surferford
09-01-2022, 20:09
Witam forumowiczów
Czujnik ryglowania drzwi w klamce pasażera nie działał. Nie reagował na otwieranie i zamykanie. Po przejechaniu dłuższego dystansu i prawdopodobnym doładowaniu akumulatora - ożył.
Czy Ford jest taki inteligentny i odcina pewne urządzenia elektryczne aby chronić aku?
Poniżej jakiej temperatury zewnętrznej deaktywuje się auto start-stop w focusie mk4?
pozdrawiam
...Czy Ford jest taki inteligentny i odcina pewne urządzenia elektryczne aby chronić aku?...
Tak. Start-stop przede wszystkim.
Czujniki bezdotykowego zamykania drzwi dosyć często (kilka razy w roku) lubią odmówić posłuszeństwa w przypadku niestandardowych warunków atmosferycznych.
U siebie zauważam to najczęściej kiedy auto jest rano "spocone" po wilgotnej nocy.
Podobnie będzie w MK4 gdzie przy przymrozkach lub jak jest mokro, czasami któraś klamka nie "łapie"
maxpawkas
12-01-2022, 17:40
Ten czujnik łapie od góry i od dołu klamki. Czasami pomaga złapanie z obu stron naraz (tak jakbyś chciał uszczypnąć klamkę).
surferford
13-01-2022, 12:04
Witam forumowiczów
Dziękuję za informacje. Przy okazji podzielę się swoim dzisiejszym spostrzeżeniem.
Nadeszła odwilż +4st. Auto start-stop zaczęło wyłączać silnik. Zatem nie robi tego przy niższych (ujemnych?) temperaturach.
pozdrawiam
TomekM_1983
13-01-2022, 13:24
Czy Ford jest taki inteligentny i odcina pewne urządzenia elektryczne aby chronić aku?
Tak, tak to działa.
Poniżej jakiej temperatury zewnętrznej deaktywuje się auto start-stop w focusie mk4?
Zazwyczaj działa do ok -7 stopni.
Ten czujnik łapie od góry i od dołu klamki.
Przeczytaj instrukcję jak należy otwierać i zamykać samochód bezdotykowo.
Otwiera się poprzez wsunięcie dłoni pionowo pomiędzy drzwi a klamkę. Natomiast zamyka się dotykając klamkę od góry z miejscu gdzie są kreski.
Miałem podobnie, start&stop i klamki (z wyjątkiem drzwi kierowcy) nie działały na dotyk. Okazało się, że akumulator słabiutki. Wymieniłem akumulator, zresetowałem BMS i wszystko działa jak należy. Najgorsze jest to, że w żaden sposób samochód nie komunikuje wyłączenia funkcji czy niski poziom naładowania akumulatora :/