Zobacz pełną wersję : Podłączenie przenośnego mp3

Kefir
04-01-2005, 13:58
witam,
będę zmieniał radio, ale jeszcze nie teraz, narazie chciałem zapytać:
1 sprawa - czy ktoś z was słyszał o wkładaniu "kaset" do radioodtwarzaczy dzięki którym można podłączyć przenośny odtwarzacz CD - tak zrozumiałem ten manewr, tylko nie mam zielonego pojęcia o co tu może chodzić?
2 sprawa - czy jest możliwe jakieś kabelkowe podłączenie wspomnianego CD do takiego starego radia z mkI-'93?

misiek
04-01-2005, 15:08
bylo cos takiego. Wkladalo sie kasete do radia. Kaseta byla oczywiscie bez tasmy magnetycznej, popieta do np discmana.
Tylko ze to generalnie wg mnie badziew, na ktorym nie masz w pelni czystego dźwieku z płyty.
To juz lepiej dac te kilkaset złotych i kupic jakis odtwarzac do auta.

Slawko
04-01-2005, 18:48
misiek ma racje. Ja mam coś takiego, nawet troche wiecej niż dobrej jakości. Gra całkiem przyzwoicie(kwestia regulacji- zamiast tasmy jest [no powiedzmy] druga głowica magnetofonowa [ obie głowice stykaja się czołami]). Jakość jest lepsza niż z taśmy, ale i tak nie będzie lepsza od tego co oferuje sam magnetofon. Z CD bedzie lepsza(zdecydowanie).

ad.2 ) można, ale wymaga ingerencji w elektronike samego radia. Trzeba wiedzieć gdzie się wpiąć ( gdzie podłączyć gniazdo wejściowe) . Być może będzie potrzebny jakiś wtórnik, aby dopasować sygnały.

Kefir
04-01-2005, 18:54
Jeżeli ta kasetka okaże się niezbyt droga (podobno do stuwy) to może się zdecyduję a z próbowaniem podłączenia bezpośrednio to chyba dam sobie spokój
dzięki
pzdr

misiek
04-01-2005, 22:21
Jeżeli ta kasetka okaże się niezbyt droga (podobno do stuwy) to może się zdecyduję

Gdyby ta kasatea miala kosztowac az 100 to brrr (ciarki mnie przeszly).

A tak powaznie to daj spokuj z takimi (za przeporszeniem) pierdołami. Sprzedaj co masz tearaz, dodaj do tego 100 na ten "badziew", dorzuc jeszcze jedna a pewnie znajdziesz jakis CD. Na pewno bedzie zadowolony i nie bedziesz sie zloscil pozniej sam na siebie. Takiej kasetki raczej nikt od ciebie juz nie odkupi.

A gdyby do tego jeszcze dorzucic kase z inwestycji w discmana, albo odtwarzac MP3 to na pewno uzbieralo by sie juz na fajne radio.

Kefir
05-01-2005, 07:06
Faktycznie, szkoda byłoby tej stuwy jeżeli to takie "byle co".
Discmana mp3 już mam, więc pozostało mi czekać na jakąś premię :D
dzięki

Slawko
05-01-2005, 16:43
No to dołoże jeszcze pare słów. Mam takiego discmana razem z ładowarką samochodową oraz taką kasetą przejściówką. Całość jest dobrze pomyślana i dość przyzwoicie chodzi,
ale...... , no właśnie. Ciągłe zwijanie i rozwijanie tych kabli( kaseta jeden , ładowarka drugi), problemy z przełączaniem utworów i w ogóle sterowaniem discmana ( powinien być gdzieś na sztywno przymocowany, co zwiększa koszty) oraz jakość dźwięku, spowodowało że discmana dostał syn w prezencie, a ja zapomiałem że go miałem. Nawet na myśl mi nie przychodzi aby jeszcze raz coś takiego kupić ( co prawda ten pierwszy miałem gratis) i używać. Wole zdecydowanie kupić jakieś radio z odtwarzaczem CD i MP3, nawet z tej dolnej półki.

A discmana tego co masz, zostaw sobie na spacery lub inne miejsca ..........

misiek
05-01-2005, 18:04
dzisiaj w skrzynce na listy znalazłem ulotke z media markt. Jest tam odtwarazacz SONY CD w wyprzedarzy za 299zl (przeceniony z czegos powyzej 500).

Kefir
05-01-2005, 18:36
lub inne miejsca .......... :?: :?: :?:

...a teraz sobie w gębę pluję, że jak w lecie byłem w Rajchu to szkoda mi było 50euro na takie radyjko z empetrójkami - jakaś niewiadoma firma - ale przecież grało. :581:

A.S.
08-01-2005, 18:11
Witam!!
Też polecam kupno jakiegos radyjka zamiast kombinowanie z "kasetami"..... chociaz wszystko da się zrobić i ładnie zadudować to czaasem jest to dość uciążliwe ;-)
... Tym bardziej że radio ma CD można kupić naprawdę tanio :
VDO CD 751 X >>> 400 zł
Pioneer DEH 1330R >> 370 zł
Clarion DRX 8175R >> 320 zł
Alpine TDM 7547R plus zmieniarka CHM-S600 >> za 370 zł .....
Prosto z niemieckiego eBaya i w 99% przypadków po wymianie tylko końcówki mocy :-)) ..........

el_kuchcik
09-01-2005, 10:55
Można sprawę rozwiązać w jeszcz jeden sposób - do wyjścia discmana można podpiąc modulator FM ustawiony na częstotliwość wyjściową w granicach 85-108, oczywiście z jakims multiplekserkiem. Póżniej wystarczy dostroić do tego radio - na którymś z kanałów będziesz miał poprostu CD. Widziałem kiedys takie urządzenie w komplecie ze sterownikiem zmieniarki ALPINE, koleś kupił za 60 PLN. Pozostaje problem z mocowaniem discmana i plątaniną kabli.

A tak wogóle to przyłączam sie do przedmówców - sam kupiłem kilka dni temu radio ze zmieniarką na allegro za 320 zł, w dodatku od bardzo miłej sprzedającej. Chodzi az miło, podświetlanie takie jak w aucie, czyta cd-rw, żyć nie umierać :D

pozdrawiam

LucyfeR
30-01-2005, 09:46
Zgadzam sie z klegami ze ta kasetka to bezsens. Sam sluchalem troszke muzyki z takiego patentu i powiem ze za bardzo mnie to nie zachwycilo :| Dzwiek jest taki sobie, plus tego jest cala masa urzadzen podlaczona do radia samochodowego no i jeszcze najwazniejsze... KUPA KABLI! To jest nie dosc ze nie za dobre jakosciowo to jeszcze niepraktyczne ze powodu przewodow "walajacych" sie po kabinie. Stanowczo odradzam. Pozdro

Wojtek_B
19-10-2005, 11:37
witam,
ja zrobilem taki manewr. kupilem w tesco taki konwerter, kosztowal mnie 4,5 funta. zapialem do tego odtwarzacz mp3 na plyty i jakos gra. tylko jak auto mocniej podskoczy na dziurze, to radio traci sygnal z tego konwertera, ale zaraz go odzyskuje. mam calkowicie fabryczne audio, wiec na jakosc tego sprzetu nie moge narzekac, bo tutaj glosniki stanowia najslabsze ogniwo.

co do niemarkowych odtwarzaczy mp3 do auta. mam takiego kolege, kurda. jezdzi vauxhallem vectra z 97 roku i ma tam wsadzony mp3 firmy goodmans (taki badziew popularny tu w anglii), i jak tylko najedzie na dziure czy nawet delikatny garb (co sie zdarza nawet w UK), to radyjko zaraz sie gubi, newet na plycie audio. tam chyba nie ma zadnego bufora. wiec lepiej zainwestowac w cos bardziej markowego.

pozdrawiam
wojtek

tyszek
19-10-2005, 18:46
WITAM

Nniektórzy szcześciarze maja farta i posiadają wejście Audio In w schowku więcej na ten temat TU (http://forum.fordclubpolska.org/tematy14/mp3-do-6000cd-vt9858.htm) .

Ja natomiast nei mam czegoś takiego i już od miesiąca szukam gdzie i jak to wejście jest podłaczone. Ale jak na razie zadnych rezultatów.
Jakiś czas temu miałem kasete-adapter i mp3 jakoś w miare była, najgorsze to ze jak lezał na siedeniu pasarzera to przy chamowaniu czy jakiś zakretach spadał i trzeba było zbierać baterie klapkę i resztę oddzielnie po cąłym samochodzie.