Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Sprawdź układ hamulcowy + ESC Serwis! + Active City Stop awaria

Walec71
05-06-2022, 09:42
Hej, mam taki problem.
Po ostatnim dzwonie jaki moja żona miała na obwodnicy Wrocławia (Mondziak dostał w dupe), oddaliśmy auto do serwisu Forda. Szkoda z OC sprawcy itd.
1. Po odbierze auta zauważyłem, że zupełnie zmieniły się dzwięki komunikatów i ostrzeżeń (jakby głośniejsze i mniej przyjemne)
2. Dzień pojeździł normalnie, a kolejnego dnia z rana zaskoczył mnie czymś takim jak na załączonych fotach:
- Sprawdź układ hamulcowy
- ESC Serwis!
- Active City Stop awaria

3. Do tego zanim zakręci rozrusznikiem to jakby chciał zdechnąć

Ktoś miałą taką kumulację na choice ?
Co może być problemem?
Włożyli mi jakieś stare aku? płyn hamulcowy czy czujnika ABS nie wyminili...

https://www.icloud.com/sharedalbum/#B115qXGF1sjpFDJ

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Hansolo
05-06-2022, 09:58
Wymień akumulator. Możesz naładować, na chwilę wystarczy.

Walec71
05-06-2022, 10:53
A myślisz, ze może być kwestia innego podłączenia wiązki, bo do tej pory jak otwierałem drzwi od wewnątrz to radio wyłączało się samo, a teraz wysiadam i muza gra dalej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

arturek
05-06-2022, 11:50
a czy jak otwierasz drzwi, to zapala się kontrolka otwartych drzwi?
Może problem w czujniku otwrcia

pozdrawiam

sabaciontko
05-06-2022, 14:02
Bez podłączenia diagnostyki nikt Ci nie wyczaruje rozwiązania Twojego problemu. Ja miałem tę choinkę , krótko zanim zdechł mi alternator.

Walec71
06-06-2022, 11:47
Generalnie dzień po odbiorze auta, jeździło bez błędów.
Kolejnego dnia zaczeła sie choinka, a dziś czyli 3 dni po odbiorze, nie moge już zamknąć auta bo aku padło całkiem. Czyli w jakiś sposób czerpie energie nawet jak stoi w nocy zghaszony.

Jutro mam jechać pod komputer, tylko że do ASO i teraz nie wiem co im sugerować, bo zakładam że bedzie standardowa opcja, brak błędów to aku jest zdechłe - trzeba kupić nowe. Kupie nowe i dopóki bedzie prąd to bedzie dobrze, ale w koncu aku sie wyczerpie i pojawi sie choinka, tylko minie pewnie tydzięń i cieżko bedzie mi udowodnić że to ich słabe podłączenie powoduje problem.

Jak podłączałem swoim małym czytnikiem BT do OBD to wyszedł mi błąd B1438:03 czyli niby aku.

Na dziś popołudnie załatwiłem prostownik więc jutro pojade do nich do ASO na pełnym aku, ale błąd może sie powtórzyć i teraz jak ich skłonić do sprawdzenia podłączenia. Miałem rozwalony tył cały, więc moze gdzieś źle wiązke pociągneli lub nie wymienili jakiegoś czujnika. Czy przy prawie pełnym aku takie tematy wyjdą na sprawdzeniu komputerem???

Antej
06-06-2022, 11:51
Olej ASO
naładuj Aku
Wstaw amperomierz między kleme a "plus" w Aku, zamknij auto i sprawdź odczyt po około 30min.

Wyjdzie pobór prądu to zaczynasz szukać