Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] lampa ze światłem do jazdy dzienej

januszcm
09-08-2022, 16:14
cześć,
proszę czy ktoś z Was ma wiedzę czy lampy o symbolu F1EB-13D154-AC RD4SC posiada światło do jazdy dziennej LED czy też LED pełni w tej lampie rolę światła pozycyjnego?
z góry dziękuję za informację

cezarg1410
09-08-2022, 17:54
Według gugla podałeś symbol lampy ksenonowej.
Z resztą bez znaczenia: LED w ff3 fl służy zarówno jako światło pozycyjne jak i do jazdy dziennej.

januszcm
09-08-2022, 18:33
tak jest to lampa bi-xenon z funkcją doświetlania zakrętów, a nurtuje mnie to że niezależnie od ustawienia przełącznika świateł (wyłączone/pozycje/światło mijania) po załączeniu zapłonu oraz odpalenia silnika "samóchód" sam załącza światła mijania... i teraz pytanie i teza - czy da się ustawić światła w tryb świateł do jazdy dziennej???

z góry dziękuję za wyrozumiałość. ..... ;-)

pawel182
09-08-2022, 19:14
Miałeś oryginalnie xenony czy chciałeś zmienić sobie lampy?

edmun
09-08-2022, 23:06
czy da się ustawić światła w tryb świateł do jazdy dziennej???
Jeśli auto wyjechało z fabryki z takimi lampami, to ma zaprogramowane żeby ten pasek LED działał zarówno jako pozycyjne jak i jako światła do jazdy dziennej.
Jeśli lampy były dokładane, to auto ma źle ustawioną konfigurację centralną

januszcm
10-08-2022, 07:12
auto jest w fabrycznej konfiguracji, i pytanie do Was czy można zmienić ustawienia w sterowniku, tak aby włączyć tryb DLR??

pawel182
10-08-2022, 15:13
Napisz jakie lampy masz w bazowej konfiguracji. Jeśli dokładasz xenony to nie wystarczy tylko zmienić konfiguracje.

Waterspoon
10-08-2022, 19:05
Ja ma MK3FL i mam fabryczne ledy z przodu i z tyłu i tryb DRL jest fabrycznie ustawiony na włączony. Nawet nie wiem czy można go wyłączyć ?

januszcm
12-08-2022, 06:47
Napisz jakie lampy masz w bazowej konfiguracji. Jeśli dokładasz xenony to nie wystarczy tylko zmienić konfiguracje.
napisałem ze auto jest w fabrycznej konfiguracji i z tymi l;ampami wycjechało z fabryki jedyne co chcę osiągnąć to włączyć światła do jazdy dziennej - szkoda troszkę xenonów do "doświetlania słońca"

czy może jest ktoś kto wie jak skonfigurować w sterowniku załączenie świateł do jazdy dziennej w tych lampach???

edmun
12-08-2022, 08:59
Tak, wiemy jak.
Tyle że dziwne, jest że auto wyjechało z fabryki, z lampami z LED DRL i jest tak ustawione auto, że te LEDy nie świecą jako DRL.
Takie przypadki się nie zdarzają i nie znam takiej wersji na żaden rynek żeby to było wyłączone.
Co skłania się do gdybania, kto grzebał, jak grzebał i po co grzebał że to teraz nie działa.
Zmiana konfiguracji żeby to z powrotem działało to jakieś 10 minut max o ile wszystko jest sprawne.

wasi69
12-08-2022, 09:28
Podaj Vin. Sprawdzimy z jakimi oczami wyjechalo z fabryki aby miec pewnosc

cezarg1410
12-08-2022, 10:48
Panowie po co te podchody w stylu "wiemy, ale nie powiemy"? :)
Robimy śmietnik na forum, na którym i tak nikt nie dba o sprzątanie tematów.

januszcm masz kabel z Forscanem lub UCDSem?

januszcm
12-08-2022, 11:18
Podaj Vin. Sprawdzimy z jakimi oczami wyjechalo z fabryki aby miec pewnosc

po dekodowaniu WIN-u odnośnie świateł masz to:
Z autom. reflektorami
Z ramkš œwiatła przeciwmgielnego
Z reflekt. adaptacyjnymi Biksenon
DTRL Lamp Lit In Pos 0 And Pos
Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln.
Z aluminiowymi ramkami reflektorów
Wielobarw.osw.wn.diodami LED
Ze swiatlami progowymi
Indyw.lamp.przed.+tyl.lamp.do czyt.
Przednie i tylne lampki LED
Z oswietleniem schowka podrecznego
Z Lampkš W Przedziale Ładunkowym
Swiatla tylne - LED z tylu
Dod. swiatlo STOP z przezr. socz.
Z pojed. tylnš lampš przeciwmgiel.
Z autom. reg. poz. œwiec. reflekt.
Z automatycznym ster. reflektorów

Panowie po co te podchody w stylu "wiemy, ale nie powiemy"? :)
Robimy śmietnik na forum, na którym i tak nikt nie dba o sprzątanie tematów.

januszcm masz kabel z Forscanem lub UCDSem?
tak, dysponuję takim zestawem ;-)

kln1920
12-08-2022, 11:30
Wpisz sobie tutaj VIN i porównaj z tym, co masz teraz w aucie zaprogramowane w CC
http://ford.xtlt.ru/ab/?fbclid=IwAR0cqZQDU1jfdydpZlAxuXrRJK-lLLny3aGFaBpPsgxkFfto38EZOmvqgCY

wasi69
12-08-2022, 14:32

Nie miales szyby wymienianej czolowej? Moze czujnik jest uszkodzony i reaguje zle. Wycieraczki na auto dobrze pracuja?

januszcm
12-08-2022, 15:09

Nie miales szyby wymienianej czolowej? Moze czujnik jest uszkodzony i reaguje zle. Wycieraczki na auto dobrze pracuja?

tak szyba była wymieniana, tak dobrze pracują.

zassałem konfigurację z auta w HCM asbulid forscan informuje ze są ustawienia "niefabryczne" .....

krakersik
12-08-2022, 17:59
Zobacz na pokrętło od świateł czy czasem nie masz ustawionego na pozycji mijania a nie na auto. Albo weź na zero i zobacz czy pali się tylko led.

januszcm
13-08-2022, 07:45
Tak, wiemy jak.
Tyle że dziwne, jest że auto wyjechało z fabryki, z lampami z LED DRL i jest tak ustawione auto, że te LEDy nie świecą jako DRL.
Takie przypadki się nie zdarzają i nie znam takiej wersji na żaden rynek żeby to było wyłączone.
Co skłania się do gdybania, kto grzebał, jak grzebał i po co grzebał że to teraz nie działa.
Zmiana konfiguracji żeby to z powrotem działało to jakieś 10 minut max o ile wszystko jest sprawne.

załączam zdjęcia naklejek lamp - cóż czy ktoś "grzebał" wcześniej nie mam pojęcia, auto odkąd trafiło w moje "ręce" tak działa...
czy na podstawie zgranych konfiguracji modułów przez forskana można sprawdzić czy było "grzebane" a jeśli tak go w jakich modułach tych informacji można szukać

cezarg1410
13-08-2022, 08:01
Kolega kln1920 napisał Ci co zrobić.
Porównaj centralna konfiguracje auta z tym co miałeś fabrycznie. Link dostałeś.

januszcm
14-08-2022, 11:36
sprawa załatwiona, w BCMii jest konfiguracja działania świateł, dziękuję za pomoc ;-)