Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Duże wibracje budy 2.2TDI manual

wookier
01-03-2022, 15:57
Cześć,

Mam problem z galaxym.
Dzisiaj żona wróciła po 5 min jazdy i powiedziała, że samochód drży strasznie :)
I faktycznie, cała buda drży , wpada w wibracje, zarówno na biegu jałowym jak i przy dodaniu gazu.
Przy dodaniu gazy mam wrażenie , że się nasila.
Biegi wchodzą normalnie, na biegu idzie chyba tak samo, jak przed awarią.
Jak cofałem pod krawężnik na skręconych kołach to chyba był trzask i żona mówi , że zaczeło się od tego , że przejeżdżała przez hopkę i też coś trzasneło.
Później kilka razy podjeżdżałem do przodu i do tyłu ale już żadnych trzasków nie było.
Aczkowliek trochę się boję go ruszać i jeździć .
Stało się to nagle, bez żadnych dziwnych oznak.

Co mogło pierdyknąć ? j
Nie wiem jak opisać te wibracje, ale chyba najbardziej przypomina mi takie drżenie jak mi w volwiaku przy kolektorze odpadła rura od wydechu i się telepał cały

Rozrząd zrobiony jakieś 1000km temu, dwumasa + sprzęgło podobno wymieniona przez poprzedniego właściciela, mam rachunki.
Półosie z tego co mówił też wymieniał.

Może macie jakieś pomysły, zanim będę lawetę wzywał :)

Hugo_Chavez
01-03-2022, 16:08
Półosie, przeguby?

wookier
01-03-2022, 19:08
Ale to na postoju na luzie też by tak telepało ?

Hugo_Chavez
02-03-2022, 07:22
Ale to na postoju na luzie też by tak telepało ?

Jak na postoju to pierwsze do sprawdzenia są poduszki silnika w szczególności ta olejowa.

wookier
04-03-2022, 07:53
Temat załatwiony , a informacyjnie przyczyną był zerwany gwint w łapie skrzyni biegów, przez co poduszka skrzyni puściła i silnik opadł o jakieś 1-2cm.

Z tego co powiedział mechanik to ktoś musiał źle dokręcić tą śrubę a wibracje zrobiły swoje i zerwało gwint.

Hugo_Chavez
Thx za podpowiedzi :)

Hugo_Chavez
04-03-2022, 12:41
Super, że udało się rozwiązać problem.