Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Tylne lewe drzwi -nie otwiera się szyba elektryczna i nie zamyka się centralny zamek
Jacko3000 21-04-2018, 10:50 Witam
Mam problem gdy zamykam auto mk4 Mondeo kombi to zamyka wszystkie drzwi oprócz od strony pasażera z tylu. Jak zamknę ręczne to otwiera szybę tez domyka ale nie chce ich z pilota zamknąć co się może dziać i jak to naprawić
U mnie jak kupowałem mondeo też tak było i na tym udało mi sie zbić 500zł z ceny. Też były to drzwi tylne lewe. Rozwiązanie okazało się banalne. Musiałem rozruszać mechanizm ręcznie tzn. zamykałem i otwierałem drzwi przyciskiem w drzwiach. Udało mi się to naprawić po trzech dniach.
Niestety problem leży w mechanizmie zamka drzwi. Silniczek odpowiedzialny za zaciągnięcie blokady przy zamykaniu natrafia na opór i nie daje rady. Rozruszanie mechanizmu pomaga na krótko. Polecam wymianę siłownika zamka.
Nastukane na szklanym ekranie
Jacko3000 21-04-2018, 13:46 Ok dzięki za odpowiedzi i czekam może ktoś jeszcze
Jak zamknę ręczne to otwiera szybę tez domyka ale nie chce ich z pilota zamknąć co się może dziać i jak to naprawić
Napisz to jeszcze raz po polsku.
Jacko3000 21-04-2018, 20:48 Zamek od strony pasażera tył nie działa. Z pilota tzn nue zamyka a tez nie zawsze otwiera co przed chwila zauważyłem.
Można zamknąć drzwi jedynie od środka przyciskiem. Nie działa centralne zamknięcie z kluczyka ale tylko te drzwi reszta się zamyka i otwiera z kluczyka.
Co dzień z kluczyka mogę domknąć bądź otworzyć wszystkie szyby także w drzwiach które nie reagują na kluczyk Myśle ze coś jesz tz zamkiem. Ale ja się nie znam
Bump: Ile kosztuje taki zamek czy cześć by działało znowu?
Padł Ci silniczek w zamku. Możesz szukać całego zamka (dobrać pod konkretne drzwi i opcje) i go wymienić albo poszukać niezmęczonego zamka z polifta (bez większego znaczenia, z których drzwi) i przełożyć sam silniczek.
kristo123 16-03-2022, 17:50 Witam
Przeszukałem fora mondeo i na taki przypadek nie trafiłem. Od kilku dni pojawił się problem nazwę to z zasilaniem elektrycznym tylnych lewych drzwi w moim Mondeo MK4 Kombi 2.0 Benz z 2008. Zaznaczę że mam wersję skandynawską ze Szwecji. W tylnych lewych drzwiach nie otwiera się szyba elektryczna i nie zamyka się centralny zamek. Z początku zacząłem szukać bezpiecznika przepalonego ( jak znalazłem znajduje się w tylnych bezpiecznikach w bagażniku (4 przezroczyste bezpieczniki po 25A). Bezpieczniki wszystkie w porządku. Potem natrafiłem na temat problemów z centralnym zamkiem gdzie trzeba rozbierać boczek drzwi i wymontować cały mechanizm zamka. Ale pomyślałem że skoro nie działa też elektryczna szyba to trzeba szukać przerwy w obwodzie elektrycznym. Sprawdziłem pobieżnie łącze wiązki z drzwi do środkowego słupka ale niczego się nie doszukałem. Czy ktoś miał taką przypadłość. Może coś podpowiedzcie.
Micha st 220 16-03-2022, 18:34 Cześć. Miałem bardzo podobnie. Głośnik nie działał, i centralka. Tylko to był Opel Vectra. Wypinij złcze w drzwiach i w słupku. I naprawdę dobrze sprawdź kable na ilę jesteś w stanie zobaczyć. Piszę z mojego doświadczenia.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
luckyboy 16-03-2022, 19:34 Połamane przewody przelotki.
kristo123 17-03-2022, 12:41 Sprawdzę przelotkę.
kristo123 29-05-2022, 06:25 Byłem u kolegi który ma komputer diagnostyczny. Podłączył się pod obd. Sprawdził otwieranie wszystkich szyb a na tylna lewa nie reaguje także otwieranie i zamykanie centralne.Sprawdziliśmy też
przewody i są całe. Też zachodzi w głowę co jest przyczyną. Podmieniłem też sterownik z tylnych prawych drzwi bo myślałem że on padł ale też nie działa nic po podłączeniu na lewe drzwi. Tylne bezpieczniki 25A oczywiście sprawne. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Bump: Byłem u kolegi który ma komputer diagnostyczny. Podłączył się pod obd. Sprawdził otwieranie wszystkich szyb i ta tylna lewa nie reaguje także otwieranie i zamykanie centralne.Sprawdziliśmy też
przewody i są całe. Też zachodzi w głowę co jest przyczyną. Podmieniłem też sterownik z tylnych prawych drzwi bo myślałem że on padł ale też nie działa nic po podłączeniu na lewe drzwi. Tylne bezpieczniki 25A oczywiście sprawne. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Bump:
kristo123 12-07-2022, 08:52 Luckyboy pisząc o połamanych przewodach w przelotce masz na myśli w słupku środkowym gdzie przechodzą w osłonach gumowych? Zaznaczę jeszcze że pisząc że się nie otwiera tylny zamek drzwi lewych nie otwiera się centralnie zamek( samochód zamyka 3 pary drzwi ale bez mrugnięcia kierunkowskazami). Co by oznaczało że zamek tylnych drzwi lewych nie zamyka obwodu. Poradzicie coś więcej.
kristo123 12-07-2022, 13:41 Luckyboy pisząc o połamanych przewodach w przelotce masz na myśli w słupku środkowym gdzie przechodzą w osłonach gumowych? Zaznaczę jeszcze że pisząc że się nie otwiera tylny zamek drzwi lewych nie otwiera się centralnie zamek( samochód zamyka 3 pary drzwi ale bez mrugnięcia kierunkowskazami). Co by oznaczało że zamek tylnych drzwi lewych nie zamyka obwodu. Poradzicie coś więcej.
Poradzicie coś więcej.Ale co tu radzić. Albo:
1. wiązka, na co wskazują problemy nie tylko z zamkiem, ale też z szybą, albo
2. zamek.
Zatem do roboty, bo forum za Ciebie usterki nie naprawi. Odczekanie kolejnych 2 miesięcy też raczej nie pomoże.
kristo123 12-07-2022, 16:15 Mistrzu podpowiedź tylko jak się zdejmuje ta wiązkę że słupka. Jest ciężka do zdjęcia. Ktoś mi mówił że się przekręca w lewo( przeciwnie do wskazówek zegara)
kristo123 25-10-2022, 05:41 Odłączyłem przewody od przelotki i nie widać żadnych pęknięć. Do tego i moduł sterujący podłączyłem pod tylne prawe drzwi a nawet cały zamek dla pewności. Wszystkie elementy działają na ez zarzutu na prawych drzwiach. Więc ewidentnie kwestia albo głównego modułu o ile taki jest oprócz tych w każdych drzwiach albo kwestia przewodu na drodze od przednich drzwi do tylnych felernych lewych. Czy ktoś wie czy oprócz tych 4 modułów w drzwiach jest jeden główny serujacy. Gdzie szukać przyczyny. Podłączyłbym jeszcze ten moduł tylny lewy na krótko pod źródło zasilania ale nie wiem które przewody odpowiadają za + i - w przelotce a tam są różne napięcia w przewodach.
główny moduł to w tym wypadku bcm, innego nie ma. musisz przedzwonic przewody i pewnie znajdziesz cos trafionego
Więc ewidentnie kwestia albo głównego modułu o ile taki jest oprócz tych w każdych drzwiach albo kwestia przewodu na drodze od przednich drzwi do tylnych felernych lewychPodłączyłbym jeszcze ten moduł tylny lewy na krótko pod źródło zasilania ale nie wiem które przewody odpowiadają za + i - w przelotce a tam są różne napięcia w przewodach.Nie poradzisz sobie. Zleć to komuś, kto ma wiedzę i umiejętności.
kristo123 01-09-2023, 19:39 Witam powracam jeszcze raz z tym tematem,gdyż rozwiązanie nie ujrzało światła dziennego do dnia dzisiejszego.Chciałem jeszcze dodać kilka aspektów tej sprawy które mogą zmienić nieco waszą kwestię porady braku działania tylnych lewych drzwi co do szyby i centralnego zamka.Kwestia polega na tym iż do tego zamka i do tych drzwi dochodzi napięcie gdzie po wyjęciu wtyczki z modułu lewych tylnych drzwi i włożeniu jej po 5 minutach zaczyna działać przyciskiem przy drzwiach otwieranie i zamykanie szyby tak samo jak przy drugich tylnych drzwiach prawych. Domniemuję dlatego że napięcie do tych drzwi dochodzi. Pytanie teraz czy oprócz czterech modułów na każdych drzwiach,włącznie ze sterującym od strony kierowcy które już były podmieniane na inne jest jeszcze jakiś inny moduł i gdzie się znajduje który może steruje całym tym układem czterech modułów drzwiowych bo prawdopodobnie tu jest gdzieś problematyczny temat nikt o tym nigdy jeszcze nic nie napisał i nie wiadomo gdzie tego szukać.
Pomóżcie.
arkmyl12 01-09-2023, 20:12 główny moduł to w tym wypadku bcm, innego nie ma.
Dostałeś wcześniej odpowiedź.
kristo123 03-09-2023, 14:08 Drodzy forowicze. Przytoczę jeszcze raz temat. Myślę że przewody napięciowe w przelotce słupka i drzwi są w porządku gdyż szyba po odłączeniu moduł drzwi i ponownym włożeniu złącza do modułu zaczyna chodzić. Ale jej praca jest tylko i wyłącznie na przycisku zamykania tych właśnie drzwi( sterujące kierowcy lewe tylne nie działają). Czas pracy tych drzwi to kilkanaście minut i potem jakby komputer odłączał napięcie. Zresztą tak też to działa na.prawych tylnych drzwiach. Gdzie więc szukać przyczyny. Nie mogę się nigdzie doszukać aby ktoś opisywał iż oprócz tych 4 modułów drzwi jest jeden główny zbiorczy. I może tam leży przyczyna z usterką lewych drzwi tylnych. Czy ktoś miał taki przypadek lub ma głębszą wiedzę tego pojazdu
|