi sie pokonać to. Załozyłem LPG i ............................
prawie tego nie ma.
Właśnie to mam gaz i szarpie przeważnie jak ruszam ale wtedy silnik chodzi na benzynie, kiedy pojeżdżę to nie szarpie choć czasem mu się uda.
Może to wina wału, ale raczej wał powinien odpaść bo wibracje były by cały czas na ruszaniu, ale zawory, zapłon kto wie czy nie wprowadzają tego silnika w takie wibracje.
[ Dodano: 04-11-2007, 21:35 ]
Witam.
W trakcie zmiany biegu szarpie słabiej bo wtedy jadę i silnik i skrzynia mają większe obroty i mniejsze obciążenie, tak ja to rozumiem.
Kiedy ruszam to jest czasem tragedia a czasem ładnie ruszy, sprzęgło puszczam powoli.
Może są jakieś przeguby wybite.
Szkoda że nie mam książki alemam nadzieję żeniedługo kupię i to bywszystko było w miarę dokładnienarysowanei opisane.
Pozdrawiam.
Marcin.
z tym wyciąganiem skrzyni to nie tak łatwo i samemu troche ciezko....
na 100% to sprężyny tłumiące drgania w tarczy sprzegła... jak dasz duże obroty i powoli bedziesz puszczał sprzeglo to wtedy najbardziej szarpie
a powiedz mi jak jedziesz na 1 biegu i puścisz gaz a następnie dasz ponownie to uderza cos?
nie masz jakiś szorowań i innych odgłosów?
jak dasz duże obroty i powoli bedziesz puszczał sprzeglo to wtedy najbardziej szarpie u mne wtedy w ogóle nie szarpie/ało.
marcin123marcin 04-11-2007, 22:54 Witam.
Raczej nic nie słychać jak puszczam idodaję gazu kiedy jadę na jedynce.
Jutro pojeżdżę więcej i sprawdzę na początek czy jak odpalę na gazie to czy będzie szarpało kiedy będę ruszał.
Potestuję i zobaczymy.
Pozdrawiam.
Marcin.
dario200 05-11-2007, 15:22 Ja mam to samo przy szybkim puszczaniu sprzęgła po zmianie biegu. Jak puszczam powoli to jest wszystko OK. Na początku nieźle się wystraszyłem bo huk był dość głośny jak by silnik chciał wyskoczyć z ramy.
marcin123marcin 05-11-2007, 16:22 Witam.
Dziś praktycznie razmi szarpał i niema różnicy czy jadęna gazie czy benzynie, jak ruszam bez dodania gazu to nie szarpie a jeśli dodam trochę gazu to czasem szarpie.
Myślęże to raczej sprzęgło nie będzie bo szarpało by za każdym razem.
Te wibracje sąz silnika.
Pozdrawiam.
Marcin.
Myślęże to raczej sprzęgło nie będzie bo szarpało by za każdym razem. skoro wiesz lepiej to OK ..... tylko napisz co było jak usuniesz usterke :D
Myślęże to raczej sprzęgło nie będzie bo szarpało by za każdym razem. skoro wiesz lepiej to OK ..... tylko napisz co było jak usuniesz usterke :D
wtedy bedziemy wiedzieli gdzie szukac tej przyczyny niz drapac sie po głowie i gadac co jest dolicha grane :fcp23 :fcp26
Mi szarpało do piątku, pomimo wcześniejszej wymiany poduszki silnika - tej z tyłu. W piątek wstawiłem samochód na kanał, cały dzień roboty i nówka oryginalne sprzęgło siedzi w środku. Teraz jazda to inna bajka. Tym bardziej, że u mnie w najgorszym stanie było łożysko, które strasznie szumiało. Jakby jeszcze wyeliminować wszystkie stukające plastyki wewnątrz to jeździłoby się jak 4 lata temu tuż po zakupie :)
Witam.
W moim essim mam objawy jak napisał -waldi-:
"a powiedz mi jak jedziesz na 1 biegu i puścisz gaz a następnie dasz ponownie to uderza cos?
nie masz jakiś szorowań i innych odgłosów?"
Co jest tego powodem?
w tarczy sprzegla masz sprężyny (tłumik drgan) jezeli wypadnie 1 to juz tak sie bedzie działo + szorowanie moze wystapic....
mozliwe ze tylko sie odkształciły, ale i tak do wymiany.....
zanim cokolwiek sie rozkreci nalezy sprawdzić poduszki pod silnikiem bo podobny objaw jest jak one sa uszkodzone.
Ok. Dzięki za pomoc. Poduszki są raczej dobre bo przy wymianie zawieszenia sprawdzałem również poduszki na silniku jaki i na skrzyni biegów. Pozostaje sprzęgło. Podjadę do znajomego mechanika i powiem żeby sprawdził czy faktycznie te stuki dochodzą ze skrzyni biegów.
Pozdrawiam.
Faktycznie stuki dochodzą ze skrzyni biegów przy gwałtownym puszczaniu sprzęgła i nie tylko. Tak więc czeka mnie co najmniej wymiana sprzęgła :fcp5 !
Ja wymieniłem sprzeglo dzis na poczatku spoko ale po przejechaniu 20km cos zaczelo szwankowac tzn: ruszajac auto kolebie sie i gasnie chyba ze dam full gaz ale jak wtedy z zatloczonego parkingu wyjechac?
czego to moze byc wina koles zle zamontowal sprzeglo??? czy co???
|