Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wentylator chłodzenia nie załącza się
Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć gdzie szukać problemu?
Jakiś czas temu podczas stania w korku temperatura silnika wzrosla do 120 stopni, wylal sie plyn chlodniczy spustem awaryjnym i miałem mały problem z powrotem. Wentylator się nie włączył, a powinien.
W trakcie grzebania co ustaliłem:
1. Fioletowy kabelek byl uszkodzony, utlenil sie w tym fabrycznym zagieciu, po naprawie wróciło napięcie ale mimo to wentylator nadal się nie włącza po osiągniećiu 90 stopni.
2.Zakupiłem sterownik wentylatora, podłączyłem, rozgrzałem silnik i wentylator nadal się nie uruchamia
3. Obecnie, po podłączeniu się forscanem, nie ma żadnych błędów, oprócz tych na sterowaniu kierownicy.
Kolejny strzał to wymiana termostatu?
Oprócz tego nie działa mi w ogóle klimatyzacja, mimo tego, że na sterowniku w kabinie jest ON to klima (sprężarka nie rusza), także w tym przypadku naprawa fioletowego kabelka również nic nie dała.
Za każdą pomoc dzięki z góry.
Danielo_82 29-05-2022, 19:37 A na krótko startuje? Podepnij bezpośrednio pod 12V , może szczotki się skończyły.
Tak, na krótko startuje jak podam napięcie bezpośrednio na kostkę z aku. Luzów żadnych nie ma, lekko się kręci.
klocolus 29-05-2022, 20:42 Tak, na krótko startuje jak podam napięcie bezpośrednio na kostkę z aku. Luzów żadnych nie ma, lekko się kręci.
Może być tak że jak się zatrzyma wentylator w pewnej pozycji to szczotki nie stykają a jak w innej to już tak. Obróci się trochę ręką i działa na chwile. Zrób test jak temperatura będzie rosnąć to rusz śmigło wentylatora (śrubokrętem nie palcem) zobacz czy wystartuje.
Na wtyczce zasilającej moduł jest napięcie? Może przewody lub bezpieczniki
Tak, na wtyczce zasilającej moduł/sterownik wentylatora oczywiście jest napięcie 12.5V na grubych i 4.3V na cienkim fioletowym kablu.
Jeśli termostat by padł to zakładam, że wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej też by dobrze nie wskazywał, tak?
Kiedyś miałem identyczny problem i winne wszystkiemu były szczotki w silniczku od wentylatora. Wystarczyło lekko stuknąć w obudowę wentylatora i ruszał. Ale wiadomo, że to nie naprawa, tylko znalezienie przyczyny...
Z tego co pamiętam, to w Forscanie wyskakiwał błąd niskie napięcie w obwodzie sterowania wentylatorem
Dzięki za info!
Dokładnie taki błąd miałem w forscanie przed naprawą fioletowego kabelka.
Sprawdzę sam wentylator tak jak mówicie.
klocolus 30-05-2022, 13:25 Wystarczyło lekko stuknąć w obudowę wentylatora i ruszał.
Sprawdzę sam wentylator tak jak mówicie.
Dokładnie, stuknąć w obudowę wentylatora albo jak pisałem ruszyć śmigło. Jeśli nagle ruszy to sam wentylator do wymiany
Jeśli termostat by padł to zakładam, że wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej też by dobrze nie wskazywał, tak?
Tak i albo byłby zawsze niedogrzany albo jakby się zagrzał wg wskaźnika wentylator pracował by na full tyle że bezskutecznie (plus chłodnica dużo chłodniejsza niż silnik).
Panowie stukałem pukałem i nic, temperatura 90stopni, wentylaator ani drgnie, czy to na nowym module czy na starym nie ma znaczenia.
Napiecie na fioletowym kablu : 4.30V nie mniej nie wiecej
Napiecie na grubych kablach : 12.58V (tyle ile jest na aku)
Zdjecia zeby nie byc goloslownym : https://imgur.com/a/oojtSqH
i filmik po podpieciu bezposrednio 12v
https://youtu.be/K04ngVv5JEM akcja od 30s
Pytanie jest takie przy jakiej temperaturze startuje wiatrak. Nie miałem MK4 , więc może ktoś się wypowie. W moim byłym MK3 latem przy 102 stopniach jeszcze nie startował.
Czyli jest szansa, że już działa ale silnik nie chce się zagrzać powyżej tej temperatury...
W sumie nie patrzyłem w forscanie jaka temperature wskazuje.
Ok, jest możliwość sprawdzenia wentylatora w forscanie bez koniecznosci podnoszenia temperatury silnika, także sprawdzę to i odezwe się :)
Ogłaszam wszem i wobec, że wentylator zap..... aż miło :D
Forscan -> Tryb kontroli i sterujemy predkościa wentylatora bez wlaczania silnika.
Nowy moduł wentylatora do zwrotu, sprzedawca mnie powiesi : <
Temat do zamkniecia ale zostawic dla potomnych, chociaz model już powoli wymarły.
Teraz kwestia otwierania z pilota, która nie działa i klimatyzacja, która też nie działa.
nikodem239 05-12-2022, 13:35 Witam, problem mondeo mk4 1.8tdci 2009r. wersja z jednym wentylatorem. Problem polega na tym iż nie działa wentylator chłodnicy, załącza się tylko podczas gdy działa klimatyzacja. Gdy wyłączę klimatyzację wentylator nie działa, nawet gdy silnik ma 110 stopni. Przez to prawdopodobnie przegrzałem auto i było do zrobienia upg. Jeśli włączę klimę wiatrak będzie się kręcił ale nie na obrotach adekwatnych do temperatury silnika. Przykładowo nie schłodzi mi 110 stopni jak kręci się na 30% według forscana. Myślałem że to popularny fioletowy kabel, ale u mnie działa wentylator z włączoną klimą. Więc raczej to nie w tym problem. Tak samo wentylator też musi być sprawny skoro działa z klimą. Bezpieczniki całe. Czy przekaźniki są np. dwa jeden do klimy drugi do wentylatora? Gdzie szukać przyczyny? Mechanik w środę sprawdzi czy jego komputer diagnostyczny załączy wentylator. Dodam że forscan pokazuje normalnie parametry dla czujnika temperatury głowicy i cieczy.
klocolus 06-12-2022, 23:36 Bezpieczniki całe. Czy przekaźniki są np. dwa jeden do klimy drugi do wentylatora? Gdzie szukać przyczyny?
Skoro wentylator chodzi przy klimie to powinien mieć zasilanie w porządku. To co opisujesz wygląda jakby sterownik silnika nie załączał wentylatora dla silnika, może jest więcej niż 1 czujnik temperatury płynu? Ciekawy problem. Trzeba by zobaczyć programem czy sterownik silnika zadaje pracę wentylatora.
A nie jest przypadkiem na klimie tak, że raz wentylator Ci się załącza a raz nie? Jeśli szczotki są zużyte dzieje się tak że w zależności od pozycji wirnika raz załącza się raz nie (ruszysz delikatnie śmigło i pójdzie, czasami sam startuje jak jest w korzystnej pozycji a czasami nie chce, dopiero coś musi trącić śmigło do innej pozycji)
nikodem239 07-12-2022, 07:59 Będę musiał sprawdzić czy się załączy jak ruszę ręką. Ale ogólnie dziwna sprawa bo robiłem test forscanem osprzętu i wentyl normalnie się załączył. Dziś mechanik robi mi pompkę sprzęgła i przy okazji ma sprawdzić swoim komputerem wentylator. Miesiąc temu robiłem wyprogramowanie egr z komputera. Tuner który to robił twierdzi że niemożliwe by coś przestawili w kompie. I zalecił zmienić moduł wentylatorów. Czytałem podobny problem na fb. Tylko że były dwa wentylatory. Przy klimie jeden działał a drugi nie. Natomiast bez klimy nie działał już żaden. Pomogła niby wymiana modułu wentyla
klocolus 07-12-2022, 23:18 Czytałem podobny problem na fb. Tylko że były dwa wentylatory. Przy klimie jeden działał a drugi nie. Natomiast bez klimy nie działał już żaden. Pomogła niby wymiana modułu wentyla
Ale w mk4 (przynajmniej 1.6eb) przy podwójnym wentylatorze zawsze uruchamiają się oba jednocześnie. Bardzo możliwe że tam też był problem ze szczotkami
Miesiąc temu robiłem wyprogramowanie egr z komputera. Tuner który to robił twierdzi że niemożliwe by coś przestawili w kompie.
W teorii jest to możliwe że jednak przestawił.
Moim zdaniem są dwie opcje: albo wentylator przypadkowo raz startuje raz nie (może być tak że 10 razy ruszy a potem nie pójdzie jak się podwiesza) i miałeś pecha ze przegrzałeś silnik albo sterownik silnika z jakiegoś powodu nie zadaje uruchomienia wentylatora przy za wysokiej temperaturze. W moim idzie to sprawdzić w forscanie jaka w % jest zadana moc wentylatora ale dla 1.8 tdci to nie wiem trzeba poszukać. Jeśli zadaje a nie rusza to problem leży w wentylatorze i/lub module i/lub podłączeniu, jeśli nie zadaje mimo zwiększonej temperatury to jest coś namieszane w ECU. Ale chyba musi być minimum ponad 100 stopni do uruchomienia teraz w dieslu chyba ciężko o taką, można odpiąć czujnik temperatury silnika wtedy powinien ruszyć sam.
nikodem239 09-12-2022, 11:17 Na uruchomionej klimie wentylator się zaraz włącza. Wtedy w forscanie fandc% zaczyna wzrastać. Jak jest minimum fandc 13,3 to rusza. Ale zauważyłem że są przypadki że fandc na uruchomionej klimie pokazuje zero. Wtedy mam ponad 90 stopni wiec wentylator powinien chodzić. Natomiast bez klimy fandc jest zero. Raz zauważyłem że podczas jazdy fandc bez klimy wzrósł na kilka sekund na 5%. Temperatury w forscanie normalnie osiągam podczas testów np. 95 lub 100 stopni
klocolus 09-12-2022, 23:33 Na uruchomionej klimie wentylator się zaraz włącza. Wtedy w forscanie fandc% zaczyna wzrastać. Jak jest minimum fandc 13,3 to rusza. Ale zauważyłem że są przypadki że fandc na uruchomionej klimie pokazuje zero. Wtedy mam ponad 90 stopni wiec wentylator powinien chodzić
Wentylator nie zawsze chodzi na włączonej klimie w mk4 (np. podczas jazdy) ale na postoju zwykle tak.
Poniżej 100 stopni może być 0% i wentylator zatrzymany. Aby przetestować od temperatury musisz wygenerować ponad 100 stopni. Ale odepnij czujnik temperatury i odpal silnik to fandc% powinien mocno wzrosnąć
nikodem239 10-12-2022, 12:55 Miałem okazje kupić nowy moduł za parę groszy więc to zrobiłem. I nie działa. Ale chociaż jedna rzecz wyeliminowana. Zauważyłem podczas testów tego modułu, że podczas jazdy gdy ostrzej zahamuję to wentylator przy odpowiedniej temperaturze potrafi się załączyć na kilka sekund 😎 Sprawdziłem to na forscanie pidem fandc%. Poprostu przy końcu hamowania parametr wzrasta z 0 na np. 16 i spada po sekundzie. Czyli tak jakby gdzieś coś nie stykało, i przy sile hamowania się załączało. Może ecu za nadkolem jakoś nie łączy?
nikodem239 22-12-2022, 09:18 Jakiś czas temu znalazłem przyczynę. Przyczyną okazała się moja nadgorliwość. Wentylator włącza się przy 133 stopniach. Dlatego ponieważ czujnik jest w głowicy a nie w płynie. Przykładowo głowica ma 130 stopni a płyn 105. Dlatego ford to tak zaprogramował.
Przemo600 18-08-2023, 11:58 Witam
Mam ten sam problem, kupiłem auto i teraz jak zrobiło się gorąco pojawia się to samo z wentylatorem, czyli jadę auto się grzeje dochodzi do połowy i nic, jeżdżąc po mieście w upale nie słyszę wentylatorów, podnoszę maskę nadal nic, czyli rozumiem że wentylator załącza się przy 133 stopniach? Już myślałem że wskazówka nie działa, trochę mnie to niepokoi nie chce żeby coś się przydarzyło, klimatyzacja niby działa jak jadę w trasie a na postoju przestaje załącza się i wyłącza, mam nie sprawny czujnik zewnętrzny ale to raczej nie ma wpływu.
Bump: Dodam jeszcze że dziś przychodzi kabel i będę sprawdzał to forscanem bo puki co jestem bez mapy.
Bump:
Bump:
|
|