Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Jaki zestaw 3 fotelików zmieści się do kombi?

tewuwaw
28-05-2022, 10:22
Cześć,
Jako że trzecia pociecha w drodze, chciałbym zapytać, czy ktoś stanął przed tym samym wyzwaniem co ja, czyli jak pomieścić trzy foteliki z tyłu kombiaka MK3. Wiadomo, fotele trochę powyginane co utrudnia sprawę. Dotychczas używane przeze mnie foteliki to Britax Romer DUALFIX M i-SIZE i Maxi Cosi Priori. Nie sądzę, że da się je wykorzystać w nowej konfiguracji, więc liczę się z zakupem trzech nowych. Tylko właśnie, jakich?

Pociechy lat 4, 2 no i niedługo 0:)

No i się przywitam, choć lat temu x byłem już kiedyś uczestnikiem tego forum jako szczęśliwy posiadacz Mondeo MK1 w dieselku, ale niestety nie pamiętam pod jakim mailem lub konto zostało zarchiwizowane:)

Pozdrawiam

Antej
28-05-2022, 10:25
tam nie ma 3x isofix jak dobrze pamiętam

tewuwaw
28-05-2022, 10:28
Tak, są dwa. Teraz korzystam z jednego, w britaxie

Antej
28-05-2022, 10:31
Podjedź do sklepu stacjonarnego z fotelikami i mierz.
Nie będziesz przecież kupować nowego systemu na trzy foteliki, tylko góra dwie sztuki.

Nie przypominam sobie żeby ktoś wcisnął 3 fotelików tyłu.
Inna sprawa, zostawić zerówkę z tyłu bez nadzoru, nie widzę tego.

Można założyć wyłącznik poduszki pasażera z przodu i tam wstawić nosidełko.

cezarg1410
28-05-2022, 10:52
Widzę że jesteś z Warszawy.
Na ursusie jest fajny sklep fotelik.info.
Umawiasz się na godzinę, wjeżdżasz do środka i chłop przynosi foteliki i próbuje zmieścić .
Moim zdaniem jedyna opcja inaczej to tylko gdybanie :)
Swoją drogą jak tam byłem i narzekałem na ciasnotę mk3 to gość nawet wspominał że w podobnym aucie musiał upchać trzy z tyłu więc może jakoś się da :)

tewuwaw
28-05-2022, 12:12
Planuję jechać do sklepu na przymiarkę, tylko najpierw chciałem zrobić rozeznanie żeby nie wyjść z najdroższym kompletem. W tym foteliki.info kiedyś nawet byłem, jeszcze planuję podjechać do Tosi.
A co do przodu, jak to jest z przepisami i bezpieczeństwem w praktyce, można dać starsze dziecko na foteliku przodem do kierunku jazdy bez wyłączania poduchy? Bo jak tyłem to jasne dla mnie jest że poducha wybucha i miażdży fotelik, a przodem?

No a całe pytanie dałem bo liczę na to, że ktoś widział taki zestaw w akcji, albo jeszcze lepiej sam posiada:)

cezarg1410
28-05-2022, 12:32
W Tosi kupowałem wózek. Też spoko :)
Przepisy nie zabraniają wożenia dziecka z przodu. Zarówno przodem jak i tyłem. Oczywiście wożąc tyłem musisz wyłączyć poduszkę.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to najlepiej jest wozić tyłem do kierunku jazdy na tylnej kanapie.

YaroFocus
28-05-2022, 13:36
Witaj,

Woziłem w Foce kombi z tyłu Romera King II dla starszej córki i Aton 5 dla malucha.
King II jest na isofix , a Aton 5 tyłem do kierunku jazdy. NIE WYOBRAŻAM sobie tam jakiegokolwiek 3 fotelika, nawet jeszcze jednego ATON 5 .