Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Po przejechaniu około 5km (40 minut jazdy) zaczyna się dziwne buczenie na postoju

mk_ford
12-10-2022, 23:16
Cześć.
Jestem trochę przybity. Wziąłem niedawno focusa w automacie miało być super a się ciągle z czymś pierdzielę i juz polowe kasy dolozylem.
Zaczęło się od problemu z odlaczeniem wspomagania podczas jazdy. Pomogła (rzekoma) renowacja przekładni - rzekoma bo fachowiec stwierdził (zarzekał się ze on to zna - typowe dla modlu - ze to to tamto, ze to jakaś osłona i wilgoć, potem ze to akumulator nie laduje) ze przekladnia to w sumie byla nienajgorsza ale czujnik jakiś nie tak dzialal a wogole ze mam skorodowane podwozie itd.. owszem wyjechalem bez problemow ze wspomaganiem ale pewne rzeczy wyszły po tym np szarpało bo nie bylo dobrze dokrecone i bledy w jakimś czujniku świec i dodatku paliwa). Ale trudno - elektryk mi to ogarnał. I potem zabrałem sie za resztę. No to sprawdziłem ładowanie - ok, zakonserwowałem porządnie podwozie u fachowca - ok , wymieniłem przy tym elementy zawieszenia bo juz zaczęło stukać na nierownosciach - ok i rozrząd tak na wszelki wypadek. Ale przy tym gość powiedział że łożysko spręzarki klimy rzęzi do wymiany.
No dobra ale dzisiaj jeszcze wyszło że wogole to rzęcholi też alternator i na bank trzeba go reanimować bo grozi poważna usterką. Ale tuz przed tą wizytą byłem jeszcze w serwisie specjalnym od skrzyni biegów bo irytuje mnie pewien dźwięk. (Ten od skrzyni stwierdził ze to nie skrzynia ale ze te skrzynie to wogole kiepskie i lepiej pozbyć się bo naprawa to koszmarne koszty)
Otóż problem którego szukam to: wsiadam do auta na parkingu i wszystko niby ok. Ale po przejechaniu okolo 2,5 - 5km zaczyna sie dziwnie buczenie kiedy zatrzymuje auto. Ruszająć ten dzwiek wchodzi na wyższe obroty aż w końcu nie slychać już potem gdy jadę ale znowu zatrzymując auto to słychać to łuuuuu, takie wkurzające jest. Ono zanika na mikrochwilę w momencie gdy zmieniam lewarkiem D na P R N ale natychmiast wraca. Najbardziej to słychać na siedzeniu kierowcy bo pasazerowie slysza to juz trochę mniej. Dodam ze jak juz wiem co to z dzwiek to stojąc z boku przy otwartej klapie słyszę to na zewnatrz tak bardzo słabo w tle calego dzwieku silnika .. to jest gdzieś w okolicy prawej części silnika bliżej grodzi... ale zaden mechanik nie jest w stanie powiedzieć co to tak naprawde jest. Najlepsi są co mowia ze nic nie slysza.
Ostatnia potencjalna przyczyna to wg tego od skrzyni ze moze to dwumasa. A ten co mi robił rozrzad stawia ze to turbina ale alternator jest teraz pilniejszy. Bądź tu mądry ... ktoś z kolegów ma jakiś pomysł bo gryzę palce ze wzialem sobie strupa?

kln1920
13-10-2022, 07:51
Może być łożysko w skrzyni, skoro przy zmianie na chwilę milknie.

Piotr..
13-10-2022, 08:34
To samo pomyślałem jak czytałem posta, że to łożysko w skrzyni. Zmień olej w skrzyni, bo pewnie nikt tego dawno (o ile w ogóle) nie robił. Warto wydać trochę więcej i zrobić dynamiczną wymianę.

mk_ford
13-10-2022, 17:56
Czesc.
Dziekuje za odpowiedzi.
Oczywiscie mogę pojechać zmienić olej i umowic wymiane łożyska.
Pytanie tylko jesli to ze skrzyni to dlaczego w serwisie specjalizującym się w naprawach skrzyn nie pomysleli o tym?
Owszem. Tez powiedzial serwisant ze nalezy wymienić olej ale ze ten dzwiek wg niego nie zniknie po tej operacji.

mk_ford
11-11-2022, 14:34
Czesc.
Dziekuje za odpowiedzi.
Oczywiscie mogę pojechać zmienić olej i umowic wymiane łożyska.
Pytanie tylko jesli to ze skrzyni to dlaczego w serwisie specjalizującym się w naprawach skrzyn nie pomysleli o tym?
Owszem. Tez powiedzial serwisant ze nalezy wymienić olej ale ze ten dzwiek wg niego nie zniknie po tej operacji.

Słuchajcie koledzy. Poodwiedzałem kilku mechanikow, lacznie z serwisem skrzyni.
Okazuje się że orzeczenie co to za dzwięknie jest łatwy. Moze zacznę od tego.
Jeden z mechaników raczej narzeka na rzęrzenie alternatora i coś w sprężarce klimy.
Ale to nie jest związane z dzwiekiem ktory mnie martwi. Podczas rozmowy z kolegą przyszła mi do głowy jedna myśl.
Czy to manualna czy automatyczna skrzynia biegów. To w momencie wciśnięcia pedału sprzęgła (czy hamulca w automacie) to odłączam skrzynię przez sprzęgło tak?
Innymi słowy: Jesli się zatrzymam i dam na neutral w manualu, czy na P lub N w automacie to skrzynia jest odłączona od silnika prawda? Wtedy element pracujący (wirujący) to silnik (nie wiem jak wtedy sprzęgło). Ale na moj rozum ostatecznie jesli na N słyszę ten dzwięk czy to wcisnę pedał hamulca w automacie czy nie a słyszę ten dźwięk to: nie jest to dźwięk ze skrzyni biegów - czy dobrze wnioskuję?
Czyli problem bedzie z przyczyn silnika, coś obok lub sprzęgło (w MK3 jest sprzęgło kinetyczne a nie dwumasa jak w dizlu) zgadza się?

edmun
11-11-2022, 16:49
MK3 to dwumasa.

mk_ford
14-11-2022, 21:24
MK3 to dwumasa.
Dziękuję to cenna informacja.
Ale jeszcze podraze temat bo nadal nikt nie wie co buczy.
To podsumujmy:
Buczy ... to jest takie buczenie. Wysoki ton.
Zaczyna dopiero na rozgrzanej komorze silnika.
Uwaga. Buczy właśnie nawet wtedy jak dam na N lub P, nie ważne czy nacisne hamulec słyszę też jak zaczynam zwalniać przy niskiej predkosci... Czyli to nie może być skrzynia bo w opisanych wyżej sytuacjach czy skrzynia jest dołączona czy odłączona to buczenie słychać.
I tu uwaga. Odkryłem że w tej samej częstotliwości co to buczenie wręcz buczą dwa elementy w dotyku:
Ta śruba na prawo i końcówka chłodnicy??? Ale co ciekawe nie czuć tego na lewej śrubie patrząc na zdjęcia to buczy ta gdzie jest sama a nie buczy ta która jest z ta zakręcona rurką (i też dopiero na gorącej komorze)...

Zdjęcia
Na tej śrubie czarnej po prawej czuć na lewej nie czuć i czuć na tej zakręconej końcówce. To jest taki bardzo wysokiej częstotliwości wibrator... Czuć dokładnie to buczenie łapiąc palcami za te elementy.
Ktoś poradzi?
Śruby to te czarne z wciętymi gwiazdkami, a ten element to z tą czarną zakręcaną zatyczka

mk_ford
22-11-2022, 11:01
Hej.
Przy ostatnim serwisie dowiedziałem się, ze mam jakąś usterkę sprężarki klimatyzacji. Klima działa ale coś tam glosno chodzi.
Pytanie czy sprężarka działa cały czas (nawet przy wyłączeniu kllumy w kokpicie) i czy to moze wtedy być przyczyna tego przenoszenia się buczenia?

krzys1968
22-11-2022, 11:17
przenoszenia się buczenia?

Uszkodzone łożysko

mk_ford
22-11-2022, 16:00
Uszkodzone łożysko
Hej.
Dzieki za odpowiedź.
A jesli wyłączam klimę w srodku to nadal będzie to powiazane z łozyskiem?

krzys1968
22-11-2022, 17:26
nadal będzie to powiazane z łozyskiem?

Tak

mk_ford
23-11-2022, 08:22
Tak

Dzieki. Zatem trzreba bedzie naprawić

mk_ford
14-12-2022, 19:05
Cześć. Wszystkim.
Sluchajcie... bylem w jednym z serwisow w celu wymiany oleju i diagnozy bledu silnika - ale gość przy okazji posluchał tego buczenia i wg niego to buczy pompa w skrzyni biegów.
Mam zaplanowaną wymianę oleju w skrzyni i tu sie rodzi pytanie czy od razu poprosić serwis skrzyń zeby ocenili czy to faktycznie pompa? Przez telefon tylko mi powiedzieli ze to mozliwe i cena jest niemała ale to to nadal nie jest (ogromna) cena naprawy calej skrzyni. Co o tym sądzicie - jezdzić z tym (tak mi powiedzial ten obecny serwisant)

mk_ford
17-12-2022, 11:50
To samo pomyślałem jak czytałem posta, że to łożysko w skrzyni. Zmień olej w skrzyni, bo pewnie nikt tego dawno (o ile w ogóle) nie robił. Warto wydać trochę więcej i zrobić dynamiczną wymianę.
Hej. Wymieniłem olej w skrzyni ale cudu nie było. Buczenie jest nadal.
Jedna rzecz jeszcze - przy zmianie pomiędzy p r n d milknie na sekundę ale między D S już tak nie ma. Może to jest wskazówka? Ten co wymieniał olej podejrzewa że to pompa oleju w skrzyni a żeby naprawić to cała skrzynie musi rozłożyć czyli kompleksową droga naprawa

Bump: To samo pomyślałem jak czytałem posta, że to łożysko w skrzyni. Zmień olej w skrzyni, bo pewnie nikt tego dawno (o ile w ogóle) nie robił. Warto wydać trochę więcej i zrobić dynamiczną wymianę.
Jedna rzecz jeszcze - przy zmianie pomiędzy p r n d milknie na sekundę ale między D S już tak nie ma. Może to jest wskazówka? Ten co wymieniał olej podejrzewa że to pompa oleju w skrzyni a żeby naprawić to cała skrzynie musi rozłożyć czyli kompleksową droga naprawa

mk_ford
16-01-2023, 18:44
Hej.
Nie wiem czy ktoś jeszcze jest w stanie pomóc i jeszcze zaglada do tego wątku.
To jeszcze raz.
Po dluzszej jezdzie jak się rozgrzeje komora silnika to w kabinie slychać buczenie.
Do tego wykryłem jeszcze dodatkowe az takie brzeczenie na postoju ( jeszcze lepiej przy docisnietym hamulcu (sprzegle - automat)).
Ale po kolei.
Buczenie jest jak mowie dobrze slyszalne dopiero gdy porzadnie pojezdze i przygrzeje komorę silnika.
I teraz wzialem kija na sluch i zaczalem dociskac wiekszosc elementow w komorze.
Okazuje się ze to bucznie oraz drżenie w tej czestotliwosci na tej tym wystajacym elemencie klimatyzacji (dobrze mowie?)
Dodatkowo czuć to tylko troche na tej czarnej srubie ale bardziej to czuć i slychać na srubie czarnej po stronie kierowcy.
Co sie okazalo ze na niej wlasnie tej po stronie kierowcy czasem nawet tak troche rzecholi to dociskajac mocno tą czarną srube palcami ten rzecholacy dziwek znika i tylko zostaje buczenie.
Jadac po czesciach wykryłem ze najbardziej buczy na tej miękkiej rurze ktorej poczatek zaznaczylem po srodku zdjęcia strzałką i kirunek (ona otacza silnik i zakreca w kierunku wewnetrznym).
Najbardziej buczy to co jest pod strzałką i ta rura od tego miejsca strzałki tak do jej połowy - i dzwięk lekko słabnie w miarę odleglosci od tego miejsca a jak juz ten odcinek za silnikiem jest to to jak tam przyloze kija i slucham to juz tego praktycznie buczenia tam nei slychać.
Więc moze teraz ktoś coś wymyśli?
(No przeciez to nie moze byc chyba skrzynia biegów - ktora na biegach ladnie pracuje, przezuca jak trzeba.. (?))

Uprzedzam ze pytam nie dlatego ze marudze i zasmiecam forum tylko jak widze co mechanik to inna teoria - od skrzyni biegow do tego ze ostatnio jeden (pokrecil kierownica) i stwierdzil ze pewnie problem (albo brak oleju) w przekladni (bo ja regeneorwalem).... tyle ze ona nie zdazylem mo powiedzieć ze jak mi wiadomo jest elektryczna :D

mk_ford
12-02-2023, 14:31

Bump:

Dźwięk po 70 km
Już za radę nagrać w kabinie :/
Na pozycji P. Chwilę dodaje gazu to cichnie i po pieczeniu wraca

https://files.fm/u/68hawzd48?ak=fa285