Zobacz pełną wersję : Akcyza od nowego samochodu zakupionego w DE
Hej,
Mamy hipotetyczny scenariusz:
1. Kupuję nowy samochód w salonie w DE. Ford Galaxy 2.5 FHEV
2. Od razu sprowadzam go do Polski. Nie użytkuje go w ogóle na terenie DE. Mogę go nawet zwieźć laweta.
3. Na urzędzie kontroli celno skarbowej widnieje informacja, że akcyza od importu nowej hybrydy benzynowej pojemność 2.0-3.5 litra to niecałe 10%
Czy istnieje zwolnienie od akcyzy niemieckiej w takim przypadku?
Ewentualnie czy jest jakiś manewr zakupowy, który pozwala uniknąć podwójnego opłacenia akcyzy?
Jeśli nie to ekologia przegrywa z ekonomia bo kupię 2.0EcoBlue w Polsce chociaż wolałbym chyba hybrydę bo jeżdżę obecnie zbyt wiele wokół komina :-/
czeslaw555 09-12-2022, 18:33 Zadzwoń do Urzędu Celnego i dowiedz się tam,
slawek-kali 09-12-2022, 18:41 jakiej akcyzy? coś chyba pomieszałeś.. takie wynalazki płaci się tylko w PL.
paoloWawa 09-12-2022, 19:30 slawek-kali
Autor tematu po prostu nie wziął pod uwagę że poza Polską są normalne kraje gdzie nie nakłada się akcyzy albo tzw. podatku od luksusu na samochody osobowe , szczególnie takie "normalne", bo nad Wisłą pojemność ponad 2 litry to już luksus [emoji2957] Choć może zaraz rzeczywiście dwulitrowe jednostki to będą ratytasy bo będzie królować 1,5 biturbo albo 1,0 quadriturbo
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Akcyza jest składową ceny salonowej.
Kiedy kupuje samochód w salonie w PL i będę go używał w PL to importer płaci akcyzę za sprowadzenie samochodu do kraju.
Jeśli kupię samochód w DE to Niemiecka akcyza importowa jest składową ceny salonowej. A ja ciągnąć ten nowy samochód do PL muszę zapłacić ją jeszcze raz w PL
Powiedzmy że taki S-MAX 2.5 FHEV kosztuje w przeliczeniu na euro tyle samo w salonie w DE i w salonie w PL.
Jeśli kupię go w salonie w DE i ściągnę do PL to muszę jeszcze do interesu dopłacić 10% akcyzy PL
Mylę się?
Do skarbówki wybrać się będę dopiero mógł za tydzień.
Jeśli się nie mylę to w takim razie za Galaxy będę musiał dać nie 45tys tylko sumarycznie prawie 50tys euro :-/
czeslaw555 10-12-2022, 05:39 Urząd celny, tam należy zapytać o opłaty.
slawek-kali 10-12-2022, 06:38 dalej wymyślasz, w DE nie ma takiej oplaty jak akcyza dlatego nie możesz też wymagać jej zwrotu. Jedynie podatek mógłbyś odliczyć (kupujacna firme) ale to 19%, a w PL 23% do zapłaty.
Do skarbówki wybrać się będę dopiero mógł za tydzień.
https://www.kis.gov.pl/zalatwianie-spraw/udzielanie-informacji
dalej wymyślasz
Nie, nie wymyślam :-)
Cena samochodu w salonie to jest (cena bazowa + akcyza) * VAT
Nie ma znaczenia, w którym kraju unijnym to się odbywa.
Mnie tylko chodzi o to, że gdybym poszedł do Hansa do salonu - kupił nowy samochód w cena brutto zawiera akcyzę i zwożąc go nowego przy rejestracji w Polsce muszę jeszcze raz Polską akcyzę zapłacić.
Miałem nadzieję, że jest tutaj na forum ktoś kto brokerstwem się zajmuje i byłby mi w stanie to potwierdzić ew wytłumaczyć czy się mylę.
Niestety Galaxy 2.5 FHEV nie ma w takim przypadku sensu... cena będzie z kosmosu bo okolice 250tys zł :/
slawek-kali 10-12-2022, 09:18 szukaj tzw. tageszulassung lub uzywke roczna z przedluzona gwarancja ford protect na 5 lat. Wyjdzie taniej ;)
radekrogo 10-12-2022, 17:09 W zacofanej Polsce mamy akcyzę na auta, za to w postępowej Francji malus za emisje CO2.
Oto tabela dla poglądu
https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F35947
Radek - nie mam problemu z akcyza. Po prostu dotarło do mnie że przy zakupie nowego samochodu w DE i użytkowaniu go od pierwszego kilometra w PL płace dwa razy ta opłatę.
Gdyby kupił też w salonie w DE i ściągnął do FR to też placilbys dwa razy.
Myślę, że to zamyka temat...
Zostaje Galaxy w dieslu albo S-Max polski w hybrydzie chociaż chyba potrzebuje jednak Galaxy.
radekrogo 11-12-2022, 00:13 Nie ma podwójnych opłat w EU. Płaci się tam , gdzie auto jest rejestrowane.
konieczko5 15-12-2022, 07:20 To zarejestruj auto w DE i jeździj w pl
No nie - rejestracja w Niemczech wymaga przeglądów w Niemczech, a ja do granicy mam 599km :)
boruch13 18-12-2022, 18:11 Mieszkasz w Niemczech, pracujesz w Niemczech (tak wnioskuję), kupujesz w Niemczech, a kombinować chcesz po Polsku. Nie wymyślaj, tylko płać w Niemczech.
slawek-kali 18-12-2022, 20:36 napisalem juz najprostsze rozwiazanie.. tagezulassung, czyli auto fabrczynie nowe zameldowane juz na salon. w papierach jestes 2 reka, ale masz cene zbita o podatek.
Piasek80 19-12-2022, 04:49 Zadzwoń do najbliższej jakiejś agencji celnej i zapytaj bo jak dobrze kojarzę pojazdy "fabrycznie nowe" nabyte za granicą i sprowadzone do Polski nie podlegają opłatom celnym w kraju. Tyle że jest coś takiego jak definicja celna pojazdu fabrycznie nowego (wiek i przebieg).
konieczko5 19-12-2022, 14:22 Pytanie, czy sprzedadzą na "polski adres".
Mieszkasz w Niemczech, pracujesz w Niemczech (tak wnioskuję), kupujesz w Niemczech, a kombinować chcesz po Polsku. Nie wymyślaj, tylko płać w Niemczech.
Mieszkam w Polsce - daleko od Niemiec bo w Krośnie na podkarpaciu (500km do granicy).
Pracuję chwilowo w USA bo jestem konsultantem.
Forda Galaxy Hybrid nie ma dostępnego w PL więc najbliżej mam go w Niemczech w salonie (używek praktycznie nie ma).
slawek-kali - sprawdzam temat
|