Zobacz pełną wersję : listwy progowe

m-a-r-i-o
11-01-2005, 13:50
jako nowy (i szczesliwy 8-) ) posiadacz Forda Fusion pozdrawiam wszystkich dotychczasowych i przyszlych uzytkownikow !

i od razu do rzeczy

listwy na progi
temat juz gdzies przemknal, ale mysle, ze wart jest glebszego przedyskutowania
nie jest to, jak czytam, tylko moje spostrzezenie, ze lakier na naszych autkach jest piekny, ale troszke malo trwaly. W kazdym razie ja juz zauwazylem rysy na progach (od strony kierowcy tez :oops: ), zaczalem wiec szukac listew, coby nakleic i juz sie nie stresowac.
No i znalazlem: ladne (polerowana stal, mozliwe grawerowane napisy), niedrogie (ca. 40 zl/pare) i do tego blyskawiczne wykonanie i dostawa. Wystarczy, zebym zmierzyl dlugosc i szerokosc plaskiego odcinka na progu i zrobia na wymiar. No i tu lekkie zdziwienie. Jakos wczesniej nie przygladalem sie profilowi progow w autku - a tu plaskiej i rownej powierzchni to w zasadzie pare centymetrow. Cala reszta slicznie powyginana, w zaden sposob kawalek plaskiej blachy nie zalatwia sprawy. Z tego co widze w starszych / innych autach wystarcza kawal katownika i z glowy. A tutaj - :?
Jaka wiec rada? folia? moze jakies inne pomysly? a moze juz jakis zreczny rzemieslnik takie profilowane listwy do Fusiona robi? no a jesli nie robi - to moze przy wiekszym zainteresowaniu - zacznie?

pozdrawiam

m-a-r-i-o
wroclaw

Rafi ABC
12-01-2005, 18:17
Po pierwsze gratulacje zakupu!!!
Co nieco o nakładkach na progi znajdziesz tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=5216

Oryginalne nakładki kosztują ok. 380 zł :shock: Różnego rodzaju folie ochronne kosztują ok. 20zł za rolkę (nie wiem na ile starczy), ale pewnie nie wyglądają za ładnie. Jak coś znajdziesz to daj znać, ja też będę szukał... Aha, w sklepach motoryzacyjnych (np. norauto itd.) nie ma jeszcze listew profilowanych pod Fuzję - za młody samochód (są Astry, Vectry, Golfy III itd...) :cry: Koledze w ASO w Bydgoszczy powiedzieli że dopadują nakładki od Mondeo...jak je założy to dam znać jak to wygląda...Sa tańsze ok. 160 zł/komplet

bociek
13-01-2005, 08:03
Witam
Ja pytałem u swojego dealera Forada (Mieszek-Łódź), i uzyskałem odpowiedz że żadnych orginalnych nakładek na progi Fusiona nie ma. Więc skąd w innych ASO mają takie nakładki, i to za 380zł ?
bociek

Robbo
13-01-2005, 16:11
Nakładki na progi te z ms-design można kupić w tym skelpie (http://www.dragon.istore.pl/sklep,405,10553883,70892981982707,03,,pl-eur,77410,0.html) ale bardzo drogo: 132.49 euro :(

m-a-r-i-o
13-01-2005, 22:57
hmmm...
132,49 euro?
to lakierowanie progow w nawet najbardziej pazernym ASO chyba wyjdzie taniej? ;)
a wiec szukajmy dalej
pozdrawiam

Dj Brabus
14-01-2005, 13:59
hmmm...
132,49 euro?
to lakierowanie progow w nawet najbardziej pazernym ASO chyba wyjdzie taniej? ;)
a wiec szukajmy dalej
pozdrawiam

485 złotych (komplet z M.S. Design) - firma Rako w Krakowie. Tu w tym topiku (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=5216&start=20) publikuję ich ofertę cenową

Yotez
14-01-2005, 18:44
U mnie w Sanoku jest taki sklepik (CAR TUNNING) i pytałem tam o takie listwy. Pan uprzejmie stwierdził, że niema problemu z aluminiowymi listwami do Fusiona, komplet to koszt ok 200zl. Mam jutro (sobota) do niego zaglądnąć (dostawa towaru) i zobaczymy, czy faktycznie nie ma problemu.
Pozdrawiam

Rafi ABC
18-01-2005, 19:37
I co dostał te listwy??? Jak kupiłeś to podeślij fotki (o ile masz możliwość)

Yotez
19-01-2005, 06:57
Jeszcze czekam na info - jakby co dam znac

Ania
21-01-2005, 16:54
Na Allegro ogłasza się gościu, który robi listwy aluminiowe do FF. Ma dużo pozytywnych wypowiedzi.Podaję do niego telefon 503424024 lub 691517164. Koszt 120 zl. za komplet.
Prowadzi sprzedaż do wszystkich Fordów.

m-a-r-i-o
21-01-2005, 18:45
Aniu! - czy dowiadywalas sie o szczegoly, jak wygladaja te listwy?
ja na allegro znalazlem 2 producentow, z jednym rozmawialem - tyle tylko, ze oferowali oni listwy nieprofilowane - tzn. z malym rantem, albo w ogole kawalek plaskiej listwy - w naszych autkach niespecjalnie to bedzie dzialalo :[
jesli sa to rzeczywiscie listwy profilowane, dopasowane do tego konkretnego modelu - podaj prosze link na allegro do tej aukcji

pozdrawiam

m-a-r-i-o

aelek
26-01-2005, 11:57
Witam
Dzwoniłem pod nr podany przez Anię.
Gość podał mi adres strony http://www.autochromy.190.pl.
Ponadto stwierdził, że listwy do Fuzji są po prostu krótsze (wznoszący sie próg).
Z poprzecznym przetłoczeniem radzi sobie podklejając dodatkowy pasek taśmy samoprzylepnej dla zniwelowania różnicy wysokości tak, że listwa progowa jest płaska.
Można kupić na stronie www, ale podać, że uzgodniono cenę 120PLN za komplet 4 szt. (cena na półce 145,-)
pozdrawiam

m-a-r-i-o
26-01-2005, 14:39
witam!
odwiedzalem wczesniej strone tego producenta
nie do konca jestem pewien, co spwodowalo moja drobna nieufnosc
moze to, ze w jego przekonaniu PROGI WE WSZYSTKICH AUTACH SA IDENTYCZNE ? :D
(vide: zdjecia listew dla roznych aut)
ale jesli ktos u nich kupi i zalozy - chetnie poznam opinie

pzdrw

m-a-r-i-o

Dj Brabus
26-01-2005, 15:12
No właśnie mario! Trzeba wydelegować jakąś Fuzję do kupna tych listew progowych - niech ktoś sprawdzi, czy jest to warte w ogóle tej ceny... :wink:

P.S. Poza tym ja w spisie autek jakoś FFu nie znalazłem... :? Chyba że zakładamy, że nowa Fiesta ma takie same progi co Fusion - wówczas zwracam honor! 8-)

Ania
29-01-2005, 18:41
Dokładnie nic mi nie wiadomo jakie jest wykonanie.Napisałam do gościa na GG i odpisał mi, że nie ma problemu.Wydaje mi się, że robi standard jak do wszystkich innych aut .Na podanym wczesniej adresie, listwy progowe, widać że nie różnią się od siebie pomimo różnych modeli.

m-a-r-i-o
13-03-2005, 15:23
na allegro pojawily sie listwy progowe do Fusiona - 150 zl
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44644875

hmmm...:?

conman
14-03-2005, 00:04
Wygladaja niezle... ladniej niz do innych aut. Ale czy sie sprawdzą?

chromol
14-03-2005, 10:05
a czy te krótkie kawałki wystarczą na tylne progi ??

m-a-r-i-o
14-03-2005, 10:54
a czy te krótkie kawałki wystarczą na tylne progi ??

no to wlasnie jest pytanie :?
przod jeszcze jakos ujdzie, ale tylne listwy powinny miec duzo bardziej skomplikowany ksztalt
ja poki co powoli dojrzewam do decyzji, mimo poszukiwan nie znalazlem niczego lepszego

Rafi ABC
15-03-2005, 19:55
Cześć. Zapytałem gościa jak te listwy pasują do fuzji. Odpowiedź "Sprawdzałem i listwy leżą na progu bardzo dobrze. Szkoda tylko, że nie można takich listw dorobić na całą długość progów, gdyż są "zaginane do góry". Te listwy na progach mają swój urok". Obawiam się, że te tylne spełniają tylko funkcję wizualną :? Ja kupiłem specjalną gumową taśmę na progi. Nie wygląda rewelacyjnie, ale spełnia swoje zadanie.

chromol
16-03-2005, 08:47
Ja kupiłem specjalną gumową taśmę na progi.
A CZY MOŻESZ SIĘ PODZIELIĆ SZCZEGÓLIKAMI (NP. KOLOR, SPOSÓB MONTAŻU, MOŻE JAKAŚ FOTKA, CENA).

Rafi ABC
16-03-2005, 19:49
No problem! Jest to oryginalna taśma na progi jakiejś niemieckiej firmy. Materiał - coś w rodzaju gumy. Szerokość 9cm, długość 2,4m. Trzeba dociąć na wymiar (nie jest to dużym problemem, bo taśma na wzdłużne 'paski' o szer. ok 0,5cm; cięcie na długość to w ogóle pikuś). Na przód użyłem kawałków 60cm, na tył 50cm (jeszcze kawałek został). Taśmę nakleja się jak zwykła naklejkę. Jak ją 'montowałem', to było dosyć zimno i podgrzałem taśmę suszarką, aby była bardziej elastyczna. Jeżeli chodzi o szerokość, to na przód pasek o szerokości 7 'pasków', na tył 6 'pasków'. Progi z tyłu są dość 'wredne' bo nie idą w linii prostej...ale luzik... Koszt - 30 zł. Klej trzyma dobrze, tylko trzeba uważać, aby brzeg taśmy nie kończył się na uskoku progu, bo wtedy oczywiście może się podrywać i odklejać - ja właśnie trochę tutaj dałem ciała :oops: , ale jak się odklei, to kupię nową (30zł!), jednak zaznaczam, że to mój błąd. Może nie wygląda super, ale na szczęście nie odstrasza wyglądem. Fotki w załączniku - z powodu 'roztopów' Fusio jest zafajdany :oops: - wybaczcie. Jak tylko skończy się plucha będzie lśnił jak nowy :wink:

chromol
16-03-2005, 20:49
za profesjonalnie pełną i wyczerpującą odpowiedź - dziękuję. zdradź jeszcze tylko gdzie kupiłeś taką taśmę. myślę, że jest to dobre rozwiązanie i o wiele tańsze od oryginałów.

Rafi ABC
16-03-2005, 21:15
Szczerze, to o oryginały pytałem w Fordzie i powiedzieli, że do Fusion'ów jeszcze nic takiego nie ma :?: . Taśmę kupiłem w 'zwykłym' sklepie motoryzacyjnym w Tczewie (dla ziomków: sklep obok stacji Shella i salonu Peugeot'a). Mam nadzieję, że jeżeli nawet nie ma czegoś takiego w 'waszym' sklepie, to właściciel powinien bez problemu sprowadzić (niski koszt). Jeżeli jednak będziecie mieli problemy, to kilku osobom mogę kupić u mnie i wysłać - oczywiście nie ponoszę kosztów. Jak za 30zł, to uważam że taśma jest super, a na pewno chroni lepiej niż (tak na oko) ok. 15cm kawałek blachy nierdzewki na progi z tyłu. Jeżeli ktoś chce to mogę zrobić wyraźniejsze zdjęcia (w lepszej rozdzielczości) i wysłać mailem - te robiłem w nocy z flashem.

arba
26-03-2005, 20:44
Witam wszystkich Fuzionistów! Też mam problem z progami który jeszcze nie rozwiązałem. Ale na występ pod klapą bagażnika przykleiłem wyprofilowaną blachę aluminiową/ zagiętą w warsztacie/ i przyklejoną taśmą silikanową jest to jakaś ochrona przy wkładaniu do bagażnika wygląda super mam lakier silwer.Mam pytanie cz ktoś ma zamontowane na tylnym siedzeniu miedzy dwoma pojemnik orginalny ford na drobiazgi i napoje. Bo ja mam w to miejsce zamontowaną ochydną poduszkę- mam wersję ciężarową :D na firmę. I ile to kosztuje i gdzie zdobyć u dilera nic niewie a widziałem to w reklamówce. Zpozdrowieniam świątecznymi i gumowych drzew.

m-a-r-i-o
28-03-2005, 22:52
mam w to miejsce zamontowaną ochydną poduszkę- mam wersję ciężarową
no ja tez tak mialem - po prostu wymontowalem, szkoda miejsca,
moze sie myle, ale zdaje sie, ze u nas inne wypelniacze srodkowego tylnego siedzenia nie sa dostepne

[ Dodano: 2005-03-28, 23:55 ]
Rafi ABC - dzieki - to chyba najsensowniejsze rozwiazanie kwestii progow do czasu az wymysla listwy specjalnie dedykowane

Rafi ABC
29-03-2005, 07:06
Ściągnąłem sobie wczoraj katalog akcesoriów z Ford.com.pl, a tutaj proszę..."czarna folia ochronna na progi - samoprzylepna, łatwa w montarzu". Co prawda na zdjęciu jest zderzak zabezpieczony folią, ale przecież jest napisane, że na progi. Ciekawe, czy w końcu Ford wpadł na pomysł z folią, czy to pomyłka :twisted:

conman
30-03-2005, 14:03
Musze sie rozgladnac za ta folia.. ta z katalogu Forda wyglada calkiem niezle, jest ladnie wyprofilowana, ciekawe tylko jaka jest jej grubosc...

A zainterseowalem sie nia bo ostatnio na skrzyzowaniu "przytulila" sie do mnie kobieta... zagapila sie :evil: ale baaardzo delikatnie. Z tylu nie maielm nawet zadnej ryski, kompletnie nic, wiec (naiwniak)) puscilem ja wolno.. Pare dni pozniej pojechalem na myjnie.. Karcher zrobil swoje - odpadl mi 5 cm kawalek lakieru na gornej czesci zderzaka :(, widocznie przy stluczce zderzak sie naprezyl i lakier puscil, reszty dopelnilo wysokie cisnienie z myjki :(
Tak wiec wszystkim forumowiczom radze bardzo dokladne ogladanie samochodu w takich sytuacjach, no i oczywiscie spisywanie winowajcow...

Teraz szukam folii by zakryc odprysk, bo nie chce mi sie malowac...

m-a-r-i-o
31-03-2005, 14:26
ciekaw jestem pod jaka wersje przegladarki internetowej zostala zrobiona firmowa strona Forda - probuje i probuje i za diabla mi sie nie otwiera w sposob umozliwiajacy zajrzenie na strone akcesoriow
jak widac - nie tylko w ASO, ale i do promocji swej firmy zatrudniaja fachowcow :D /rotfl/

Ania
12-04-2005, 17:25
Conman...
Wystraszyłeś mnie.Pare dni temu babka najechałam mi na zadek, tak strasznie, że poleciałam na kierownicę.Wysiadłam z auta, ale śladów brak.Ogladałam dokładnie i nic.
Spisałam jej numery, ale na dniach podjadę na myjnię.Obym nie miała tego co u Ciebie.

aelek
13-04-2005, 08:56
cz ktoś ma zamontowane na tylnym siedzeniu miedzy dwoma pojemnik orginalny ford na drobiazgi i napoje. Bo ja mam w to miejsce zamontowaną ochydną poduszkę- mam wersję ciężarową :D na firmę. I ile to kosztuje i gdzie zdobyć u dilera nic niewie a widziałem to w reklamówce.

Też mam ciężarówkę. Oryginalny podłokietnik był tematem mojego pierwszego śledztwa a ASO. Niestety, z uzyskanych informacji wynike, że w Fusion Plus, standardowo wyposażanym w taki gadżet, zastosowano inną konstrukcję kanapy. Inaczej mówiąc: to by nie pasowało do naszych fuzji.
Niemniej podejrzewam, że gdyby to mieć to pewnie udałoby się jakoś dopasować ....

Rozglądam się za jakimś pojemnikiem, który możnaby zaadaptować. Obszyć tapicerką albo wpasować w gąbkę "oryginalnego" podłokietnika, ale nic mi nie wpadło w oko.

A propos listwy ochronnej FORD na tylny zderzak - wygląda jakby była zrobiona z plastiku jak na owiewki, barwiony (przydymiony) ciemno szaro-brązowy przezroczysty plastik z namalowanymi jakimiś paskami od dołu. Gładki, grubość ok. 4-5 mm. Uwaga: nie zabezpiecza krawędzi zderzaka, a jedynie górną jego powierzchnię.
(Walnęli w zderzak przy zakładaniu "kratki" i zgodziłem sie by mi to przykleili)

Nie słyszałem o czymś takim na progi.

pozdro

conman
14-04-2005, 16:02
Witam,

wlasnie zadzwonilem do ASO w sprawie tylnej listwy na zderzak..hmmm...powoli zaczynam sie przyzwyczajac do fordowskich cen... 262 zl coz...

wiec pozostaje mi sytem Rafiego, tylko moze byc problem bo o ile progi sa jeszcze w miare proste, to zderzak jest w ksztalcie luku. Rafi czy oklejales tez zderzak?? Masz fotki??

Rafi ABC
14-04-2005, 21:02
Zderzaka nie, ale ta taśma to guma, więc nie powinno być problemu, progi też są 'powykrzywiane' :wink: ... Oczywiście należy pamiętać, że osłona zderzaka będzie poddana bardziej ekstremalnym warunkom, niż progi.

conman
03-05-2005, 23:21
.... szukam i szukam i nie moge znalezc tej tasmy :( a musze ja miec do 2 czerwca bo wtedy wioze moja znajoma do slubu, wiec auto musi byc na blysk :) to chyba bedzie debiut fusiona na forum w roli "wozu weselnego" ;) ...

Bardzo prosze o pomoc, szczegolnie forumowiczow z Wrocławia! Jak znacie jakis dobry sklep motoryzacyjny we Wrocku, gdzie moge taka tasme znalezc to dajcie znac!

pozdr.

Rafi ABC
04-05-2005, 15:35
jeżeli nie znajdziesz takiej taśmy we Wrocku, to mogę pomóc...

conman
05-05-2005, 13:37
Dzieki bardzo Rafi, jeszcze troszke poszperam.. ale chyba i tak zglosze sie do Ciebie po pomoc

pozdr.

Mateush
05-05-2005, 22:36
No problem! Jest to oryginalna taśma na progi jakiejś niemieckiej firmy.

Rafi ABC - Nie wiem czy to jest za odpowiednia listwa ochronna dlatego że u mnie jest porysowany próg z przodu lewa i prawa w miejscu gdzie próg fusiona się rozszerza czyli w miejscu gdzie nie ma naklejonej już listwy. A niestety większość progów ma kształt typowego prostokąta !!!

Przydałaby się listwa progowa naprawdę skrojona pod to auto rozszerzająca się w tylnej części przednich progów wtedy byłoby OK !

Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-05-05, 23:41 ]
Witam,

wlasnie zadzwonilem do ASO w sprawie tylnej listwy na zderzak..hmmm...powoli zaczynam sie przyzwyczajac do fordowskich cen... 262 zl

Witaj Conman !

Niestety nawet Częściowcy Forda nie wiedzą co mają jeśli chodzi o dodatki !

Jeśli chodzi o te 262 PLN to jest cena faktycznie listwy gumowej i tyle ona kosztuje (zresztą nie wiem czemu tak dużo) :evil:

Ale jest też Folia na zderzak i kosztuje ok 80-90 PLN (sam ją zamontowałem) bo czasem przewożę kartony w bagażniku i torchę nieuwagi i porysowany zderzak !

Wizualnie powiem szczerze że bardziej podoba mi się folia niż listwa gumowa !

Wybór należy do Ciebie ! :)

Pozdrawiam

Yotez
26-09-2005, 09:53
Na allegro pojawiły się ciekawe listwy do Fuzji. 80zl za 4 sztuki + gratis grawerowanie z dowolnym napisem :)

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=65648519

Hryc
14-12-2005, 21:16
Otóż dołączam sie do rozważań na temat ochrony progów przed rysowaniem. Otóż oczywiście, jako świeży nabywca nowego samochodu przejmuję sie jeszcze takimi drobiazgami jak rysy np. od kozaczków żony na progach nowego samochodu. ale przechodząc do sedna, przeczytałem trochę powyższych wypowiedzi i po szukaniu na allegro znalazłem gościa o namiarach
Paweł Fulko
ul.Piotrkowska 112C
95-070 Aleksandrów łódzki
adres strony firmy: http://www.fultext.pl
Który sprzedaje aluminiowe nakładki do Fordów z dowolnym grawerunkiem. Zamówiłem komplet 80zł (+przesyłka) po paru dniach dostałem nakładki, ale po przymierzeniu nie do końca idealne. Problem polegał na tym, że nakładki są dwu schodkowe i na jakieś 2mm jeden schodek był za szeroki, natomiast tylnie nakładki na zakończeniu rantu (krawędzi) tak zaokrąglone, że tworzyły się minimalne ucha. Skontaktowałem sie ze sprzedającym (bardzo dobry kontakt) i odesłałem do poprawek. Jak już towar dostałem po poprawkach to zrobię kilka zdjęć dla chętnych. Nadmieniam, że gość robił mi trzeci zestaw do Fusi i myśle, że po mnie (tak wymagającym kliencie) będzie miał już wypracowany wzór. Co do praktycznych spraw to z przodu myśle, że nakładki spełnią swoją funkcje, chociaż przydałyby sie dłuższe, ale w tedy musiałyby składać sie z dwóch oddzielnych elementów(mała część płaskiego progu). Natomiast z tyłu jest jeszcze gorzej, ok 15cm płaskiego progu i później nadkole.
Na dzień dzisiejszy polecam sprzedającego (widać, że zależy mu na klientach). A jak wyjdzie dam znać.

Rafi ABC
30-12-2005, 19:57
I co dostałeś już po poprawkach? Pstryknij fotki, jeżeli to nie problem... :razz:

Yotez
03-01-2006, 07:56
Kupiłem te na allegro - fotki jutro zamieszczę...

Hryc
24-01-2006, 20:02
Sorry, ale nie zaglądałem dawno na forum. Nakładki dostałem poprawione pasuję, nawet zaopatrzone zostały w dwustronną piankową taśmę tylko nie zdążyłem ich założyć po pierwsze bo czekam na malowanie w rdzy (w moim paro miesięcznym aucie), a drugie to, że jest obecnie za zimno i nie miałem jak. Ale widzę, że sprzedający z allegro się sprawdza. Zdjęć nie mam :(

Robbo
25-01-2006, 10:12
Nakładki fajne, ale szkoda, że te tylne takie króciutkie.

Jak są mocowane ?? Dobrze się trzymają ?? Bardzo odstają od progu ??

Tak a propos, gdzie kupłeś te pokrowce na fotele ??

Yotez
26-01-2006, 15:07
Witam
Co do nakładek, to producent zaleca mocowanie na silikonie (trzeba samemu dokupić), jednak na prośbę przykleja taśmę dwustronną - czy dobrze się trzyma? Narazie tak - zobaczymy jak będzie na wiosnę. W zasadzie, jeśli same odpadną (choć nic narazie na to nie wskazuje) to zamontuje je na tym silikonie, jednak narazie jest ok. Przednie pasują idelanie, miałem tylko problem z nakładkami na tył - wystawały ok 4mm w stronę drzwi, jednak szybka interwencja do producenta i za parę dni dostałem nowe pasujące idelanie, choć faktycznie te tylne są bardzo skromne...
Pokrowce kupiłem przy zakupie auta u dealera (KROSS :arrow: http://www.ford.krosno.pl/salon.html) - bardzo fajne! Nie przemieszczają się, nie elektryzuja, szyte na miarę, bardzo dobrej jakości (od spodu podklejone jakby neoprenem) i po 1,5 roku użytkowania brak śladów zużycia, otarć itp - cena coś około 350zł - fakturke mam w domu :)
Pozdrawiam