Zobacz pełną wersję : Napięcie ładowania 15 volt!
krzysta72 10-11-2007, 16:51 Witam wszystkich forumowiczów,ostatnio po pomiarze ładowania wyszło mi 15 volt-troche za dużo jak na focusa.Ford podaje 14.4v.Wymieniłem aku na nowy(stary był już dziadkiem),wymieniłem też regulator napięcia alternatora(nowy oryginał).Napięcie jest stabilne,bez spadków,autko chodzi normalnie.Co mam o tym myśleć?MIERNIK OK>
i co dalej masz 15 V ? to regulator w dalszym ciagu nie tak
krzysta72 10-11-2007, 16:59 Regulator jest nowy!
Regulator jest nowy!
Ale może jest wadliwy, nowe nie znaczy, że bez wad :fcp3
krzysta72 10-11-2007, 18:10 Byłby to pech-200zł w błoto?Nie kupie kolejnego by to sprawdzić...
[ Dodano: 10-11-2007, 19:52 ]
A czy jakiś reset nie jest konieczny?Może moduł sterujący PCM(chyba tak on się nazywa)musi obliczyć nowe parametry?Tak tylko gdybam...nie jestem elektrykiem.
Miernik na pewno sprawny? Te 15V masz stabilne w pełnym zakresie obrotów silnika?
krzysta72 10-11-2007, 19:28 Miernik ok,zresztą sprawdzałem dwoma.Tak jak również przy dużym obciążeniu(el.szyb,klima,światła,dmuchawa).Jest stabilne+-0.5v.
Podaję za TIS:
"Napięcie układu ładowania sterowane jest przez moduł sterowania pracą układu napędowego (PCM). Alternator jednocześnie ładuje akumulator oraz dostarcza wymaganą energię elektryczną do poszczególnych odbiorników. Akumulator ładowany jest w sposób bardziej skuteczny wyższym napięciem wtedy, gdy jest zimny, a niższym gdy jest ciepły. Moduł PCM jest w stanie dostosować napięcie ładowania do temperatury akumulatora wykorzystując sygnał z czujnika powietrza dolotowego (IAT). Oznacza to że wartość napięcia obliczana jest przez moduł PCM i przesyłana do regulatora przez złącze transmisji danych.
Moduł PCM jednocześnie steruje napięciem i sprawdza napięcie alternatora. W chwili, gdy zapotrzebowanie prądu jest wysokie lub akumulator jest rozładowany, układ jest w stanie zwiększyć prędkość obrotową biegu jałowego silnika."
I jeszcze coś: napięcie należy mierzyć przy obciążeniu układu rzędu 3-7 A (światła postojowe, radio lub dmuchawa) i przy temp. alternatora ok 80 st. C. Prawidłowe napięcia wynoszą od 13,5 do 14,8 V
Jest jeszcze jedna sprawa: znana jest przypadłość ff polegająca na częstym przepalaniu się żarówek i podobno lekarstwem na to (czytałem gdzieś o tym) była zmiana oprogramowania komputera sterującego, ponieważ było zbyt wysokie napięcie układu ładowania.
krzysta72 10-11-2007, 20:39 Być może to to,powinienem podjechać na serwis w celu przeprogramowania kompa...Ostatnio uzyskałem 14.4v jednak dopiero po włączeniu halogenów...Dzięki za zaangażowanie w temat wszystkim forumowiczom.Ciekawe spostrzeżenia(zwłaszcza post od shapyra wydał mi się interesujący).
podobno lekarstwem na to (czytałem gdzieś o tym) była zmiana oprogramowania komputera sterującego,
Doczytałem wczoraj, że zmiana softu związana z napięciem ładowania była ale dla klekotów. Można jednak spróbować i wrzucić ostatni aktualny soft dla silnika 1,6. Może należałoby zrobić przegląd samego alternatora u elektryka pod kątem uszkodzeń wewnętrznych. Poza tym o ile nowy aku jest wapniowy to 15V mu nie zaszkodzi, tylko żarówki mogą cierpieć, ale może z czasem napięcie się obniży :fcp20
krzysta72 11-11-2007, 15:21 Disiaj pobawiłem się troche kompem w foce.W teście wyszło że komp wskazuje napięce ładowania na włączonym silniku 14.5 volta,czyli OK.Pomiar dokonany przy użyciu dwóch różnych mierników na klemach aku to 15 volt.Myśle,że przyczyna nie leży po stronie ani regulatora,ani alternatora tylko przy jakimś czujniku który mierzy napięcie i info podaje do kompa.Tak wydedukowałem!Na razie idzie zima więc napięcie wyższe o 0.5 v nie zrobi aku nic złego,ale chciałbym dojść przyczyny...
a razie idzie zima więc napięcie wyższe o 0.5 v nie zrobi aku nic złego oj nie wiem czy nie zrobi - zmierz prad ładowania aku
krzysta72 11-11-2007, 21:23 Jak to zrobić,i jaki powinien być?
wpinasz amperomierz miedzy kleme a biegun AKU jest to klopotliwe ale wykonalne ( nie mozna rozewrzeć obwobu bo popalisz elektronikę) lub szukasz kogoś kto ma amperomierz cęgowy na prad stały :) ....(np: ja )
a prad nie wiekszy jak 1/4 pojemnosci aku
krzysta72 11-11-2007, 21:51 Ok,dzięki. Jutro w pracy sprawdze.Elektrycy mają cęgowe flucki.A według Ciebie czemu jest takie przekłamanie między wskazaniem kompa,a faktycznym napięciem na klemach aku?
Ok,dzięki. Jutro w pracy sprawdze.Elektrycy mają cęgowe flucki.A według Ciebie czemu jest takie przekłamanie między wskazaniem kompa,a faktycznym napięciem na klemach aku?
TTTM. Bawiłem sie KTSem i zauważyłem, że w jednym miejscu pokazuje 14,4V (napięcie ładowania?) a w innym 13,8V (napięcie w instalacji?). Wniosek: zależy gdzie się mierzy :fcp2
napięcie należy mierzyć przy obciążeniu układu rzędu 3-7 A (światła postojowe, radio lub dmuchawa) i przy temp. alternatora ok 80 st. C. Prawidłowe napięcia wynoszą od 13,5 do 14,8 V
Witam :fcp1 dzisiaj wymieniłam akumulator (74Ah 680A) i zmierzono ładowanie przy włączonych światłach, dmuchawa na 2 które wyniosło 14,6V. Przy wyłączonych światłach i bez dmuchawy dochodzi do 14,7V. Stwierdzono, że ładowanie jest za duże i mam przyjechać w poniedziałek na ponowne sprawdzenie "może się unormuje" (może byc problem z podbiciem gwarancji).
Faktycznie jest za duże?
krzysta72 16-11-2007, 22:22 Focusy chyba tak mają że lubią nieco wyższe napięcie.Nie przejmuj się jest OK.
W moim Focusie również jest nieco wyższy prąd ładowania ok 14,7. Jak byłem u fachowca od alternatorów to powiedział, że w focusach często zdarza się, że prąd ładowania jest nieco wyższy i to nie zawsze jest wina regulatora tylko ten typ tak ma. Stwierdził, że to nie powinno wpływać na elektronikę.
Więc nic z tym nie robię i jak na razie jest wszystko OK.
Co do gwarancji na akumulator to rzeczywiście w momencie reklamacji sprzedawca powinien zmierzyć w samochodzie w którym on był zamontowany prąd ładowania. Jeśli jest wyższy jak przewidują normy ma podstawę do odrzucenia reklamacji gwarancyjnej.
Pozdrawiam :fcp1
Dziękuję za odpowiedzi :fcp1 jeżeli ten typ tak ma i nie wpływa to na elektronikę to ok.
Pozdrawiam :fcp1
|
|