Zobacz pełną wersję : [Fusion] Oryginalne belki dachowe

ptum
08-02-2022, 11:44
Witajcie,
Wpadły mi w ręce oryginalne belki dachowe do Fuzji, niestety bez instrukcji montażu. Podobno montuje się je do dachu - tj. pod gumowymi listwami są do tego gwintowane otwory. Jednakże:
1. Listwy te są przyklejone na jakiejś takiej grubszej 2 stronnej taśmie klejącej, przynajmniej tak to wygląda jak próbowałem podważyć (myślałem że tylko na wcisk) i zastanawiam się jak je najlepiej zdemontować aby nadawały się do ponownego montażu.
2. Nawet jak już dobiorę się do tych listew to przydała by mi się instrukcja montażu - może ktoś ma? :roll: - w zestawie są dwie dłuższe i dwie krótsze śruby, nie wiem które gdzie, są takie okrągłe walce z otworami w środku które nie mam pojęcia czemu mają służyć, itp.

angine
12-02-2022, 20:46
Witam.
Załącz jakieś zdjęcia.
Ciekawy jestem jak wyglądają oryginalne belki.

Ja mam relingi podłużne.

ptum
15-02-2022, 19:36
Witam.
Załącz jakieś zdjęcia.

Tak jak np. w tej aukcji
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-dachowy-oryginalny-ford-fusion-06-12-11347965511
Albo tutaj ori w sklepie tyle że tu akurat do fiesty ale prawie identycznie:
https://www.fordsklep.eu/bagaznik-dachowy-ford-fiesta-mk6-1724698-p-21.html

G Jaco
20-02-2022, 16:12
Witam.
Załącz jakieś zdjęcia.
Ciekawy jestem jak wyglądają oryginalne belki.

Ja mam relingi podłużne.

Pokazałbyś te relingi? Jaki montaż na klej na śruby? Są jakieś otwory pod tą gumową uszczelką klejona?

angine
13-03-2022, 06:13
Trochę mnie nie było.
Tak to wygląda.
Relingi osadzone są w belkach dachowych.
Trzeba było przewiercić dach.
Zrobiła mi to w swoim warsztacie, firma oferująca relingi na Allegro.

MaRo88PL
13-03-2022, 07:52
Fajnie wygląda z tymi relingami :)

angine
13-03-2022, 19:34
10 lat temu, na ulicach widziało się dużo Fuzji z takimi relingami.
Prawie rok szukałem gdzie można to zdobyć.
W końcu mi się poszczęściło i mam.

Przede wszystkim dla wyglądu.
Przydały się tylko raz, w ciągu tych lat.

ptum
15-05-2022, 14:39
Ok instrukcja dla potomnych. Listwy bardzo fajnie schodzą po podgrzaniu - aby zamontować je później należy zaopatrzyć się w taśmę dwustronną piankową 3x8mm. Pod listwami w czterech łatwych do znalezienia miejscach trzeba wydłubać masę uszczelniającą pod którą znajdziemy plastikowe śrubki pełniące rolę korków. Śrubki należy odkręcać bardzo delikatnie i bez dociskania bo są strasznie delikatne. I tym sposobem mamy miejsce na zamontowanie belek. Po wszystkim jeśli nie posiadamy w zestawie listew dedykowanych pod belki to należy wyciąć / wywiercić w swoich odpowiednie otwory aby mocowania belek przeszły i tyle.

G Jaco
16-05-2022, 21:58
Wyślij też zdjęcia jak wyszło