Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Wymiana wyświetlacza radia
Witam
Czy ktoś z kolegów forumowiczów wymieniał może we Fieście z 2011 r. wyświetlacz w konsoli centralnej ten biedny 2 liniowy na taki: http://allegro.pl/radio-wyswietlacz-fiesta-mk7-08-13-i6888787701.html#imglayer
Czy da się to w ogóle zrobić?
Pozdrawiam
Trapi mnie to samo pytanie. Proszę o informację na tan temat.
google nie boli , a o tym nawet na tym forum było
Google nie wyszukuje nic na ten temat. Skoro Ty znalazłeś to poratuj linkiem.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=228672&page=2
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=262242
widocznie nie wpisujesz w google właściwej nazwy ... teraz zostaje lektura
Dzięki kolego za linki
Trochę poczytałem jednak głownie piszą o dołożeniu BT a mnie chodzi tylko wymianę wyświetlacza a takiej konkretnej informacji nie znalazłem
Z tego co widzę potrzeba wymienić panel przedni i wyświetlacz. Samo radio może zostać stare.
Teraz kwestia zakupu panelu pod kolor w aucie i w dodatku najlepiej w zestawie z wyświetlaczem.
creepone 27-02-2019, 19:25 Witam zakupiłem wyświetlacz LCD F1BT-18B955-GA
http://www.2040-parts.com/_content/items/images/51/1519851/001.jpg
Wcześniejszy to zwykły niebieski wyświetlacz. Radio jest takie
https://i.imged.pl/ford-fiesta-mk7-radio-radioodtwarzacz-sony-4347124356.jpg Po podłączeniu wyświetlacza następuje cisza radio nie działa wyświetlacz również po przepięciu na stary wyświetlacz wszystko działa. Z czego to wynika brak programowania zła instalka? Dodam że w Forscan nie mam do wyboru MDF
Kody błędów to:
u0151
u0257
Ktoś doradzi co z tym fantem zrobić?
lukaszooo 27-02-2019, 22:35 Jesteś już kolejną osobą która zglasza ten problem. Kiedyś probowalem nawet sprawdzić czy pinologia podlączenia jest taka sama w przed i po lifcie ale poległem na moim ruskim schemacie od przedlifta.... Jesli ktoś znalazł pinologie wyswietlacza od przedlifta to niech poda, porównamy z liftem.
creepone 27-02-2019, 22:47 Sądzisz że piny w wyświetlaczu będą inaczej? Ja bym obstawiał GEM bo kody błędów to "U" ale w forscanie nie mam do wyboru wyświetlaczy MDF i pytanie czy BSI nie ma tej funkcji czy ki czort :P
lukaszooo 28-02-2019, 07:08 Nie wiem jaka jest przyczyna, wiem ze słyszalem o tym problemie od kilku osób. Niestety mk7 sprzedalem jakiś rok temu i nie mam na czym tego przetestować.
Zaocznie moge jedynie porównać schematy ale tak jak juz pisalem w przedlifcie nie moge tego odszukac na ruskim schemacie.
creepone 28-02-2019, 08:10 Dzięki za chęci. będę musiał szukać info chodź te informacje sa okrojone na maxa
U to kody błędów złej konfiguracji.
Moim zdaniem przedlift nie zadziała z poliftowym LCD, bo konfiguracja nie przewidywała takiej możliwości. Każdy wyświetlacz poza navi 5" ma soft tylko pod konkretny model/rodzinę aut, czyli np. Fiesta FL i B-max.
creepone 28-02-2019, 15:25 Każdy wyświetlacz poza navi 5" ma soft tylko pod konkretny model/rodzinę aut, czyli np. Fiesta FL i B-max. Czyli 5" łatwiej zaimplementować niż ten co obecnie mam. A co jak by zrobił aktualizacje BCM? lub wymienił z FL pytanie czy taki przeszczep zadziała.
Jaką masz wiązkę do odtwarzacza cd? Jeśli masz szare kwadratowe wtyczki to jest kwestia zamiany pinów 7 i 9 w kostce wyświetlacza żeby wyświetlacz zaczął żyć. Próbowałem kiedyś dołożyć wyswietlacz fl do fiesty z 2008 ale się poddalem.
Link do uk forum ze zdjęciami wtyczki wyswietlacza: http://www.fiestamk7.com/viewtopic.php?t=1479&start=20
creepone 04-03-2019, 18:13 Przewody mam identycznie ułożone. A w radiu mam tylko jedną kostkę prostokątną jak na zdjęciu po lewej więc pewno potrzebuje takie jakie jest po prawej i nową instalkę :P
https://www.talkford.com/community/uploads/monthly_11_2013/post-84388-0-91008600-1385205987.jpg
adams502 11-03-2019, 21:20 Wyswietlacz kolorowy nie będzie działał w przed lifcie ja w po lifcie zmieniłem i wszystko jest ok.
creepone 12-03-2019, 23:00 Wyswietlacz kolorowy nie będzie działał w przed lifcie ja w po lifcie zmieniłem i wszystko jest ok.
A nie masz może gdzieś nr instalki?
timbersher 14-03-2019, 06:13 Napisz jaki wyświetlacz wstawiłeś i czy wszystko działa prawidłowo czy trzeba coś dodatkowo aktywować.
creepone 14-03-2019, 10:12 Napisz jaki wyświetlacz wstawiłeś i czy wszystko działa prawidłowo czy trzeba coś dodatkowo aktywować.
Ty jak masz FL to bez problemu :) Ja mam przed FL i tu jest za uboga instalka że tak powiem.
adams502 15-03-2019, 18:30 Może wymiana na takie cudo:
https://www.youtube.com/watch?v=Win3VrD9h0k
https://www.youtube.com/watch?v=viIDn8ip83Q
https://www.youtube.com/watch?v=l8aUu92dkLU
Działa oryginalny panel radia i wszystkie funkcje samochodu tylko cena odstrasza. U nas 2700zł na wschodzie 1100-1600zł
https://www.aliexpress.com/item/HD-Android-6-0-Car-DVD-Stereo-For-Ford-Fiesta-2013-2014-2015-2016-Auto-Radio/32828793555.html?spm=2114.search0104.3.51.159372d5 lTgQwc&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10065_10 068_319_317_10696_10084_453_10083_454_10618_10304_ 10307_10820_10821_10301_537_536_10902_10843_10059_ 10884_10887_321_322_10103,searchweb201603_55,ppcSw itch_0&algo_expid=21d9530b-157a-45d0-b406-2a0d98cf8d32-6&algo_pvid=21d9530b-157a-45d0-b406-2a0d98cf8d32&transAbTest=ae803_4
creepone 15-03-2019, 22:09 Zdecydowanie nie nie :D Pobawię się już w ori Navi bo instalkę wyrwałem za 50 zł od a do z. Tylko muszę ją oblukać i porównać ze starą żeby nie wymieniać całej tylko część co idzie od radia do BT
Ta navi to po FL, bo wcześniej nie było. Ciekaw jestem, czy zadziała. Fabryczna antena GPS jest za wyświetlaczem.
creepone 20-03-2019, 15:55 Trochę to potrwa bo chłodno na takie zabawy, ale co już oblukałem z starą instalką różnica głównie polega w połączeniach głośnikowych pomiędzy radiem a wtyczką idącą do modułem BT plus 3 przewody idące w głąb instaliki no i w przewodach w wyświetlaczu w starej instalce idą 4 przewody do głośników a w po FL idą tylko 2 na szczęście odpada sama instalka BT ale wtyczki się różnią
lukaszooo 20-03-2019, 16:36 W przed lifcie jest modul BT novero w lifcie jest juz SYNC. Różnice ktore opisaleś wynikają z tych dwóch systemów. Nie ma to nic wspolnego z wymianą wyświetlacza.
creepone 23-03-2019, 08:19 W przed lifcie jest modul BT novero w lifcie jest juz SYNC. Różnice ktore opisaleś wynikają z tych dwóch systemów. Nie ma to nic wspolnego z wymianą wyświetlacza.
Domyślam się że BSI do wymiany bo Update BSI odpada. No i sam radioodtwarzacz. Chodź co ciekawe na rosyjskim forum był kiedyś post z opisem i gość odpalił taki wyświetlacz w przed FL bez wymiany instalki na sync. A instalkę chce wymienić bo mam chęć przejść na sync 1.1 ale zobaczymy
Chciałem zastąpić wyświetlacz przedliftowy (czerwony)
na poliftowy (niebieski), niestety po podłączeniu wyświetlacz nie włącza się.
Wyświetlacze troszkę się różnią (zdjęcia), z przodu również przedlift ma dwa guziki z przodu a polift nie.
Czy jest możliwość uruchomienia?
Podjąłem kolejną próbę i tym razem podpiołem wyświetlacz z Focusa Mk3. Wyświetlacz się włącza ale pojawia się tylko napis "Ford Audio 1-hour mode". oraz kreski na dacie i godzinie.
Czy macie jakieś pomysły?
kubaw20055 25-10-2022, 08:28 Cześć wszystkim,
mam krótkie pytanie, czy do fiesty mk7 przed liftem można zamontować wyświetlacz radia (kolorowy 4,2") z wersji po lifcie?
Wtyczki wyglądają na takie same.
Raczej nie.
ACM jest inny.
MFD4 mozna zalozyc w miejsce niebieskiego MFD 3.5
kubaw20055 25-10-2022, 08:40 Teraz mam ten duży czerwony wyświetlacz i radio z BT, kupiłem cały panel Sony i zastanawiam się nad tym wyświetlaczem:/ Trochę szkoda, no ale trudno. Chyba, że wymiana ACM coś zmieni w tym temacie?
Sprawdziles czy działa ten panel z reszta?
kubaw20055 25-10-2022, 08:54 Czekam na paczkę, dzisiaj ma być kurier;) Przedlifty też miały zestaw Sony więc powinno funkcjonować, mam nadzieję :roll:
thesperado 25-10-2022, 22:27 Widziałem przelifta (czerwone podświetlenie przełączników) z Sony ze stosownym wyświetlaczem poliftowym. Z daty produkcji pojazdu wynikało, że ACM oryginalny był nowszego typu (nowe gniazda). Słabo to trochę pasowało kolorystycznie, ale robiło.
kubaw20055 26-10-2022, 17:39 Hej Panowie, zamontowalem ten panel Sony i działa radio oraz prawie wszystkie przyciski. Nie działa przycisk Display oraz DSP I Mute. Wiecie może co dokładnie zmienić w konfiguracji?
Mój stary panel ma 6 pinow we wtyczce, ten ma ich 8 :/ Panel jest z polifta bo przyciski ryglowania drzwi są podświetlone na niebiesko.
Z tego co widze na allegro wszystkie panele przed i poliftowe mają złącze 8 - pinowe.
Nie działają dokładnie te przyciski zaznaczone na czerwono:
https://i.imgur.com/DllRRCM.jpg
thesperado 26-10-2022, 18:47 Strzelam. Ja próbował bym w "Integrated Control Panel" coś zmienić. Wszak założyłeś panel "Branded". Z "Branded" pomijając nawigacje masz chyba dwie opcje. Ten wyświetlacz jest od Sony polifta? Ten, o którym pisałem wcześniej był w tonacji niebieskiej.
kubaw20055 26-10-2022, 18:56 Tak panel to polift. Na szybko podłączyłem Forscan, ale nie zauważyłem takiej zakładki, jutro muszę sprawdzić na spokojnie. W sumie nie wiem czy odsyłać ten panel.
W Focusie mk3 też kiedyś zmieniłem panel w najbiedniejszym radiu na Sony i wszystkie przyciski działały. A tak samo w starym panelu było 6 pinow, w Sony 8, a wtyczka w samochodzie miała 6 pinow. Trochę to wszystko skomplikowane;)
Focusie mk3 też kiedyś zmieniłem panel
i najpewniej nie była to zmiana na poliftowy dekor z klawiszami
kubaw20055 26-10-2022, 19:05 Czyli panel musi być z wersji przed liftem, nr seryjny AA6T ... ?
Tam też jest 8 pinowe zlacze. Czy problem tkwi w sofcie tych części, na pozór wyglądających identycznie?
Bump: Czy taki panel z wersji przed liftem będzie w porządku?
https://allegro.pl/oferta/panel-przelacznik-radia-ford-fiesta-mk7-08-10224866602
thesperado 26-10-2022, 19:13 W Focusie mk3 też kiedyś zmieniłem panel w najbiedniejszym radiu na Sony i wszystkie przyciski działały
Bez zmiany konfiguracji?
We Fieście jest jeszcze taki smaczek, że panel i wyświetlacz używane są do zmiany niektórych ustawień pojazdu, a to może robić różnicę.
kubaw20055 26-10-2022, 19:21 Bez zmiany konfiguracji nie działały przyciski 7-9, Ale działały te, które teraz w Fiescie są martwe:/ Chyba zamówię ten panel sprzed liftingu.
thesperado 26-10-2022, 19:37 Ja bym popróbował. Wymieniałem bieda radio na to niby lepsze w przedlifcie. I lipa. Nie, że nie działa, tylko wygląd. Stare miało panel ciemno srebrno-szary, a nowe ma ten srebrny jaśniejszy. Pasowało by wymienić panel ogrzewania na ten jaśniejszy, ale jak są, to bez tej klapki, która jest pomiędzy panelem radia, a panelem ogrzewania. Zastanawiałem się nad lakierowanie panelu ogrzewania lub założeniu czarnych,tylko z tymi czarnymi nie wiem czy te numer przejdzie. W konfiguracji jeszcze nie grzebałem, bo tam jeszcze trzeba dołożyć i aktywować tylne głośniki i oczywiście BT/VC. Mam wszystkie klamory poza gniazdem USB, ale z tym można później. W zasadzie powstrzymuje mnie czas (jego brak) i ten nieszczęsny panel ogrzewania.
kubaw20055 26-10-2022, 19:54 Zamówiłem panel przedliftowy, najwyżej oddam:) Kratki można przemalować na czarny połysk bo tak bardziej mi się to podoba;)
Dalej nie daje mi spokoju to, że w panelu Sony jest 8 pinów w kostce. Do czego te piny służą? We wtyczce samochodu jest ich 6 :roll:
I stary panel z obsługą BT też ma ich 6, o co tu chodzi w takim razie?
W Focusie też wtyczka miała 6 pinów, natomiast panel 8, z czego 2 zostały bezużyteczne i wszystko działało.
kubaw20055 30-10-2022, 18:47 Wymieniłem ten panel na Sony przedliftowy i niestety te same przyciski martwe:/ Nie wiem, może trzeba wymienić ACM na inny? Nie mam pomysłu.
thesperado 30-10-2022, 22:27 A zwróciłeś uwagę na to, że nie działają te przyciski, które nie występują na panelu standardowym. Porównaj widoki paneli standard z przyciskami 0-9 i Sony, czyli Branded ICP. Konfiguracja ???
kubaw20055 31-10-2022, 05:36 Dzisiaj muszę się podłączyć komputerem na spokojnie i znaleźć tę opcję. Wydaje mi się, że jej nie widziałem albo po prostu przeoczyłem bo czas goni:/ W takim układzie, logicznie rzecz biorąc, powinny zadziałać obydwa panele przed/polift.
thesperado 31-10-2022, 12:18 Jak np. tu http://ford.xtlt.ru/ab/ wrzucisz nr VIN, to masz to w poz.214. Tobie to raczej nie trzeba przypominać że tego nieszczennego programu, z którego jest ten edytor nie należy używać, tylko Forscan. Ta opcja tam jest, bo zmieniałem audio na Sony w FF3 i z niej korzystałem.
Kolega wie że to AsB do FF3 i nie zawsze trafia w inne modele forda?
thesperado 31-10-2022, 15:21 W przedliftową Fiestę w temacie audio akurat trafia. Przed zakupem Fiesty informacje odnośnie wyposażenia zawarte w AsB pokrywały się z tymi informacjami o wyposażeniu, które dotaczała strona 7zap.com, oczywiście na wspomnianej stronce było znacznie więcej szczegółów. Za to informuję sprzedawców pojazdów były mocno niewiarygodne. Moja propozycja była związana z tym, ze kolega nie mógł znaleźć w Forscanie możliwości zmiany typu panelu. Ten edytor dał mi także odpowiedź na to co jest powodem, że po podłączeniu tylnych głośników we Fieście 7, te nie grają i w menu radia nie ma opcji regulacji balansu przód/tył. Fiesta z tylnymi głośnikami we wspomnianym edytorze ma ustawione w poz. 73 (ilość głośników) wartość 02 – 6 głośników. Moja, krajowa z bieda radiem fabrycznie ma w poz. 73 wpis 08 – nieznana. Moja Fiesta z bieda panelem fabrycznie w poz. 214 ma wpis 02 – standard ICP w Fiesta z panelem 0-9 ma wpis 03 – extender (rozszerzony). Informacje o USB, BT/VC , AUX także się potwierdzały. Będąc w takim położenie jak kolega, który walczy bezskutecznie z panelami warto sprawdzić to o czym piszę. To nic nie kosztuje, zmieniać konfiguracji także nie ma przymusu, a jak nawet zmieni i to nic nie da to zawsze zmianę można cofnąć. Po jego wypowiedziach na forum zakładam że będzie wiedział co robi.
kubaw20055 31-10-2022, 16:52 Znalazłem opcję wyboru panelu (Jest to w opcjach edytowalnych ukrytych). Próbowałem różnych opcji i niestety wspomniane przyciski jak były tak są martwe w panelu przed i poliftowym :/ Póki co kończą mi się pomysły.
Może do pełni szczęścia jest potrzebny ten ACM od Sony?
thesperado 31-10-2022, 17:29 Wole jeszcze zapytać. We Fieście "main" nie szukałeś chyba w BCM?
kubaw20055 31-10-2022, 18:34 W Forscanie na liście na samym dole (Jak kliknę w ten mikroprocesor po lewej stronie) jest BCMii i tam są wszystkie opcje konfiguracji wyposażenia. Jest tam tryb normalny, inzynieryjny i opcje ukryte, w których jest zakładka związana z tym panelem.
thesperado 31-10-2022, 18:42 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=266904 #2. Ja tam ekspertem nie jestem, ale tedi_k...
kubaw20055 31-10-2022, 18:46 Ale jajka, nie wiedziałem, że Fiesta ma to rozwiazane inaczej niż by się mogło tego spodziewać. Czyli muszę pogrzebać w konfiguracji zapisywanej w zegarach.
thesperado 31-10-2022, 18:52 Wg tego co pisał tedi_k, "backup" (kopia), to w BCM, a "main" w zegarach.
kubaw20055 31-10-2022, 18:55 Czyli prawdopodobnie to jest przyczyną problemu:/ Już teraz nie chce mi się iść znowu do auta, w środę podlaczę komputer na spokojnie. Dzięki za pomoc:)
Czyli prawdopodobnie to jest przyczyną problemu: nie prawdopodobnie tylko w Fieście MK7 o dziwo jest właśnie na odwrót Tak jak Tadeusz pisał , CCC jest w zegarach a backup w BCM.
we wspomnianym edytorze ma ustawione w poz. 73 (ilość głośników) wartość 02 – 6 głośników. w tym aucie czytając ucds-em jest w pozycji 75 - Loudspeaker quantities - ilość głośników , a w pozycji 216 - Integrated Control Panel
czyli nie proponuje grzebać Foccusem.
thesperado 01-11-2022, 12:18 czyli nie proponuje grzebać Foccusem.
Nikt tego nawet nie proponował. Nawet pisałem by nie używał tego "nieszczęsnego programu". Chodziło mi tylko o pokazanie, że istnieje możliwość zmiany typu panelu, ponieważ kolega w Forscanie nie mógł znaleźć. Fakt tam tak łatwo widoczne to nie jest. A tak przy okazji, to czy jest jakiś program, który tylko i wyłącznie odczyta i przetłumaczy AsB na ludzki język i by o tym co zaproponowałem zapomnieć na wieki? Czasem się podpieram tym edytorem, aby było łatwiej przygotować się do działania w Forscanie. Jak pisałem wcześniej np. po porównaniu konfiguracji dwóch Fiest dowiedziałem się o co chodzi z tymi tylnymi głośnikami. O UCDS to nawet nie myślę, nie moja liga, a i Forscan to czasami myślę sobie, że także za wysokie progi dla mnie. Poczytałem wasze wpisy na forum i to co jest na forum Forscan-a i póki co daję radę, ale to grzebanie ograniczam do niezbędnego minimum. Działanie Forscan-em dla mnie to nie jest gra komputerowa, ani film Szybcy i ..., jak by się czasem mogło komuś wydawać.
kubaw20055 01-11-2022, 14:10 :(Podłączyłem teraz komputer, wszedłem w IPC main, zmieniłem co trzeba i kiszka, nadal są martwe te same przyciski w obu panelach. Pomysły mi się już skończyły:/
Może trzeba uzupełnić 2 brakujące piny wtyczki panelu? Panel ma 8 pinow, wtyczka 6, może ACM, może wyświetlacz? Nie wiem, strzelam
thesperado 01-11-2022, 21:11 Jak widzisz kibicuję Ci i gdy ktoś nie potwierdzi, że miks, który robisz, to wyważanie zaspawanych drzwi to możemy próbować pomyśleć. Jak pamiętam, to przy FF3 i takim miksie zdania były podzielone. Ja wybrałem opcje wymiany wszystkiego, ale mam świadomość, że Fiesta to nie FF3. Koledzy z zacną wiedzą i doświadczeniem już się pojawili w temacie i póki co mnie prostowali, że wpuszczam Cię w "sam wiesz jaki" edytor, choć nie podawałem nazwy programu bo jej unikam. W sumie mieli poniekąd rację, program niebezpieczny i najlepiej o nim zapomnieć, a ja sam nawet z ciekawości tego programu z autem bym nie skomunikował, ale z edytor przyznaje w celach poznawczo/porównawczych używam.
Może w najbliższym czasie, zanim zaczniesz coś robić, zróbmy podsumowanie i uporządkujmy to co do tej pory zostało napisane. Specem od Fordów nie jestem. Ja je tylko używam, ale wiem że przy diagnozowaniu usterek, gdy dochodzi się do ściany takie postępowanie pomaga.
A tak w ogóle, to co ustawiłeś w opcji IPC?
kubaw20055 03-11-2022, 19:14 Niestety, dzisiaj spędziłem przy tym ponad 2 godziny. Brak zmian na jakiekolwiek zmiany w konfiguracji. Zapisywałem również kopię do BCM i nadal te same przyciski jak były zamrożone tak są...
Miała być prosta i szybka wymiana panelu. Mam panel C1BT i ten niby przedliftowy AA6T
Czy istnieje jeszcze jakiś inny rodzaj panelu Sony do przedliftowej Fiesty?
Już mi niewiele brakuje, żeby wstawić to co było fabrycznie i dać sobie spokój z tym Sony skoro nie chce działać:/
Zmiana rodzaju ACM nie ma sensu bo ACM nie był wymieniony, ale spróbowałem również i takich kombinacji.
W zakładce z panelem mam ustawione Branded ICP
Chciałem też włączyć autoryglowanie, ale oczywiście też nie działa...
Może faktycznie potrzebny jest ACM od zestawu Sony? Jedynie to jeszcze mi przychodzi do głowy.
thesperado 03-11-2022, 22:03 Na zachód od Odry także chłopaki kombinują, ale nie spotkałem takiego pomysłu na miks jak twój.
Oto przykłady :
https://www.fordownersclub.com/forums/topic/95979-ford-fiesta-stereo-lcd-screen-upgrade/
https://www.fordownersclub.com/forums/topic/116417-retrofit-bluetooth/
W tym drugim linku jest fotka przedliftowego panelu Sony z wyświetlaczem innym niż czerwony (pewnie oryginał).
Próbowałem poszukać schematu, aby wyjaśnić o co chodzi z tymi dwoma pinami i jak to jest łączone po CAN, ale lipa. U siebie mam niewiele. pozostają materiały płatne. W chwili wolnej jeszcze coś poszukam. Jak pamiętam to panele 'Branded" w opcjach do wyboru były trzy. Ten z navi odpada, ciekawe co to jest ten trzeci.
kubaw20055 04-11-2022, 06:45 Przypadkiem wpadłem na taki temat na forum Fiesty:
http://fiestaklubpolska.pl/forum/viewtopic.php?p=805449&sid=f7c107a57fe4a8d7eca96ee599d9813a
Widzę, że są wyświetlacze od zestawu Sony z dopiskiem Sony na dole naklejki.
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-aa6t-18b955-gd-ford-fiesta-mk7-12272921602
Może to jest powód nie działania tych przycisków w panelu Sony?
Dla testu wyświetlacz już zamówiłem.
thesperado 04-11-2022, 09:51 Także dobrzy kombinatorzy na tym forum Fiesty, tylko szkoda, że nie zadali sobie trudu, aby pomyśleć co te cyferki i literki znaczą. Ja dobierając graty do modyfikacji FF3 i Fiesty to zrobiłem. Później nawet co nie co o tym na naszym forum znalazłem. Myślę że ten wątek o dwóch pinach warto sprawdzić. Konfigurację zmieniasz, tylko co jak ta informacja nie dociera tam gdzie powinna? Mogą także bruździć elementy nie od kompletu. Nie mam jak sprawdzić teraz, ale jak brałem się za FF3, to tam jest MS-CAN, HS_CAN i w audio MM-CAN. Wydaje mi się, że STN xxxx dojścia do MM_CAN nie ma, a brak wzmacniacza anteny na szybie, który ma być podłączony do ACM jest wykrywany. Pewnie dla tego, że BCM ma bramę CAN, i to otwiera drogę MM-CAN do złącza diagnostycznego. Masz niezłe dojścia do części. Może to wykorzystać. Jakbyś mógł dostać nr VIN auta z radiem SONY (przed/po lift), zobaczyć instalacje lub chociaż pozyskać Fotki instalacji z wtyczkami. Może przynajmniej sprawa tych pinów się wyjaśni.
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1950&pictureid=9991
To schemat blokowy CAN dla audio FF3, MM-CAN (lub I-CAN) jest "tłumaczony" na MS-CAN w zegarach.
kubaw20055 04-11-2022, 11:44 Żeby było śmieszniej, roczniki 2008-09 mają inne wtyczki z tyłu radia (są 2 duże szare), rocznik 2010-11 ma jedną dużą czarną wtyczkę, polifty mają już 2 czarne...
thesperado 04-11-2022, 13:06 Żeby było śmieszniej, roczniki 2008-09 mają inne wtyczki z tyłu radia (są 2 duże szare)
Takie właśnie mam. Dla tej konstrukcji numerek (nie FINIS) zaczyna się od 8A6T. Rocznik modelowy tej konstrukcji 2008, platforma fiesta mk 7 (CB1), dalej oznaczenie co to za cudo, np. 18C815 czyli ACM lub 18K811 czyli panel radia i nieważne czy to FF3, czy Fiesta, a dalej dwie litery oznaczające wykonanie/możliwości. Wtedy było to jakoś proste.
Przyszła zmiana w 2010 i się porobiło. ACM z gniazdem nowego typ dostał AA6T-18C815-xx co oznacza, że to nowszy, przedlift, ale zmodernizowane złącze i pewnie coś jeszcze, ale to dalej ACM do Fiesty, tylko jego rocznik modelowy 2010.
Idźmy dalej, ale zostańmy przy ACM. Pojawia się lift. ACM ma AM5T-18C815-xx. AM5T, może oznaczać rocznik modelowy 2010, ale platforma FF3, czyli tak jakby pierwotnie był przygotowany dla FF3, ale tam nie trafił, gdyż ACM w pierwszych FF3 ma BM5T-18C815-xx, co oznacza rok modelowy 2011, platforma FF3 i że to właśnie ACM. Podobnie jest z całą resztą i jak dodać, że elementy z jednych platform wykorzystywane są w innych robi się niezły bajzel i co z czy zgrać. Podobnie jest z całą resztą. Najłatwiej jest się odnaleźć w oznaczeniach modułów BT/VC, Choć i tu są niespodzianki. Dla tego myślę, że podobna analiza oznaczeń dla wyświetlaczy i paneli, schematy i rzut oka na instalacje do przedlitowego SONY mogły by pomóc . Jeśli się mylę, to proszę poprawcie mnie. I przy okazji. Jest przepis na przejście ze starego typu złącz na nowe, a i Komorowscy też w tym mogą pomóc.
kubaw20055 04-11-2022, 13:37 Jeszcze nasuwa mi się jedna myśl, a mianowicie czy zestaw Sony był oferowany od początku produkcji czy dopiero od 2010 roku? Oznaczenie AA6T sugeruje rok 2010. Strasznie to wszystko pomieszane:/
thesperado 04-11-2022, 21:51 Tu masz ciekawostkę https://allegro.pl/oferta/ford-fiesta-mk7-radio-sony-2008-2012-12431365529 , jedyny zestaw przedlift jaki znalazłem obecnie, a tak w ogóle, to rzadko się trafiają. AA6T ... ACM i wyświetlacz BA6T... . B na początku jest dla tego, że rocznik modelowy tego wyświetlacza musi być 2011, data produkcji 2012. Nie spotkałem SONY do przedlifta, gdzie symbol zaczynał by się od 8A6T ... , ale to można sprawdzić jeszcze np. na stronie 7zap.com , w dostępnym tam katalogu .
Sorki. Musiałem ten wpis poprawić, pieprzyłem rocznik wyswietlacza,
thesperado 05-11-2022, 09:02 Znalazłem mały, ale zawsze to coś, punkt zaczepienia. Musze przygotować obrazki i opis do nich, ale w tym momencie nie zdążę. Jak masz gdzie to poszukaj wiedzy o szczegółach połączeń CAN/LIN w tym aucie.
kubaw20055 05-11-2022, 09:05 Moja teoria zaczyna mieć sens. Prześledziłem instrukcję obsługi (Fiesta jest z lipca 2010) i tam nie ma ani słowa i żadnego zdjęcia odnośnie zestawu Sony. Jest tylko info i grafika paneli 1-6 oraz 1-9, który zdemontowałem. Czyli panel Sony ma prawo nie działać. Pewnie musi być zestaw: panel, wyświetlacz i być może ACM od Sony :roll:
Mój stary panel 8A6T to produkcja czerwiec 2010, brak pinu 3 i 4. Idealnie byłoby wiedzieć za co odpowiadają te piny i skąd są poprowadzone, czy z wyświetlacza czy z ACM?
Z panelu (FCIM) do wyświetlacza radia "idą" 2 przewody, które mam:
https://i.imgur.com/P3nYjcS.png
Czyli "trzyma" mnie ograniczenie sprzętowe, na to wychodzi :roll:
Pin 3 to jakieś podświetlenie (przynajmniej tak jest na schemacie), a 4 w ogóle nie jest uwzględniony.
thesperado 06-11-2022, 11:43 Ciężki dzień i "ciężki" wieczór, ale jestem. Wybacz zwłokę. Uprzedziłeś mnie ze schematem. Wygląda, że prawdopodobnie z naciskiem na prawdopodobnie zderzyłeś się z tą samą ścianą, z którą spotkali się ci co dokładali moduły BT/VC i mieli problemy ze zmiennym pinem. Twój panel gada z wyświetlaczem po LIN. Wyświetlacz, co odbierze po LIN odbiera to dla siebie i/lub wrzuca to dalej po CAN. Twój czerwony nie jest przygotowany w 100% na taką komunikacje, ponieważ panel posiada funkcje, o których wyświetlacz może nie mieć pojęcia (dodatkowe przyciski). Podobna jazda była z tym zmiennym pinem. Jak pamiętam, aktualizowano soft radia i było po sprawie. Nie wiem czy w twoim przypadku jest to możliwe. Jak pisałem wcześniej widziałem Sony w przedlifcie, ale to był cały komplet z kolorowym wyświetlaczem. Na twoim schemacie jest 7 przewodów. Pin 3 jest połączony z oświetleniem wnętrza. Funkcja pinu 4 to na razie zagadka. Albo go nie ma we wiązce, albo go trzeba dołożyć i tu podobna analogia do Focusa. Jak koledzy wymieniają oświetlenie wnętrza na LED, brakuje im przewodu, by były podświetlone piktogramy przycisków lampek.
Póki co nie wiem czy ACM może robić Ci pod górę, ale wyświetlacz raczej tak. Popatrz jeszcze ta to tak. Zmieniasz konfigurację w zegarach. Ta jest pobierana/sprawdzana po CAN. Wyświetlacz może to zrobić bo jest połączony po CAN. Twój panel do CAN dojścia nie ma i jest uzależniony od wyświetlacza i jego hardware oraz softu.
kubaw20055 07-11-2022, 17:25 Przyszedł dzisiaj wyświetlacz, "szczęśliwy" pobiegłem do samochodu, rozebrałem wszystko, podłączyłem wyświetlacz i radio jest martwe :/
Ten wyświetlacz w ogóle nie działa, ten czerwony po podłączeniu od razu się podświetla i radio działa. Nie wiem czy wyświetlacz jest uwalony czy ma inaczej rozmieszczone piny? Chociaż numeracja we wtyczce jest identyczna. Jestem załamany. We wtyczce do panelu mam 7 kabli, pin 4 jest pusty. Zostały mi 2 alternatywy, zostawić panel Sony tak jak jest i żyć z tym, wiedząc że niektóre przyciski to tylko atrapy albo wstawić stary panel...
Brak słów:mad::(
1. Sugeruję wrócić do #30
2 Zapnij ten dzisiejszy LCD do Focusa, jeśli masz jeszcze ten rodzaj wtyczki w instalacji.
Powinien od razu zadziałać.
kubaw20055 07-11-2022, 17:36 Niestety nie mam już tej wtyczki bo w Focusie wymieniłem radio na S2 :/
Moja teoria zaczyna mieć sens. Proszę zmniejszyć zdjęcie !!!!
podaj numery panela i ekranu
to jest zestaw Sony
AA6T-18C815-GK - ACM
AA6T-18K811-BB... - panel sterowania
BA6T-18B955-FC - ekran
kubaw20055 07-11-2022, 18:09 Stary wyświetlacz 8A6T-18B955-BL
Nowy wyświetlacz AA6T-18B955-GD
Stary panel 8A6T18K811BD
Panel Sony przedlift AA6T-18K811-AD
Panel Sony polift C1BT-18K811-SA
Nowy wyświetlacz AA6T-18B955-GD ..... Panel Sony przedlift AA6T-18K811-ADto są starsze numery tych elementów co podałem wcześniej , czyli powinny być dobre
kubaw20055 07-11-2022, 18:29 Ok, w takim razie zakładam, ze coś jest nie tak z tym wyświetlaczem. Oczywiście na all... był tylko jeden od Sony.
Tak czy siak po podłączeniu przynajmniej powinien się podświetlić tak jak ten czerwony wyświetlacz.
Bump: Chyba znalazłem rozwiązanie problemu z wyświetlaczem i przyciskami panelu. Wg tego:
http://www.fiestamk7.com/viewtopic.php?t=1479&start=20
Trzeba zmienić miejscami piny 7 oraz 9 we wtyczce wyświetlacza.
Jutro sprawdzę czy to jest to.
kubaw20055 08-11-2022, 17:50 Temat do zamknięcia, poradziłem sobie z tym, działa wszystko, BT audio, rozmowy, cały panel i wyświetlacz:
https://i.imgur.com/9961PSg.jpg
https://i.imgur.com/MvLCXQC.jpg
Panel poliftowy działa idealnie, więc zostawiłem go bo wygląda ładniej niż przedliftowy. Przycisk podświetlenia ryglowania drzwi świeci na niebiesko co akurtat bardziej mi odpowiada;)
Przy okazji zrobiłem sobie autoryglowanie zamków.
Panel poliftowy działa idealnie,dobrze , to teraz napisz co było nie tak wcześniej.
kubaw20055 08-11-2022, 19:26 We wtyczce wyświetlacza trzeba zamienić miejscami pin 7 z pinem 9 i wyświetlacz Sony zaczął tętnić życiem i panel działa w 100%;)
thesperado 08-11-2022, 20:57 No to gratuluje sukcesu i determinacji. Jak dobrze zrozumiałem to do panelu Sony trzeba dołożyć wyświetlacz od kompletu. Aby zadziałał Panel Sony trzeba zamienić we wtyczce miejscami przewody we wtyczce, czyli piny 7 i 9 (czarno/szary zamienić miejscami z niebiesko/białym, aby panel Sony ożył. Czarno/szary to masa i do pełni szczęścia brak informacji do czego służy niebiesko biały, bo to już jest poza schematem, który zamieściłeś.
Znaczy, że na wyspach także coś potrafią wykombinować.
kubaw20055 09-11-2022, 05:45 W moim przypadku potrzebny był wyświetlacz od zestawu Sony, ale być może czerwony wyświetlacz po roku 2010 ma już zakodowane funkcje panelu Sony i również mógłby działać, tego nie wiem.
Tak trzeba było zamienić miejscami piny 7 oraz 9 z tym, że u mnie kolory okablowania nie pokrywały się ze schematem. U mnie są fioletowe oraz czarne i jeden pomarańczowy.
Jeszcze nurtuje mnie kwestia wymiany wyświetlacza na poliftowy 4,2". Czy aby na pewno ten nie będzie działał? Z tego co czytałem to problem jest z funkcjami Sync, których w przedlifcie nie było, ale skoro samochód ma zaprogramowany moduł starszego typu to po prostu wyświetlacz nie będzie wyświetlał tych informacji (?). Skoro poliftowy panel działa znakomicie to wyświetlacz też powinien :roll:
thesperado 09-11-2022, 22:48 Wg mnie to co zrobiłeś wygląda zarąbiście, biały wyświetlacz lepiej wygląda od czerwonego. Czy niebieski, niby kolorowy, będzie lepiej pasował do przeliftowego podświetlenia? Jak dla mnie nie bardzo. To co jest teraz jest OK. Zawsze jednak pozostaje kwestia, że to kolejne wyzwanie.
Co powiesz na to https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-radia-ford-fiesta-mk7-c1bt-18b955-cf-12677433755. "C " na początku i data produkcji sugerować mogą, że mógłby działać. To najstarszy na jaki trafiłem. Jeden z twoich paneli, który działa także ma oznaczenie zaczynające się od "C" . Te wyświetlacze z "F" na początku to już zapewne era SYNC. Zwróć uwagę, że w roku modelowym "C" czyli 2012 pojawił się także moduł BT/VC wielojęzyczny, czyli CS7T-14D212-xx i także był montowany we Fieście, a to jeszcze nie SYNC.
Jak wspomniałem wcześniej to, co osiągnąłeś jest OK i jak dla mnie nie wymaga poprawy, no chyba, że dla "sportu". :)
Od tygodnia trwają testy w Fieście mk7.5 z 2013r. (raptem dwa podejścia ;) )
Start:
Fiesta z podstawowym radiem poliftowym: niebieski LCD 2"
1. Zmiana
Komplet poliftowy: ACM+ klawisze+ekran 3" + moja wiązka+ BT novero PL
ruszyło wszystko w 100%, czyli BT Audio, VC PL, USB, komputer pokładowy na ekranie
2.Zmiana
MFD4 z obsługą chińskiej kamery cofania
I tu zaczęły się schody tj. 3 ekrany MFD 4
konfiguracja auta poprawna i niezmieniona do testów
- Cxxx z fiesty '13,
obsługuje komputer pokładowy, nie widzi BT novero, do kamery nie wkładałem przewodów do wiązki
- Axxxx z Cmaxa '11z fakrą do kamery i oryginalnym softem
brak komputera, widzi Novero
-Axxx z Focusa '11 z fakrą i ruskim softem
jest obraz z kamery po fakrze, reszty nie pamiętam, ale czegoś brakowało i chyba było to Novero.
Ostatni ekran w takiej konfiguracji, bez problemu działał w Focusie (Novero+kamera).
Z MFD5 dostosowanym do chińskich kamer już nie chciało mi się dziś próbować, pewnie ruszyłby.
Wiązki do BT pod Sync1.1 też nie zakładałem, chociaż pewnie ekran z Fiesty obsłużyłby kamerę i Sync'a.
kubaw20055 17-11-2022, 08:29 W przypadku wyświetlacza z Focusa chyba nie będą działać funkcje odpowiedzialne za niektóre ustawienia pojazdu?
Chyba już nie będę tego ruszać i zostawię jak jest bo wygląda całkiem nie najgorzej.
Wymienię tylko moduł BT/VC bo niestety mam niemiecki. CS7T z końcówką Ax są drogie, w zasadzie mógłby mi wystarczyć moduł z angielskim lektorem i pewnie tak zrobię ;)
Wystarczy, ta obsługa głosowa to tylko bajer, pożytku z tego nie widzę, gadać całe sekwencje to szybciej wychodzi ręcznie coś ustawić.
kubaw20055 17-11-2022, 09:31 Mi wystarczy tylko komenda zadzwoń: podaję nazwę/imię i tyle korzystam z tego wynalazku;)
thesperado 17-11-2022, 17:52 ...212-ax można kupić niewiele drożej od tych angielskich. Nie wiem jak to robi z Fiestą z "auto-klimo-wentylacją", ale w FF3 z DATC z poleceń "temperatura" i "wentylator" korzystam równie często jak z "zadzwoń". Jak zrobi się jeszcze chłodniej popróbuje tego niby odszraniania i co tam jeszcze jest w sterowaniu nawiewów głosem. Reszta faktycznie jest raczej zbędna.
Czy masz na wyświetlaczu radia poziom sygnału i stan naładowania baterii w telefonie?
Przy niemieckojęzycznym ...112-br, w FF3 nie miałem, a po zmianie na ...212-ac to się pojawiło. Mały bonusik, ale w trasie przydatny. Póki co nie mam jak tego sprawdzić we Fieście, ale może Antej coś wie na ten temat.
kubaw20055 18-11-2022, 06:34 Po niemiecku niestety nie potrafię się dogadać z Panią, dlatego chcę wymienić moduł na jakiś inny. Na razie tylko się rozglądam, bo muszę ograniczyć wydatki na samochody, trochę za mocno się rozpędziłem...
Aktualny moduł nie pokazuje niestety ani stopnia naładowania baterii ani zasięgu telefonu, a szkoda, bo to przydatne informacje:/
Na moim wielojęzycznym pokazuje zasięg tylko w trakcie rozmowy. Poziomu baterii nie zauważyłem.
Witam
W Fieście MK7 z 2012r. postanowiłem wymienić komplet czyli radio, wyświetlacz i panel sterujący na wersję poliftową z racji tego, że wtyczka w radiu jest już poliftowa i w kontynuacji ma być moduł SYNC 1 zmiast BT/VC. Zakup dokonany graty zamontowane i wszystko ożyło bez żadnej konfiguracji. Po zrobieniu konfiguracji razie bez SYNC programuje się 10 stacji menu radia i samochodu działa bezproblemowo ale jest jedno małe ale nie mogę ustawić czasu i daty. W starym czerwonym panelu ustawiało się klawiszami fizycznymi ale tu ich nie ma wyświetlacz to C1BT-18B955-BD.
Na wyświetlaczu Komunikat o pracy przez jedną godzinę i radio samo nie gaśnie po wyjęciu kluczyka i zamknięciu samochodu.
Zmienione pozycje w UCDS to:
114 z low level cd and AM/FM Radio na High Level CD and AM/FM Radio
156 na Without Accessory USB Unit
174 z mono, MFD3 na Starburst, MFD2 póżniej na Colour MFD4
216 ze Standard ICP na Extended ICP
Czy ktoś ma jakieś sugestie co do ewentualnej konfiguracji lub co się gryzie. Dodam, że nie jest to mój pierwszy Ford, którego przerabiam z sukcesem poszły dwa z Sync 1.1 na Sync 3 więc coś tam wiedzy jest.
[...] jest jedno małe ale nie mogę ustawić czasu i daty. W starym czerwonym panelu ustawiało się klawiszami fizycznymi ale tu ich nie ma wyświetlacz to C1BT-18B955-BD.
[...]
Witam
A czy kolega szukał ustawień w menu radia => wydaje mi się ,że tam są
(dawno temu zmieniałem ustawienia w Fieście mk7 i już nie pamietam dokładnie)
Poniżej zdjęcie z Fiesty mk7 polift w której był fabrycznie Sync 1 = fabrycznie nie ma guzików w wyświetlaczu
https://i.imgur.com/Oeiemd3.jpg
a tu film jak to zrobić
https://www.youtube.com/watch?v=LE4bZPUOCS4&ab_channel=redram52
pozdrawiam
Artuerek
wydaje mi się ,że tam są
Oczywiście że są.
Natomiast tryb 1hour sugeruje że kolega jednak niezbyt poprawnie dokonał modyfikacji w instalacji auta.
Pewnie odpowiednich CAN zabrakło.
Modyfikacji w kabelkologii jeszcze nie było na razie pierwsze uruchomienie wszystko żyje więc teraz czas poszukać. Co kolega ma na myśli pisząc o brakujących liniach CAN, po przeskanowaniu są dwa błędy konfiguracji W IPC i BCM.127049
Dziś trochę powalczyłem ale efekt mizerny, zmiany kabli CAN we wtyczce wyświetlacza nic nie dały. Błędy jakie zczytuję to U0267 w BCM i U0257 w IPC oba to utrata komunikacji z panelem frontowym. Po podłączeniu starego panelu ożywają kolory jest i godzina ale radio milknie. Aktualizacja IPC nic nie dała. Jutro przyjdzie trochę świeżych gratów i pokombinuję, żal by było pozostać przy przedlifcie - polift ma ładniejsze kolory. Kombinacje z konfiguracją nic nie dają prawdopodobnie jest jakiś konflikt komunikacyjny z tym panelem.
Orientuje się ktoś jakie są inne numery paneli z początku produkcji polifta.
Pozdrawiam
Witam,
Jestem na etapie zmiany radia w Fieście z 2012 ale przed lift, bo ze stycznia na radio Sony. Moje stare radio (ACM) ma tylko jedno czarne gniazdo. Obsługuje bt,usb, komendy głosowe po polsku. Po poszukiwaniach nie zmieniam jednak całego kompletu, bo po pierwsze jedyny komplet jaki znalazłem do przedlifta na znanym portalu jest za 600 zł, po drugie chcę jednak panel poliftowy - nie podoba mi się ten srebrny kolor przy nawiewach, tymbardziej, że ramki pod radiem zmieniam na czarne decor. Ale do rzeczy. Stare ACM ma numer fabryczny na AA6T. Stary wyświetlacz czerwony BA6T-18B955-ED zmieniłem już na wyświetlacz Sony MID też przedliftowy udało mi się tanio kupić (55zł) AA6T-18B955-FD (białe znaki na niebieskawym tle). Działa narazie plug&play - mam wyjęty ACM i panel. Wyświetlacz pokazuje godzinę i informację o otwartych drzwiach, ustawieniach nawiewów itd. Jako ciekawostka - po podłączeniu wyświetlacza lusterka zaczęły mi się składać przy zamykaniu - mimo, że były ustawione bez składania.
Przeglądając forum nie powinienem mieć problemów z podłączeniem panelu. Problemem wydaje mi się znalezienie ACM Sony. Proszę o pomoc w nazewnictwie, w numeracji. Jedyne jakie znalazłem, które działa w przedlifcie to AA6T-18C815-XC. "Radio AHU DAB". Jedno takie luzem przeleciało mi pomiędzy palcami za 79 zł. Są jeszcze jakieś inne Sony?
Im dłużej szukam, tym bardziej zastanawia mnie, czy jest sens zmiany ACM. Jakość dzwięku z dotychczasowego mi jak najbardziej odpowiada. Bardziej zastanawia mnie obsługa DAB (czy warto przepłacać) oraz czy pożenię stare ACM z nowo nabytym wyświetlaczem (z datą produkcji rok starszą niż fabrycznie zainstalowany wyświetlacz). Jakie są kolegów opinie, rady?
Znalazłem też tanio ACM AA6T-18C815-GG. Na nalepce ma tylko "Radio AHU", ale ma dwa złącza antenowe czarne i białe - jak odbiorniki z DAB. Ktoś ma info w tym temacie?
I ostatnia sprawa - ma ktoś pinout rozpiskę pinów wtyczki 10 pinowej schowanej za panelem , która jest od przełączników PDC,kontrolki wył, poduszki i wyłącznika ESP. Chciałbym wykorzystać kontrolkę od poduszki z zakupionego zestawu paneli decor z polifta.
Pozdrawiam
Danny
Witam
W Fieście z 2015r. po lifcie zamieniłem wyświetlacz dwuliniowy na kolorowy ze srebrną ramką. Wszystko działa prócz wejścia aux.Obecnie nie widzi pendriva choć na wyświetlaczu pisze, że wejście aux jest aktywne. Stąd moje pytanie czy da się coś z tym zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|