Zobacz pełną wersję : Reflektory przednie Focus MK1 a MK2

djbasstronic
09-05-2022, 18:15
Założyłem ten temat z ciekawości i niewiedzy. Generalnie chodzi o konstrukcję reflektorów przednich. Posiadam focusa mk1 przed lift i mk2 po lift.
W focusie mk1 w lampie zastosowane jest coś co nie wiem jak się nazywa i zaznaczyłem na zdjęciu:
https://zapodaj.net/images/26dafd04cf16a.jpg

Ten "czepek" że tak to nazwę, w którym chowa się żarówka, jest stosowany od mk1 do mk2 w wersji przed liftowej, a wersja mk2 po lifcie już tego "czepka" nie posiada. Żarówka sobie jest samotna i za niczym się nie kryje.
Piszę dlatego, że jako posiadacz samochodów z reflektorami gdzie w jednych lampach jest stosowana ta część, a w drugich nie, widzę wyraźną różnicę. MK1 z tym dodatkiem świeci o wiele lepiej, jaśniej i oświetla większe pole widzenia, a MK 2 po lifcie bez tego dodatku w lampie to świeci moim zdaniem strasznie mizernie. Czasami nocą to mam wrażenie, że latarka z telefonu by dała lepsze światło, a próbowałem już naprawdę żarówek wielu producentów i wciąż uważam, że MK2 po lifcie świeci strasznie marnie. Wzroku rewelacyjnego nie mam i używam okularów do jazdy ale czasami nocą to naprawdę muszę się prawie zatrzymać do zera jak z naprzeciwka nadjeżdża jakiś ksenonowy rycerz. Jeżdżąc MK1 to takich problemów nie mam. Chciałbym po prostu wiedzieć czy istnieją jakieś reflektory do do mk2 FL, które zawierają ten już wspomniany brakujący element? Albo czy można to do lampy dokupić, zamontować i jak to w ogóle się nazywa.

cezarg1410
09-05-2022, 18:59
To nie jest kwestia grzybka.
Poniżej foto jak świeciło moje mk2 fl po polerce lamp, płukaniu wnętrza i na żarówkach tungsram+90.

Poproszę o fotkę lepiej świecącego mk1

djbasstronic
09-05-2022, 21:04
Dzisiaj nigdzie nie jadę akurat nocą więc zdjęcia nie będzie, ale widzisz ja jak zakładałem tungsramy do mk2 to w środku nocy je wymieniałem na stare żarówki bo mało co było widać, a lampy akurat mam ładne i polerki nie wymagają więc nie wiem może jakiś problem z napięciem, za mało prądu podaje do lamp czy coś :/

kln1920
10-05-2022, 06:29
Nie no, MK2 polift świecił na serio bardzo dobrze jak na halogeny. Zdjęcia już niestety nie posiadam, ale byłem zadowolony

hindus
10-05-2022, 11:49
Czepek jest bodajże w reflektorach z żarówką H4 (mk1) i chyba H1? Nie mam pewności.
W mk2 zastosowano żarówkę H7 więc i czepka brak :)

djbasstronic
10-05-2022, 17:04
Czepek jest bodajże w reflektorach z żarówką H4 (mk1) i chyba H1? Nie mam pewności.
W mk2 zastosowano żarówkę H7 więc i czepka brak :)

W mk1 po lifcie jest h7 i czepek