Zobacz pełną wersję : [Edge 2015- ] Czujnik zamknięcia maski a zdalny start
Cześć,
Z powodu niesprawnego sygnału zamknięcia maski nie działa u mnie zdalne uruchamiania silnika. Powodem niedziałania jest najpewniej uszkodzona wiązka czujnika lub też źle dopięta wtyczka. Jeszcze nie namierzyłem. Ale o tym za chwilkę.
W konfiguracji BdyCM wyłączyłem czujnik maski. Po tej czynności diagnostyka pokazuje, że maska zamknięta, ale zdalne uruchamianie dalej nie działa. Kody błędów niepowodzenia uruchomienia ciągle wskazują na niezamkniętą maskę. Czy to oznacza, że aby zdalne uruchamiania działało to czujnik zamknięcia maski musi być aktywowany czy może być jeszcze coś innego? (opcja zdalnego uruchamiania jest oczywiście aktywowana).
Czy wiązka do czujnika maski jest spinana z większą wiązką w okolicy lewego światła przeciwmgielnego (jak w przedlifcie) czy jakoś inaczej? Czy ktoś podzieliłby się odpowiednimi schematami? Czy jest możliwość dojścia do tej wtyczki bez ściągania przedniego zderzaka? Może ktoś już przez do przechodził...
robsoncz 28-02-2023, 08:40 Wydaje mi się że jest prawdopodobne to że zdalny start nie działa z powodu przerwy na obwodzie czujnika maski a także po wyłączeniu w BCM . Bo załóżmy sytuację że masz kluczyki w kieszeni i grzebiesz pod maską , masz akurat pecha i niechcąco aktywowałeś zdalne odpalanie i co ?? Po paluchach. Komputer może uznać za niebezpieczne deaktywowanie czujnika maski ....
Bump: Jeśli już koniecznie chcesz się upewnić czy to wina czujnika to lepsza byłaby zworka(mostek) ma wtyczce
Herr KaLeu 01-03-2023, 04:56 In Edge the BCM Config VehicleDoorsPresent Cfg5 must be changed from Not Present to Present, only then the hood sensor is active.
IRO3.5V6 01-03-2023, 15:19 In Edge the BCM Config VehicleDoorsPresent Cfg5 must be changed from Not Present to Present, only then the hood sensor is active.
W Edge BCM Config VehicleDoorsPresent Cfg5 należy zmienić z Not Present na Present, tylko wtedy czujnik maski jest aktywny.
Mostka zrobić się nie da, gdyż nie ma napięcia na żadnym (z dwóch) pinów. Nie ma czego mostkować. Dlatego pisałem o podejrzeniu wiązki i możliwości jej sprawdzenia, ale bez konieczności ściągania zderzaka.
O aktywacji/dezaktywacji już pisałem.
Jakiego napięcia?
Sterowanie masą, to jakiego napięcia oczekujesz?
Jakiego napięcia?
Sterowanie masą, to jakiego napięcia oczekujesz?
Nie wiedziałem. Dlatego też pytałem o schemat, żeby wiedzieć czego i gdzie szukać... Mostek na wtyczce nie pomógł, domniemałem, że brakuje +12V. Przygodę z diagnostyką samochodową dopiero zaczynam. Natomiast mam "naleciałości" z automatyki przemysłowej. Tam zazwyczaj na element przełączający podawane jest napięcie właśnie po to aby diagnozować czy jest co "przekazywać" na drugi styk elementu przełączającego.
Trafiłem na ten temat bo problem mam podobny. Nie mam ikonki otwarcia maski a co za tym idzie nie działa zdalny rozruch. Co prawda jest to fusion a nie edge ale BCM mam z edge i wszystko inne mi działa. BCM jest 63 linikjkowy chyba z rocznika 2017 i przydał by się schemat czujnika maski bo wszystko wydaje się ok a nie mam pewności jak jest z zasilaniem czujnika czy może z innego pinu niż C2280C/14 w przypadku fusiona
....domniemałem, że brakuje +12V. Przygodę z diagnostyką samochodową dopiero zaczynam. Natomiast mam "naleciałości" z automatyki przemysłowej....
EW1 - Fatalne naleciałości...
W sporej części automotive - w tym w Fordzie - wszelkie czujniki typu "otwarty/zamknięty" stan "aktywny" mają podawany masą.
BTW - ze schematu widać dokładnie, że zworka na C127 mogła nie pomóc jedynie wtedy, gdy masa w G111 się gdzieś straciła...
Pomijam oczywiście "ekstremalne" przypadki typu uszkodzone wejście czujnika w BCM (C2280C pin 14) np. w wyniku eksperymentów z podaniem +12V "w związku z naleciałościami z automatyki"...
- Fatalne naleciałości...
Zatem w moim przypadku mam albo złe kodowanie albo problem z pinem C2280C/14 albo zwarty z masą kabelek pomiędzy BCM a C127.
Co dziwne na innym BCM miałem zdalny start ale udało mi się go zablokować i stąd był wymieniony na obecny.
Zostanie mi w pierwszej kolejności sprawdzić kabelkologię bo asbuild z wcześniejszego BCM nie powoduje pojawienia się ikony otwartej maski albo też wrócić do tamtego BCM-a ale to już jak minie sezon urlopowy
lukaszooo 05-08-2023, 10:04 Złota zasada handlarza wyłącznie wszelkie kontrolki które się świecą.
Efekt jest taki że na liczniku nie ma fizycznie kontrolki ale BCM ma sygnał otwarcia maski i nie odpala zdalnie.
Włącz katrolke, zrób zworke w wtyczce i będzie odpalał.
Złota zasada handlarza....
Mogę zapewnić ,że i tę opcję sprawdzę ale kontrolka musiała by być chyba w IPC wyłączona. Na wcześniejszym BCM działał i zdalny start i działała kontrolka maski . Przy zamkniętej masce powinien działać obwód zamykający masę i wcześniej działał a po podmianie BCM zaczęły się schody więc to chyba nie handlarz jest sprawcą , no chyba że BCM nie działa na pinie C2280C/14 choć z tego samego przekaźnika idzie i syglał do klapy tył (tak przynajmniej to na schemacie wygląda)
Hood ajar w IPC mam włączone, po wypięciu wtyczki C127 na pinie 1 jest masa a na pinie 2 który idzie do BCM C2280C/14 też mam masę i po podpięciu miernika pomiędzy tym kablem a plusem z aku pokazuje mi ponad 10V czyli tak jakby przekaźnik w BCM już był zwarty z masą i zapewne stąd nie ma ikonki otwartej maski. Mam zatem spore podejrzenie że BCM jest walnięty. To tyle , resztę ogarnę jak wróci mi poprzedni BCM albo trzeba się rozejrzeć za innym sprawnym
...tak jakby przekaźnik w BCM już był zwarty z masą i zapewne stąd nie ma ikonki otwartej maski. Mam zatem spore podejrzenie że BCM jest walnięty. ...
Po kolei...
1) W BCM na ty wejściu nie ma żadnego "przekaźnika"...
2) To wejście podłączone jest do jednego ze standardowych wejść/wyjść GPIO procesora
3) Przy inicjalizacji na "wejście" standardowo takie wejście jest polaryzowane rezystorem "podciągającym" (pullup) - wtedy jest w stanie wykrywać zwarcie do masy.
Czyli z przytoczonego opisu ja raczej bym wnioskował, że to wejście nie zostało poprawnie zainicjalizowane (a nie, że BCM jest uszkodzony...) - czyli problem jest (moim zdaniem) w niewłaściwej konfiguracji tego BCM.
Nie robiłem "doktoratu" z różnic w konfiguracji czujnika maski w różnych BCM, więc nie podam gotowego rozwiązania... Jednak "dojście do ładu" nie powinno zająć więcej niż jakąś godzinę...
P Tadeuszu czy mogę jutro podjechać czy znow mi się oberwie ?? Może da się to ustawić ori ucds bo wszelka moja wiedza i próby nie dają rezultatu
Hej, może pomożecie mi rozkminić temat. Edka użytkuję od 2 lat, z przyjemnością korzystałam zimą ze zdalnego odpalania silnika, by rozgrzać samochód przed jazdą w zimie. Tym razem zima przyszła a zdalne odpalanie z pilota nie działa. Dzisiaj połączyłam kropki - samochód był w naprawie po spotkaniu z sarną. Mam wymieniony zderzak, lampy przednie, żaluzję chłodnicy. Zabawa z remontem w lato, tej funkcji po naprawie nie sprawdziłam. Czy przy okazji tej naprawy coś mogło zaszkodzić odpalaniu zdalnemu? Czy może to zupełnie inna przyczyna?
Jak zwykle - wiecie wszystko! Prośba tylko o informację gdzie ten czujnik jest - bym mogła podjechać do serwisu i wskazać że to przy okazji ich naprawy czujnik przestał działać. Chyba że jest to gdzieś w dostępnym miejscu i sama mogę sprawdzić czy jest podłączony.
Bump: Nie wiem czy coś to zmienia w diagnostyce czujnika - sprawdziłam na odpalonym silniku i otwarcie maski ze środka samochodu powoduje informację na wyświetlaczu że maska jest otwarta.
... na odpalonym silniku i otwarcie maski ze środka samochodu powoduje informację na wyświetlaczu że maska jest otwarta.
Jak to mówią - "to zmienia postać na posiedzieć"...
Czyli - wszystko co napisane dla tego przypadku powyżej należy uznać za niebyłe.
Skuteczne zdalne uruchomienie silnika wymaga odpowiedniej ilości paliwa (z pamięci więcej: niż 1/4 zbiornika) i odpowiednio naładowanego akumulatora.
Warto sobie przy takich okazjach - zanim się uda na forum - zerknąć najpierw do instrukcji obsługi auta. Choćby w postaci elektronicznej pobranej ze stron amerykańskich...
rychu.zychu 10-12-2023, 23:16 Zapomniał Pan wstawić link do instrukcji wraz z tłumaczeniem na PL :lol::lol::lol:
kolopeter 11-12-2023, 14:49 No i nie mogę się zgodzić z pewnymi pomysłami .
Remote start działa poniżej 1/4 baku ,nawet jak zbliżamy się do zasięgu około 30km. niżej nie sprawdzałem .
Druga rzecz akumulator . Mało logiczne , żeby funkcja która podladuje akumulator nie pozwoliłaby odpalić auta. Z pilota musi działać , chyba że akumulator jest już całkowicie pusty i nie jesteśmy w stanie nawet otworzyć drzwi pilotem. A remote poprzez aplikację ... To także podobnie , akumulator musiałby naprawdę być całkowicie rozładowany . Rozumiem że osoby walczące z problemem nie lecą na forum po pierwszym nieudanym starcie , tylko próbują kilkukrotnie
No i nie mogę się zgodzić z pewnymi pomysłami ...
Chodziło mi głównie o zmobilizowanie do zajrzenia do instrukcji obsługi...
Jak widzę Kolega Piotr także nie zajrzał...
Lista "wyjątków" wcale nie jest taka krótka i do tego zawiera jednak stan aku...
kolopeter 12-12-2023, 16:11 hehe.
No i jesteśmy bliżej konsensusu.
w hameryce sa dwa stany niskie: low i too low.
Zgadza się , nie zaglądałem , bo u mnie działa i zdalnie i z pilota.
akumulator naładowany, paliwa dostatek, jednak funkcja nie działa. Instrukcja przepatrzona, mam nawet taką instrukcję w oryginale, papierową jeszcze od dealera z Kanady, razem z resztą papierów od samochodu. Nie znalazłam w niej info jak włączyć zdalne odpalanie. Od początku użytkowania funkcja działała. Dopiero po wymianie zderzaka, grilla, żaluzji przed chłodnicą i lamp przednich w niby ASO Bemo Motors przestała działać. I mam wrażenie że lampy także z opóźnieniem reagują na przełączanie z długich na krótkie i z krótkich na długie. Samochód po delikatnym spotkaniu z sarną, miałam potłuczone plastiki grilla, jednak ASO stwierdziło że trzeba to wszystko wymienić bo podobno były uszkodzone uchwyty w zderzaku do lamp i grilla i uszkodzona jedna lamelka w żaluzji. Kamera przednia sprawna, radar działa, niby wszystko ok, a odpalanie zdalne nie działa.
a czy przypadkiem to nie jest kwestia kolizji, po której system sie dezaktywuje i potem trezba go aktywować. Co prawda po opisie nie była to zbyt duża kolizja ale być może spowodowała pewne błędy i dezaktywacje zdalnego startu.
|