Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] 1.8 tdci płukanie układu chłodzenia

michalikpiotr
14-02-2023, 23:14
Dzień Dobry
W 2016 roku zmieniałem płyn w chłodnicy bodajże zielony płyn był wlany. Ostatni zobaczyłem że zbiornik wyrównawczy jest bardzo brudny i płyn również. Chciałbym przepłukać układ woda destylowaną, tylko jak wymyć zbiornik. Boję się go odpinać, ponieważ nie wiem czy po ponownym podłączeniu nie będzie ciekło. A nie wiem czy oringi to tych trzech wężyków dokupię osobno. Próbował ktoś czyścić zbiornik wyrównawczy w s-maksie? Albo czy można kupić nowe oringi? I Jaki płyn powinien być wlany do układu i ile litrów potrzebuje.

michalikpiotr
15-02-2023, 10:17
Dzisiaj trochę zlałem płyny do słoiczka. Boję się czy nie ma tam oleju w płynie ale nie widać żeby płyn był tłusty. Czy przypadkiem chłodniczka oleju nie puściła. Oceńcie płyn czy możliwe że po kilku latach tak się zabrudził?

Bump:

BobMF
17-02-2023, 01:21
masz tam coś niefajnego
jeśli masz czas na zabawę w płukanie to zrób płukanie, ale takie rzeczy nie robią się przypadkiem
taki kolor i tłustość to raczej olej w chłodziwie

eclipse
18-02-2023, 12:51
Potwierdzam... wygląda to tak że być może uszczelka pod głowicą ci puszcza i z tąd taki kolorek .

michalikpiotr
19-02-2023, 20:43
Byłem w warsztacie i oglądali ten płyn i zapytali się czy przypadkiem nie jest blok żeliwny i czy wody nie było wlanej. I faktycznie kilka lat temu przed wymianą pękł mi wąż w drodze i tak dolewałem sporo wody 10 km 1 litr płynu. Wymieniłem wąż i pamiętam wlałem 5 litrów płynu a reszta zostało wody. Może to tak zadziało. Oglądałem płyn pod mikroskopem na szkle (kuzynka pracuje w laboratorium) i nic tłustego nie ma w płynie. Spróbuje przepłukać płyn tylko jak odczepię wąż od chłodnicy tam jest szybko złączka to czy potem nie będzie ciekło? Jest tam jakiś oring coś się wymienia?

michalikpiotr
19-02-2023, 21:55
A jeszcze jedno pytanko zbiornik wyrównawczy też jest trchę brudny ale palcem jak pocieram schodzi syf. Tylko jak go wypłukać bez demontażu boję się żeby nie ciekły połączenia po ponownym montażu. Jakieś pomysły