Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana uszczelniacza wału korbowego 1.8 TDCI
witam cieknie mi z uszczelniacza wału korbowego przód i mam do was pytanie czy aby odkręcić koło pasowe muszę mieć blokady rozrządu jedni pisza że tak drudzy że tylko trzeba pneumatem odkręcić koło wymienić uszczelniacz i po sprawie
Jak masz pneumatyka to moim zdaniem nie musisz zakladac blokad.
nie trzeba zdejmować paska rozrządu tam jest mokry pasek który chodzi w oleju i w obudowie jest uszczelniacz za kołem pasowym
nkluivert 06-04-2021, 17:45 Jaki mokry pasek rozrządu, co ty za pierdoły piszesz, weź obejrzyj sobie wymianę paska to zobaczysz czy on jest w oleju. Podam link https://www.google.com/search?q=wymiana+rozrz%C4%85du+1.8+tdci&oq=wymuana+rozrzadu+1.8+&aqs=chrome.3.69i57j0i13l4.18778j0j4&client=ms-android-oppo-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:3be5eeab,vid:-l6-JUImJQw,st:0
slawek-kali 06-04-2021, 17:52 witam cieknie mi z uszczelniacza wału korbowego przód i mam do was pytanie czy aby odkręcić koło pasowe muszę mieć blokady rozrządu jedni pisza że tak drudzy że tylko trzeba pneumatem odkręcić koło wymienić uszczelniacz i po sprawie
a jak sie dostaniesz tam? bez zrzucenia rozrzadu nic nie zrobisz..
ps. teraz zauwazylem ze chodzi o 1.8 ...
obejrzałem filmik gościu zakładał uszczelniacz dopiero jak złożył dolny rozrząd przykręcił pokrywę i wpił uszczelniacz czyli da się bez rozebrania dolnego rozrządu wymienić ten uszczelniacz trzeba tylko odkręcić koło pasowe i zrzucić pasek klinowy
dzwoniłem do mechanika od fordów nie trzeba wyjmować rozrządu wystarczy odkręcić koło pasowe , nie wiem jak ktoś się nie zna poco się wypowiadać i wprowadzać ludzi w błąd po to jest forum żeby sobie pomagać a nie na odwrót ja jak się nie znam to nie pomagam pozdrawiam specjalistów
MIREKTERAZPOLSKA 07-04-2021, 19:29 dzwoniłem do mechanika od fordów nie trzeba wyjmować rozrządu wystarczy odkręcić koło pasowe , nie wiem jak ktoś się nie zna poco się wypowiadać i wprowadzać ludzi w błąd po to jest forum żeby sobie pomagać a nie na odwrót ja jak się nie znam to nie pomagam pozdrawiam specjalistów
Bardzo dobra wypowiedź
Co do blokady-ja osobiście zakładam
a bez blokady coś się stanie bo nie mam
Bardzo dobra wypowiedź
Co do blokady-ja osobiście zakładam
mechanik cudotworca, oczywiszcze ze trzeba zdjac kolo rozrzadu na wale, a co za tym idzie sam rozrzad jak innaczej przelozyc uszczelniacz? moza probowaz zrobic sobie znaki itp ale blokoady to nic specialnego, wiertlo fi8 i jakis imbus chyba 7mm od rozrusznik i masz zablokowane...
EDIT,
A chodzi o 1.8 to nie wypowiadam sie
MIREKTERAZPOLSKA 09-04-2021, 08:43 mechanik cudotworca, oczywiszcze ze trzeba zdjac kolo rozrzadu na wale, a co za tym idzie sam rozrzad jak innaczej przelozyc uszczelniacz? moza probowaz zrobic sobie znaki itp ale blokoady to nic specialnego, wiertlo fi8 i jakis imbus chyba 7mm od rozrusznik i masz zablokowane...
EDIT,
A chodzi o 1.8 to nie wypowiadam sie
I ta wypowiedź jest właściwa- ford a inne blokady, w innych miejscach blokowany wał.
Ciekawi mnie czy z Twoją radą robienia znaków, lub wiertłami zaryzykował byś wymianę rozrządu w swoim silniku
Wymieniłem rozrząd w dw10c, wałek zablowany śruba m8 a koło zamachowe drutem o odpowiedniej średnicy, nic więcej w tym silniku nie potrzeba.
Zmijek337 10-11-2022, 16:17 Cześć, nigdzie nie znalazłem pytania o konkretnie ten model więc zwracam się z prośbą do ekspertów.
Mondeo MK4 1.8 tdci 2007 (z paskiem i łańcuchem rozrządu).
Ze względu na zostawianie plam wstydu na asfalcie muszę zabrać się za wymianę uszczelniacza wału od strony koła pasowego i stąd bierze się moje pytanie.
Czy do odkręcenia koła pasowego wału korbowego wymagana jest blokada rozrządu?
Słyszałem opinie, że wystarczy zapiąć najwyższy bieg i hamulec w podłogę, jednak nie chciałbym przy tym przestawić rozrządu :shock:
Powinno się zakładać blokadę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
do odkręcenia jak masz klucz udarowy to nie ,ale i tak musisz założyć blokadę bo musisz dokręcić tę śrubę. A śruba jest dokręcana bardzo dużą siłą. z tego co pamiętam to 100nm i 180 stopni
|