Zobacz pełną wersję : [Fusion - Mondeo USA] Brak mocy podczas jazdy. Wycie silnika. Błędy. 2.0 EB

jacko04
06-06-2021, 12:57
Witam .Jestem szczęśliwym posiadaczem forda Fusion 2016r 2.0 240km ecoobust.Ostatnio na s5 przy prędkości 130km zapalił się check engine P0012 .Auto jechało normalnie i nic się więcej nie działo. Co to takiego i jak ważne? Po skasowania na razie się nie pojawił. Wdzięczny będę za wszelkie sugestie.

Wendell
09-06-2021, 06:43
Coś z rozrządem może być nie tak

hesiek
09-06-2021, 21:08
To jest błąd zaworu sterującego fazami rozrządu (chyba na wałku dolotu). Może wadliwy zawór, tez może wpływać na niego słaba jakosc(przepracowany) olej w silniku

jacko04
10-06-2021, 07:49
Witam tez pomyślałam najpierw o oleju i jutro wymienie .Zobaczymy czy nadal bedzie sie pojawiać. Zauważyłam ze po skasowaniu bledu jak gwaltownie wcisne gaz to auto jak by nie mialo mocy i nie przyśpiesza jak to bylo przed błędem. Przy normalnej jeździe to niby jest ok. Auto mam od 3 tygodni i wcześniej nie było tego problemu i teraz ten błąd przeraża.

jacko04
10-06-2021, 19:21
A gdzie znajdę ten zawór sterowania zmiennymi fazami rozrządu? I czy są dwa czy jeden?

hesiek
10-06-2021, 20:29
Są dwa
1 strona wtdechowa
2 strona dolotowa

jacko04
13-06-2021, 06:26
Dzięki za info. Jak na dziś to po płukania silnika i wymianie oleju auto odżyło.Mozliwe że elektrozawory zmiennych faz rozrządu nie działały prawidlowo właśnie z winy starego oleju .Dzięki za pomoc :)

ZSWJasko
17-04-2022, 16:08
Witam. Jestem tuz przed wymiana oleju wole to napisac bo nie wiem czy ma to zwiazek. Olej powinienem wymienic w zeszlym tyg. Ale niestety dopadlo mnie przeziebienie. Do rzeczy:

Jechalem dzis do kliniki [ trasa okolo 100km w jedna strone ] auto dzialalo normalnie. Gdzies kolo 40..50km podczas przyspieszania automat zrzucil bieg jak zawsze ale.... auto zawylo na wyzszych obrotach zaczelo nie rowno chodzic i buczec i nie przyspieszalo. Oczywiscie zaniechalem wyprzedzania i uspokoilem silnik gdzies na 2500obr. Silnik bez wciskania nadmiernego gazu chodzil normalnie. Cicho i nie szarpal. Przy probie przyspieszenia efekt ten sam co przy wyprzedzaniu.

Screena drzuce na koniec.

Jakby tego bylo malo.... po pokonaniu okolo 90km - czyli okolo 40-50km z tym bledem - podczas dojerzdzania do swiatel stracilem hamulce! Na wyswietlaczu wyswietlila sie kontrolka hamulca recznego. Pedal stal sie bardzo twardy i hamowanie stalo sie wyzwaniem. Zauwazylem brak ABSu. Cale szczescie bylem prawie na miejscu ale. Teraz auto wgl juz prawie nie chcialo jechac. Nie wiem czy to ma ziqzek z pierwsza usterka czy to druga usterka ale auto wgl nie chcialo juz przyspieszac i jechac szybciej niz 90kmph.
.
Na miejscu zeskanowalem komputer i wyplul blad P0012 - polozebie walka rozrzadu - zbyt duze obciazenie-rzad cylindrow 1. Oraz C1015 - Doprowadzenie podcisnienia - kod dodatkowy: niski poziom płynu. Oczywiscie sprawdzilem plyn i jest. Zadnych tez wyciekow nie widze.

Kompletbie nie mam pojecia co sie stalo. Moze jakies podpowiedzi bo na ta chwile auto zostaje tu a ja musze jakos wrocic.

Zrzut1 - Silnik (https://prnt.sc/DT9LejI-zT9i)
Zrzut2 - Silnik (https://prnt.sc/ffA2Q2QzS9_a)
Zrzut3 - Hamulce (https://prnt.sc/JjnyRYJvGAte)

sabaciontko
17-04-2022, 17:25
Proponuje wrzucić jeszcze mniejsze screeny. Nawet z lupą byłby problem.

ZSWJasko
17-04-2022, 17:26
Proponuje wrzucić jeszcze mniejsze screeny. Nawet z lupą byłby problem.

Wrzucałem z komórki, forum musiało coś zmniejszyć, zaraz poprawie.

EW1
17-04-2022, 19:17
Brak mocy w/g mnie to masz problem z układem dolotowym czyli nieszczelność na jakimś wężu

ZSWJasko
18-04-2022, 11:06
Brak mocy w/g mnie to masz problem z układem dolotowym czyli nieszczelność na jakimś wężu

To nie nieszczelnosc. Tu akurat szczelne wszystko. Totalny brak mocy pojawil sie razem z usterka hamulcow i taki bledzik na blacie. Pedal hamulca bardzo "twardy" brak regulacji sily hamowania a przy hamowaniu jak by non stop dzialal ABS. Takie typowe burczenie przy ABS. Odpowietrzanie ABSu nic nie dalo. Reset modolu tez. Co jest nie tak? Gdzie szukac jakiejs przyczyny?

Tvvardy
18-04-2022, 13:02
Podciśnienie padło lub sam czujnik. Błąd C1015 jest sam czy coś jeszcze po nim? C1015:64 7A, 7B...?

ZSWJasko
18-04-2022, 13:18
Podciśnienie padło lub sam czujnik. Błąd C1015 jest sam czy coś jeszcze po nim? C1015:64 7A, 7B...?

Tylko tyle.

Hamulce - Błąd (https://prnt.sc/JjnyRYJvGAte)

Tvvardy
18-04-2022, 13:28
Na serwie są jakieś czujniki?

ZSWJasko
18-04-2022, 13:39
Na serwie są jakieś czujniki?

Nie wiem za godzinke max dwie lookne fizycznie.

Matych
18-04-2022, 14:00
Podciśnienie odpowiada w takim samochodzie za prawidłową prace hamulców jak i sterowaniem doładowania, dlatego takie objawy, albo nieszczelność albo któryś z zaworów,

Tvvardy
18-04-2022, 14:39
Zawór zwrotny, czujnik ABS, czujnik ciśnienia podciśnienia, serwo, przewody? Trzeba się wsłuchać czy słychać syczenie etc P0012 zapchany zawór?

ZSWJasko
18-04-2022, 14:54
Ok super. Tylko teraz mi powiedzcie... odpale auto i gdzie z ktorej strony nasluchiwac? Gdy wczesniej odpalilem auto i troszke sie wsluchiwalem to faktycznie jakby nawet turbo nie ruszalo? Jak stoje na wprost auta tzn zbiornik plynu spryskiwaczy po lewej a plynu hamulcowego po prawej... to z prawej strony silnika kolo korka wlewu oleju jest cos co tak cyka synchronicznie. Nie za glosno ale cyka. Gdzie mam szukac i czego?

Dorzucam filmiki silnika chwile po odpaleniu. Słychać cykanie i dobiega to z prawej strony.

Po uruchomieniu (https://youtu.be/a7QzBOrtrTM?list=PLUryVhWmOX8tkCeJyc9RfpzG0gLYgRDC D)

A tutaj warkot który najlepiej słychać miedzy 2800-2000 obrotów:
warkot (https://youtu.be/0S2xial1jWw?list=PLUryVhWmOX8tkCeJyc9RfpzG0gLYgRDC D)

Dodam, że ten warkot natomiast dobiega z lewej storny silnika, gdzieś koło zaworów sterujących zmiennymi fazami rozrządu.

Wybaczcie za jakość ale YT chyba potrzebuje czasu by HD weszło. Za drugi filmik tez wybaczcie nie mam nikogo do pomocy dziś. Nagrywane z ręki i wciskane w pedał jednocześnie.

Zawór zwrotny, czujnik ABS, czujnik ciśnienia podciśnienia, serwo, przewody? Trzeba się wsłuchać czy słychać syczenie etc P0012 zapchany zawór?

Nigdzie takiego typowego syczenia nie słyszałem, albo nie wiem gdzie ucho przystawić.

ZSWJasko
20-04-2022, 11:37
Wstepna usterka ustalona.

Padla pompa vacum. Za pompa jest jakis rozdzielacz ktory wchodzi w walek ssacy. W nim ukrecila sie sruba. Mechanik mowi ze jeszcze takiej usterki nie widzial.

djanek
20-04-2022, 17:42
Fajnie że podzieliłeś się rozwiązaniem problemu bo najczęściej tematy umierają :(

ZSWJasko
22-04-2022, 06:30
Fajnie że podzieliłeś się rozwiązaniem problemu bo najczęściej tematy umierają :(

Chyba warto.

Pozatym. Usterki ciag dalszy. Tzn kolejna usterka. Po wymianie oleju zostawia zaslone dymna i to taka jakiej jeszcze nie widzialem. Mechanik mowi ze nagar zaczal sie odrywac i z tad te wszystkie usterki. Zatkalo sitko od pompy vacum ta sie zatarla. Dalej sie chyba odrywa bo teraz albo leje do turbo albo pierscienie. Jakies pomysly? Strach auto odpalic.