Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Płyn do układu chłodzenia.
focuslift 16-08-2022, 11:59 Jaki płyn do układu chłodzenia stosujecie . Oryginalny forda czy jakiś inny np. Febi i jeżeli inny niż Forda to G12+, G12++ czy G13.
Po 12 latach chciałem wymienić na nowy. Instrukcja podaje 6L ale z doświadczenia wiem że nie da się zlać całości. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. I ile tego płynu da się zlać i ile kupić i jakiego.
pawel182 16-08-2022, 13:05 Oryginał.
AdoKrycha007 17-08-2022, 07:30 Oryginał FoMoCo pomarańczowy.
Ludzie jak wy na siłę kombinujecie w leciwych autach na butelkach za 40 zł....
konieczko5 17-08-2022, 08:48 ...
AdoKrycha007 17-08-2022, 09:26 straszna oszczędność :P
focuslift 17-08-2022, 10:32 Zawsze dwa zeta do przodu. :-)
Tak z ciekawości pytam.
A wymieniacie płyn od wspomagania. Czy mocie jeszcze fabrycznie zalany.
AdoKrycha007 17-08-2022, 10:49 Wg ETIS w tym modelu wymiana płynu do wspomagania i płynu chłodniczego jest co 10 lat łącznie z przepłukaniem całych układów.
konieczko5 17-08-2022, 11:58 ...
No tak, w aso przecież nigdy nic nie ma, tak samo sklepy online z częściami typowo do Forda nie istnieją w sieci, a nawet jeśli, to nie warto sprawdzać bo na pewno nic nie mają iii w sumie to szybciej będzie samemu wyprodukować taki płyn, dolać glikolu, na pewno będzie taniej i szybciej :D
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Waterspoon 17-08-2022, 14:20 A ktoś ma wiedzę tajemną jaka jest różnica między Petrygo, a tym oryginalnym cudem, bo chyba i tak wszystkie muszą być mieszalne, a łatwiej lać Petrygo bo w razie awarii jest wszędzie.
Ja wożę ze sobą w bagażniku awaryjnie Prestone gdyby się okazało że gdzieś mi zaczęło uciekać a będę w trasie. Jeśli dobrze kojarzę, jest mieszalne ze wszystkim.
dynagel,
prestone
żadna różnica, byle coś w miare markowego. to ma tylko nie wrzeć i nie zamarzać, ot glikol.
pawel182 17-08-2022, 16:28 A ktoś ma wiedzę tajemną jaka jest różnica między Petrygo, a tym oryginalnym cudem, bo chyba i tak wszystkie muszą być mieszalne, a łatwiej lać Petrygo bo w razie awarii jest wszędzie.
Oryginalny jest to koncentrat (mieszasz w proporcji 1:1) więc jakbyś miał trochę dolać możesz dolać wody destylowanej/demineralizowanej.
dynagel,
prestone
żadna różnica, byle coś w miare markowego. to ma tylko nie wrzeć i nie zamarzać, ot glikol.
i jest oky!
konieczko5 18-08-2022, 07:56 ...
Często sklepy online mają wyższe ceny niż w ASO.
Bardzo jestem ciekaw jak często te ceny w sklepach online są wyższe niż w aso? Bo ja jakoś obserwuję odwrotną tendencję.
Koszty przesyłki, No cóż, zawsze kupuję płyn i inne graty razem, więc nie odczuwam kosztów. No ale istnieje też wersja dla oszczędnych - ten sam płyn można kupić na Allegro ze smartem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
konieczko5 18-08-2022, 12:31 ...
Ile razy mam pisać,
że kolega nie zna regulaminu forum i nie tylko w tym temacie się nie zna, a próbuje się wymądrzać
§7
> Nie cytuj całych postów w odpowiedzi, korzystaj z cytowania selektywnego (czyli wybranych fragmentów).
Czas poczytać sobie cały regulamin, zamiast tępo akceptować go przy każdym logowaniu do forum.
Nie ma w nim nic o cytowaniu postów wcześniejszych.
|
|