Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Wybór żarówek h1 led, światła drogowe
Kajtek555 05-04-2022, 21:10 Cześć.
Szukam żarówek h1 led na światła drogowe do tego auta. A mianowicie chodzi mi o doświadczenia ludzi którzy już wymieniali na takie, nie każda długość pewnie pasuje.
Może ktoś coś polecić? :)
Ewentualnie czy mogę gdzieś sprawdzić jaka długość żarówek będzie pasować? :)
Najpierw fajnie było by sprawdzić jaką posiadają homologację :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kajtek555 05-04-2022, 22:30 Najpierw fajnie było by sprawdzić jaką posiadają homologację :)
Zapomniałem dodać. Jeżdżę tylko po drogach niepublicznych :)
PS. Nie chcę dokładać żadnych halogenów itp;)
Ja też gdy wybieram się na niepubliczne drogi to zakładam na światła mijania żarówki LED H7 Philips Ultinon. Świecą fajnie, błędów na kompie nie ma, odcięcie idealne, nikogo nie oślepiam. Minus taki że trzeba mieć specjalny adapter do lamp, niestety nie udało mi się znaleźć takiego żeby pasował, więc musiałem rzeźbić ale jest i działa.
Michal07 06-04-2022, 12:23 Taka rada dla wszystkich. Przy każdej stłuczce z waszej wojny pierwsze co róbcie to sprawdzajcie światła. Jak są retrofity to zgłosić policji oślepienie i do swojej ubezpieczalni, że samochód, z którym mieliście stłuczkę poruszał się z niehonologowanym oświetleniem. Skoro policja nic nie chce robić z takimi baranami co pół świata oślepiają to chociaż niech za swoje auto naprawia.
Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
Michal07 w końcu głos rozsądku. :) A nieee, bo w sumie ci co tak eksperymentują to jeżdżą TYLKO po drogach niepublicznych :D Jak mógłbym zapomnieć ;) Tak samo ci co jeżdżą na pozycyjnych i myślą że są fajni bo mają dzienne, albo „apgrejdują” pozycyjne niebieskimi ledami coby lepiej świeciły, i mają „lepsiejsze dzienne”. No i ci co czy deszcz, mgła, słońce, jeżdżą na przednich przeciwmgielnych bo kurła MAJOM to ŚWIECOM :D
Co do oświetlenia LED, nie mam nic przeciwko, żeby była jasność, ale fajnie jakby ktoś to przetestował, następnie homologował i dopuścił do użytku z danymi rodzajami kloszy. Jestem za, niektóre kraje zachodnie tak już robią. Ale nie każdy led i nie każda lampa…
cezarg1410 06-04-2022, 13:08 Czyli, że panowie używacie świateł drogowych podczas mijania ludzi z naprzeciwka, że narzekamy tu o "oślepianiu niehomologowanymi światłami"? :)
Autor pyta o żarówki H1 czyli do świateł DROGOWYCH. Nie róbmy burzy tam gdzie jest ona niepotrzebna.
Michal07 06-04-2022, 13:37 Podaj mi homologowane żarówki H1 LED
cezarg1410 06-04-2022, 15:11 Ja nie mówię o tym że są homologowane.
Tylko o tym że Z ZALOZENIA świateł drogowych nie używa się do mijania z ludźmi....
Jaki jest więc problem z tym żeby ktoś sobie założył na nie ledy i poprawił widoczność w nocy np na krętych leśnych drogach?....
Tak, zdecydowanie :) Kręte leśne drogi zupełnie mnie przekonują. You win :D
Kajtek555 06-04-2022, 15:55 Buuuu, marudy.
Szukam żarówek, nie pouczenia, że coś robię źle ☺️
Ale z was
sylwesterz 06-04-2022, 18:51 LEDy w lampach do tego nie przystosowanych to proszenie się o kłopoty. Jedne zadziałają przyzwoicie, inne zaczną wyprawiać cuda (np. mruganie, czy gaśnięcie w tym także innych lamp niby zupełnie nie związanych), jeszcze inne przypalą ci odbłyśnik lub kable.
W skrócie pisząc, jak nie przetestujesz na własnej skórze, to nie będziesz wiedzieć.
Zapraszam do mnie.
Przeciwmgielne czy kierunkowskazy, żarówki świateł cofania czy światła stopu mam właśnie LEDowe. tak samo lampki oświetlające podłoże czy oświetlenie bagażnika.
Jeździ, świeci, nic nie mruga.
Oświetlenie w bagażniku jest jaśniejsze niż lampki w podsufitce.
Kierunkowskazy widać mocno i wyraźnie.
Światła cofania świeca 3x lepiej niż fabryczne.
Przeciwmgielne mam raczej do poprawy bo nie do końca podoba mi się wiązka (tu kolega jeden mi podrzucał porządne żebym sobie sprawił zamiast samych żarówek).
Ale przeciwmgielne używam tylko w takiej mgle że wtedy wiązka i tak nie ma żadnego sensu bo to nie ma oświetlać a ma być "mnie widać" i taka funkcje właśnie wykonuje dobrze.
Kwestia kupowania produktów droższych i nie wsadzania w auta czegoś co ewidentnie jest źle / kiepsko zaprojektowane.
Wszystkie magiczne LEDy z allegro za 10 zł za sztukę to właśnie proszenie się o problemy.
tu np.
LEDy wstecznego
7YY87qSO62s
https://www.youtube.com/watch?v=7YY87qSO62s
JMkvO3S4NB4
https://www.youtube.com/watch?v=JMkvO3S4NB4
LEDy światła stopu
(wraz z porównaniem w zwoplnionym tempie jak szybko rozgrzewa się żarnik w zwykłej żarówce vs ledowa)
7FqfiKIWA90
https://youtu.be/7FqfiKIWA90
LEDowe żarówki kierunkowskazów plus pływające LEDowe kierunkowskazy w lusterkach
-kmwhf2Ovz8
https://youtu.be/-kmwhf2Ovz8
Na koniec. Porównanie zwykłej żarówki kierunkowskazu do LEDowej
(są dwie różne lampy więc nie jest to super idealne porównanie)
F3RGzx-M4EQ
https://youtu.be/F3RGzx-M4EQ
Przez 3 lata wymieniłem jak na razie 2 żarówki bo się przepaliły.
W Focusie MK2FL jak wsadzałem lepsze żarówki do świateł mijania (Philips 120% czy coś takiego) to wymieniałem takie żarówki średnio co 6-7 miesięcy.
Oczywiście pamiętam że światła mijania świecą cały czas i te wszystkie Philipsy o bielszej barwie są "wyżyłowane" i stąd częstsza wymiana w porównaniu do np. LEDowych świateł cofania,
ale wciąż uważam, że kupno odrobinę lepszych (niż najtańszych) żarówek LEDowych nie wrzuca nas do worka tych aut gdzie te wszyskie mini LEDy w kółko mrugają bo połowa SMD się już przepaliła.
No i jeszcze jedno.
Na pewno warto zainteresować się najwyższą półką LEDów które mają homologacje, ale ceny są często mocno zabójcze.
(no i jak ktoś wspomniał, nie jest łatwo znaleźć LED H1 z homologacją)
Na koniec dodam tylko że przepisy w UK są dosyć przestarzałe jeśli chodzi o oświetlenie i podczas przeglądów nawet zbytnio nie mają się jak do tego przyczepić.
Tu jednak mam trochę więcej spokoju, bo podejrzewam, że tak jasne kierunkowskazy jakie mam, to w Polsce jednak skupiłyby uwagę i trzeba by się z tego zapewne tłumaczyć.
Z drugiej strony wciąż uważam, że takie auta jak kaszkaj z tymi długimi które nie świecą prosto w twarz kierowcy powinny być surowo zabrobione.
Ile razy mnie takie światła oślepiały podczas przejazdów jakimiś bocznymi drogami.
I nie mówię tutaj o żadnych "adaptacyjnych" tylko o tym debilnym systemie, że one mają wycięty snop tylko "po środku".
Szukam po stronach gdzie jest o tym wzmianka (jak to się u nich nazywało) ale nie mogę znaleźć.
Modele 2014 chyba i nie dam sobie głowy uciąć czy to był kaszkaj czy ten drugi pseudosuv (zanim jeszcze zaczęli nazywać te auta crossoverami)
konieczko5 07-04-2022, 11:07 ...
sylwesterz 07-04-2022, 18:45 Jasne, wstawiaj, wstawiaj, a ja wzorem kolegi Michała też będę namawiać, aby przy stłuczce sprawdzać homologacje świateł drugiej strony.
Kajtek555 07-04-2022, 21:01 Zapraszam do mnie.
Napisałem PW :>:wink:
też będę namawiać, aby przy stłuczce sprawdzać homologacje świateł drugiej strony.
świat opiera się na tym kto ma więcej pieniędzy.
wystarczy że masz dobry zapas na cały zespół prawników i w sądzie przegrasz choćbyś był niewinny.
Na nic zdadzą się wtedy homologowane lampy, żarówki i wszystko inne. jak trafisz na kogoś, kto jest o wiele wyżej od Ciebie, to i tak możesz przegrać.
pamiętajmy ze żyjemy w kraju gdzie do tej pory niektórzy nie mogą przeboleć ze w 42-giej sekundzie było słychać strzały, gdzie kierowca Cinquecento byl uznany za sprawcę zamachu na BORowcow a piekarz skończył jak skończył za oddawanie chleba za darmo.
Polecam fajny polski film. Układ Zamknięty.
Bardzo fajnie przekazana historia przedsiębiorców którzy nie chcieli "dobrowolnie" poddać się naciskom osób które trzymały władze.
Jak już wspomniałem na samym początku.
Jak będziesz mieć więcej kasy na prawników to masz większe szanse wygrać sprawę w sądzie nawet jeśli logika i "sprawiedliwość" i prawo wcale nie będą po Twojej stronie.
Ot piękno życia.
sylwesterz 08-04-2022, 12:38 I tym sposobem z niehomologowanych i być może szkodliwych urządzeń LED zeszliśmy na teorie spiskowe... ech...
Michal07 08-04-2022, 15:34 świat opiera się na tym kto ma więcej pieniędzy.
wystarczy że masz dobry zapas na cały zespół prawników i w sądzie przegrasz choćbyś był niewinny.
Na nic zdadzą się wtedy homologowane lampy, żarówki i wszystko inne. jak trafisz na kogoś, kto jest o wiele wyżej od Ciebie, to i tak możesz przegrać.
pamiętajmy ze żyjemy w kraju gdzie do tej pory niektórzy nie mogą przeboleć ze w 42-giej sekundzie było słychać strzały, gdzie kierowca Cinquecento byl uznany za sprawcę zamachu na BORowcow a piekarz skończył jak skończył za oddawanie chleba za darmo.
Polecam fajny polski film. Układ Zamknięty.
Bardzo fajnie przekazana historia przedsiębiorców którzy nie chcieli "dobrowolnie" poddać się naciskom osób które trzymały władze.
Jak już wspomniałem na samym początku.
Jak będziesz mieć więcej kasy na prawników to masz większe szanse wygrać sprawę w sądzie nawet jeśli logika i "sprawiedliwość" i prawo wcale nie będą po Twojej stronie.
Ot piękno życia.Nikt kogo stać na prawników nie wkłada ****oledów do auta. Co innego dziennie, które praktycznie wszystkie mają homologację jako taką idzie to tak dobrze podpiąć. Mówimy o h7
teorie spiskowe?
zupełnie mnie nie zrozumieliście...
a podawanie przykładu jako żeby ten co jeździ z LEDami miał nie mieć na prawników to już chyba kompletnie czepianie się konkretnie jednej sytuacji i jednego scenariusza w głowie.
Z jednej strony macie osoby które "jak będziesz miał stłuczkę to ja będę brał prawników którzy Cię dojadą za Twoje LEDowe żarówki", a w tym samym temacie piszecie ze "ten co jeździ z LEDami nie jest typem osoby która będzie miała prawników".
No to albo mamy sytuację gdzie ludzie faktycznie ciągają się po sądach bo ktoś miał LEDy w długich czy też nie ciągamy się bo przecież ten co ma LEDy to nie ma na prawników więc sprawa z góry wygrana....
Polskie sądy są "ciekawym" miejscem.
Jak nigdy nie walczyliście w sądach to nie macie pojęcia o czym mogę mówić gdzie logika, sprawiedliwość i prawo czasami nie mają tam zupełnie miejsca.
konieczko5 08-04-2022, 19:58 ...
Andrzej_K 09-04-2022, 04:24 Przemyśl jeszcze raz to co napisałeś. Idąc tokiem Twojej myśli równie dobrze można nie mieć świateł mijania i drogowych bo - 'mam światła dzienne' i tylko w dzień jeżdżę. :619:
Mnie osobiscie wkurzaja wszystkie Ledy w przednich swiatlach.. homologowane/niehomologowane fabryczne i nie fabryczne... jedzie za toba suv z ledami, matrixami czy innymi gownami i popatrzysz w lusterko to wali po oczach az sie w tobie gotuje.. jedzie z naprzeciwka, przejedzie policjanta lub w inny sposob walnie swiatlami po oczach to jakby dlugimi swiecil.. za jasne sa te swiatla moze fajnie to wyglada jak jedziesz takim autem ale mnie jak mocno swieca w oczy to wkurza.. a juz nie wspomne o matolach w zajechanych E36 ale.ledy z ali za 110zl wsadzone
I co z tego że będą zamontowane skoro nie były w użyciu? Tak samo możesz mieć zamontowane niebieskie światła i policja nic nie może zrobić dopóki nie użyjesz.
Mylisz się kolego. Dajmy przykład, masz w aucie z przodu przeciwmgielne ale przepaliła ci się żarówka. Pały ciebie zatrzymują w biały dzień. Sprawdza stan techniczny bo ma do tego prawo. I na nic twoje tłumaczenie że jest dzień i że nie używasz tych świateł. Jeżeli auto jest wyposażone w dany rodzaj oświetlenia to musi być sprawne.
Do niedawna pracowałem na granicy z BY. I nie ma zmiłuj jak jakaś lampka nie świeci, a podróżny albo naprawiał oświetlenie albo do domu.
konieczko5 09-04-2022, 23:10 ...
luckyboy 10-04-2022, 09:02 Największa wada LED to spadek strumienia światła wraz z ich nagrzewaniem. O ile zwykła żarówka H7 świeci tak samo po godzinie, to LED świeci od niej 20-30% słabiej [emoji846]
konieczko5 10-04-2022, 16:26 ...
totomasza 31-05-2022, 05:47 Czy żarówkę o takich wymiarach zmieszczę do Focus MK2 FL 2009r? Z góry dziękuję za odpowiedź https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220531/63e2e56958dc2d4c16f4463eae5bc228.jpg
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
konieczko5 31-05-2022, 06:53 ...
Szukam żarówek h1 led na światła drogowe ...
Te se QP -> https://pl.aliexpress.com/item/32952741603.html
Są naprawdę bardzo jasne. :619:
konieczko5 31-05-2022, 07:01 ...
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!, MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli...
z czym ? ... wkręcasz i działa.
konieczko5 31-05-2022, 07:05 ...
akurat mam taką w łapce ;)
edit: ... pomyłka ... to H11 ale ten sam produkt :619:
https://i.ibb.co/zP6KKyG/IMG-20220531-080802.jpg (https://ibb.co/TPWzzVm)
konieczko5 31-05-2022, 07:14 ...
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!, MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli...
Pewno tak samo jak to zrobiłem we Fieście z 2016r mojej żony a w najgorszym wypadku użyję adaptera za 8zł z allegro ;)
konieczko5 31-05-2022, 07:31 ...
skupienie w światłach drogowych ? ... naprawdę ?
i bez epitetów proszę ... od debili to i ja mogę Ciebie zwyzywać jeśli masz takie pragnienie :p
konieczko5 31-05-2022, 08:31 ...
totomasza 31-05-2022, 09:05 Na długie? Nie pamiętam. Na mijania nie. Nie dość że musisz kupić adapter to potem tego adaptera nie zdejmiesz. Chyba, że masz skrętne (to wtedy tak).Tak na mijania i mam skrętne światełka
konieczko5 31-05-2022, 09:39 ...
totomasza 31-05-2022, 12:10 Nie znam się na tym ale światła są na pewno skrętne z taką soczewką :) ledy wybrałem takie
https://allegro.pl/oferta/osram-zarowki-samochodowe-led-h7-xtr-6000k-biale-11321225781
To fajnie że nie będzie problemu z montażem :) dziękuję za odpowiedź
konieczko5 31-05-2022, 12:33 ...
totomasza 31-05-2022, 17:34 Ok może inaczej. To jakie DOBRE ledy byś polecił? A jeśli nie ledy to jakie zwykle żarówki? Zależy mi najbardziej na śnieżno białej barwie. Nie żółtej nie lekko niebieskiej a białej :)
konieczko5 31-05-2022, 20:47 ...
|
|