Zobacz pełną wersję : [Edge 2015- ] FordPass - connection error
Próbuję się od jakiegoś czasu połączyć apką do FordPassa w moim Edge 2019 (2.0 benz), żeby mieć dostęp do zdalnych funkcji (uruchomienie silnika etc.).
Dostaję błąd "connection error" jak na obrazku. Wszystkie ustawienia są włączone. Skontaktowałem się z Fordem z USA. Powiedzieli że mój model SE może nie mieć włączonej tej usługi. Czy ktoś wie jak sprawdzić czy usługa ford passa jest włączona w danym modelu? Mam numer seryjny modemu, ale nie mogę znaleźć nigdzie stronki żeby to zweryfikować.
Jeśli ktoś ma jakieś info w temacie to proszę bardzo.
wit_old1 04-03-2022, 19:22 Odpal w USA - zapewniam, że zadziała :)
Czyli to kwesta lokalizacji? Dlaczego?
kolopeter 05-03-2022, 20:24 Wymień modem z bagażnika jeśli jest na inny , chyba z fiesty i będzie działać
wit_old1 10-03-2022, 20:23 Wg opisu ten się nadaje: https://www.fordoriginalparts.pl/product-pol-18746-MODUL-INTERFEJSU-TEL-KOMORKOWEGO-ECOSPORT-17-_-2430550-_-KT1T-14G087-EP.html
a gdzie dokładnie ten modem w bagażniku jest zamontowany? Ktoś może podlinkować jakieś szczegóły? To jest modem który łączy się z telefonem przez fale radiowe? nie kojarze wogóle tematu więc prośba o info.
...Skontaktowałem się z Fordem z USA...
Na końcu bagażnika. Tuż za oparciem foteli.
Popatrzeć sobie na wątki dotyczące "TCU" - tak się nazywa ten moduł. W dziale S-max (to prawie to samo co Edge) jest bogaty wątek o "dokładaniu TCU"... Zakres prac dla Kolegi dość podobny jak przy owym "dokładaniu".
BTW - TCU "nie łączy się z telefonem" a raczej samo "jest telefonem GSM zintegrowanym z autem". To poprzez TCU "serwer FordPass dzwoni do auta i się z autem komunikuje".
ok, ogólnie nie byłem pewny czy to kwestia USA / Europa , czy może brak Fordpassa w wersji SE, dzięki za info.
wit_old1 16-01-2023, 20:32 W końcu zdecydowałem się na przekłądkę TCU. W moim przypadku z KT1T-14G087-FK na KT1T-14G087-EP. Poszło w miarę gładko i można było to ogarnąć forscan'em. Został się jedynie temat HotSpot'a do ogarnięcia, a mianowicie wbicie się w okres próbny na 3 miesiące. Przy próbie podpięcia samochodu do konta uworzonego w Plusie wywala błąd - nie mozna dopisać auta do konta. Upłynęły dopiero dwa dni od przekładki - pytanie do bardziej doświadczonych. Czy trzeba poczekac dłużej aby PLUS zezwlił na dopisanie nowego IMEI - czy trzeba kombinować przypisać go w innym kraju?
wit_old1 01-06-2023, 16:59 .. no to sobie sam odpowiem. HotSpot ostatecznie odpalony i działa bez problemów po stoczeiu wręcz batlii z PLUSem/Vodafon. Otóż jak sie okazuje wizyta w najbliższej placówce tylko po to, aby spisać dwód i aktywować konto - w moim przypadku ponad 100km od miejsca gdzie meszkam - to za mało!! Odczekanie kilku dni, aby konto stało się aktywne też za mało :)!! Po paru dniach jak już zniknie komunikat na koncie, że potrzeba jest wizyta w placówce należy przypisać auto do konta. Niestety po połączeniu komórki tylko przez hotspot i próby zalogowania sie do konta jest tylko komunikat: brak internetu. Więc trzeba dodatkowo zadzwonić i i wytłumaczyć jak "krowie na granicy" że nie działa. Jak już to operator pojmie to zakłada zgłoszenie techniczne - trzeba odczekac kolejne parę dni. W tym czasie nikt z PLUSa nie oddzwoni ... tylko samemu trzeba podjąć próbę przypisania auta do konta. Tym razem po zalogowaniu do HotSpta można już zalogować się do konta (tylko do konta - bo jest brak internetu), ... ale tylko zalogować bo auta nie można nadal przypsać :). Więc ponownie trzeba zadzwonić do PLUSA aby się dowiedzieć od nich, że problem jest po strone auta i należy interweniowac i producenta auta!!! Ja nie dałem się spławić i wymusiłem ponowną rejestrację problemu technicznego a jeśli się nie da to poprosiłem o mailowe opisanie problemu i mając taki opis powiedziałem, że zgłoszę to do Forda. Po upływie paru godzin dostałem maila, że usługa jest jest aktywowana. Tym razem dało się już auto przypisać do konta - aby to zrobić najpierw trzeba odpalić okres próbny. Czy warto, zdecydowanie nie jeśli ktoś jeździ po Pislandii i zdecydowanie tak jeśli poza - > bo tylko w tedy ma to ekonomiczny sens!!! Może się komuś przyda ten opis
IRO3.5V6 03-06-2023, 16:03 Ja do swojego ST wymieniłem ten moduł na EU, chyba z Fiesty, kolega od kodowania ogarnął mi temat w 15 minut. Wszystko działa. Poprawnie nazywa się to moduł systemu telematycznego.
zukowpio 12-11-2024, 18:35 Dzień dobry,
auto jak w temacie.
Mam moduł Ford Pass z USA oraz kupiony moduł Ford Pass EU.
Czy wystarczy go tylko fizycznie przełożyć czy trzeba zakodować w ForScan?
Dwa to mam na radiu polskie menu a nie mam w polskiego na zegarach?
Czy to wystarczy zakodować w ForScan czy trzeba wgrywać jakieś patche?
dziękuję i pozdrawiam Piotr
W zegarach z dwoma LCD po bokach nie ma oficjalnego polskiego. Niektórzy wgrywają zmodyfikowany soft - kodowanie forscanem nic nie da
zukowpio 12-11-2024, 18:58 Dziękuję za informację.
Coś tak podejrzewałem.
A z Ford Pass?
rychu.zychu 14-11-2024, 21:08 Dzień dobry,
oraz kupiony moduł Ford Pass EU...
Jaki numer nabyłeś ?
|