Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Zakup błotnika nowego polakierowanego

Jacek07focus
12-04-2022, 19:23
Doradźcie mi,

przydało by się wymienić jeden z przednich błotników , lakiernicy chcą od 750 do 1000 zł za całość,

tj. robocizna - lakierowanie nowego błotnika ,
robocizna - demontaż starego i montaż nowego błotnika,
nowy błotnik ,

na portalach aukcyjnych można trafić ogłoszenia dotyczące sprzedaży nowego ,polakierowanego na gotowo błotnika , trzeba tylko podać im numer lakieru,
koszt jakoś 400-500zł

czy warto kupić nowy polakierowany błotnik ? co sądzicie ,może macie jakieś doświadczenie w tym, najbardziej obawiam się że jak już kurier mi przyniesie taki błotniczek to następnie po montażu na auto różnica w odcieniach będzie zbyt duża , jakaś oczywiście może być ale jednak w granicach jakiejś estetyki auta.

Montowaliście już takie gotowo polakierowane elementy ?

Antej
12-04-2022, 19:27
sprawdź w komentarzach co ludzie sądzą o tych zamiennikach i jak są wykonane oraz w jakim stanie dojeżdżają

Jacek07focus
12-04-2022, 19:50
opinie są różne ,dużo zależy od sprzedawcy,
szukałem błotnika z jakiegoś dawcy , jednak ciężko od zdrowy okaz ,

Michal07
12-04-2022, 20:17
opinie są różne ,dużo zależy od sprzedawcy,
szukałem błotnika z jakiegoś dawcy , jednak ciężko od zdrowy okaz ,Nie ma szans. Ostatnio szukałem też zderzaka. Tylko do malowania.
Błotnik też będę latem wymieniał i też pójdę twoim tropem. Nie ma szans dostać czegokolwiek dobrego a co dopiero dobrego i w kolorze. Trzeba się posiłkować "zamiennikami".

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

hindus
12-04-2022, 21:50
Ja o zamiennikach mam mieszane uczucia. Przywaliłem metalowym spojlerem/hokejem w Yarisie w położony słupek którego nie zauważyłem. Nie moje auto no to poczułem się do odpowiedzialności i uznałem że nie będę kombinować z używanymi (wcześniejszy który był w bardzo dobrym stanie pomimo wieku ponad 16 lat). Kupiłem taki niby gotowy do lakierowania. Blacharz stwierdził, że to pic na wodę i i tak trzeba wypiaskować, bo ta baza którą był pokryty nie da rady utrzymać lakieru i zaraz znowu będzie do robienia. Zgodziłem się, wypiaskował, polakierował, zamontował. Było fajnie przez 3 - 4 lata, potem pojawiły się pierwsze ogniska korozji a po 5 latach całość jest w tragicznym stanie.
Może wina blacharza, może wcale nie piaskował tylko mnie orżnął na usługę której nie wykonał (i rzeczywiście położył na tą bazę lakier), no ale niesmak pozostał.

Jacek07focus
12-04-2022, 21:51
używane błotniki które od wewnątrz posiadają dużo rdzy są do kupienia po około 250zl
ale długo nie wytrzymają ,

cymjan
13-04-2022, 13:01
Ja w czerwcu tamtego roku wymieniałem prawy przód w swoim , gotowy kolor wg.VIN
jest minimalna różnica wiadomo 17 lat różnicy jak lekko samochód przybrudzony to nawet nie widać. I sam podołałem z wymianą i kasa została i jezdzi .Oczywiście srodek błotnika dobrze zakonserwowałem

Robert 68
13-04-2022, 13:36
czy warto kupić nowy polakierowany błotnik ? co sądzicie ,może macie jakieś doświadczenie w tym

W październiku ubiegłego roku kupowałem taki błotnik (Peugeot 107) https://allegro.pl/oferta/blotnik-citroen-c1-peugeot-107-dowolny-kolor-9073723811?snapshot=MjAyMS0xMC0wNlQwNzowNTo0OC43MT haO2J1eWVyOzg3MTBiNThmOWI3YjRiOGQwMzQ2MmJiZjQ4NzUx NTZhMTk5ODJmYzMxZTEzYjI0NDY4MmZiOGQ5NmRmOGU2OGQ%3D i wszystko było ok. Błotnik pasował, jakość lakierowania ok no i cena atrakcyjna. Wykonanie usługi także w przyzwoitym czasie.

Jacek07focus
13-04-2022, 23:33
prawdopodobnie zdecyduję się na zakup takiego błotnika na gotowo polakierowanego,

rav 75
14-04-2022, 03:32
Przed założeniem dokładnie zabezpiecz jakimś dobrym woskiem wewnętrzną część błotnika. O ile nie nastąpi uszkodzenie mechaniczne błotnik przeżyje samochód.

Jakoob
14-04-2022, 18:02
Na 100% jakikolwiek gotowiec nie będzie pasował kolorem i to raczej znacznie. Lakiery minimalnie zmieniają się podczas produkcji jednego modelu a sposób użytkowania przez lata i inne starzenie elementów pochodzących z różnych warunków eksploatacji - to nie ma szans do siebie pasować.

Przykładowo na srebrnym robi się czasem nawet 4 natryski natryski próbne i bez przejścia oko i tak by to wyłapało.

Polakieruj jak należy bo inaczej to pieniądze w błoto, wiem co mówię bo miałem styczność z tą branżą.

rav 75
15-04-2022, 05:02
Skoro autor decyduje się na zakup błotnika w kolor, zdaje zapewne sobie sprawę że różnica w odcieniu będzie.

Jacek07focus
15-04-2022, 16:02
witam, zdaję sobie sprawę że będzie różnica, no ale fakt obawiam się że będzie ona znaczna :)

kolor auta ma symbol H4 ,

bobot48
31-07-2022, 19:50
Kupiłem zamiennik Koloru H4 przyszedł no i na pierwszy rzut oka jakoś nie widzę znacznej różnicy. Zabezpieczyłem od środka i będę za jakiś czas wymieniał. Po założeniu dopiero zobaczę jak wygląda sprawa z różnią koloru. Odezwę się na pewno ;)

Jacek07focus
11-10-2023, 17:01
i jak dziś oceniasz zakup tego błotnika ?