Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Przywrócenie wyciętego Katalizatora
focusekstg 28-07-2022, 10:04 W spadku po ojcu dostałem Ford Focus Mk2 1.6 TDCI 109km z 2010 roku. Lata temu ojciec narzekał w nim na DPF i ostatecznie wyciął go "u pana Mirka" - a ten poza samym DPF wyciął też katalizator, bo siedziało to w jednej puszce. Było też zmieniane coś w komputerze, by dopasować auto do braku DPF. Furka od tego czasu świetnie jeździ.
Nie jestem ekoświrem, ale brak katalizatora to dla mnie przegięcie i chciałbym go domontować. Powrotu do DPF nie przewiduję - chciałbym mieć sam katalizator.
Mam 3 pomysły na tę sprawę i chcę je z wami skonsultować:
• Pomysł 1: Kupić uniwersalny katalizator i go wstawić u mechanika.
• Pomysł 2: Kupić i zamontować katalizator, który był oryginalnie montowany w Focusie Mk2 1.6 TDCI w wersji bez DPF
• Pomysł 3: Kupić zapchany DPF od mojego modelu i zlecić wycięcie DPF'a z tej puszki, ale zostawienie katalizatora.
Czy jakiś z tych pomysłów jest realny do wykonania i ma sens? A może podpowiecie coś innego?
Ja bym kupił i zamontował nowy, uniwersalny katalizator. Generalnie to jest to operacja łatwa do wykonania, bo nie musisz w żaden sposób ponownie ingerować w oprogramowanie pojazdu. Wycinasz kawałek rurki i wspawujesz katalizator w to miejsce.
focusekstg 28-07-2022, 12:10 Ja bym kupił i zamontował nowy, uniwersalny katalizator. Generalnie to jest to operacja łatwa do wykonania, bo nie musisz w żaden sposób ponownie ingerować w oprogramowanie pojazdu. Wycinasz kawałek rurki i wspawujesz katalizator w to miejsce.
Miałbym wtedy dwie puszki jak rozumiem? Jedna puszka to ta obecna pusta bez katalizatora i dpf-u oraz potem gdzieś druga puszka z uniwersalnym katalizatorem, tak?
Nie no to uniwersalny chyba byłby zamiast obecnej puchy. Kat musi być wysoko żeby miał właściwą temperaturę pracy.
Ja osobiście brałbym chyba używkę ori tylko razem z całym orurowaniem żeby nie trafić na kradzioną i wycinaną sztukę. No i trzeba byłoby zajrzeć do środka jak struktura wygląda.
dwie puszki jak rozumiem?
Nie, do wspawania zamiennie.
focusekstg 28-07-2022, 12:42 Nie no to uniwersalny chyba byłby zamiast obecnej puchy. Kat musi być wysoko żeby miał właściwą temperaturę pracy.
Ja osobiście brałbym chyba używkę ori tylko razem z całym orurowaniem żeby nie trafić na kradzioną i wycinaną sztukę. No i trzeba byłoby zajrzeć do środka jak struktura wygląda.
Patrzę po OLX i Allegro i do Focusa najcześciej używane i nowe filtry nie są oryginalne tylko zamienniki innych producentów. Do Volvo V50 jest więcej oryginalnych filtrów, a zdaje się że on pasuje również do Focus MK2. Myślisz, by brać taki od Volvo czy jednak zamiennik ale sprzedawany jako do Focusa?
cezarg1410 28-07-2022, 13:01 W 2010 roku chyba jest już szansa na euro 5 czyli suchy dpf.
Wtedy i tylko wtedy warto rozważyć pomysł 4. Powrót do dpf. Wada jest taka że trzeba modyfikować soft ale zaleta jest taka że łatwiej będzie taka całość znaleźć.
Jeśli natomiast jest to euro 4 to powrót do dpf byłby strzałem w kolano. Wtedy w miejsce puchy wrzucić uniwersakny kat i tyle.
Wydaje mi się że to pewniejsza opcja niż kupno używki
focusekstg 28-07-2022, 13:13 W 2010 roku chyba jest już szansa na euro 5 czyli suchy dpf.
Wtedy i tylko wtedy warto rozważyć pomysł 4. Powrót do dpf. Wada jest taka że trzeba modyfikować soft ale zaleta jest taka że łatwiej będzie taka całość znaleźć.
Jeśli natomiast jest to euro 4 to powrót do dpf byłby strzałem w kolano. Wtedy w miejsce puchy wrzucić uniwersakny kat i tyle.
Wydaje mi się że to pewniejsza opcja niż kupno używki
Moje auto ma Euro 4 - sprawdziłem po numerze VIN. W aucie jest zbiornik na dodatek płynu DPF Eolys. Nie mówię o Ad Blue dolewanym na stacji beznynowej.
Jeśli sugerujesz by montować uniwersalny katalizator to jaki? I czy na przeglądzie to nie będzie źle wyglądać, że powinna być pucha z DPF a jest pucha z katalizatorem samym? Może bezpieczniej jest kupić nawet nowy filtr DPF na Allegro i wyciąć w nim od razu DPF zostawiając Katalizator? Domyślam się, że to droższa opcja, ale może bardziej bezpieczna? Auto dostałem za darmo, więc byłbym gotów wpakować nawet trochę więcej pieniędzy, by mieć pewniejszy efekt.
dodatek płynu
sugeruje, że jest DPF suchy czy nie
No mnie płyn sugeruje, że coś jest mokre. I tak jest też w tym przypadku.
focusekstg 28-07-2022, 14:32 No mnie płyn sugeruje, że coś jest mokre. I tak jest też w tym przypadku.
Ma to sens co mówisz :)
Bump: Czy uda mi się zamontować w miejscu puszki DPF+Katalizator sam oryginalny katalizator od Focusa oryginalnie bez DPF? Mówię o tym produkcie: https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-2-0-tdci-katalizator-6m51-5h221-11716738377 ?
Tego z podanej aukcji na pewno nie. Jest od 2.0. Do 1.6 jest inny.
Waterspoon 28-07-2022, 18:20 Na Teutatesa kolego co to za pomysł, sam kat nic nie da, to eko herezja, masz wycięty DPF mokry czyli FAP to jest cud i nic nie ruszaj. Mokry filtr cząstek to katastrofa, a zamiast wstawiać ponownie kat jak chcesz być eko to segreguj plastiki i będziesz zrehabilitowany za ten kat. Jeżeli cały czas silnik pracuje dobrze, nie szarpie, nie przerywa, nie ma dziwnych drgawek, zwiększonego spalania, nie przybywa oleju to nic nie rób. Masz cudownie wręcz usunięty FAP i Cat przez mega fachowca i ŻYJ W POKOJU ciesz się jazdą, zamist tego kata segreguj odpady, daj na schronisko, zbieraj deszczówkę, nie pal w piecu oponami i tyle. Ale wybij sobie z głowy grzebanie w sofcie bo stracisz ten bezcenny dar i zaczną się problemy.
cezarg1410 28-07-2022, 18:25 Akurat diesel bez kata to smród straszny więc ja rozumiem chęć przywrócenia.
focusekstg 28-07-2022, 19:08 Ale wybij sobie z głowy grzebanie w sofcie bo stracisz ten bezcenny dar i zaczną się problemy.
Szczerze mówiąc po ponownym wstawieniu kata nie myślałem o ponownej zmianie softu. Czy dodanie katalizatora wymusi na mnie ponowne zmiany w sofcie?
Ktoś kojarzy czy są jakieś czujniki za katem w dieslu? Bo chyba nie ma (sondy lambda to zdaje się tylko w benzynach) więc co by miało być z softu usuwane pod kątem kata?
Waterspoon 28-07-2022, 19:30 Nie wiem na 100% czy 1.6 jest, ale miałem 2.0 i w 2.2 w których kat był połączony z Fap'em i tam były chyba trzy. Jeden temperatury, drugi ciśnienia przed i trzeci ciśnienia za Fap'em.
cezarg1410 28-07-2022, 19:52 Czujnik różnicowy ciśnienia jest, ale na 99% jest w jakiś sposób oszukany w sofcie i przywrócenie kata raczej nic tu nie zmieni.
Jest na forum heko, który zapewne nie jednego DPFa w życiu wyprogramował.
Pewnie umie podpowiedzieć czy po przywróceniu kata w standardowym przypadku wymagana jest ingerencja w soft.
Raczej nie, po prostu będzie sobie kat, którego działania soft nie będzie kontrolować, ale swoją funkcję będzie spełniał.
cezarg1410 28-07-2022, 20:08 I mi się tak wydaje :)
Waterspoon 28-07-2022, 20:21 Oby, bo jak wstawi i wywali błąd to się cała operacja w g.... obróci. Nie wiem, już nie pamiętam, ale coś czytałem kiedyś chyba, że łączą kata z fapem, bo kat podnosi temperaturę spalin i fap się lepiej wypala, ale tak jak piszę ręki sobie uciąć nie dam.
focusekstg 28-07-2022, 20:25 Rozmawiałem dziś z firmą V-Tech, która powiedziała mi, że po dodaniu kata nie będę nic musiał zmieniać w oprogramowaniu.
Mój plan jest taki:
1. Kupić używany bądź nawet nowy filtr DPF - pewnie jakiś zamiennik, bo ciężko o oryginał
2. Wyciąć z kupionego filtra sam DPF a Kata zostawić
3. Podmienić w aucie obecną pustą puszkę na taką puszkę z Katem.
Jeśli to nie zadziała to chyba po prostu wrócę do tej pustej puszki, którą już teraz mam w aucie.
Wydaje mi się, że komplikujesz sobie życie. Kup uniwersalnego kata, który wymiarami będzie odpowiadał mniej więcej puszcze jaką masz teraz, wytnij swoją puche, wspawaj nową i po problemie
focusekstg 28-07-2022, 20:56 Wydaje mi się, że komplikujesz sobie życie. Kup uniwersalnego kata, który wymiarami będzie odpowiadał mniej więcej puszcze jaką masz teraz, wytnij swoją puche, wspawaj nową i po problemie
Boję się, że będzie od razu widać na przeglądzie że było grzebane i zaczną się badania emisji spalin - a tam normy najpewniej już nie spełnię.
A to dlaczego? Jak masz sprawny układ wtryskowy to nie powinno być problemów. DPF, katalizator i tak dalej to część zamienna, mogłeś przecież wymienić
focusekstg 28-07-2022, 21:22 A to dlaczego? Jak masz sprawny układ wtryskowy to nie powinno być problemów. DPF, katalizator i tak dalej to część zamienna, mogłeś przecież wymienić
Mam sprawny układ wtryskowy i wycięty kato + dpf. Obecnie auto daleko wykracza poza swoje normy emisji spalin. Dodanie kato polepszy na pewno sytuację, ale czy aż tak mocno?
po co kombinujesz, kup nowy katalizator wymiarami zbliżony do Twojej oryginalnej pustej puchy i po prostu podmień to 1:1. To jest najpewniejsze i najkorzystniejsze rozwiązanie imho. A na przeglądzie się nie martw, póki co nie ma przepisu który umożliwił by diagnoście ingerować we wnętrze Twojej puchy. Co najwyżej może podłączyć dymomierz, który jak sama nazwa wskazuje bada poziom zadymienia spalin, ale nie skład spalin. Więc tak naprawdę to czy przejdziesz przegląd nie zależy w głównej mierze od tego czy masz kata czy dpfa, a czy masz sprawny układ wtryskowy i czysty EGR. A jak chcesz lepiej zadbać o środowisko to zachęcam do zainteresowania się dodatkami do paliwa od firmy Archoil, mają też takie które poprawiają czystość spalin.
focusekstg 29-07-2022, 08:51 Spoko, dzięki za dobre rady - wezmę pod uwagę. Dla mnie najważniejsza jest informacja, że ponowne dodanie Katalizatora nie powinno wymagać kolejnych zmian w Sofcie. Jeśli się tutaj mylę, niech ktoś da znać zanim wpakuję się w problemy :)
wg. mnie nie trzeba będzie ruszać nic w sofcie, śmiało działaj.
cezarg1410 29-07-2022, 10:44 Po przywróceniu kata powieneś mieć normalne Euro 4 bez żadnych dymów/smrodów/problemów więc nie ori pucha nie jest imho problemem.
Te silniki zarówno z DPFem jak i bez niego spełnianły Euro 4.
Dokładnie tak powinno być jak pisze Czarek
focusekstg 29-07-2022, 11:53 Polecacie jakiegoś konkretnego producenta uniwersalnego katalizatora?
konieczko5 29-07-2022, 12:45 ...
No to poleciłeś, nie ma co. Jak zwykle pomocny :)
focusekstg 29-07-2022, 14:34 No to poleciłeś, nie ma co. Jak zwykle pomocny :) Tak, teraz to wiem wszystko ;)
cezarg1410 29-07-2022, 15:24 Nie wiem nie znam się, ale może coś takiego?
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-1-6-od-2003r-katalizator-1478566-9916251432
Albo na bogato:
https://allegro.pl/oferta/katalizator-ford-1-6l-tdci-focus-mk2-c-max-mk1-11165480828
Chyba trzeba by określić budżet bo sporo tego :)
focusekstg 29-07-2022, 15:30 Nie wiem nie znam się, ale może coś takiego?
https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-1-6-od-2003r-katalizator-1478566-9916251432
Albo na bogato:
https://allegro.pl/oferta/katalizator-ford-1-6l-tdci-focus-mk2-c-max-mk1-11165480828
Chyba trzeba by określić budżet bo sporo tego :)
Opcja na bogato jest dla mnie okej - wolę więcej zapłacić ale mieć lepszej jakości. Nie chcę dziadować z autem, które i tak dostałem za darmo. Pytanie czy po prostu to będzie pasować do mojego auta.
Andrzej_K 29-07-2022, 17:27 Opcja na bogato jest dla mnie okej - (...)
Tu musisz zwrócić stary lub dopłacić.
'1. Klient zwróci stary katalizator o tej samej specyfikacji (musi być oryginalny i zgodny z modelem z aukcji).'
' 2. Klient nie zwróci starego katalizatora. Prosimy o informację przed zamówieniem że zakup będzie realizowany z kaucją.
Kaucja wynosi 430zł. Po jej zaksięgowaniu możemy przystąpić do wysyłki zakupionego towaru z aukcji.'
focusekstg 29-07-2022, 19:19 Tu musisz zwrócić stary lub dopłacić.
'1. Klient zwróci stary katalizator o tej samej specyfikacji (musi być oryginalny i zgodny z modelem z aukcji).'
' 2. Klient nie zwróci starego katalizatora. Prosimy o informację przed zamówieniem że zakup będzie realizowany z kaucją.
Kaucja wynosi 430zł. Po jej zaksięgowaniu możemy przystąpić do wysyłki zakupionego towaru z aukcji.' A czy to w ogóle bedzie pasować do mojego auta? Zaakceptuje cenę jeśli to pasujący katalizator
Masz na aukcji listę kompatybilnych aut.
Bump: Masz na aukcji listę kompatybilnych aut.
focusekstg 30-07-2022, 08:20 Masz na aukcji listę kompatybilnych aut.
Bump: Masz na aukcji listę kompatybilnych aut.
Z opisu aukcji widzę coś takiego: "Pasuje do pojazdu: Ford Focus Mk2 Od: 25-05-2004 Do: 29-07-2011 Silnik 1.6L TDCi". Czyli niby mój Focus mieści się w tym zakresie dat i ma ten silnik.
Wciąż mam jednak wątpliwości - czy to oznacza, że jak ktoś chce się pozbyć DPF'a to wystarczy że kupi sobie taką puszkę z samym katalizatorem, podmieni mapę silnika i gotowe? Wizualne DPF i puszka tego samego Katalizatora z aukcji jest trochę inna.
wystarczy że kupi sobie taką puszkę z samym katalizatorem
...większość osób która wycina dpf raczej patrzy na koszty. "Wyskrobanie" dpf jest tańsze niż kupno nowego kata. Do tego modyfikacja to też nie takie hop siup, ile to na forum było wątków typu "dpf wycięty a auto wchodzi w tryb awaryjny i zgłasza brak płynu". Ciężki temat dlatego wielu kolegów Ci odradza dalsze grzebanie skoro jeździ ci się dobrze, nie ma błędów itd
focusekstg 30-07-2022, 11:18 ...większość osób która wycina dpf raczej patrzy na koszty. "Wyskrobanie" dpf jest tańsze niż kupno nowego kata. Do tego modyfikacja to też nie takie hop siup, ile to na forum było wątków typu "dpf wycięty a auto wchodzi w tryb awaryjny i zgłasza brak płynu". Ciężki temat dlatego wielu kolegów Ci odradza dalsze grzebanie skoro jeździ ci się dobrze, nie ma błędów itd
Śmierdzi za to nieznośnie i słabo widzę przegląd tego auta, gdy zaśmierdzi pół hali na przeglądzie. Pogadałem z firmą PraustMoto z Pruszcza Gdańskiego - mówią, by kupić ten oryginalny katalizator z Focusa i go zamontują. V-Tech mówi że oprogramowania nie będzie trzeba zmieniać, PraustMoto też tak mówi i Heko z forum też tak mówi. No więc raczej pójdę w tym kierunku.
konieczko5 30-07-2022, 12:19 ...
focusekstg 30-07-2022, 12:27 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już......
Myślę, że moje pytanie było całkiem dobre. Musiałeś mieć sporo złej woli, by odpisać jak odpisałeś, ale spoko - przechodzę obok tego obojętnie.
konieczko5 01-08-2022, 06:46 ...
Czego w
Polecacie jakiegoś konkretnego producenta uniwersalnego katalizatora?
Nie zrozumiałeś konieczko5 ? :D Spinasz się i sapiesz jak zwykle, sam ani nie pomagasz a tylko posty nabijasz. Odreagowujesz jakieś życiowe frustracje na forum czy jak? :D
focusekstg 01-08-2022, 07:16 Zamykam temat. Wszystko już wiem. Dzięki za pomoc!
Daj znać jak ostatecznie poszło, na pewno pomoże to osobom które mogłyby znaleźć się w podobnej sytuacji w przyszłości i trafią na Twój temat :)
cezarg1410 01-08-2022, 09:08 Nie zrozumiałeś @konieczko5 ?
Polecam ignorować bo tylko się człowiek nadenerwuje a do niego i tak nic nie dotrze.
focusekstg 01-08-2022, 09:33 Daj znać jak ostatecznie poszło, na pewno pomoże to osobom które mogłyby znaleźć się w podobnej sytuacji w przyszłości i trafią na Twój temat :)
Dam znać. Muszę tylko wybrać jaki katalizator ostatecznie kupić.
|
|