Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Lampy bi-xenon skrętny
Sławek1977 12-12-2022, 17:24 Witam.
Posiada ktoś wiedzę na temat lamp przednich do Focus MK3 FL?
Konkretnie chodzi mi o bixenon skrętny.
Szukam bixenon skrętny z doświetlaniem zakrętów i paskiem dziennym led i nie wiem które będą właściwe.
Są dwa numery (końcówka C oznacza okres produkcji, tyle wiem.
F1EB-13005-CD i F1EB-13D155-CD - jaka jest między nimi różnica?
cezarg1410 12-12-2022, 18:13 Z tego co pokazuje google to 13005 to wersja z malowaniem na czarno w środku - występowała w rs, st oraz st-line. Lampa zwykła malowana na czarno występowała również w zwykłych focusach natomiast ksenonowej nie widziałem - ale może też była.
Lampy 13D154 (prawa) oraz 13D155 (lewa) to zwykle "białe" skrętne ksenony w wersji na Europę. Takie do siebie montowałem.
Bump: Edit.
Nie wiem co oznacza końcówka C*. Ja mam u siebie A* (AG) i te są ok.
Na pewno unikaj F* bo to nie jest skrętna lampa!!
Sławek1977 12-12-2022, 18:23 Obydwa podane przeze mnie numery mają czarne środki- to właśnie „C” w numerze, obydwa numery to bixenon skrętny. Litera za „C” oznacza okres produkcji- wcześniej źle napisałem.
Pytanie , jaką różnicę w lampach robi część numeru 005 a d155.
cezarg1410 12-12-2022, 18:31 Co oznacza ostatanio litera to ja wiem.
https://ford.sklep.pl/product-pol-20038-reflektor-adaptacyjny-Biksenon-Focus-Mk3-L-R-2206024.html masz tu 13005.
Może SRS coś podpowie ?
Sławek1977 12-12-2022, 18:38 Widziałem, przeszukałem już co się da, ale różnic nie znalazłem. Jedne i drugie wyglądają identycznie, mają skrętne bixy i led, są z tego samego okresu produkcji, ale musi być jakaś różnica.
Sławek1977 12-12-2022, 20:21 cezarg1410- masz u siebie doświetlanie zakrętów (na zwykłej żarówce H)? Możesz podać pełny nr swojej lampy?
Ja mogę podać swój lewej lampy, bo akurat mam zdjęcie, jasny klosz, biksenon skrętny:
F1EB-13D155-AE
Sławek1977 12-12-2022, 21:24 Ja mogę podać swój lewej lampy, bo akurat mam zdjęcie, jasny klosz, biksenon skrętny:
F1EB-13D155-AE
Dzięki. Masz doświetlenie zakrętów zwykła żarówką h i pasek dzienny led?
F1EB-13005-CDOBUDOWA - REFLEKTOR, PRAWA STR. (Z CZARNYMI RAMKAMI REFLEKTORÓW,(-)"CHN", LHD, SERIE 20,32,40,70,75,80,ST,ECO)
nie ma różnicy w tych lampach , ford raz oznacza 13005 a innym razem D155 nie wiem dla czego ,
Litera za „C” oznacza okres produkcji nie prawda ta litera F1EB-13005-C określa konkretną wersję części/elementu , a ford oznacza tylko od kiedy np. dana lampa została wprowadzona do produkcji i tylko tyle .
Sławek1977 12-12-2022, 22:20 Tak napisałem. Litera C w końcówce to czarne wnętrze F1EB-13005-CB, a litera za C to okres produkcji F1EB-13005-CB.
Czyli i 13005 i 13D155 mają bixenon skrętny, adaptacyjny, dzienny pasek led i doświetlanie zakrętów?
lukaszooo 12-12-2022, 22:25 Przedostatnia litera to model lamp. Były tez xenony np F. Ostatnia litera to okres produkcji, im wyższa tym lampa nowszego wydania, dlatego ostatni znak jest nie istotny.
Sławek1977 12-12-2022, 22:29 Pozostaje pytanie, czy oba tytułowe numery to lampy adaptacyjne, bo że obie są skrętne, to wiadomo. Może to właśnie ta różnica w oznaczeniu
F1EB-13005-CD i F1EB-13D155-CD.
cezarg1410 12-12-2022, 23:36 Jak są skrętne to są i adaptacyjne. Tam nie ma nie wiadomo jakiej magii.
Moje numery lamp to F1ED-13B154-AG oraz F1ED-13B155-AG.
Są adaptacyjne, skrętne, z paskiem LED i doświetlaniem zakrętów żarówką.
Wnętrze białe.
Każda lampa ksenonowa z polifta ma lasek LED i doświetlanie żarówką zakrętów.
Niektóre nie były skrętne - na Europę miały końcówkę F*.
SRS już wyjaśnił że te dwa numery to to samo.
to okres produkcji F1EB-13005-CB. ostatnia litera nie oznacza okresu produkcji , wystarczy że jakiś drobny element się zmieni w danym podzespole czy lampie już się zmienia ostatnia litera , to co FF3 produkowane przez ok. 5 lat a już aktualnie jest 6 numerów części od wprowadzenia do produkcji.
Może to właśnie ta różnica w oznaczeniu F1EB-13005-CD i F1EB-13D155-CD. Nie ma w katalogu części lamp z nr -13D155- , a w auta na lampach jest naklejka z tym numerem i jak to wytłumaczycie :027: ?
lukaszooo 13-12-2022, 05:48 Jak są skrętne to są i adaptacyjne. .
W Focusie nie było adaptacyjnych lamp.... Wbrew propagandzie nie ma adaptacji nawet w mondeo mk5.
Adaptacyjne oswietlenie występuje tylko w europejskich Smaxach mk2 i Edgach.
Sławek1977 13-12-2022, 06:02 Z całym szacunkiem do waszej wiedzy, ale były w Focusie xenony adaptacyjne.
Były zwykle xenony statyczne, skrętne i skrętne adaptacyjne. O zwykłych tu nie dyskutujemy, bo wiadomo.
W USA tylko skrętne- soczewka podąża tylko za ruchem kierownicy, w EU były i skrętne i skrętne adaptacyjne- w tych drugich światło dostosowuje się do warunków na drodze- oświetlenia, otoczenia itd. adaptuje się.
Tutaj opis na przykładzie RS (tłumaczenie Google):
„Standardowy model MK3 RS jest wyposażony w reflektory Bi-Xenon o wysokiej intensywności rozładowania (HID), które elegancko dostosowują się podczas skręcania zakrętów, zapewniając widoczność jak zawsze u szczytu dla poruszającego się po ciemnych drogach i warunkach kierowcy. adem drogi i kierunkiem kierowniczym. Adaptacyjna funkcja oświetlenia przedniego na reflektorach dostosowuje wzór świateł w zależności od prędkości, warunków drogowych oraz otoczenia i ustawień wokół Ciebie.
W przeciwieństwie do standardowych reflektorów, które wyświetlają światło prosto do przodu; bez względu na pogodę i warunki drogowe, system adaptacyjny wykorzystuje czujniki elektryczne do monitorowania oświetlenia otoczenia wokół i przed pojazdem i odpowiednio obraca się, dostosowując kąt wiązki i zmieniając intensywność na jedno z siedmiu różnych ustawień światła. Światła biksenonowe odczytują również drogę dla dowolnych obiektów przed pojazdem. Reflektory RS mają siedem różnych trybów, co oznacza, że możesz dostosować światła w zależności od dróg, którymi jedziesz.
Na przykład podczas podróży autostradą reflektory są podnoszone, aby zwiększyć widoczność na duże odległości i pomóc kierowcom w szybkim pokonywaniu zakrętów, wyświetlając światło głębiej w zakręcie, aby uzyskać optymalne widzenie. W miastach i wioskach o zwiększonych światłach ulicznych i niskich prędkościach reflektory zmieniają się ponownie, aby oświetlenie było bardziej natychmiast intensywne tuż przed pojazdem i rozłożone, aby zakryć boki.
Jeśli kierowcy zabierają zakręt o niskiej prędkości, reflektory biksenonowe z adaptacyjnym oświetleniem przednim oświetlają każdą stronę drogi, na przykład w przypadku pieszych lub rowerzystów. Podczas pokonywania zakrętów z dużą prędkością prawie dwukrotnie światło jest rozprowadzane dalej w zakręcie, dzięki czemu kierowcy mają zwiększoną widoczność w ciemności.
Specyfikacja europejska
Europejski model Ford Focus RS ma lekką przewagę z aktywnymi reflektorami biksenonowymi, które emitują mocniejsze światło, które podnosi się z większą prędkością.
Specyfikacja USA nie jest dostarczana z aktywnym biksenonem, a zamiast tego ma tylko funkcję automatycznej regulacji. Wygląd nie jest jednak zagrożony, wygląd i wygląd świateł w obu specyfikacjach rynkowych jest wciąż taki sam”
Tu macie fragment z cennika Focusa ST MK3:
https://images89.fotosik.pl/636/576d6e4e56bbc244med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/576d6e4e56bbc244)
Masz doświetlenie zakrętów zwykła żarówką h i pasek dzienny led?
Mam
lukaszooo 13-12-2022, 07:34 Z całym szacunkiem do waszej wiedzy, ale były w Focusie xenony adaptacyjne.
Nie bez powodu wspomniałem o propagandzie.
Robiłem setki mk3 z ori xenonem w tym ST jak i RS. Ford pisze ze lampy bixenon są adaptacyjne, to samo piszą o lampach FordDynamicLed w mondeo mk5.
Obie lampy są poziomujace, skrętne i z doswietlaniem zakrętów, dodatkowo posiadają AHB czyli automatyczne długie które nie mają nic wspólnego z lampami.
Żadna z tych konstrukcji nie potrafi wycinać wiązki światła tak jak jest to rozwiązane w Smaxie/Edgu i tylko w tych dwóch Fordach są światła adaptacyjne. Ciężko jest to zrozumieć jeśli nie doświadczyło się jazdy Smaxem czy Edgem z adaptacją.
Tak się składa, że dokladalem wszystkie te systemy czyli bixenon w mk3 po lifcie, FDL do Mk5 i adaptacyjne lampy do Smaxa, sam długo byłem w błędzie z adaptacją w mondeo Mk5 która jest pokazywana na filmach reklamowych a w praktyce działa to całkowicie inaczej.
To że Ford o czymś pisze nie oznacza ze tak jest... W broszurach chwalą się, że sync3 obsługuje bezprzewodowo AA lub że Edge ST ma regulowane zawieszenie....
Sławek1977 13-12-2022, 07:45 Dziękuję za wyjaśnienie. Nie ma to jak wierzyć Fordowi.
lukaszooo 13-12-2022, 07:53 Focus mk3 ma xenon a na takim źródle światła nie da się zrobić adaptacji.
Propaganda dotyczy Mondeo mk5 i lamp FordDynamicLed (FDL).
Na YT Ford ma filmy jak ten system niby działa i jest wyraźnie że wycina wiązkę światła gdy kamera zobaczy człowieka lub inne auto i to jest całkowite oszustwo bo ten system tak nie działa w tym aucie....
Jak sama nazwa mówi są to lampy Dynamiczne które podczas jazdy się poziomuja i skręcają ale nie posiadają adaptacyjnej soczewki a bardziej matrycy. Takie coś widziałem tylko w Smaxie i Edgu.
Jak jest w nowej kudze mk3 i Focusie mk4 jeszcze nie wiem, narazie odkrywam tajniki nowego modelu.
Sławek1977 13-12-2022, 07:59 Podsumowując- obie lampy (F1EB-13005-CD i F1EB-13D155-CD) mają bixenon skrętny, doświetlanie zakrętów i dzienny led. Mogę założyć lewą 13d155 i prawą 13005 i nie będzie to powodowało jakiś błędów w aucie?
cezarg1410 13-12-2022, 10:04 Nie bez powodu wspomniałem o propagandzie.
Ogólnie oczywiście masz rację, ale są tu takie minimalne znamiona "adaptacji".
Np. jeśli w czasie jazdy zatrzymujesz się, to obydwie soczewki się opuszczają oraz zanika z nich skośna część odcięcia światła (ta część biegnąca po skosie do góry) - światła się "wypłaszczają" i świecą jedną linią - ciężko to opisać jako poziomowanie lub skręt. Do tego zachowania pasuje jedynie słowo "adaptacja". Domyślam się, że podczas jazdy z różną prędkością ta wiązka świetlna też się inaczej zachowuje.
No i wiadomo to nie ma nic wspólnego z adaptacją, która wycina snop światła na auta jadące z przciwka.
Oczywiście jest to turbo ubogie i nie nazwałbym tego nigdy adaptacją, ale coś tam sobie działa.
lukaszooo 13-12-2022, 12:54 Ja nigdy nie zauważyłem wyplaszczania wiązki światła w bixenonie, nie zauważyłem też aby się opuszczały po zatrzymaniu, są to niuanse, nie uzytkowalem nigdy mk3 z xenonem dłużej niż dzien czy dwa więc mogło mi to umknąć choć wątpię.
Lampy adaptacyjne z matrycą led występują w Smaxie i Edgu i działa to zajebiscie, wspaniale i spektakularnie. Robi robotę i wrażenie na pasażerach. W Focusie mk3 jest zwykły bixenon taki sam jak w Audi A4 B5 z 1995r.
cezarg1410 13-12-2022, 14:16 więc mogło mi to umknąć choć wątpię.
Znaczy się, skoro Ty nie widziałeś to znaczy, że nie ma - zrozumiałem. Postaram się wykasować tę iluzję ze swojej głowy.
lukaszooo 13-12-2022, 15:01 Znaczy się, skoro Ty nie widziałeś to znaczy, że nie ma - zrozumiałem. Postaram się wykasować tę iluzję ze swojej głowy.
Nie zaobserwowalem takiego czegoś ale nie miałem nigdy mk3 z bixenonem, jeździłem tylko autami klientów.
pawel182 13-12-2022, 18:04 Jest tak jak opisał to Czarek i widać do doskonale szczególnie jak podjeżdżasz do stojącego auta przed tobą na światłach. Soczewki opuszczają się i robią płaską linie odcięcia.
Nie ma co się spierać a tym bardziej negować, że nie są to światła adaptacyjne skoro sam producent je tak określał.
Owszem nie działają jak współczesne światła adaptacyjne, że potrafią coś tam wyciąć ale trzeba mieć na uwadze, że jest to pierwsza generacja takich świateł i od tamtego czasu sporo się zmieniło. Tak samo jak np systemy antykolizyjne kiedyś potrafiły tylko zahamować a dziś potrafią nie tylko hamować ale i zmienić tor jazdy aby ominąć przeszkodę.
cezarg1410 13-12-2022, 18:45 Otóż to. Dobrze podsumowane.
Sławek1977 13-12-2022, 18:48 W wersjach USA tego nie ma, soczewka tylko skręca za kierownicą.
Czaro nie przewidziales sie. Tak to dziala :) i pozniej jak kolega dodal ladnie to widac jak dojezdzasz do auta na swiatlach :)
Sławek1977 14-12-2022, 17:35 To przy okazji spytam o kodowanie lamp EU do auta z USA ( mowa o aucie z fabrycznym bixenonem i modułem HCM), chodzi o słynny brak długich świateł po takiej przekładce. Wiadomo już, że jest to do zrobienia i wcale nie potrzeba grzebać w pinach itp. Wszystko kwestia kodowania i „zamazania” ewentualnych błędów na IPC. Do poprawnej pracy lamp EU w aucie z USA wystarczy wrzucić do HCM asbuilt z EU?
cezarg1410 15-12-2022, 08:24 Nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale obstawiam, że brzmi ona NIE.
I to dokładnie z tego powodu, o którym piszesz: jest sporo wątków na forum (wszystkie urwane), w których po przekładce lamp nie ma długich świateł - gdyby to było takie proste jak wgranie configa z EU to zapewne tych tematów by nie było.
Jest tu kilka osób na forum, które na pewno znają odpowiedź, ale nie ma co się łudzić - nikt nic nie powie, taki typ forum.
Trzeba po prostu wziąć UCDSa i klikać do bólu - w samym HCMie jest sporo opcji ustawień.
Sławek1977 15-12-2022, 08:33 No właśnie wątki ucięte- powód dobrze znamy. Temat jest na 100% do zrobienia przez kompa, bo ogłaszają się magicy na grupach, parę osób potwierdziło, że mieli robione i wszystko działa.
No nic, ściągnę sobie po Vin kilka konfiguracji między innymi HCM, przejrzę co tam jest i będę testował.
cezarg1410 15-12-2022, 15:09 Masz ori UCDS? Skąd jesteś?
Jak coś to ja mam niebiskiego klona (trochę lepszy niż ten czerwony) więc mogę zdalnie coś pokombinować i podesłać configi.
Sławek1977 15-12-2022, 15:56 Dziękuję za chęć pomocy, ale ja grzebię tylko przez Forscan.
Sławek1977 21-12-2022, 17:00 Jeszcze jedno pytanie- jak zamaskować/wyłączyć błąd żarówki wyświetlany na IPC po zmianie lamp USA na EU?
cezarg1410 21-12-2022, 17:45 Mogę się mylić ale według mnie nie istnieje konfiguracyjna możliwość "maskowania* błędów w ipc.
Trzeba po prostu tak skonfigurować hcm żeby tych błędów nie było.
Jak dokładałem do siebie ksenon to po zakupie lamp i hcma włożyłem to na próbę żeby sprawdzić czy lampy działają.
Nie wiem z czego miałem HCM (moim zdaniem z jakiejś wersji USA choć tam niby nie było HCMa), ale podpiąłem to, światła się uruchomiły i uwaga: HCM NIE ZGŁASZAŁ BŁĘDÓW POZIOMOWANIA POMIMO BRAKU CZUJNIKÓW!!!!
Dopiero po wgraniu mu configa EU - wywaliło szereg błędów z poziomowania.
Moim zdaniem wszystko kwestia konfiguracji HCMa i tyle.
Sławek1977 21-12-2022, 17:54 W bixenonie USA był HCM. Nie wywaliło Ci błędów, ale nie działały wszystkie funkcje w lampie. Testowałem to u siebie. Po zmianie konfiguracji na eu sypnęło błędami, ale to normalne, bo w aucie nie ma czujników poziomowania. Co do zamaskowania błędu to da się. W BCM w asbuilt można wyłączyć sprawdzanie każdej żarówki, ale nie mam dostępu do tego wiersza przez Forscana.
cezarg1410 22-12-2022, 07:13 To ciekawe.
Popatrzę u siebie UCDSem w BCM i zobaczę czy i jak ewentualnie da się to zrobić.
Swoją drogą masz już lampy EU czy narazie tylko gdybamy?
Sławek1977 22-12-2022, 07:20 Mam.
Mam.
udało Ci się coś w temacie działania długich pchnąć temat do przodu?
|
|