czarnys69
03-11-2022, 10:25
Witam,
Ile płaciliście i gdzie wymienialiście rozrząd w 1.0 ecoboost?
Macie kogoś polecanego w Kuj-Pom?
Dlaczego jest tak drogo i nie każdy chce to wykonać?
Auto ma 100 000km przebiegu i minęło 10 lat. Pilnie wymieniać czy mogę to trochę przeciągnąć?
5k to odpowiednia cena za ten silnik
AdoKrycha007
03-11-2022, 10:55
dokładnie.
kwoty o połowe mniejsze od razu bym sobie darował, bo to znaczy, że będzie to zrobione niekompletnie i po łebkach = czytaj, za chwilę wywali smoka i pasek w oleju.
konieczko5
03-11-2022, 11:30
Czego się spodziewałeś? Chciałeś tanio, to trzeba było kupić inne auto, a nie silnik specjalnej troski.
Zadzwoń do p.Soltysiaka przy lotnisku to usłyszysz rzetelna wycenę.
Tylko szykuj się na termin pod koniec listopada.
na przyszłość szukaj zanim założysz nowy temat o tym samym
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=265406
Auto ma 100 000km przebiegu i minęło 10 lat.
no to nie czekamy tylko na farta liczymy teraz :D
Kilka osób robi u Nas te autka :D pisz na PM
czarnys69
08-12-2022, 10:32
Jestem po wymianie u lokalnego mechanika (już wymieniał rozrząd w tych silnikach) i wszystko w jak najlepszym porządku. Zapłaciłem:
- 1000zł za robociznę,
- 760zł rozrząd z pompą wody - oryginały forda,
- 566zł to co warto zrobić przy wymianie (śruba wału, uszczelniacz wału, uszczelka pokrywy zaworów, uszczelka pompy wtryskowej, podkładka koła pasowego, uszczelka turbosprężarki, uszczelki katalizatora, pasek alternatora, napinacz paska alternatora, pasek pompy oleju).
- plus olej, filtry, płyn chłodniczy.
Za rzeczy związane z rozrządem zapłaciłem wraz z robocizną 2326zł z fakturą, gwarancją itp. Ten mechanik do najtańszych nie należał.
Oferty jakie miałem na wymianę (robocizna+części):
ASO Ford Bydgoszcz 4449zł,
Sołtysiak Bydgoszcz 4300zł (liczyłem, że będzie taniej a ceny jak w ASO),
Serwis Tomasz Sądej Skłudzewo 2326zł (tu robiłem, polecam),
Fordzik Piła 2107zł (typowo od Fordów, bardzo dobre wrażenie ale miałem za daleko),
Krakowski serwis Bydgoszcz 1200zł (wydała mi się ta cena podejrzliwie niska, ale twierdzili, że robili już te silniki).
Napisałem bo być może komuś się przyda ta informacja:) Sam miałem dylemat gdzie robić. Polecam poszukać dobrego mechanika za rozsądne pieniądze. Rozrząd jak rozrząd, trzeba mieć odpowiednie blokady i to wszystko. Jeśli mechanik ma o tym pojęcie i wymienia rozrząd w innych autach to i tutaj sobie poradzi. Trochę przesada płacić za samą robociznę ok 3000zł w 10 letnim, kompaktowym aucie z małym silnikiem.
Pozdrawiam