Zobacz pełną wersję : [Edge USA] Naprawa skrzyni 3,5 awd
Matsumoto 04-02-2022, 20:54 Witam. Mam pytanie o skrzynie biegów w moim Edku. Rok 2015 awd 3,5. Niestety zaczęła dziś szarpać , I słychać leciutkie buczenie, zwłaszcza na niższych biegach. Mechanik mówi że to CVT jak w subaru, czyli tylko imituje biegi, I że od razu do naprawy, nawet nie próbować wymieniać oleju. Drugie pytanie czy znacie jakaś firmę od naprawy tych skrzyń, która zna siw na nich a nie naprawia wszystkie jak leci? Edek oczywiście USA powypadkowy, olej jeszcze nie był wymieniany, przebieg 125 tys.
Witam. Ktoś kiedyś pisał o skrzyniach nie wiem jak w polifcie bo są 7 i 8 biegowe, tutaj nie chce wprowadzić w błąd, natomiast w edge przed czyli 15-18 rok są 3 skrzynie z oznaczeniami 6f35, 6f55, 6f50. Te skrzynie to hydrokinetyki bardzo dobre i żywotne skrzynie, od razu wpakować się w remont raczej bym ta droga nie szedł, znajdź najlepiej firmę, która poprostu wymieni Ci olej, pamiętaj, że musi być to MERCON LV.
robsoncz 05-02-2022, 08:34 Co mógłbym ci doradzić ? Wymień olej , to skrzyni na pewno nie zaszkodzi, możesz to zrobić nawet sam . Metodą statyczną odkręcając korek spuścisz ok. 6 l oleju czyki ok. połowy.Dolej świeży do stanu i zobacz co się dzieje. Bańka oleju 5l kosztuje ok170 zł więc mając w perspektywie wydatek żędu 5-7 tyś to żadne koszty . Jak będzie lepiej to kup drugą 5-tkę i zrób to samo.Wten sposób podmienisz ok 75% oleju.JA co prawda nie miałem szarpań tylko taki objaw że ,,miałem podbicia obrotów silnika " okazało się że to olej skrzyni biegów .
Instrukcja mówi że do przebiegu 300 tyś km wymienia się tylko olej ,( oczywiście co
nie pamiętem dokładnie ale chyba 65 tyś) , po tym przebiegu wykonujemy przegląd główny z wymianą filtra - czytaj remont -bo po rocłożeniu nikt mondry nie wrzuci ci starych ,,sprzęgiełek , uszczelnień , itp.,
.... A JAK NIE TO WULGARYZM .;) !
Matsumoto 05-02-2022, 11:36 Dobra, na razie widzę że się leję spod. Czyli diagnostyka może się okazać prozaiczną. Ale potem opiszę co i jak było.
Mechanik mówi że to CVT jak w subaru,
Koniecznie zmień mechanika!!! Jak Ci mówi, że to CVT. Żenada z takimi fachmanami.
W Edgu 3.5 V6 jest skrzynia hydrokinetyczna 6F50. Edgu 2.0 jest juz skrzynia 6F35. Mówimy oczywiście o wersji USA. Jeżeli Ci się leje spod spodu, to rzeczywiście sprawdź poziom oleju. Po drugie rzeczywiście olej już warto wymienić. Po trzecie, zależy jakie miał uszkodzenia po wypadku, bo jęsli dostał np w przednie koło to czasem może się okazać, że mogło to się przenieść na skrzynię ale to trzeba po prostu zweryfikować.
|
|