Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Dziwny dźwięk (wycie) przy skręcaniu

Dariuss
06-07-2022, 17:19
Hej,
Otóż przy skręcaniu w lewo (jazda po rondzie, skręcanie w lewo na skrzyżowaniu, zawracanie),gdy ciężar samochodu przenosi się na prawy przód pojazdu, pojawia się dźwięk podobny do przesuwania bramy, hamowania rowerem.

Samochód był przeglądany przez kilku mechaników, ale żaden nie jest w stanie stwierdzić w czym jest problem. Nie ma żadnych wycieków, uszkodzeń, objawów zużycia. Jeden z nich proponuje wymianę łożyska, lecz objawy zużycia łożyska są inne niż ten dźwięk.

Dźwięk pojawił się w lipcu zeszłego roku. Wydaje mi się, że na kołach zimowych tego dźwięku nie było. Ponownie pojawił się na wiosnę, po wymianie kół na letnie - może tutaj jest jakaś poszlaka?

Link do filmu: https://www.youtube.com/shorts/XJn9e-7kjVA

Bardzo proszę o pomoc.

smokeh
06-07-2022, 19:58
Sprężyna o coś ociera? Może się poluzowała, albo pęka (pękła)?

Dariuss
06-07-2022, 20:02
Ciężko powiedzieć, ale raczej nie. Auto miało przegląd na stacji kontroli pojazdów + było u dwóch mechaników. Koło było ściągane i wszystko przeglądane. Raczej takiej rzeczy by nie ominęli. Gdy pokonuje dziury lub jadę po nierównej nawierzchni, to nie ma tego dźwięku, aczkolwiek rzucę okiem na nią.

Fulara
06-07-2022, 21:35
dodałeś głuchy filmik i mamy słyszeć jak to brzmi

Dariuss
07-07-2022, 04:34
Proszę zwiększyć głośność. Wszystko słychać na nagraniu...

papkin44
07-07-2022, 05:08
Siema, mam identyczny objaw, tyle że na drugim kole (czyli przy skręcaniu w prawo). Symptom występuje tylko na felgach (w lecie jeżdżę na felgach), ale w zimie już nie (stalówki). W dodatku buczenie słychać tylko jak auto postoi w upale, nagrzeje się (chociaż przed wymianą kół robiłem test jak już auto potrafiło się mocno nagrzać pod koniec marca - i dźwięk się nie pojawiał).

W miarę skręcania, buczenie nasila się, a gdy jeszcze bardziej dokręcę do znika. Czasem...ale bardzo rzadko... zdarza mi się to usłyszeć podczas zmiany pasa.

Od 2 lat z tym jeżdżę i nikt nic nie wie, choć sugerowali podobnie że to łożysko. Ale miałem tą przyjemność, że wymieniałem piastę (akurat w Skodzie) i dlatego wiem jakiego dźwięku się spodziewać.

Tutaj dźwięk bardziej przypomina charakterystyczne (w filmach z ubiegłego wieku) piszczenie starych samochodów przy gwałtownym skręcaniu, tyle że nie jest ono spowodowane tarciem gumy o jezdnię.

Samochód pozytywnie przechodził wszystkie testy diagnostyczne dla zawieszenia.

EDIT: Mam Focusa ale z 2006 r.

Dariuss
07-07-2022, 07:22
Cześć, dziękuję za komentarz.
Bardzo ciekawy wątek poruszyłeś, zwiazany z kołami na lato i zimę. Ja posiadam dwa komplety: 17" na lato, 16" na zimę. Nie pamiętam czy narzekałem na ten dźwięk w zimę. Najbliżsi twierdzą, że przez zimę nie narzekałem na ten dźwięk, ale niw daje sobie ręki uciąć.
Skoro jest podejrzenie łożyska, to dlaczego na zestawie kół zimowych ten dźwięk się nie pojawia?
Moja auto również przechodzi wszystkie przeglądy, nie ma żadnych widocznych objawów zużycia.

Zastanawiam się nad wymianą łożyska. Jeśli to nic nie da to poczekam do zimy i będę obserwować, czy ten dźwięk pojawi się na kołach zimowych. Chyba, że szybko założyć zimówki i sprawdzić.

papkin44
07-07-2022, 11:16
Dźwięk czasem się też pojawia, gdy przejeżdżam przez próg zwalniający (albo dziurę w nawierzchni) - ale to wciąż przy założeniu że jest gorąco na zewnątrz i Foczka jeździ na felgach aluminiowych.

Ps. Odnośnie łożyska, to pomijając sam charakter buczenia, w Skodzie miałem odwrotnie: podczas jazdy na wprost łożysko buczało (a raczej hałasowało) a przy skręcie dźwięk ustawał aż do wyprostowania pozycji.

Dariuss
07-07-2022, 12:08
Dźwięk czasem się też pojawia, gdy przejeżdżam przez próg zwalniający (albo dziurę w nawierzchni) - ale to wciąż przy założeniu że jest gorąco na zewnątrz i Foczka jeździ na felgach aluminiowych. - u mnie również dźwięk pojawia się przy przejeździe przez próg zwalniający, ale tylko wtedy, gdy przejeżdżam przez próg tylną osią - wtedy z przodu pojawia się ten dźwięk.

papkin44
07-07-2022, 18:33
(...)wtedy z przodu pojawia się ten dźwięk.Dźwięk o którym rozmawiamy pojawia się z tyłu, nigdy z przodu... no chyba że ta przypadłość dotyczy też przodu zawieszenia (ale nie w moim przypadku).

Ktoś miał problem z usłyszeniem omawianego buczenia, więc nagrałem:
Proszę wytężyć słuch, gdy skręcam w prawo->

Początek filmu ale najlepiej słychać w momencie 01:35 oraz 2:11

https://www.youtube.com/watch?v=k6VkyLS8uo8

Piotr..
08-07-2022, 07:09
Do wymiany górne mocowanie amortyzatora wraz z łożyskiem (ale nie tym łożyskiem w piaście! tylko w górnym mocowaniu).

Dariuss
08-07-2022, 17:07
Do wymiany górne mocowanie amortyzatora wraz z łożyskiem (ale nie tym łożyskiem w piaście! tylko w górnym mocowaniu).

Dzięki. Miałeś podobny problem?
Masz na myśli te części:
1824950
18198

papkin44
08-07-2022, 17:34
Do wymiany górne mocowanie amortyzatora wraz z łożyskiemU mnie dźwięk dobiega z tylnej osi.

Piotr..
11-07-2022, 16:44
Dzięki. Miałeś podobny problem?
Masz na myśli te części:
1824950
18198

tak o te części mi chodziło, co prawda nie w Fordzie, a w Skodzie i w Renault miałem właśnie z tym problem, nie gwarantuje że w Twoim przypadku też o to chodzi, ale pierwsze co mi się skojarzyło jak przeczytałem i posłuchałem na filmiku jak to jest u Ciebie.

Dariuss
11-07-2022, 20:52
Dzięki za wskazówkę. Jutro oddaje autko na przegląd i wspomnę o tych częściach :).

Jones_1
11-07-2022, 23:29
dla mnie to Ci po prostu wyje powietrze przechodzące przez felgi :wink: próbowałeś zamieniać koła przód tył
ten dźwięk to jak by wziął rurę i nią kołował ?

Dariuss
13-07-2022, 17:00
Ten dźwięk jest podobny do dźwięku hamowania rowerem.
Nie zamieniałem kół tył na przód. Z drugiej strony nie przypominam sobie, żeby ten dźwięk występował w zimę. Jest podejrzenie, że poprzedni mechanik kijowo założył klocki hamulcowe. Aktualnie mój plan jest taki, by poczekać do zimy, założyć felgi zimowe i obserwować. Ręki nie dam sobie uciąć ale wydaje mi się, że w zimę nie narzekałem na ten dźwięk (a jak jest jakiś problem to narzekam :D :D :D ).

wasi69
14-07-2022, 05:06
Mi tak jeden klocek piszczy po mocnym rozgrzaniu ale nie na zakrecie. Dopiero jak sie np woooolno tocze pod czerwone swiatlo dojezdzajac do skrzyzowania.. rytmiczne wolne buczenie takie wlasnie.. jakby Gagarin hamowal.. mam Brembo z domieszka "ceramiki", a z tylu zwykle i cisza.. czyscilem juz jarzmo drugi raz ale nadal czasem zapiszczy.. warto sprawdzic u Ciebie

Dariuss
14-07-2022, 08:01
.. jakby Gagarin hamowal.. mam Brembo z domieszka "ceramiki", a z tylu zwykle i cisza.. czyscilem juz jarzmo drugi raz ale nadal czasem zapiszczy.. warto sprawdzic u Ciebie

Możliwe, że u mnie jest podobnie. Mechanik ma podejrzenie co do tarcz i klocków, a dokładniej do klocków. Stwierdził, że przy montażu ktoś szlifował (?) ranty klocków, przez co przy skręcie w lewo klocek dotyka tarczy i powstaje ten dźwięk. Dodał, że można wymienić klocki i tarcze w celu wyeliminowania dźwieku.

PS jarzmo było czyszczone i nic nie pomogło.

wasi69
14-07-2022, 16:19
Rowniez mam ranty zeszlifowane ale fabrycznie.