Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Kamera cofania słaba jakosc
Czesc. Mam pytanie odnośnie kamery cofania. Zakupiłem mondeo z 2018 roku i mam fabrycznie zamontowana kamerę cofania. Co mnie irytuje jakoś jej jest strasznie słaba. Rozumiem że jak jest zabrudzona to ok. Ale nawet po wyczyszczeniu jakość jest naprawdę na słabym poziomie. I teraz pytanie czy już ta kamera jest zajechana i wymiana jej na nową przyniesie porządny efekt czy nie przyniesie to dużego skoku jakości i po prostu tak ma być. Szukałem trochę na forum ale jedyne co znalazłem to wiele tematów jak dołożyć kamerę, ale nie znalazłem nic na temat jakości.
sabaciontko 13-02-2023, 08:08 Masz oryginał (skrętne linie) czy chinola?
One maja taki obraz, jak swieci słońce to jest trochę lepiej, ale full hd z tego nie będzie.
Może wrzuć fotkę. Każdy ma inne odczucie "słabej jakości" kamery :)
Jakość tej kamery jast słaba, wydaję mi się nawet że jakość obrazu była lepsza z kamery na sync2 niż na sync3 na tej samej kamerze. Niestety to jest Ford jak ktoś porównuję do BMW to jest przepaść...
wydaję mi się nawet że jakość obrazu była lepsza z kamery na sync2 niż na sync3 Doszedłem do podobnych wniosków po zmianie jednego Mk5 na drugiego.
Hm.... Ok... ja mam kamerkę jeszcze z czasów sync2 i po wymianie na sync3 obraz jest moim zdaniem wyraźniejszy chociaż nie rewelacyjny :) Mam porównanie z kamerką w megance IV gdzie obraz jest słabszej jakości. Możliwe że coś "poprawili" po drodze.
... wydaję mi się nawet że jakość obrazu była lepsza z kamery na sync2 niż na sync3 na tej samej kamerze. ...
W tym zdaniu to potwierdził bym jedynie zwrot "wydaje mi się...".
Reszta nie bardzo ma jak być prawdziwa... Jakość ekranu i toru video w Sync3 jest zdecydowanie lepsza niż w Sync2...
W tym zdaniu to potwierdził bym jedynie zwrot
To co ja napisałem wcale nie znaczy że sync3 jest gorszy. Po prostu kamera nie jest rewelacyjna i sync2 też nie był i to tak nie rzucało się w oczy. W sync 3 wyświetlacz jest lepszy i pokazuje słabość kamery, przetwornik obrazu też zapewne jest inny. Na pewno jest różnica pomiędzy Sync2 a Sync3 na tej samej kamerze, to była pierwsza rzecz jaka rzuciła mi się w oczy, ja po prostu to olałem, bo wiedziałem że nie będzie lepiej.
https://files.fm/u/ghp2m8nzu
Mam chyba oryginał czyli jak napisałeś skrętne. No na zdjęciu być może kamera lekko brudna była bo się brudzi bez przerwy ale jakoś naprawdę jest słaba. W sumie to mało co w niej widać, dla tego myślałem czy nie da się wymienić na jakąś nie oryginalna ale lepszej jakości by spełniała swoje zadanie.
Lekko brudna? Stary to jest uj... e jak stół w TVN.
Wyczyść kamerę i zrób zdjęcie, bo jak patrzę na Twoje zdjęcie to naprawdę nie mam co narzekać. Dla porównania ja mam tak jak pisał WoojO, obraz jest wyraźniejszy przez co w słabym świetle jest wyraźnie większy szum, co nie było tak zauważalne na sync 2.
U mnie kamera czasami się wyłączała, gubiły się linie, serwis orzekł, że to kamera nawala. Więc właśnie zakupiłem taką kamerę:
https://pl.aliexpress.com/item/1005004880262086.html?spm=a2g0o.order_list.order_l ist_main.4.56c81c24JgSqn4&gatewayAdapt=glo2pol
Bo ma dobre opinie z ali, nawet ktoś zdjęcia porzucił, że działają linie i jest ta dodatkowa linia czarna środkowa.
A swoją drogą jest taki fajny film od Przemka Stępnia
chyba ten sam produkt kupił:
https://www.youtube.com/watch?v=rNSZxZKyffU&t=171s
O poprawie jakości oryginalnej kamery cofania forda mondeo mk5 jest filmik kol. Przemysława Stępnia: https://www.youtube.com/watch?v=rNSZxZKyffU.
Proponuje tym, których nie zadowala jakość oryginalnej kamery wymienić ją na proponowaną przez kol. Przemysława
W komentarzach pod filmem są opinie, że jednak nie współpracuje z samochodem tak jak oryginał.
przemo_1981 13-04-2023, 22:34 Po zapoznaniu się filmem Przemysława Stępnia, mimo iż mam Mondeo rocznik 2018 zaryzykowalem i zakupiłem wskazanego chińczyka i moge potwierdzić, ze bezproblemowo współpracuje z Sync3. Chińczyk, w porównaniu do oryginału ma w osi toru jazdy dodatkową przerywaną czarną linie, oczywiście przy skręcaniu wskazany jest tor jazdy po łuku białymi liniami jak na oryginalnej kamerze.
Załączam zdjęcia dla porównania, na chińczyku o wiele lepsza jakość i szerszy kąt widzenia.
Co mogę powiedzieć o oryginalnej kamerze: po prawie 5 latach użytkowania auta kamera jakby miała delikatny nalot od wewnętrznej strony na obiektywie oraz jakby obiektyw stracił połysk z zewnątrz a o samochód dbam, auto myte naprzemiennie ręcznie i bezdotykowo (z zachowaniem odległości min. 30-40cm lancy od pojazdu). Załączone zdjęcie wykonane na czystej kamerze.
Jak ta kamerka sprawuje się w nocy względem oryginału?
przemo_1981 14-04-2023, 23:31 Wydaje mi się, ze obraz jest jaśniejszy niż na oryginale. Niestety nie mam zdjęcia z oryginału wieczorem, załączam zdjęcie z chińczyka i dla porównania zdjęcie widoku za autem (bez flesza).
A faktycznie jest tak, że nie działa + (powiększanie ekranu)?
Co się dzieje po wciśnięciu?
Linie skrętne prawidłowo pokazują tor jazdy?
arkmyl12 24-06-2023, 22:31 Kilka miesięcy temu kupiłem Mondeo z 2018 z fabryczną kamerą. Obraz z niej oceniam jako dobry, chociaż widoczna jest delikatna "mgiełka" której nie ma w Fordzie Connect z Sync3 odebranym przeze mnie na początku roku. Wydaje mi się że spadek jakości obrazu może być spowodowany przez zmatowienie plastiku który osłania kamerę. Nie jest ona chowana jak w autach niektórych marek. Odsłonięta i wystawiona na działanie czynników zewnętrznych jest narażona na delikatne uszkodzenia eksploatacyjne. Reflektory można polerować i daje to dobry efekt. Możliwe że w tym tkwi problem i polerowanie rozwiąże problem.
Też o tym myślałem już jakiś czas temu, dlatego zrobiłem to niedawno, efekt oceniam jako bardzo dobry, jest różnica aczkolwiek na ramkach obrazu lekka mgiełka dalej występuje. Natomiast uważam, że po takim zabiegu nie ma konieczności wymiany kamery, szczególnie na jakiegoś chinola o wątpliwej jakości, tym bardziej ze to nie telewizor tylko kamera cofania, w której to mamy zauważyć samochód, pieszego lub inną przeszkodę i w nią nie wjechać, a jaki by ten obraz nie był, to chyba tylko ślepy nie zauważy.
U mnie czasami jest zakłócenie obrazu w kamerze nawet czasami jest komunikat, że kamera niedostępna. Raz sama się naprawi a czasem stukniecie w nią pomaga na jakiś czas. Czy jest możliwość zdjęcia tej plastikowej listwy od zewnątrz? Tak żeby nie rozbierać pół auta. Po prostu czy można wyjąć ten cały panel od zewnątrz żeby zobaczyć co z wtyczką? Dotyczy Kombii mk5 2017.
Klapa do rozebrania
Przerabiałeś temat tego zakłócenia obrazu kamery? Wiesz co jest do wymiany?
...Wiesz co jest do wymiany?
Zbyt wiele opcji to tu nie ma...
Albo kamera albo jedna (lub kilka...) wiązka/wiązek...
dotnet9000 02-09-2024, 07:43 Witam
Niedawno nabyłem używanego Forda Mondeo z 2020 roku w ASO Forda. Przed odbiorem miały być przeprowadzone prace serwisowe, wśród których była wymiana kamery cofania gdyż ta obecna miała zamglony obraz. Niestety ktoś o tym zapomniał i aby nie przeciągać odbioru auta, dostałem kamerę , którą miałem wymienić sobie sam. Po wymianie kamery okazało się że na nowej kamerze nie ma Zoomu i znikły linie skrętne.
Nowa kamera ma oznaczenie : SN ES7Z-19G490-G (a EN ES7T-19G490-CC)
Stara to PN: ES7T-19G490-CB . Czy ktoś się orientuje czy np te linie skrętne wynikają z innego modelu kamery, ktory nie posiada tej funkcjonalności. Na necie w sklepach sprzedających te kamery nie ma nic na temat ich funkcjonalności, na jakiś stronach znalazłem info że te funkcje nie zależą od kamery tylko możliwości systemu zainstalowanego w aucie.
Napisałeś tego posta od razu po montażu, czy pojezdziles trochę?
dotnet9000 02-09-2024, 09:12 Napisałem tego posta po tym jak nie udało mi się w żaden sposób uzyskać tych Lini skrętnych, a po nadciśnieniu + nie ma żadnej reakcji. Kamerę zamontowałem dwa dni temu.
Informacji znów jest zbyt mało by coś doradzić a poza tym jest juz temat o dokładaniu kamery cofania i gwarantuje ze tam jest info co wypada zrobić a szczegolnie restet modułów odpowiedzialnych za kamerę.
Bump:
dotnet9000 02-09-2024, 13:43 Wszystkie tematy co znalazłem dotyczyły dołożenia kamery, nic nie mogę znaleźć na temat wymiany. Czy trzeba zrobić jakąś kalibracje czy coś aktywować.
Nie wiem nawet czy ta kamera co dostałem z ASO ma taką samą funkcjonalność jak ta poprzednia. Nic zostanie się chyba umówić na serwis.
taką samą funkcjonalność jak ta poprzednia
Taką samą.
dotnet9000 02-09-2024, 19:06 Jednak okazało się że po wymianie konieczna jest ponowne programowanie. Udało się ponownie aktywować wszystkie funkcje Forscanem
|