Konserwant
06-07-2020, 18:32
Witam. Przychodzę do Was z problemem ksenonów. Normalny dzień, odpalam samochód, jadę, dojeżdżam na miejsce i nagle błąd B1A57 i B1A58. Z lampami nic nie robione, po resecie DTC i ponownym uruchomieniu silnika ksenony normalnie się wypoziomowały. Po postoju ok 3h wsiadam i to samo, błędy i ksenony się nie poziomują. Czy ktoś ewentualnie wie jak to rozwiązać?
Pozdrawiam
Moro8903
29-09-2020, 18:41
Posiadam ten sam problem w mondeo mk4. Rozwiązałeś problem ?
sebafrankie
07-08-2022, 14:24
Cześć,
od dłuższego czasu walczę z problemem braku poziomowania świateł ksenonowych w focus mk3 2011. Czytałem wątki na forum, a jest tego sporo, jednak nadal nie znalazłem rozwiązania.
Obecnie ksenony w ogóle się nie poziomują - brak jakiegokolwiek ruchu siłowników poziomujących. Postaram się po kolei przedstawić problem:
1) jakiś czas temu zaczęły pojawiać mi się 2 błędy (nie pamiętam kodów) - awaria świateł mijania oraz awaria świateł mijania, serwis na desce rozdzielczej. Pierwszy polegał na tym, że po czasie w trakcie jazdy gasł mi lewy ksenon, w forscanie miałem błąd dotyczący zwarcia lewej lampy do masy, 2 błąd powodował brak poziomowania świateł (na krótką metę działało wyłącz włącz światła).
2) ostatnio wziąłem się za temat, podmieniłem najpierw przetwornice lewo-prawo, nic się nie zmieniło.
3) Następnie podmieniłem palniki, a po czasie zauważyłem, że gaśnie prawy ksenon, więc chyba miałem winnego. Celem sprawdzenia kupiłem jakieś taniochy po 80pln/szt, żeby sprawdzić, czy to na pewno kwestia palników. Wymieniłem, ksenon przestał gasnąć, błąd ze zwarciem przestał się pojawiać.
Pozostało poziomowanie, dokładnie błędy:
1) HCM B1A57:87-2F - lewy silniczek ustawiania reflektorów;
2) HCM B1A58:87-2F - prawy silniczek ustawiania reflektorów;
W między czasie namieszałem w BCM, gdzie poratował mnie Antej (jeszcze raz dzięki :wink:) i zasugerował, że przyczyną błędu może być przedni czujnik poziomowania ksenon.
Zrażony trochę do siebie i mojego grzebania forscanem, zanim sprawdziłem odczyty oddałem auto do elektryka celem dalszej diagnozy. Sprawdził instalację elektryczną i jest ok, później podmienił przetwornice (które były zamienione przeze mnie miejscami) i poziomowanie wstało. Zrobił ze 20 prób, przejechał się po wybojach i układ działał. Na koniec dnia przed końcem pracy sprawdził jeszcze raz i już nie było poziomowania... Na drugi dzień sprawdził czujnik poziomowania i stwierdził, że przedni wskazuje dziwne odczyty i zalicza się do wymiany. Dorwałem używany czujnik (identyczny) na Litwie, wymieniłem, problem pozostał i jestem obecnie w tym miejscu.
Zbliża mi się urlop, chciałbym z małżonką spędzić go na 2 końcu Polski, ale nie widzi mi się jazda z niesprawnym poziomowaniem. Z racji, że auto elektryk może wziąć najwcześniej za 2 tygodnie chciałem spróbować swoimi siłami:
1) sprawdziłem bezpieczniki;
2) wymieniłem czujnik poziomowania przód na inny , "wyzerowałem" wskazania forscanem, podgląd na żywo wygląda ok;
3) wykonałem w forscanie HCM - regulację reflektorów, przeszła pozytywnie i nic to nie dało;
4) zamieniłem lampy lewa z prawą, nic to nie dało;
Zastanawiam się, czy mam uwalone oba silniki poziomowania (chociaż zdaniem elektryka są one sprawne) czy moduł HCM.
Moje pytania:
1) czy można jakoś niezależnie przetestować silniki poziomowania? Czy forscan ma możliwość poruszenia nimi?
2) chciałbym przeprowadzić tzw. pinpoint test wg instrukcji warsztatowej forda - może wskaże mi na uwalony moduł HCM. Znalazłem tylko do mondeo, czy będzie się nadawał?
3) Forscan - HCM - reset modułu, wyposażyłem się w lepszy kabelek od viakena, czy reset modułu mogę przeprowadzić bezpiecznie i czy cokolwiek może dać?
4) Na forum można znaleźć jeszcze informacje o konieczności kalibracji silniczków poziomowania i wskazania im punktu '0' - czy to może być to?
W internecie spędziłem już dziesiątki godzin szukając odpowiedzi lub podpowiedzi i wykorzystałem już swoje pomysły. W tej chwili nie bardzo już wiem jak dalej ugryźć ten temat i jestem pod ścianą, pomocy ^^
sebafrankie
24-09-2022, 21:14
@ UP, na zaś, może komuś się przyda...
ja osobiście się poddałem i oddałem samochód do warsztatu specjalizującego się w fordach na terenie Olsztyna. Panowie szybko zlokalizowali usterkę - winna płytka sterująca poziomowaniem świateł w lewym reflektorze (patrz załącznik).
Skończyło się na zakupie rozbitej lampy i podmianie płytki - problem rozwiązany.
Drodzy forumowicze może ktoś spotkał się z podobnym problemem, mianowicie od kilku dni z moimi siwtlami dzieje się coś takiego że po odpaleniu samochodu światła się wypoziomują i jest ok po krótkiej chwili podczas jazdy zaczynają wariować góra dół góra dół dość szybko (mam wrażenie że tylko lewa) ale co ciekawe jak się zatrzymam po dwóch trzech sekundach światła znów są w idealnej pozycji i nic nie drga jak tylko koła zaczynają się ruszać znów powraca.... A po chwili komunikat awaria żarówki serwis.... Lampy biksenon.... Liczę że ktoś doradzi gdzie szukać przyczyny. Pozdrawiam
Sprawdź stan czujników poziomowania i cięgien. Wygląda jakby któryś nie miał połączenia z zawieszeniem i pracował bezwładnie na wybojach.