Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Dołożenie haka holowniczego
Witam
Czy posiadacie może Focusa 2018 MK4 kombi z oryginalnym hakiem holowniczy demontowalny
i moglibyście udostępnić zdjęcia jak wygląda auto z zamontowanym hakiem i wypiętym.
Interesuje mnie czy po wypięciu haka instalacja jest niewidoczna, czy gniazdo elektryczne wraz z końcówką do montażu haka jest całkowicie ukryte.
Oglądając auto w salonie widziałem że do tylnego zderzaka jest przykręcona osłona z tworzywa osłaniająca podwozie, czy to w niej właśnie jest otwór instalacyjny.
Pozdrawiam
Za kilka dni odbieram właśnie kombiaka - postaram się coś wrzucić.
Cześć,
Noszę się z zamiarem dołożenia oryginalnego elektrycznie wysuwanego haka, znalazłem parę zestawów z kompletem instalacji elektrycznych, modułem i przyciskiem, nigdzie nie ma jednak tego plastiku do bagażnika pod przycisk z hakiem. Orientuje się ktoś jak nazywa się ta część w katalogu OEM? Niestety na 7parts nie ma tego diagramów do tego modelu, chyba, że jest jakaś inna strona, o której obecnie nie wiem.
Dodatkowo czy ktoś robił już u siebie taką modyfikację i może się podzielić wrażeniami ;)
Czy ktoś kto ma dostęp do ETISa może przesłać chociaż fragment dot. wiązek/instalacji elektrycznej i ewentualnie kwestii związanych z bezpiecznikami?
michałek 11-01-2023, 17:58 Komplet schematów do fofo mk4/4.5. Wyszukaj "towbar" w rozdziale 11,13,95 i 151.
Schemat do MK4.5 jest jak to u forda z błędami, jest duży ekran a nie ma środkowej konsoli (tej zamiast klimatronika).
https://easyupload.io/m/01acx9
Komplet schematów do fofo mk4/4.5. Wyszukaj "towbar" w rozdziale 11,13,95 i 151.
Schemat do MK4.5 jest jak to u forda z błędami, jest duży ekran a nie ma środkowej konsoli (tej zamiast klimatronika).
Wielkie dzięki, o to chodziło!
Witam
Czy posiadacie może Focusa 2018 MK4 kombi z oryginalnym hakiem holowniczy demontowalny
i moglibyście udostępnić zdjęcia jak wygląda auto z zamontowanym hakiem i wypiętym.
Interesuje mnie czy po wypięciu haka instalacja jest niewidoczna, czy gniazdo elektryczne wraz z końcówką do montażu haka jest całkowicie ukryte.
Oglądając auto w salonie widziałem że do tylnego zderzaka jest przykręcona osłona z tworzywa osłaniająca podwozie, czy to w niej właśnie jest otwór instalacyjny.
Pozdrawiam
Może się komuś przyda, jak to wygląda w realu, czyli hak holowniczy oryginalny wypinany, założony przy kupnie Focusa z salonu. Całość dokumentacji do haka jest sygnowana przez logo Forda, ale producentem haka jest Westfalia. Gniazdo elektryczne jest całkowicie chowane od dołu w zderzaku i nie widać absolutnie nic. Jak chce użyć to obracam gniazdo do pozycji roboczej. Uważam, że jest to zrobione jako całość bardzo dobrze. Moj samochod jak w opisie, Active kombi MK4.
Areczek112 05-02-2023, 16:27 Witam kolegów czy ktoś może z kolegów dokładał hak elektryczny oryginalny od Forda jestem ciekawy jak przebiegł proces co jest potrzebne dodam że to jest Ford kombi
clubGRANT 06-02-2023, 08:33 Areczek112 co prawda nie do mk4 ale do mk3 i nie ważne do jakiego nadwozia i nie elektryczny, a wypinany , ale procedura i potrzebne elementy są takie same.
Na tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk4-hak-holowniczy-kombi-elektryczny-11598602408 jest ok,ale jest nie kompletny, osobiście wybrał bym ręcznie wypinany: https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk4-hak-holowniczy-wypinany-18-8561595412 , ale twój wybór.
Tu masz wiązkę z modułem: https://allegro.pl/oferta/wiazka-haka-elektrycznego-ford-focus-mk4-12482079929 dolicz sobie jeszcze drugie prawie tyle za hak i może montaż.
Komplet schematów do fofo mk4/4.5. Wyszukaj "towbar" w rozdziale 11,13,95 i 151.
Czy także mogę prosić o schematy? Podany link nie działa.
Z góry dziękuję.
Cześć,
Odświeżę temat - czy można prosić schematy do zamontowania fabrycznego elektrycznego haka do focusa mk4 kombi? Co ewentualnie jest do zakupu oraz jak to podłączyć?
Znalazłem, że:
hak - JX6J-19D521-EA
moduł 1 - jx6t-19h378-ab
moduł 2 - f1cj-14f546-bf
Co jeszcze? Głośnik, przycisk, wiązka w okolicy haka + do przodu (auto bez przygotowanej instalacji)? Programowanie zapewne w forscanie później do ogarnięcia?
Będę wdzięczny za pomoc. Dziękuję z góry
Witam,
Czy ktoś z was zakładał we własnym zakresie hak do kombii foki?
Znalazłem niby oryginalny hak wraz z gotową wiązką i zastanawiam się czy to pasuje plug&play czy trzeba jeszcze dokupić jakiś moduł? Jest to zwykły hak ręcznie odpinany.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
lukaszooo 06-07-2023, 08:05 Na zdjęciu za wiele nie widać. Potrzebujesz belkę z wąsami. Moduł świateł oryginalny lub akcesoryjny, instalacje od modułu do gniazda haka.
Cześć, jaki jest numer oryginalnego fordowakiego haka wykonanego do mk4 HB?
krzysztofSJZ 12-12-2023, 15:41 sorry temat trochę już zapomniany a mam pytanie odnośnie haka kupiłem auto 1 przegląd zrobiony w wrześniu rejestracja i dzisiaj mały zonk okazuje się że mam hak elektryczny a nikt z urzędników nie doszedł do tego w zasadzie jest mi niepotrzebny ale jest fizycznie i teraz mam dylemat jak to odkręcić?
Może po prostu trzeba sprawdzić czy działa i zarejestrować? 30zl kosztuje....
Do odkręcenia musisz zdjąć zderzak.
tomekmagic 15-12-2023, 11:29 Witam, chciałbym dołożyć hak do MK$ ST kombii. Obojętnie czy elektryk czy wypinany.
Mam inną dokładkę zderzaka ze specjalną klapką. Czy teraz każdy Hak podejdzie? Jak nie mam wiązki to co potrzeba?
skrzypekps 27-05-2024, 22:12 i takim sposobem odświeżę temat, potrzebuję schematu gdzie znaleźć zasilanie do modułu i can w MK4 ST LINE Hatchback.
Założyłem dziś hak Westfalia F182U, wyciągnąłem wiązkę z prawej strony wraz z modułem JX6T-19H378-AB, z tego co zauważyłem potrzebuję stałego plusa, plusa z zapłonu i CAN - tylko gdzie tego szukać...
A może ktoś ma instrukcję Forda do podłączenia tego modułu ?
skrzypekps 02-06-2024, 11:48 idąc dalej znalazłem fotkę jak załączona i teraz dwa kable to CAN a ten trzeci czarno- zielony?
czy w całym aucie CAN ma ten kolor i tak jak w poprzednich wersjach para ta jest skręcona ze sobą ?
Nie mam teraz pod ręką schematu, ale w poprzedniej generacji oprócz CAN jeszcze był podłączony sygnał światła stop.
lukaszooo 02-06-2024, 15:07 W MK4 wszystko jest po can. Mała wtyczka masa + ms can. Duża wtyczka dwa zasilania.
skrzypekps 02-06-2024, 15:20 W MK4 wszystko jest po can. Mała wtyczka masa + ms can. Duża wtyczka dwa zasilania.
to jeszcze jak możesz zdradź jakie to są zasilania ? po zapłonie i czy stałe ?*
czy są to zasilania modułu, czy zasilania do gniazd 13 pin ?
mają oba zabezpieczenie 15A więc nie mało, i pewnie trzeba by je pociągnąć ze skrzynki z bezpiecznikami, i nie ma co szukać ich z tyłu auta (mam tam wzmacniacz do subwoofera jednak patrząc na przekrój przewodu to raczej ta opcja odpada) ...
no i jeszcze małe pytanko czy w całym aucie CAN ma te same kolory i tak jak w poprzednich wersjach jest skręcony ?
*wg mnie to jedno to stałe zasilanie - biało-czerwony, drugie to zasilanie po zapłonie niebiesko-czerwony tylko po co modułowi stałe zasilanie. Wtyka wiązki haka ma dwa piny niebiesko-czerwone z czego jeden idzie bezpośrednio do modułu (prąd po zapłonie czy stały?) a drugi dzieli się na dwa idące do modułu za pomocą bezpiecznika 15A i do gniazda przyczepki także za pomocą bezpiecznika 15A - jest to stały prąd przyczepki - 9 pin gniazda przyczepki.
skrzypekps 04-06-2024, 20:58 idac dalej z tyłu po prawej we wiązce znalazlem parę CAN (szaro-pomaranczowy canH i fioletowo-pomaranczowy canL), do tego są dwa przewody ze stałym zasilaniem. Brakuje mi do ideału zasilania po zapłonie, ale to już chyba nie problem.
michałek 04-06-2024, 21:14 Brakuje mi do ideału zasilania po zapłonie, ale to już chyba nie problem.
Zasilanie kamery jest po zapłonie. Albo modułu PDC który gdzieś tam jest.
Ciekawi mnie, czemu tam nie ma złączek do oryginalnego zestawu. To jest montowane fabrycznie? To się zamawia w konfiguracji auta? Myślałem, że powinny być tam dwie wtyczki czekające na dołożenie.
skrzypekps 04-06-2024, 21:20 u mnie może dlatego, że to 1.0 hb st line i nie przewidzieli, że ktoś hak do tego będzie chciał montować choćby dla rowerów...
michałek 05-06-2024, 08:37 Masz BLIS? Różowa wiązka CAN może tam iść tylko do BLIS, no albo do tych wtyczek.
robert_71 05-06-2024, 08:42 To się zamawia w konfiguracji auta? Tak, to się zamawia w konfiguracji auta. Do wyboru są dwie opcje. Tańszy jest hak demontowalny (Wesfalia), droższa wersja to hak chowany elektrycznie. Obie opcje są montowane w fabryce i jest odpowiednia informacja w homologacji jaką dostajesz z autem.
Nie wiem czy w związku z tym montowana jest inna wiązka, czy bazuje to na rozbudowie standardowej.
skrzypekps Nie ma raczej znaczenia wersja focusa - ja zamówiłem fabryczny hak właśnie w ST-line X. W aktualnej generacji focusa hak można zamówić nawet do ST, czym ford chwali się w materiałach prasowych.
Jak jest CAN, to już po nim powinna iść informacja o zapłonie.
skrzypekps 05-06-2024, 10:21 Masz BLIS? Różowa wiązka CAN może tam iść tylko do BLIS, no albo do tych wtyczek.
Mam Blis i potwierdzę, ze do niego idzie ta para CAN...
A teraz przepraszam, ale muszę się pochwalić :) moduł odpalony, gniazdo 13 PIN test ok ( nie podawałem zasilania + 12 stałego i po zapłonie, choć jest to możliwe).
I tak jak wcześniej pisałem wpiąłem się w CAN jak na zdjęciu (jeszcze będzie izolacja), nawet wtyczkę CAN do modułu zdobyłem z jakiejś instalacji chyba drzwi, podpiąłem masę do karoserii, prąd do zasilania modułu podałem tylko na lewy pin niebiesko-czerwony( prawy bialo-czerwony zostawiłem niepodpięty, brak potrzeby), z boku jest mocowanie na modułu i masę do modułu, odpalenie w forscan i zero DTC oraz na gnieździe 13 pin pojawiły się prądy światełek.
Test z przyczepką, PDC się wyłącza po podłączeniu przyczepki.
------------------------------------------
[DODANO]
HATCHBACK: https://www.fordservicecontent.dealerconnection.com/Ford_Content/Catalog/accessory_files/SKRX6J-15A416-A-E_Kit.pdf
KOMBI: https://www.fordservicecontent.dealerconnection.com/Ford_Content/Catalog/accessory_files/SKRX6J-15A416-B_E_Kit_Wagon.pdf
.
Czy ma ktoś dostęp do instrukcji montażu haka wypinanego? Byłbym bardzo wdzięczny
clubGRANT 02-02-2025, 12:25 Myślenie i szukanie samodzielne jest dziś bardzo rzadkim zjawiskiem, można by rzec wręcz nie możliwym, ale jak się poszuka w google to się znajdzie wszelakie instrukcje, pdf, wideo - trzeba tylko chcieć.
https://www.westfalia-automotive.com/pl
https://www.google.com/search?q=instrukcja+monta%C5%BCu+haka+westfalia+fo rd+focus&oq=instrukcja+monta%C5%BCu+haka+westfalia+ford+foc us&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIR igATIHCAMQIRigATIHCAQQIRigAdIBCTE0NjIzajBqN6gCALAC AA&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Wooow dzięki za odpowiedź. Dla Twojej informacji dodam, że tą instrukcję znalazłem w minutę, ale szukam oryginalnej w której jest między innymi szablon do wycięcia zderzaka.
Ale tak czy siak dziękuję za tak wyczerpująca odpowiedź
ogonek1989 07-03-2025, 18:02 Forumowicze, mam pytanie. Jak wygląda montaż takiego haka? Czy wszystko jest Plug&Play? Są kostki do połączenia takiego oryginalnego haka czy czeka mnie lutowanie? Znalazłem ofertę ori haka chyba elektrycznego o takim numerze: JX6J-19D521-EA. Jeśli nie taki, to jakiego szukać?
Czy wszystko jest Plug&Play?
Tak jest jak masz przygotowaną fabrycznie instalację pod hak.Jeśli nie ma to trzeba lutować... Na koniec wskazane programowanie, aby było na tip-top
ogonek1989 11-03-2025, 13:48 Tak jest jak masz przygotowaną fabrycznie instalację pod hak
A jak to sprawdzić? Gdzie znajdę jakieś kostk?
Za prawym tylnym nadkolem. Podaj Vin...
Witam. Przeciągne temat... Kupiłem chwilę temu mk4, I będę ciągnął nim przyczepkę kempingową. Ucieszyłem się, że ma hak, i 13pin. Potrzebuję ładowania akumulatora hotelowego. Jednak... po sprawdzeniu, prądu w gnieździe brak. Przy wpiętej przyczepie światła podstawowe działają. Nie sprawdzałem światła przeciwmgłowego, oraz cofania. Jednak stałego plusa brak, plusa po zapłonie brak. I tak myślę... Czy to się jakoś aktywuje? Przewody w gnieździe są, sprawdzone. Plus w module jest. Sprawdzone. Przejścia pomiędzy pinami, a modułem są. Ładowanie przyczepy powinno wychodzić z modułu grubym szarym przewodem. Przejście do gniazda z modułu jest. Natomiast ani stałego plusa, ani plusa po zapłonie nie ma. Masy też są ok.
Oryginalny fabryczny fordowski moduł czy dokładany?
Orginalny. Jx6t 19h378 ab
Oryginalny nie ma pinu 9 na wtyczce - stały plus.
Jest tylko 10, 12V po zaplonie. Co ciekawe obie masy do 9 i 10 są obsadzone, czyli odpowiednio 13 i 11.
Dlaczego nie ma 12 po zapłonie? Albo źle mierzysz albo coś padło.... Szaro zielony na pinie 6 modułu idzie do 10 na gnieździe przyczepy....
Nie mam szaro zielonego. Gruby szaro żółty. I po sprawdzeniu miernikiem, odpowiada to ładowaniu przyczepy na gniezdzie. Jednak z modułu ten prąd nie wychodzi.
Racja, szaro żółty, jest to 12 po zaplonie
Czyli szukać problemu w samym module? Czy może trzeba aktywować coś w sterowniku, aby funkcja ładowania na gniezdzie była aktywna? A jeszcze inne rozwiązanie... Czy mógłbym wykorzystać plusy idące do modułu, do puszczenia 12v na gniazdo? Pożyczyłbym sobie z nich prąd, dał to przez przekaźnik, wzbudzenie po zapłonie, I proste rozwiązanie, z pominięciem modułu.
A może ktoś byłby tak uprzejmy, i sprawdził u siebie, czy ten prąd z gniazda wychodzi? W międzyczasie trochę się doedukowałem o gniazdach, i systemie detekcji podpiętej przyczepy. Służy do tego pin 12, który ja akurat mam pusty. Niektóre moduły dają prąd dopiero po podpięciu przyczepy. No ale u mnie też tak nie jest... Pojechałem do garażu, podpiąłem przyczepę, I dalej nic.
Pin 12 to czasy zamierzchłe, jak nie było modułów przyczepy, które poza sterowaniem mają często autodiagnostykę oświetlenia przyczepy itp.
Przybysz80 27-04-2025, 06:42 :569:Siemanko witam mam pytanko czy orientuje się ktoś lub już rozkminiał temat dołożenia haka do ww wersji autka który posiada system otwierania nogą bo chciałbym takowy hak zamontować ale chyba jest problem kiedy posiada się taki system. Czy jest ktoś zorientowany pozdrawiam.
Nie wiem jak w Focusie, w Edge czy Kugach były wtedy dwie anteny pod podłogą zamiast jednej.
|
|