kubaw20055
05-10-2022, 19:21
Cześć wszystkim,
chciałbym wyrzucić tylne nadkola materiałowe i zastąpić je jakimiś z tworzywa. Niestety ta "szmata" jest non stop mokra i wiadomo do czego to może doprowadzić. Czy posiada ktoś wiedzę czy do mk3 można gdzieś kupić tylne nadkola, ale z plastiku? Ja niestety nie mogę znaleźć:/ Te oryginalne to jakieś nieporozumienie...
NawrucHardkora
05-10-2022, 21:38
Proponuję pod nadkola położyć jakąś mate bitumiczną albo chociaż baranka, wtedy jednoczeßnie mamy zabezpieczenie blachy przed wilgocią i wygłuszenie
kubaw20055
06-10-2022, 07:10
Myślałem o zabezpieczeniu wnęk błotników woskiem. Ale chciałbym się pozbyć problemów związanych z materiałowymi nadkolami i stąd moje pytanie czy istnieją gdzieś w sprzedaży tylne nadkola do mk3 wykonane z plastiku?
A ściągałeś je kiedyś? One są mokre od zewnątrz, ale od "środka" jest sucho. Do MK2 były na pewno, więc i do MK3 coś się pewnie znajdzie
kubaw20055
06-10-2022, 07:32
Zdemontowałem to we wtorek i są mokre z obu stron i jest tam mnóstwo piachu (również od wewnątrz), który "trzyma" wilgoć. Pierwsze co to wyrzuciłem te metalowe zgniłe gwiazdki do mocowania nadkoli i kupiłem plastikowe wkręcane (podobne kiedyś były chyba w Mercedesach).
clubGRANT
06-10-2022, 09:09
W 2018 robiłem w 1 rocznym swoim mk3 kombi kompleksowe zabezpieczenie podwozia pasą wygłuszająco-uszczelniającą ściągałm wszysko w ym plasikowe progi i właśnie mariałowe nadkole ,którą wnękę także zabezpieczyłem, wosk jest doby do trudno dostępnych profili zamknięych, naomiast ta pasta jes przezemnie sprawdzona na 3 aucie i polecam zrobić aki zabieg.
Ja do swojego , ale MK1 z 2004 wywaliłem te szmaty i na allegro kupiłem plastykowe ale przed założeniem dobrze zakonserwowałem i mam spokój .
clubGRANT
07-10-2022, 08:25
Można jeszcze spróbować przeszczepić plastikowe nadkola z mk2 do mk3.