Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Blaupunkt NX SD nie działa. Brak napięcia
tomek128p1 27-07-2022, 07:56 Część,
Czy ma ktoś może schemat instalacji kostki podłączeniowej do tego radia ewentualnie wie gdzie idzie szary przewód numer 15(stały plus)? Gdzieś mi zniknęło napięcie z tego przewodu i szukam przyczyny.
ma ktoś
podwieszony temat, wystarczy chwile poczytac zanim napisse sie kolejny temat o tym samym
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176981
tomek128p1 27-07-2022, 13:11 Czytałem ten temat ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Wiem gdzie podłączyć ten przewód. Potrzebuję wiedzieć skąd on dochodzi do kostki.
zdecyduj się
schemat instalacji kostki podłączeniowej do tego radia
dostałeś, a teraz
twierdzisz
Potrzebuję wiedzieć ...
Stały plus idzie z bezpiecznika audio
tomek128p1 27-07-2022, 13:45 Bezpieczniki F21 w kabinie i F43 pod maską sprawdzone ogólnie to wszystkie bezpieczniki sprawdzone. Niby sprawne a napięcia dalej nie ma.
F21 w kabinie
F21 5 beżowy Odbiornik częstotliwości zdalnego sterowania, czujnik ruchu we wnętrzu
F43 pod maską
F43 5 beżowy Układ regulacji ustawienia reflektorów, reflektory adaptacyjne (AFS)
więc nie wiem skąd pomysł że to coś da
https://www.autogenius.info/pl/ford-mondeo-mk4-bezpieczniki/
tomek128p1 27-07-2022, 14:15 Auto 2014r i pomysł stąd https://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/158726-Bezpieczniki-przeka%C5%BAniki-MKIV-od-2007-do-2012-MKIV-od-2012-do-2014
Jak wiesz to mógłbyś podpowiedzieć, które sprawdzić.
125644
przy czym domyślam się że źle formułujesz zapytania
napięcie nie znika w radiu, tylko masz problem z CAN i stąd wyłączanie się radia
tomek128p1 27-07-2022, 15:16 Możliwe że jest tak jak piszesz. Czyli wychodzi na to że sam raczej nie gryzę problemu?
A gdybym tymczasowo podał napięcie na radio z innego źródła to będzie działać?
Możliwe że jest tak jak piszesz. ...
Uwielbiam takie dyskusje jak powyżej... W wykonaniu "kogoś bardziej doświadczonego"... 3 wpisy pokazujące jedynie "moją wyższość" zamiast 1 konkretnego...
tomek128p1 - wszystkie fabryczne audio Forda od bardzo już dawna (w tym wszystkie audio w Mondeo MK4) mają jedynie stałe zasilanie oznaczone BATT. Nie mają żadnego zasilania "po zapłonie". Zamiast tego sterowane są po magistrali CAN i z komunikatów na tejże dowiadują się, że mają się załączyć lub wyłączyć.
Jeśli są z tym problemy, to oznacza awarię magistrali CAN albo w liczniku albo w radiu. Częściej w liczniku.
Najmniejszego sensu nie ma podawanie żadnego "dodatkowego napięcia z innego źródła" - no chyba, ze chce się sprawdzić sprawność swojej gaśnicy proszkowej... Jeśli ta ostatnia ma jeszcze "przydatność do użycia"...
3 wpisy pokazujące jedynie "moją wyższość" zamiast 1 konkretnego
kolega akurat przoduje w takich wpisach, co wielokrotnie udowodnił
Co do samego zagadnienia, średnio raz na dzień mam sytuacje tego typu, czyli ktoś coś sobie wymyślił, szuka rozwiązania, a realnie jego tok myślenia jest od podstaw błędny.
Nie mam obowiązku na forum korzystać ze szklanej kuli, a tym bardziej nie mam obowiązku na siłę udowadniać że tok myślenia pytającego z góry skazany jest na porażkę.
Jak ktoś pyta, bez podawania jakie ma konkretnie auto i co się dokładnie dzieje, to normalne jest że dostaje odpowiedzi tylko w zakresie swojego pytania.
nie mają żadnego zasilania "po zapłonie"
nikt o takie tutaj nie pytał i nikt o takim nie wspominał, ale jak widać, trzeba się polansować
tomek128p1 27-07-2022, 22:11 125644
przy czym domyślam się że źle formułujesz zapytania
napięcie nie znika w radiu, tylko masz problem z CAN i stąd wyłączanie się radia
Orientujesz się skąd idzie ten szary stały plus do radia i w którym miejscu szukać przyczyny braku zasilania?
Co ci z tego stałego zasilania jak radio nie komunikuje się po CAN, jeżeli tu jest problem to i tak go nie włączysz bez względu na to ile znajdziesz "stałych plusów"....
Dostałeś informacje na tacy i dalej nie wiesz co z tym zrobić...
Może to jest ten moment kiedy trzeba oddać auto komuś kto się zna na rzeczy...
tomek128p1 01-08-2022, 21:33 Po podaniu zasilania radio się normalnie uruchamia i wszystko działa jak trzeba. Problemem jest ten szary stały plus i miejsce, w którym zginęło napięcie.
Na pewno nie jest to tryb 1 godzina?
Pin od zasilania w quadlocku nie wysunął się?
Przecież podałem schemat, wystarczy sprawdzić po kolei
tomek128p1 02-08-2022, 20:39 Po podaniu zasilania radio normalnie działa. Ostatnio byłem w trasie i cały czas grało. Po zgaszeniu auta, otwarciu drzwi wyłącza się i tak jak wcześniej przechodzi w stan czuwania. Piny sprawdzałem i wszystko jest ok oprócz braku napięcia na 15. Mógłbyś mi napisać jego drogę, bo z tego schematu zbytnio nie umiem odczytać?
|